De opstartvolgorde (boot sequence) wijzigen

In vergelijking met eerdere versies start Windows 10 razendsnel op. In Windows 10 is de optie om met F8 tijdens het opstarten geavanceerde opstartopties te openen evenals de optie om naar het BIOS te gaan tijdens het opstarten uitgeschakeld.

Om in het BIOS te komen moet je voor je Windows 10 opnieuw opstart wijzigingen in de opstartopties aanbrengen in Instellingen.

Hier laten we zien hoe je de opstartvolgorde van een AMI- en een Phoenix-bios Het BIOS, wat een afkorting voor Basic Input/Output System is, bevat de basisinstructies voor de eerste communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Tijdens het opstarten van een pc, wanneer het besturingssysteem nog niet geladen is, is dit ook de enige software die beschikbaar is.
Als alles in orde lijkt, roept het BIOS vervolgens de bootloader aan. Dit opstarten wordt booten genoemd: de bootstrap-routines in het BIOS zijn de eerste stap waarmee de computer zichzelf start.
wijzigt, dit zijn veel voorkomende versies. Andere versies werken op een vergelijkbare manier.

Bootsequense van een AMI-bios wijzigen

Stap 1

Start de computer opnieuw op en ga naar het bios. Je komt in het BIOS door op een bepaalde toets te drukken als de boodschap "Press *** to enter setup Met de *** wordt een specifieke toets aangeduid, die per computer (merk) kan verschillen." of iets vergelijkbaars getoond wordt.

Bij een Dell computer is het vaak F2, bij Toshiba F1 of ESC, bij HP F1 of F2 en soms is het de knop Del (Asus)

bios opstarten

Stap 2

Nu je in het BIOS bent, komt het lastige deel, het vinden van de opstartvolgorde. Gebruik de pijltjestoetsen om door de menu’s te navigeren. Bedenk dat het BIOS maar beperkte opties heeft, dus ga gewoon iedere sectie af tot je zoiets als First Boot Device, Boot Order, Boot Management, Boot Sequence, etc. ziet. Het kan meestal gevonden worden in Advanced BIOS Features of Advanced Boot Options.

Bij het Ami-bios vind je het onder Advanced BIOS Features.

bios startscherm

Zoals je kunt zien is er een First, Second en Third Boot Device. De instructies voor het wijzigen van de opstartvolgorde staan in de sidebar. Maar meestal worden de + en – toetsen gebruikt om de opstartvolgorde te wijzigen in HDD (harde schijf), CD-Rom, USB-apparaat of Floppy.

Het apparaat bovenin de lijst wordt bij het opstarten van de computer ook als eerste gedetecteerd. Als hier geen opstartbaar medium wordt gevonden, wordt er in het volgende apparaat in de lijst gezocht en zo verder.

opstartvolgorde

Ga nu met behulp van de pijltjestoetsen naar "Exit" en druk op de enterknop.

Je krijgt nu een scherm met "Change configuration changes and exit now?" Hiermee bevestig je dat je de gemaakte wijzigingen wilt opslaan.

Kies Yes en de computer wordt opnieuw opgestart.

In het vervolg zal de computer als eerste van het gekozen apparaat opstarten als dit een opstartbaar medium is. Is het eerste opstartapparaat niet opstartbaar? Geen nood, de computer loopt de lijst af tot er wel een opstartbaar medium is gevonden.

Verwijder daarom alle opstarbare schijven uit de DVD-speler als je niet meer van dvd- of cd-rom hoeft op te starten dit scheelt tijd bij het opstarten.

Opstartvolgorde van een Phoenix Bios wijzigen

Stap 1

Start de computer opnieuw op en ga naar het bios. Je komt in het BIOS door op een bepaalde toets te drukken als de boodschap "Press *** to enter setup Met de *** wordt een specifieke toets aangeduid, die per computer kan verschillen." of iets vergelijkbaars getoond wordt.

Bij een Dell computer is het vaak F2, bij Toshiba F1 of ESC, bij HP F1 of F2 en soms is het de knop Del (Asus)

phoenix bios opstarten

Stap 2

Ook hier zul je misschien even moeten zoeken naar de opstartvolgorde (bootsequense). Gebruik de pijltjestoetsen om door de menu’s te navigeren. Bedenk dat het BIOS maar beperkte opties heeft, dus ga gewoon iedere sectie af tot je zoiets als First Boot Device, Boot Order, Boot Management, Boot Sequence, etc. ziet. Het kan meestal gevonden worden in Advanced BIOS Features of Advanced Boot Options.

