Map en bestandsrechten wijzigen

Zelfs als je de enige gebruiker (en dus beheerder) bent op een computer met Windows Vista betekent dit niet automatisch dat je ook eigenaar bent van de computer. In elk geval niet op map- en bestandsniveau. Zo kan het voorkomen dat je bepaalde mappen of bestanden niet kunt openen, wijzigen, verplaatsen of verwijderen. Dat is niet erg zolang het om essentiële systeembestanden gaat. Lastiger wordt het als je niet meer naar een bestandsmap mag schrijven of bestanden zelfs niet meer mag openen.

Bovenstaande kan zich voordoen na een upgrade van Windows XP naar Windows Vista of een nieuwe installatie van Windows Vista.

Bepaalde rechten om vooraf gedefinieerde handelingen te verrichten

Uit veiligheidsoverwegingen krijgt iedere gebruiker bepaalde rechten om vooraf gedefinieerde handelingen te verrichten. Bij twijfel krijg je zelfs als beheerder de minste rechten toegewezen. Hierdoor kan het gebeuren dat je soms zelfs bestanden die je in het verleden zelf hebt gemaakt niet meer kunt bewerken, omdat je volgens Windows Vista niet de “eigenaar” van het bestand bent.

Map en bestandsrechten wijzigen

Zorg dat je bent ingelogd als beheerder.

Start Windows verkenner en blader naar het de map of het bestand waar je de rechten van wilt wijzigen.
Klik met rechts op de map en kies in het contextmenu voor “Eigenschappen”.

Rechten instellen

Klik op het tabblad “Beveiliging”.

Rechten instellen

In het bovenste venster zie je welke rechten er zijn toegewezen aan de verschillende groepen en gebruikers. Klik op “Bewerken”

Rechten instellen

Je krijgt nu een beveiligingwaarschuwing, klik op “Doorgaan”. Selecteer de groep of gebruiker waar je de rechten van wilt aanpassen. (normaal gesproken zal dit de groep Gebruikers zijn. — Gebruikers(naam van de computer/gebruikers) – zet nu een vinkje in het vakje achter “Volledig beheer” onder “Toestaan”. Door deze wijziging ben je nog steeds geen “eigenaar” van het bestand of de map waar je de rechten van hebt aangepast, maar je hebt wel het volledige beheer. Hierdoor kun je onbeperkt wijzigingen aanbrengen.

Rechten instellen

Tekst en andere items groter of kleiner weergevenZijn de letters op een website te klein om prettig te kunnen lezen? Dan druk je op de CTRL-toets en +. Om de letters weer kleiner te maken druk je weer op CTRL maar dan op , of op 0 (nul) om de standaardgrootte te herstellen.

Maar als je het formaat van de tekst in Windows Vista blijvend wilt aanpassen kan je de volgende stappen volgen. Daarmee worden ook de letters van andere toepassingen en onderdelen van het besturingssysteem groter weergegeven, zodat alles beter leesbaar is.

Om de lettertypen groter of kleiner te maken klik je met rechts op een leeg gedeelte van het bureaublad en kiest voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen

Grootte van lettertypes aanpassen

Klik nu rechtsboven in het scherm op Lettertypen groter of kleiner maken

Grootte van lettertypes aanpassen

Je krijgt nu een beveiligingswaarschuwing waarin je wordt gevraagd of je door wilt gaan. Uiteraard wil je doorgaan, dus bevestig met Doorgaan

Je kunt nu de lettertypen laten weergeven op een grotere schaal waardoor de tekst beter leesbaar wordt. Standaard worden de lettertypen weergegeven met 96 DPI, je kunt de lettertypen ook laten weergeven met 120 DPI.

Grootte van lettertypes aanpassen

Om de wijzigingen van kracht te laten worden, moet je de computer opnieuw opstarten. Waarbij je kunt kiezen uit Nu opnieuw opstarten of Later opnieuw opstarten

Grootte van lettertypes aanpassen

Is de grootte van de lettertypen hiermee nog niet naar wens dan kun je ook zelf instellen hoe groot de lettertypen worden weergegeven door op Aangeapste DPI... te klikken.
Je kunt de lettertypen nu tot twee maal zo groot als de standaardweergave laten weergeven.

