Efficiënter zoeken met Google

Zoeken met Google is simpel.

Maar om te vinden wat je zoekt kun je verschillende handigheidjes gebruiken.

Allereerst een paar tips van Google zelf en verderop meerdere hulpmiddelen om de zoekopdracht te verfijnen.

Begin simpel

Begin met het invoeren van een basisnaam of woord. Als je op een specifieke locatie naar een plaats of product zoekt, voer je de naam samen met de plaats of postcode in.

Spelling

In de spellingcontrole van Google wordt standaard de meest voorkomende spelling van een bepaald woord gebruikt, of je het nu wel of niet juist spelt.

Gebruik de juiste woorden

Een zoekmachine werkt door de woorden die je invoert te matchen met pagina’s op internet. Het gebruik van woorden die het meest waarschijnlijk op pagina’s verschijnen, levert de beste resultaten op.

Hoe specifieker je de zoekopdracht formuleert, hoe beter de zoekresultaten. Gebruik bij voorkeur meerdere woorden om aan te geven waar je naar op zoek bent.

Meer is niet beter

Eenvoudige zoektermen van één of twee woorden zullen  vaak de meeste resultaten opleveren. Begin met korte zoektermen en verfijn je resultaten door meer woorden toe te voegen.

Bron (met nog veel meer zoeksuggesties)

De zoekopdracht specificeren

AND

Alle woorden die je in het zoekvak typt worden weergegeven in de zoekresultaten. Het is dus niet nodig de term AND te gebruiken.

OR

Als je wilt dat slechts één van de termen op een pagina voor komt, gebrui je de term OR. Bijvoorbeeld: hardware OR software.
Dit geeft geen garantie dat er alleen pagina’s worden gevonden die slechts één van beide termen bevatten. Dit is onder andere afhankelijk van de verwantschap van de woorden.

Woorden die vaak in combinatie met elkaar gebruikt worden zullen ook vaak op de zelfde pagina genoemd worden ondanks dat je niet naar die term wilt zoeken.

De pagina is dan geselecteerd op het feit dat het woord dat je wel zoekt op de pagina voor komt.

Minteken – Woorden uitsluiten

Een minteken(-) voor een woord, direct eraan vast, betekent dat je niet naar dit woord op zoek bent. Bijvoorbeeld: computer Linux –Windows.

Dit geeft geen garantie dat er alleen pagina’s worden gevonden die met de woorden die je zoekt. Het is onder andere afhankelijk van de verwantschap van de woorden.

Woorden die vaak in combinatie met elkaar gebruikt worden zullen ook vaak op de zelfde pagina genoemd worden ondanks dat je niet naar die term wilt zoeken.

De pagina is dan geselecteerd omdat het woord dat je wel zoekt op de pagina voor komt.

Plusteken + Zoeken forceren

Met een plusteken (+) voor een woord (direct eraan vast) kunt u het zoeken naar een woord forceren. Sommige woorden komen zo vaak voor dat Google ze uit de zoekresultaten filtert. Door het plusteken (+) geef je aan dat Google het woord niet uit de zoekresultaten mag verwijderen.

Sterretje * Doe een gok

Het sterretje gebruikt u wanneer u een deel van het zoekresultaat wilt laten invullen door Google, dit kan handig zijn als u niet zeker weet hoe een woord (of een deel van een woord) wordt geschreven.

Synoniemen zoeken met de Tilde ~

De tilde gebruikt je wanneer je op het woord wil zoeken én op vergelijkbare woorden.

Bijvoorbeeld: ~computer.

Deze zoekopdracht geeft alle resultaten weer die het woord computer en vergelijkbare woorden bevatten, bijvoorbeeld laptop of notebook.

Exact zoeken met aanhalingstekens " " en het plusteken

Aanhalingstekens gebruik je wanneer je naar een combinatie van woorden wilt zoeken. Bijvoorbeeld: "bestanden overzetten van oude pc naar nieuwe pc"
Google geeft nu de resultaten weer die exact overeenkomen met je zoekterm of in elk geval een aantal woorden bevatten die je gebruikte.