In dit voorbeeld is het te vinden onder het tabblad "Boot"

phoenix bios

Zoals je kunt zien is er een First, Second en Third Boot Device. De instructies voor het wijzigen van de opstartvolgorde staan in de sidebar. Maar meestal worden de + en – toetsen gebruikt om de opstartvolgorde te wijzigen in HDD (harde schijf), CD-Rom, USB-apparaat of Floppy.
Het apparaat bovenin de lijst wordt bij het opstarten van de computer ook als eerste gedetecteerd. Als hier geen opstartbaar medium wordt gevonden, wordt er in het volgende apparaat in de lijst gezocht en zo verder.

change configuration changes and exit now?

Ga nu met behulp van de pijltjestoetsen naar "Exit" en druk op de enterknop.

U krijgt nu een scherm met "Change configuration changes and exit now?" Hiermee bevestig je dat je de gemaakte wijzigingen wilt opslaan.

Kies Yes en de computer wordt opnieuw opgestart.

In het vervolg zal de computer als eerste van het gekozen apparaat opstarten als dit een opstartbaar medium is. Is het eerste opstartapparaat niet opstartbaar? Geen nood, de computer loopt de lijst af tot er wel een opstartbaar medium is gevonden.

Verwijder daarom alle opstarbare schijven uit de DVD-speler als je niet meer van dvd- of cd-rom hoeft op te starten dit scheelt (kostbare) tijd bij het opstarten.

Ongewenste websites blokkeren met het Hosts-bestand

Voor gebruikers van Windows 8(.1)lees eerst: Hosts-bestand uitsluiten van scannen door Windows Defender

adwareDoor op een slimme manier gebruik te maken van het HOSTS-bestand op je computer kun je ongewenste websites blokkeren, maar ook spyware en andere malware. Spyware tapt heimelijk data af en probeert deze via het internet te versturen. Op deze manier voorkom je dat persoonlijke gegevens in verkeerde handen komen.

Voor alle recente versies van Windows kun je het Hosts-bestand op de volgende locatie vinden:

C:\Windows\System32\Drivers\Etc (We gaan er vanuit dat Windows op de C-schijf is geïnstalleerd.)

Standaard kun je het Hosts-bestand alleen openen en lezen, maar je kunt er geen wijzigingen in aanbrengen en je kunt het ook niet vervangen.

Om het bestand te bewerken moet je als beheerder inloggen.

Kladblok openen met Administrator Rechten

Klik op Start, Alle Programma’s, Bureau-Accessoires
Klik nu met de Rechter muisknop op Kladblok en kies Als Administrator Uitvoeren

als beheerder openen

Je krijgt nu waarschijnlijk de volgende waarschuwing

"wilt u het volgende programma toestaan wijzigingen aan deze computer aan te brengen"

Klik op JA om door te gaan. Klik op Bestand kies Openen… en blader naar

C:\Windows\System32\Drivers\Etc\hosts om het hosts-bestand te openen.

kladblok openen

Hosts-file opschonen

Je Hosts-bestand bevat vermoedelijk maar één vermelding: die van localhost met het IP-adres 127.0.0.1.

De opbouw van het Hosts-bestand is heel eenvoudig. Bovenin staat een korte uitleg van de werking van het Hosts-bestand, de zogeheten commentaarregels die je kunt herkennen door het# teken aan het begin van de regel. Dan volgt een lege regel, en daarop volgt regel voor regel telkens eerst het IP-adres en daarachter de naam van de bijbehorende internetsite.Als u je zelf niets aan dit bestand hebt gewijzigd, hoort het Hosts-bestand er ongeveer zo uit te zien als in de onderstaande afbeelding.

hosts-bestand

Als er al andere vermeldingen in het Hosts-bestand staan, die je daar zelf niet hebt neergezet, dan kun je deze vermeldingen zeer waarschijnlijk beter verwijderen. Grote kans dat die daar al door een adware- of spyware-programma zijn neergezet.Maar voorzichtig! Het kan ook zijn dat een ander programma die regels er heeft geplaatst. Probeer na te gaan bij welk programma ze horen. Twijfel je, bewaar de regels dan eerst even in een apart bestand, zodat je ze terug kunt plaatsen als er problemen ontstaan.