Grootte van lettertypes aanpassen

Ook nu weer moet de computer opnieuw opgestart worden, om de wijzigingen van kracht te laten worden.
Waarbij je ook hier kunt kiezen uit Nu opnieuw opstarten of Later opnieuw opstarten

Voorkom identiteitsdiefstal door phishing

Bij phishing wordt dikwijls gebruik gemaakt van spoofing, dit is het nabootsen van de URL van bijvoorbeeld een bank, zodat de gebruiker denkt de echte site te bezoeken, terwijl de URL die van een bedrieger is.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is het gebruik van frauduleus verkregen persoonlijke informatie om in andermans naam toegang te krijgen tot vooral computersystemen, vormen van elektronische dienstverlening en betaal- en creditcardrekeningen.

Identiteitsfraude kan langs tal van wegen: bij inbraak in woning of auto, het stelen van post uit brievenbussen of via het onderscheppen van post, via het kopiëren van kaartgegevens bij kaartgebruik in winkel of geldautomaat, via het kopiëren van bestanden met persoonsgegevens van klanten (door medewerkers van bedrijven) of via het hacken van computersystemen, pharming, via informatie in afval- en prullenbakken (dumpsterdiving) en door met een valse identiteit persoonlijke informatie op te vragen via internet (phishing) of telefoon (social engineering).

Sinds het gebruik van het IDN-systeem (International Domain Name), waarbij niet-ASCII-tekens kunnen gebruikt worden in domeinnamen, kan phishing hiervan gebruik maken door een echte domeinnaam na te bootsen met gelijkaardige buitenlandse tekens, zodat de gebruiker niet merkt dat het adres niet klopt. Maar zelfs met een gewone ASCII-URL kan bedrog gepleegd worden: zo merk je bijvoorbeeld niet op dat in het adres www.googIe.com de kleine letter l vervangen is door een hoofdletter I.

Er is een nieuwe vorm van ongewenste mail, die niet alleen ongewenst en irritant is, maar ook leidt tot diefstal van uw creditcardnummers, wachtwoorden, accountinformatie of andere persoonlijke gegevens.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van misleiding waarbij je identiteit wordt achterhaald, met oplichting als uiteindelijk doel. Bij phishing-praktijken proberen oplichters je onder valse voorwendselen persoonlijke gegevens te ontfutselen, zoals creditcardnummers, wachtwoorden, accountgegevens of andere gevoelige informatie. Phishing-praktijken kunnen persoonlijk, via de telefoon of on line via ongewenste e-mail of pop-upvensters worden uitgevoerd.

Hoe werkt phishing?

Phishing via e-mail begint vaak met het verzenden van e-mailberichten door oplichters, waarbij het lijkt of de berichten afkomstig zijn van populaire websites of websites die je vertrouwd, zoals je bank of creditcardbedrijf. De e-mailberichten, pop-upvensters en websites lijken net echt. Hierdoor worden veel mensen misleid omdat ze denken dat ze legitiem zijn. Niets vermoedende mensen reageren dan vaak op het verzoek hun creditcardnummers, wachtwoorden, accountinformatie of andere persoonlijke gegevens te geven.

Hoe ziet een malafide e-mailbericht eruit?

Doordat oplichters steeds geraffineerder worden, worden hun malafide e-mailberichten en pop-upvensters dat ook. Zij nemen heel vaak officiële logo’s van echte bedrijven of organisaties over en andere herkenbare informatie van legitieme websites.

Om er voor te zorgen dat een malafide e-mailbericht er nog betrouwbaarder uitziet, voegen oplichters regelmatig een koppeling toe aan het e-mailbericht die je zogenaamd naar een legitieme website leidt, maar uiteindelijk naar een nepwebsiteof een pop-upvenster leidt dat er net zo uitziet als de officiële site. Deze nepwebsites worden "spoofed" websites genoemd. Als je eenmaal op een van deze nepsites terecht bent gekomen, zou je wel eens niets vermoedend persoonlijke informatie kunnen geven aan deze oplichters. Zij gebruiken je informatie dan om bijvoorbeeld goederen te kopen, een nieuwe creditcard aan te vragen of je identiteit te stelen.

Voorkom identiteitsdiefstal door phishing

Hoe kan ik zien of een e-mailbericht frauduleus is?