Nu krijg je alleen de zoekresultaten te zien waarbij ‘bestanden overzetten van oude pc naar nieuwe pc’ precies in die volgorde voorkomt.

Standaard negeert Google (losse) cijfers, letters en veelvoorkomende woorden zoals waar, de, het, en van.

Is zo’n woord belangrijk in de zoekresultaten? Plaats dan je zoekwoordencombinatie tussen aanhalingstekens of zet er een plusteken voor.

Bijvoorbeeld Windows +7 of “Windows 7’’. Zo geef je aan dat het woord of cijfer belangrijk is en niet genegeerd mag worden.

Aanhalingstekens plus sterretje " * "

Wil je zoeken op een zinsdeel, maar weet je niet alle woorden, dan kun je de aanhalingstekens gebruiken in combinatie met een sterretje.

Bijvoorbeeld: "bestanden overzetten * Mac".

Deze opdracht laat resultaten zien waarbij het sterretje (*) vervangen wordt door gevonden woorden of zinsdelen.

Intitle: Zoeken in de paginatitel

Wil je dat een woord in de paginatitel van de website voorkomt, dan gebruik je intitle: met het zoekwoord direct eraan vast.

Je krijgt nu zoekresultaten met webpagina’s die het gezochte woord in de paginatitel gebruiken. Bijvoorbeeld: intitle:Windows

Inurl: Zoeken in de URL

Met inurl: toont Google alleen websites waarin het woord in de url voorkomt.

(url: Universal Resource Locator, internetadres van een webpagina)

Bijvoorbeeld: inurl:windows

Site: Zoeken binnen één website

Om binnen een website te zoeken, gebruikt je site:. Dit is ook erg handig als een site geen zoekfunctie heeft.

Bijvoorbeeld: site:www.windowscorner.nl lettertype

Google laat nu alle pagina’s van onze website zien waar het woord lettertype in voor komt.

Define: Zoek naar de betekenis van woorden

Weten wat een woord betekent? Met define: zoekt Google de definitie voor je op, vaak wordt Wikipedia als informatiebron gebruikt, maar ook resultaten van andere websites worden getoond. Voorbeeld: define:computer

Related: Zoeken naar websites met vergelijkbare inhoud

Met de operator related: zoekt u naar gerelateerde websites. Deze zoekopdracht toont websites die vergelijkbare inhoud hebben.

Bijvoorbeeld: related:www.windowscorner.nl

Filetype: Zoeken naar bestandstypes

De operator filetype: zorgt dat er alleen naar een bepaald bestandstype wordt gezocht. Wil je meerdere bestandstypen meenemen, gebruik dan OR tussen de verschillende bestandstypen.

Bijvoorbeeld: filetype:docx OR filetype:pdf handleiding

-Filetype:

De operator -filetype: sluit een bestandstype juist uit.
Bijvoorbeeld: -filetype:pdf
De zoekresultaten laten nu geen documenten in het PDF-formaat zien.

Rekenen met Google

Voor het omrekenen van valuta, gewicht, afstand of temperatuur bestaan talloze websites. Het kan makkelijker en sneller met Google. Voer een getal in, de oorspronkelijke eenheid, het woord ‘in’ en de gewenste eenheid.

Voorbeelden:

100 usd in eur [resultaat is afhankelijk van de wisselkoers]
100 feet in meter [30,48 mtr]
100 pounds in kilo [45.359237 kg]
100 fahrenheit in celsius [37,7777778 graden celsius]

Landkaarten

Zoekt u de kaart van een plaats? Typ ‘maps’ in bij uw zoekopdracht en de kaart staat altijdbovenin in de zoekresultaten.

Bijvoorbeeld: maps rotterdam

Dit zelfde werkt ook voor adressen en veel bedrijven. Bijvoorbeeld: maps reym amersfoort

Weer

Wilt je het weer in je plaats weten, gebruik dan ‘weer’ en de plaatsnaam. Dit werkt ook aan de andere kant van de wereld. Bijvoorbeeld: weer rotterdam

Rekenmachine

Je kunt Google ook als rekenmachine gebruiken, waarmee je redelijk ingewikkelde berekeningen kunt maken. Type simpelweg de berekening in die je wilt maken en Google komt met het antwoord op de proppen.