Sites toevoegen

Op de regels onder die van localhost kunt u nu zelf de namen toevoegen van web sites die u wilt blokkeren. In principe laat u ieder site-adres voorafgaan door het IP-adres 127.0.0.1. Is er op uw computer een webserver actief, bijvoorbeeld Microsoft Internet Information Services (IIS), gebruik het IP-adres 127.0.0.1 dan alleen voor de local host Gebruik voor alle andere sites dan het adres 0.0.0.0.

Hostsbestand downloaden

In plaats van zelf het Hosts-bestand te bewerken, kun je een kant en klaar hosts-bestand downloaden en dit gebruiken om je eigen hosts-bestand aan te passen

Je vindt deze hosts-file op de site van http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm.

Klik daar op: To view the HOSTS file in plain text form.

Als je op de juiste link hebt geklikt, zal het Hosts-bestand openen in een nieuw venster van de browser. Selecteer daar met Ctrl + A de hele inhoud, en plaats deze met Ctrl + C op het klembord. Ga dan naar het Hosts-bestand van je eigen computer en selecteer daar eerst met Ctr l+ A weer alle tekst om dan met Ctrl +V de inhoud helemaal te vervangen door die van het Hosts-bestand van de MVPS-website. Klik daarna op Bestand / Opslaan en het Hosts-bestand is opgeslagen. Gebruik je AntiSpyware-software dan krijg je op dit moment mogelijk een pop-up om te waarschuwen dat het Hosts-bestand gewijzigd wordt en ofjeu dat wel goed vindt. Bevestig met een klik op OK of Ja.

Ter controle kun je de Host-file nog even openen. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Herhaal dus regelmatig de voorgaande stappen en beveilig je zo op eenvoudige wijze tegen allerlei digitaal ongerief

Resultaat

De sites die in het Hosts-bestand staan kun je nu niet meer openen in de browser: je krijgt een lege pagina met een foutmelding te zien. Je kunt dit eenvoudig testen door met je browser de pagina http://achmedia.com/ te openen. Die staat namelijk in het Hosts-bestand en wordt dus nu al doorverwezen naar je eigen computer. Toch problemen? Gaat het om een enkele site, open dan weer het Hosts-bestand in Kladblok en zoek met Ctrl+F op de naam van de site. Staat deze in de lijst, dan kun je er voor kiezen deze te verwijderen. Al je u tegen grotere problemen aanloopt, kun je in het ergste geval de hele Hosts-file weer leeghalen door alle regels behalve de regel voor de localhost te verwijderen.

Een nieuw lettertype installeren

Maar als je een uitnodiging, voor bijvoorbeeld een kinderfeestje, wil maken kun je je fantasie de vrije loop laten. Of denk aan een menukaart voor een (kerst)diner, ook dan kan je van een speels lettertype gebruikmaken.

De enige beperking is je eigen fantasie en de verkrijgbaarheid van het lettertype.

Lees ook: Lettertypen hebben vanaf nu hun eigen plek in de instellingen van Windows 10

Lettertypes downloaden

Als je een lettertype wilt gebruiken dat niet op je pc is geïnstalleerd kun je op internet duizenden lettertypes vinden. Op de website van Dafont.com en 1001freefonts.com vind je al heel wat gratis lettertypes. Maar als je daar niet slaagt kun je altijd nog gebruik maken van google of bing.

Heb je een lettertype gevonden dat naar je zin is? Dan moet je het bestand eerst downloadenDownloaden is het binnenhalen van digitale informatie. Het omgekeerde proces noemt men uploaden. Het resultaat van zowel uploaden als downloaden is dat er een bestand van de ene computer naar een andere wordt gekopieerd..

Meestal worden lettertypes die je kunt downloaden aangeboden als een gecomprimeerd (zip) bestand. Ga naar de map waar je het bestand hebt opgeslagen en pak het uit.

Voor Windows 7 en later

Meestal staat Windows op de C-schijf, pas anders zo nodig de schijfletter aan.

Kopieer het bestand naar de map C:\WINDOWS\Fonts. Het nieuwe lettertype is nu beschikbaar en je hoeft verder niets te doen. De volgende keer dat je het nieuwe lettertype wilt gebruiken hoef je het lettertype alleen maar te selecteren in het programma waar je mee werkt.

Voor Windows Vista:

Ook voor Windows Vista geldt dat de C-schijf normaliter de systeempartitieSysteempartities en opstartpartities zijn namen voor partities of (volumes) op een harde schijf die door Windows worden gebruikt bij het opstarten. is,
pas anders zo nodig ook hier de schijfletter aan.