Online oplichters, net zoals degenen in het dagelijkse leven, ontwikkelen voortdurend nieuwe en slimmere manieren om je online om de tuin te leiden.

De volgende zinnen komen veel voor in malafide e-mailberichten. Vertrouw op je instinct. Als een e-mailbericht er verdacht uitziet, dan is dat meestal ook zo.

Tip:Als u het vermoeden hebt dat u al persoonlijke of financiële informatie hebt verstrekt, doordat u gereageerd hebt op een van de hieronder staande voorbeelden van e-mailberichten, zie dan Wat kunt u doen als u hebt gereageerd op een phishing-truc.

• "Controleer uw account." Een bedrijf zal nooit via e-mail vragen je wachtwoord, aanmeldingsnaam, sofi-nummer of andere persoonlijke informatie te geven. Er dient gelijk een alarmsignaal bij je af te gaan als je een e-mailbericht ontvangt waarin om persoonlijke informatie gevraagd wordt, zelfs als dit verzoek er legitiem uitziet.

Als je een e-mailbericht ontvangt van je bank of een andere instelling waarin je wordt
verzocht je gegevens bij te werken,
reageer hier dan niet op.

• "Als u niet binnen 48 uur reageert, wordt uw account gesloten." Malafide e-mailberichten zijn vaak beleefd en meegaand, maar deze berichten verzoeken je vaak vriendelijk maar nadrukkelijk zeer snel te reageren. De achterliggende gedachte hierbij is je geen tijd te gunnen na te denken over hetgeen je wordt gevraagd. Malafide e-mailberichten dreigen vaak je account te sluiten of in te trekken. Ook benadrukken deze berichten vaak dat een snelle reactie is vereist, omdat er problemen met je account zouden zijn.

• "Geachte klant." Malafide e-mailberichten worden meestal in grote hoeveelheden verzonden en zijn nooit gericht geadresseerd. Ofschoon het mogelijk is dat oplichters wel over deze informatie beschikken. De meeste erkende bedrijven (maar niet allemaal) spreken hun klanten in hun correspondentie aan met de voor- en of achternaam.

• "Klik op de onderstaande link om toegang te krijgen tot uw account." Met HTML opgemaakte berichten kunnen links of formulieren bevatten die je kunt invullen, net zoals een formulier dat je op een website hebt ingevuld. De links waar je nadrukkelijk wordt verzocht op te klikken, vermelden vaak de gehele of gedeeltelijke naam van een bestaand bedrijf en zijn meestal "gemaskeerd". Dit betekent dat de link die u ziet niet naar de website van dat bedrijf gaat, maar meestal naar een nepwebsite. Door met de muisaanwijzer op de link te gaan staan ziet u in de statusbar (links onderin) het werkelijke adres, als dit niet overeen komt met het bekende webadres van het bedrijf, is dat zeer verdacht.
Ook maken deze oplichters vaak handig gebruik van de Uniform Resource Locator (URL). Deze URL lijkt in eerste instantie erg op de naam van een bekend bedrijf, maar als je goed kijkt hebben deze oplichters de naam bewust iets veranderd (letters verwisseld, weggelaten of toegevoegd).

Microsoft en andere bedrijven hebben al diverse rechtszaken gewonnen tegen personen die misbruik maakten van een bedrijfsnaam en misleidende URL’s gebruikten om mensen om de tuin te leiden. Deze techniek wordt echter zo vaak gebruikt, dat je altijd op uw hoede moet zijn.

Als u wilt weten hoe u moet reageren op verdachte e-mailberichten, lees dan Wat wel en wat niet te doen met verdachte e-mail.

Wat kun jedoen als je hebt gereageerd op een phishing-truc

Je kunt nog zo je best doen om te voorkomen dat je identiteit wordt gestolen door phishing, maar er is geen enkele methode of systeem dat totale veiligheid kan garanderen.

Als je vermoedt dat je al hebt gereageerd op phishing en al persoonlijke en financiële informatie hebt prijsgegeven of hebt ingevoerd op een nepwebsite, kun je de schade misschien tot een minimum beperken.

Stap 1: meld het voorval

Als u denkt dat uw persoonlijke informatie is gestolen of iemand uw identiteit
heeft aangenomen, meldt deze omstandigheden dan onmiddellijk aan de volgende bevoegde instanties:

• Je creditcardinstantie, als je je creditcardinformatie hebt prijsgegeven. Dit zou de eerste stap moeten zijn. Des te eerder een instantie weet dat er misschien misbruik is gemaakt van je account, des te gemakkelijker en sneller zij je kunnen helpen.