Windows Vista (opnieuw) installeren

windows vista

januari 2017

Elk Windows-product heeft een levenscyclus. De levenscyclus begint wanneer een product wordt uitgebracht en eindigt wanneer het niet langer wordt ondersteund. Aan de hand van de belangrijkste datums in deze levenscyclus kunt u beslissen wanneer u upgrades moet uitvoeren of andere wijzigingen aan uw software moet aanbrengen.

Beëindiging van de ondersteuning

Beëindiging van de ondersteuning verwijst naar de datum waarop Microsoft niet langer automatisch herstel, updates of online technische ondersteuning biedt. Dit is het moment om te controleren of u de meest recente update of servicepack hebt geïnstalleerd. Zonder ondersteuning van Microsoft ontvangt u geen beveiligingsupdates om uw pc te beschermen tegen virussen, spyware en andere schadelijke software voor het stelen van uw persoonlijke gegevens. Raadpleeg Microsoft-ondersteuningslifecycle voor meer informatie.

Als je Windows Vista opnieuw wilt installeren, doe je er verstandig aan een en ander grondig voor te bereiden. Tijdens de herinstallatie gaan al je huidige bestanden en instellingen namelijk verloren.

Het is natuurlijk erg verleidelijk voor een upgrade van het oude besturingssysteemJe kunt ook voor een zogenoemde upgrade kiezen. Dat betekent dat je Windows (Vista) over het al aanwezige besturingssysteem heen installeert. Voordeel hiervan is dat al je instellingen, hardwaredrivers etc. opgenomen worden in de nieuwe installatie. te kiezen, maar dat doen we met opzet niet. Wij willen een schone installatie.

Soms moet je de opstartvolgorde wijzigen, om de computer van een ander medium dan de harde schijf op te kunnen starten, dit doe je in het BIOSHet BIOS, wat een letterwoord is voor Basic Input/Output System, bevat instructies voor de eerste communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware..

Plaats de installatie-dvd in de dvdspeler en start de computer opnieuw op.

Druk nu op een willekeurige toets van het toetsenbord om de installatie van Windows Vista te starten.

opstarten van dvd

De installatie begint met het laden van de benodigde bestanden.

bestanden laden

Kies nu welke taal, tijd, valuta en toetsenbordindeleing er gebruikt moet worden voor windows Vista

algemene instellingen

Je kunt nu direct kiezen om Windows Vista te installeren, maar als je eerst meer informatie wilt hebben kan dat ook.

nu installeren

De installatie begnt met een veelbelovend “Een ogenblik geduld…….”

even geduld

Na een kleine pauze wordt je gevraagd de productcode in te voeren. Deze code heb je bij de dvd gekregen en staat meestal op het doosje. Staat de code niet op het doosje? Kijk dan eens op de computer, goede kans dat je daar de sticker met de productcode vindt. Kun je de productcode niet vinden? Neem dan contact op met de leverancier van je computer.

Vink ook de optie “Windows automatisch activeren als de computer online is” aan, dit voorkomt dat je er later aan herinnerd wordt. Als je wilt weten wat activering precies inhoudt klik je op “Wat is activering?”

proudctcode invoeren

Om verder te gaan met de installatie van Windows Vista moet je akkoord gaan met de licentievoorwaarden. Dit doe je door een vinkje te plaatsen in her vakje voor “Ik ga akkoord met de licentievoorwaarden”

licentievoorwaarden

Er wordt nu gevraagd welk type installatie je wilt uitvoeren. Je krijgt echter maar één keuze: een aangepaste installatie. Omdat de pc van een DVD is opstart is het nu niet mogelijk het besturingssysteem te upgraden. Daarom zijn er nu maar twee mogeleijkheden. Je kunt er voor kiezen het oude besturingssysteem te vervangen of Windows Vista op een andere partitie dan de C-schijf te installeren.