Blader met Windows verkenner naar C:\WINDOWS\Fonts

Klik links bovenin op Bestand en kies voor “Nieuw lettertype installeren….” Druk op de alt-toets als de werkbalk bestand in Windows Vista niet zichtbaar is.

nieuw lettertype installeren

Blader met behulp van het geopende dialoogvenster naar het zojuist uitgepakte bestand en selecteer het door er één keer met de muisaanwijzer op te klikken.

lettertype toevoegen

Zet, als dat niet automatisch is gebeurd, een vinkje voor "lettertypen naar de map Fonts kopiëren" Kies nu voor OK in het dialoogvenster.

lettertype toevoegen

Het nieuwe lettertype wordt naar de map Fonts gekopieerd en geïnstalleerd, waarna het klaar is om te gebruiken.

voortgang installatie

De volgende keer dat je het nieuwe lettertype wilt gebruiken hoef je het lettertype alleen maar te selecteren in het programma waar je mee werkt.

Hosts-bestand uitsluiten van scannen door Windows Defender

Dit artikel is een aanvulling op het eerder gepubliceerde: Ongewenste websites blokkeren met het Hosts-bestand

Windows 8.1-gebruikers die specifieke websites of advertentieservers zoals ad.doubleclick.net naar een ander IP-adres willen laten wijzen, komen bedrogen uit.

De ingebouwde beveiligingssoftware Windows Defender maakt aanpassingen voor specifieke domeinen ongedaan.

De software denkt dat als gebruikers een bepaald domein naar bijvoorbeeld 127.0.0.1 laten wijzen, het om een kwaadaardige aanpassing van het HOSTS-bestand gaat en maakt vervolgens de wijzigingen ongedaan.

Gebruikers die het HOSTS-bestand toch willen wijzigen kunnen het bestand aan een lijst met uitzonderingen toevoegen.

Host bestand uitsluiten van scannen door Windows Defender

Start Windows Defender. Open het tabblad Instellingen en selecteer in de linker kolom Uitgesloten bestanden en locaties

windows defender instellingen

Typ %systemroot%\system32\drivers\etc\hosts in het vak Bestandslocaties en klik op Toevoegen

windows defender bestand toevoegen

Klik op Wijzigingen opslaan

defender wijzigingen opslaan

Vanaf nu wordt je hostsbestand niet meer gescand door Windows Defender en blijven de wijzigingen die je aanbrengt behouden.

Door nu ip-adressen van websites aan je hosts-bestand toe te voegen kun je ongewenste websites blokkeren.

Ik kan een map of bestand niet verwijderen

Ken je dat? Je wilt een bestand of map verwijderen Dit probleem kan zich ook voordoen als je bestanden wilt kopiëren, verplaatsen of hernoemen. De voorbeeldzinnen dienen slechts ter illustratie; er bestaat een onuitputtelijke variatie op de onderstaande meldingen.en je krijgt de melding dat de bewerking niet uitgevoerd kan worden omdat het bestand door een ander programma in gebruik is. Je krijgt dan bijvoorbeeld een van de volgende meldingen:

Toegang geweigerd: kan bestand niet verwijderen
Het bestand is in gebruik door een ander programma of gebruiker.
Zorg ervoor dat de schijf niet vol of beveiligd tegen schrijven is en dat het bestand momenteel niet in gebruik is.

kan map niet verwijderen

Je moet dan uit zien te vinden welk programma gebruik maakt van het bestand dat je wilt verwijderen en het betreffende programma afsluiten. Vaak lukt het echter niet te achterhalen welk programma de boosdoener is en dan zit er niets anders op dan het bestand te laten voor wat het is.

Als alternatief zou je alle programma’s die je op dat moment gebruikt af kunnen sluiten (en vaak ook de computer opnieuw opstarten) om het bestand alsnog toegankelijk te maken. Maar dat is natuurlijk wel heel erg omslachtig en zeker niet handig als je net druk bezig bent.

Andere redenen waarom je een map of bestand niet kunt verwijderen

Als je niet over de juiste rechten (of machtigingen)Machtigingen bepalen of je toegang hebt tot mappen en bestanden en wat je ermee mag doen. Je kunt bijvoorbeeld toegang hebben tot een document in een gedeelde map of op een netwerk. Afhankelijk van de machtigingen die je hebt kun je het bestand alleen lezen, wijzigen of schrijven (volledig beheer) Je moet als administrator ingelogd zijn om machtigingen te wijzigen. beschikt, kun jee het bestand of de map niet verwijderen. Als je het bestand niet zelf hebt gemaakt, is het mogelijk dat je het bestand niet kunt verwijderen, zelfs niet als het in een openbare of gedeelde map is opgeslagen. Vraag in dat geval of de eigenaar van de map of het bestand het wil verwijderen.