• Het bedrijf waarvan misbruik is gemaakt. Neem rechtstreeks contact op met het bedrijf en niet via de ontvangen e-mail.

• De politie. Doe aangifte bij het plaatselijke politiebureau of het politiebureau in de regio waar de identiteitsdiefstal is gebeurd. Vraag om een kopie van het politierapport mocht de bank, de creditcardmaatschappij of anderen om bewijs van het misdrijf vragen.

Als je in aanraking komt met fraude op internet, kun je aangifte doen bij de politie. Je kunt ook anoniem melding maken bij Meld Misdaad Anoniem (M.).

Stap 2: wijzig de wachtwoorden van al je accounts

Als je denkt dat je hebt gereageerd op een malafide e-mailbericht en je wachtwoord hebt prijsgegeven of wachtwoorden hebt ingevoerd op de nepwebsite, wijzig dan zo spoedig mogelijk je wachtwoorden.

Stap 3: controleer regelmatig uw bank- en creditcardafschriften van je creditcard

Als je je bank- of creditcardafschrift minstens een keer per maand doorneemt, kun je oplichters mogelijk nog tijdig een halt toeroepen, anders is de schade wellicht niet meer te overzien.

Stap 4: gebruik bijgewerkte antivirus- en antispywaresoftware

Sommige malafide e-mailberichten kunnen schadelijke of ongewenste software bevatten,
die je activiteiten kunnen natrekken of je computer trager maken.

Meld verdachte e-mailberichten.

Als je vermoedt dat je een malafide e-mailbericht hebt ontvangen met als doel je identiteit te stelen, meld dit dan aan het bedrijf waarvan de naam misbruikt wordt. Neem rechtstreeks contact op met het bedrijf en vraag om een bevestiging. Vraag nooit een bevestiging via het ontvangen e-mailbericht. Als je dat liever doet, kun je ook het gratis nummer van het bedrijf bellen (als het bedrijf er een heeft) en praten met een medewerker van de klantenservice. Meld het e-mailbericht ook aan de autoriteiten.

Als je denkt dat je een malafide e-mailbericht hebt ontvangen, reageer hier dan niet op.

Wees op je hoede en klik niet zo maar op een link in een e-mailbericht. Links in malafide e-mailberichten leiden u vaak rechtstreeks naar nepsites, waar je niets vermoedend persoonlijke of financiële informatie prijs geeft aan oplichters. Klik nooit op een link in een e-mailbericht, tenzij je zeker weet van welke afzender het bericht afkomstig is. Trap er niet in, zelfs niet als het adres op de adresbalk echt lijkt. Oplichters kunnen er op verschillende manieren voor zorgen dat er een echt lijkend adres in uw browser wordt weergegeven.

Controleer het beveiligingscertificaat, als je persoonlijke of financiële informatie invoert op een website.
Voordat je persoonlijke of financiële informatie invoert op een website, moet je er zeker van zijn dat de website veilig is.
In Internet Explorer zie je dit aan het gele pictogram van een hangslot op de statusbalk.

Toetsencombinaties voor Windows 7

De muis en het touchpad zijn de belangrijkste hulpmiddelen om met Windows 7 te werken, maar met het toetsenbord kun je ook een aantal handige dingen doen.

Met speciale toetsencombinaties werk je vaak sneller dan met de muis of het touchpad en je voorkomt door regelmatig tussen muis en toetsenbord te wisselen dat je je arm en schouders overbelast.