In het laatse geval kies je er voor het oude besturingsysteem te behouden en Windows Vista er ‘naast’ te installeren. Een zogenaamd Dualbootsysteem. Dus één computer met twee (verschillende) besturingssystemen.

Typeinstallatie kiezen

Vervolgens moet je kiezen waar je Windows Vista wilt installeren. In het geval van een geheel nieuwe computer of een nieuwe harde schijf zal je zelf een partitie moeten maken. Tenzij je de hele harde schijf wilt toewijzen aan windows. Dat is echter niet vestandig omdat je dan kans loopt al je gegevens kwijt te raken als Windows onverhoopt zou crashen. Je kunt beter een flinke hoeveelheid ruimte voor het besturingssysteem reserveren en na de installatie aparte stations toewijzen om je persoonlijke bestanden op te slaan.

Om Windows Vista opnieuw te installeren selecteer je de partitie waar op het oude besturingsysteem staat. Dit is in de meeste gevallen de C-schijf. Alle gegevens en instellingen die zich op deze schijf bevinden, worden tijdens de installatie gewist.

Als je Windows Vista opnieuw wilt installeren kun je de volgende stappen overslaan.

niet toegezen ruimte

Maak een partitie aan door op “Nieuw” te klikken.

partitie maken

Geef de gewenste grootte aan MB. Maak de partitie niet te klein, zodat je genoeg ruimte hebt om toekomstige servicepacks te installeren, reken op een partitiegrootte van 50 tot 60 Gb. Meer ruimte is niet nodig tenzij je van plan bent erg grote bestanden op de C-schijf te bewaren. Maar je kunt als Windows is geïnstalleerd de overgebleven schijfruimte beter verdelen in partities en logische stations en deze gebruiken voor opslag van je bestanden.

partitiegrootte

Selecteer nu de partitie die zojuist is gemaakt om Windows Vista te installeren.

partitie selecteren

Alle benodigde informatie is nu opgegeven en de eigenlijke installatie gaat van start.

Er worden nu bestanden naar de harde schijf gekopieerd, uitgepakt en geïnstalleerd. als onderdeel van de installatie.

bestanden kopieren

Na enig geduld zal Windows Vista de eerste keer worden opgestart.

eerste keer opstarten

Je kunt nu een gebruikersnaam opgeven. Let goed op: de gebruiker die nu aangemaakt wordt is de beheerder van deze computer. Raak deze gegevens niet kwijt. Eventueel kun je deze gebruikersaccount beveiligen met een wachtwoord.

gebruikersnaam selecteren

Je kunt nu een naam voor de computer opgeven en een bureaublad achtergrond kiezen. Beiden kun je later nog aanpassen.

Bureaublad achtergrond instellen

Nu word je gevraagd welke beveiligingsinstellingen je wilt gebruiken. Kies hier voor “Aanbevolen instellingen gebruiken” om je nieuwe Windowsinstallatie uptodate en zo veilig mogelijk te houden.

aanbevolen instellingen

Controleer vervolgens of de datum en de tijd correct zijn ingesteld en pas deze zo nodig aan.

Datum en tijd controleren

Selecteer nu de locatie van de computer om de juiste netwerkinstellingen toe te passen.

locatie van de computer

De installatie van Windows Vista vraagt wat geduld.

Installatie is voltooid

Je kunt nu inloggen met de gebruikersnaam en (optioneel) het wachtwoord dat je daarstraks hebt opgegeven.

inloggen

Vriendelijk als Windows Vista is, word je welkom geheten.

welkom

Omdat dit de eerste keer is dat Windows Vista Start duurt het even voor je echt kunt beginnen. Er worden nu enkele insteelingen vastgelegd die betrekkeing hebben op je aanmelding.

instellingen voorbereiden

Er worden voordat je verder kunt gaan ook nog enkele persoonlijke instellingen gemaakt voor o.a. Microsoft Windows Media Player en Internet Explorer.

persoonlijke instellingen

Windows Vista heet ons welkom met het introductiescherm. Je kunt nu beginnen je computer te beheren en alle instellingen naar je wensen aan te passen.

introductiescherm