Mogelijk is het bestand in gebruik bij een andere gebruiker, die ook aangemeld is.

Mappen en bestanden die je zelf hebt aangemaakt kun je soms ook niet meer benaderen nadat je Windows opnieuw hebt geïnstalleerd.

Je hebt alle bestanden in een map verwijderd, maar het lukt niet de map te verwijderen. Waarschijnlijk kan de map niet verwijderd worden omdat een van de verwijderde bestanden in de map nog door een programma wordt gebruikt.

Sluit alle actieve programma’s en probeer vervolgens de map te verwijderen. Als dat nog steeds niet lukt, start je de computer opnieuw op en probeer je de map nogmaals te verwijderen.

Dit is een summier overzicht van redenen waarom je mappen of bestanden niet kunt verwijderen. Voor een uitgebreid overzicht met de bijbehorende oplossingen ga je naar: support.microsoft.com

Problemen met de update naar windows 8.1 oplossen

Hoewel de kans klein is dat je nog met Windows 8 werkt, proberen we hier een oplossing te bieden in het geval de update naar Windows 8.1 mislukt.

Als je je computer met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 8 hebt gekocht en je de computer vanwege problemen opnieuw instelt, wordt de computer teruggebracht naar de staat waarin je hem kocht, dus met een schone versie van Windows 8. Omdat Windows 8 niet meer actief wordt ondersteund is het verstandig de update naar Windows 8.1 zo snel mogelijk uit te voeren.

Updaten naar windows 8.1 lukt niet

De update van Windows 8 naar Windows 8.1 blijkt niet altijd te lukken. Soms is de update niet beschikbaar vanuit de Windows Store.

Een andere keer wordt de installatie halverwege het proces afgebroken om vervolgens weer opnieuw met de installatie te beginnen, waarna deze opnieuw wordt afgebroken.

Voor dit probleem zijn er geen duidelijke oplossingen of oorzaken te vinden. Wat je wel kunt proberen is het volgende;

Windows bijwerken

Zorg dat je de essentiële updates voor Windows 8 hebt geïnstalleerd. Een update naar Windows 8.1 is pas mogelijk als updates KB 2871389 en KB 2917499 zijn geïnstalleerd.

Antivirussoftware uitschakelen

Schakel je antivirusprogramma tijdelijk uit. Antivirussoftware kan in enkele gevallen de installatie onderbreken. Vergeet niet om na de installatie van Windows 8.1 of Windows RT 8.1 je antivirusprogramma weer in te schakelen.

Hardwaredrivers bijwerken

Zorg dat je de laatste hardwaredrivers hebt geïnstalleerd. Naar het schijnt kan Windows 8.1 niet overweg met sommige verouderde drivers.

Met behulp van Automatische Updates worden ook nieuwe drivers voor de hardware geïnstalleerd als deze beschikbaar zijn. Jammer genoeg lukt dit niet voor alle hardware. Je zult dus zelf ook na moeten gaan of je drivers up-to-date zijn door op de website van de leverancier te kijken.

Hardware verwijderen

Verwijder tot slot alle externe randapparatuur. Koppel alle randapparatuur die niet ingebouwd is, zoals kaartlezers en andere USB-apparaten, los door de USB-stekker uit de computer of het apparaat te halen. Dus niet alleen de apparaten uitschakelen, ook de verbinding tijdelijk ongedaan maken.

Hardware installeren

Als de installatie nu wel voltooid wordt kun je de apparaten, liefst één voor één, weer aansluiten en aanzetten. Windows 8.1 zal dan automatisch de stuurprogramma’s voor de hardware installeren.

Met deze tips zou het alsnog moeten lukken de update van Windows 8 naar Windows 8.1 uit te voeren.

windows 8.1

Houd je computer in topconditie

computerVeel computerproblemen ontstaan doordat er te weinig aandacht aan het onderhoud van de computer wordt besteed. Met onderstaande tips kun je veel voorkomende problemen voorkomen en oplossen.