Toetscombinatie Functie
Windowstoets Menu start weergeven
Windowstoets + D Bureaublad weergeven
Windowstoets + E Deze Computer openen (Windows Explorer)
Windowstoets + L Op slot zetten/ gebruikers wisselen
Windowstoets + T Selecteer de pictogrammen op de taakbalk
Windowstoets + Tab Schakel tussen vensters met Windows Flip 3D
Windowstoets + Ctrl + Tab Schakel tussen vensters met Windows Flip 3D (vast)
Windowstoets + N Open nieuw venster van huidig programma
Windowstoets + R Uitvoeren openen
Windowstoets + P Projector weergave wijzigen
Windowstoets + T Schakel tussen programma’s van de taakbalk
Windowstoets + U Open toegankelijkheidscentrum
Windowstoets + X Open mobiliteitscentrum
Windowstoets + F Zoeken
Windowstoets + M Alle vensters minimaliseren
Windowstoets + Shift + M Alle vensters terugzetten (maximaliseren)
Windowstoets + ‘+’ Inzoomen
Windowstoets + ‘-‘ Uitzoomen
Windowstoets + Pause Open systeemeigenschappen
Windowstoets + Spatiebalk AeroPeek
Windowstoets + Rechterpijl + Enter PC Afsluiten
Windowstoets + Rechterpijl (2x) + S Slaapstand
Windowstoets + Rechterpijl (2x) + O PC herstarten
Windowstoets + Rechterpijl (2x) + D Gebruiker wisselen
Windowstoets + 1, 2, 3 etc. Applicaties vanaf taakbalk starten
Windowstoets + Linkerpijl Maximaliseer huidige venster tot helft scherm links
Windowstoets + Rechterpijl Maximaliseer huidig venster tot helft scherm rechts
Windowstoets + Shift + Linkerpijl Verplaats huidig venster naar andere scherm links
Windowstoets + Shift + Rechterpijl Verplaats huidig venster naar andere scherm rechts
Windowstoets + Pijl omhoog Maximaliseer huidig venster
Windowstoets + Pijl omlaag Vorige grootte huidig venster
Windowstoets + 2x Pijl omlaag Minimaliseer huidig venster
   
Ctrl + A Alle items selecteren
Ctrl + C Kopiëren
Ctrl + X Knippen
Ctrl + V Plakken
Ctrl + Z Ongedaan maken
Ctrl + F4 Active venster sluiten of windows afsluiten
Ctrl + Alt + Delete Open Windows Beveiligings Scherm
Ctrl + Esc Open startmenu
Ctrl + Alt + Tab Schakel tussen items met pijltjestoetsen
Ctrl + Muiswiel Iconen vergroten / verkleinen
Ctrl + Rechterpijl Spring naar het begin van een volgend woord
Ctrl + Linkerpijl Spring naar het begin van een vorig woord
Ctrl + Shift + N Nieuwe map maken
Ctrl + Shift + Esc Open taakbeheer
Ctrl + Shift + Linkermuisknop Open nieuw venster van item (administrator)
Ctrl + Linkermuisknop Schakel tussen groep items
Ctrl + Shift + Linker/rechterpijl Selecteer een woord
   

   
Toetscombinatie Functie
Alt Standaard werkbalk openen met Bestand etc.
Alt + F4 Toepassing afsluiten
Alt + Tab Schakel tussen geopende items
Alt + D Adresbalk selecteren
Alt + Enter Eigenschappen weergeven van item
Alt + Esc Schakel tussen geopende items in volgorde
Alt + Pijl omhoog Naar map niveau hoger
Alt + Ctrl + Tab Het Tab venster open laten staan voor keuze
Alt + Spatiebalk Snelmenu voor item openen
   
F1 Help functie
F2 Hernoemen
F3 Zoeken
F4 Adresbalk openen
F5 Vernieuwen
F6 Schakel tussen items in een venster
F10 Bestand taakbalk activeren
   
Shift + Delete Item definitief verwijderen
Shift + F10 Snelmenu weergeven
Shift inhouden Voorkomt dat een cd auto opstart
Shift + Linker/rechterpijl Karakter of meerdere karakters selecteren
Shift 5 keer indrukken Plaktoetsen in/uitschakelen
Rechtershift inhouden 8 sec Filtertoetsen in/uitschakelen
Shift + Linkermuisknop Opent nieuw venster van item
Shift + Rechtermuisknop Toont klassieke rechtermuisknop menu
   
Backspace Vorige/bovenliggende map tonen
Esc Taak annuleren
Tab Schakel in een item
Delete Verwijderen
Home Begin van venster
End Eind van venster
   

De computer loopt vast bij het logo van het bios

Als de zelftest mislukt kan de computer blijven hangen als het logo van het BIOS verschijnt.

Als je al langer problemen hebt bij het opstarten van je computer, schakel de computer dan eerst uit. Maar let op; je moet de computer echt uitzetten, dus niet in de slaap- of de sluimerstand.

Wacht nu minstens 15 minuten en zet de computer aan. Doet het probleem zich nu niet voor? Dan is het goed mogelijk dat er een probleem met de koeling is.

Controleer de koeling

Controleer daarom of de ventilatieopeningen niet dicht zitten en of de ventilator draait. Een computer die te warm wordt kan namelijk allerlei onverwachte foutmeldingen geven of spontaan opnieuw opstarten.

BIOS resetten

Niet alle problemen worden door een gebrek aan koeling veroorzaakt

De computer kan tijdens het opstarten ook blijven hangen als je bijvoorbeeld nieuwe hardware hebt aangesloten of iets aan de hardware hebt gewijzigd.

In dat geval kan het probleem soms opgelost worden door het BIOS te resetten, d.i. terugzetten naar de standaardwaarden.

Resetten vanuit het BIOS

De eenvoudigste manier is door de computer opnieuw op te starten en naar het bios te gaan. Je komt in het BIOS door op een bepaalde toets te drukken als de boodschap "Press *** to enter setup " of iets vergelijkbaars getoond wordt.

Gebruik de pijltjestoetsen om in het bovenste menu EXIT te selecteren.
selecteer DEFAULT VALUES in het menu en druk op enter.
klik op [OK] om je keuze te bevestigen.
De computer wordt nu automatisch opnieuw opgestart.

bios

Als bovenstaande niet overeen komt met jouw BIOS moet je op zoek naar termen als "Reset to Default", "Factory Default", "Setup Defaults" of iets vergelijkbaars.

C-mos batterij verwijderen

Als je de optie om het BIOS terug te zetten naar de standaardwaarden niet kunt vinden is er nog een andere mogelijkheid om je bios te resetten. Daarvoor moet je echter de behuizing openen.

Bij een desktopcomputer hoef je aan de achterkant meestal alleen maar twee schroeven te verwijderen om de systeemkast te openen.

Als je een laptop o.i.d. hebt dan zal je waarschijnlijk de onderzijde los moeten schroeven. Hoe dat moet verschilt per merk en model.

Als je de behuizing geopend hebt verwijder je de C-mos batterij. Deze batterij (een grote knoopcel) zorgt er voor dat de instellingen van het BIOS bewaard blijven als je de computer uit zet.

Als je de batterij verwijderd hebt druk je vervolgens de aan/uitknop in en houd je deze enkele seconden ingedrukt om eventuele restspanningen te verwijderen, zo weet je zeker dat de instellingen van het BIOS gereset als je het apparaat weer opstart.

Let wel op dat je eerst het netsnoer en of de batterij loskoppelt.

Plaats de batterij weer terug, sluit de behuizing en start het apparaat weer op. Als alles goed is gegaan zal de computer nu weer gewoon opstarten. De meeste apparaten werken namelijk probleemloos met de standaardinstellingen van het bios.

Als het probleem hier mee is opgelost hoef je verder niets te doen.

Probeer op te starten van een ander opstartmedium.

Plaats een opstartbare (Windows) cd of dvd in de dvd-speler en start de computer opnieuw op.

Lukt het nu wel op te starten? Dan bestaat er een goede kans dat er iets mis is met de randapparatuur.

Een defect apparaat verhindert soms dat de computer kan worden opgestart.

Verwijder randapparatuur (apparatuur als een printer, een externe harde schijf, andere USB-opslagmedia etc.) om uit te sluiten dat het probleem hierdoor wordt veroorzaakt.

  • Ontkoppel alle randapparatuur van het apparaat, behalve de monitor, de muis en het toetsenbord.
  • Start de computer opnieuw op en kijk of het probleem is opgelost.

Start de computer nu zonder problemen op? Dan is er vrijwel zeker iets mis met de randapparatuur.

Om te achterhalen waar het probleem door wordt veroorzaakt sluit je steeds één van de apparaten aan en start je de computer opnieuw op. Zodra de problemen weer de kop opsteken weet je welk apparaat hier verantwoordelijk voor is.

Als dat niet het geval is, start je de computer opnieuw op zonder muis en toetsenbord. Als de computer nu wel opstart is er iets mis met de muis of het toetsenbord. Dit kun je controleren door een ander toetsenbord of muis aan te sluiten.