Wie zijn computer in (top)conditie wil houden kan niet om onderhoud heen. Maar onderhoud is meer dan alleen af en toe defragmenteren en overbodige bestanden verwijderen. Het onderhoud van een computer info Om de computer in topconditie te houden zal je ook gebruik moeten maken van diverse hulpprogramma’s en zelfs de stofzuiger komt er aan te pas. is een doorlopend proces.

Dagelijks onderhoud

Virusdefinities updaten

Één van de belangrijkste dingen die ingesteld moeten zijn om problemen te voorkomen is het automatisch up-to-date houden van de virusdefinities. Meestal gebeurt dit al automatisch, mocht dat bij jou niet het geval zijn stel dit dan alsnog in. Vertrouw niet blindelings op de instellingen van je virusscanner, maar controleer of je ook werkelijk over de laatste virusdefinities beschikt.

Firewall

Zorg dat de firewall ingeschakeld is. De standaard meegeleverde firewall voldoet prima, maar er zijn firewalls (betaald en als freeware) die meer mogelijkheden bieden.

Windows Update

Ook belangrijk is dat Windows Update / Automatische Updates ingeschakeld zijn. In alle Windowsversies worden regelmatig beveiligingsrisico’s gevonden. Voor je eigen veiligheid is het verstandig de hiervoor uitgebrachte updates automatisch uit te laten voeren.

systemtray of  systeemvak

Staan hier iconen die je niet thuis kunt brengen? Het gaat hierbij vaak om programma’s die op de achtergrond werken. Bepaal of het inderdaad nodig is dat dergelijke programma’s actief zijn. Zo niet, sluit ze dan af. info Ook al draaien programma’s op de achtergrond, ze gebruiken toch geheugen. En soms ook bandbreedte van je internetverbinding.. Deze controle kun je ook uitvoeren met taakbeheer. Taakbeheer start je door op de toetsencombinatie Ctrl-Alt-Del(ete) te drukken en dan voor Taakbeheer te kiezen, je ziet dan in één oogopslag welke toepassingen er actief zijn.

Zie ook traag Opstarten / Afsluiten elders op deze pagina

Wekelijks onderhoud

Virusscan

We gaan er van uit dat je een up-to-date virusscanner hebt. Toch is het belangrijk elke week een volledige virusscan uit laten voeren. Want hoe goed je virusscanner ook is, het is nooit uit te sluiten dat er toch een geïnfecteerd bestand weet binnen te komen. Voer daarom elke week een volledige virusscan uit.Vaak kost het veel tijd om een volledige scan uit te laten voeren, daarom is het aan te bevelen dit gedurende de nacht te laten doen., waarbij je instelt dat je alle bestanden wilt laten controleren.

Privacyscan

Wie aan filesharing doet of veel programmaatjes download om uit te proberen, loopt het risico dat er spy– en adware op zijn computer wordt geïnstalleerd. Een deel van deze ongewenste programma’s kun je opsporen met behulp van taakbeheer, beter is het een hier in gespecialiseerd programma te gebruiken, dat je computer automatisch in de gaten houdt.

Software

Defragmentatie en foutcontrole

Minstens zo belangrijk is het om met regelmaat de harde schijf te defragmenterenDefragmetatie wordt vanaf Windows 7 automatisch uitgevoerd, tenzij het heel erg storend is hoef je hier niets aan te wijzigen en op fouten te controleren. Defragmentatie zorgt er voor dat alle bestanden weer op logische wijze gerangschikt worden.

Ook het regelmatig uitvoeren van een foutcontrole kan veel problemen voorkomen. Het onderdeel Foutcontrole kan veel problemen automatisch oplossen, zijn de fouten echter van dien aard dat ze niet gerepareerd kunnen worden, dan kun je nog actie ondernemen door uw gegevens op een ander medium op te slaan.

Opschonen

Controleer elke week de lijst met geïnstalleerde software en verwijder de programma’s die je niet (meer) gebruikt. Doe dit op de juiste manier, via start-instellingen-configuratiescherm-software (Windows XP) of via start-configuratiescherm-Programma’s en onderdelen (vanaf Windows Vista).

Tijdelijke bestanden

Verwijder ook met regelmaat de tijdelijke bestanden, die door Windows of andere programma’s zijn gemaakt. Dit kun je handmatig doen of met behulp van de wizard schijfopruiming

Back-up

Geen enkele voorzorgmaatregel kan garanderen dat je computer nooit zal crashen. In het ergste geval raak je al je gegevens kwijt. Je doet er verstandig aan dagelijks of minimaal 1 maal per week een back-up te maken. Maak een back-up van alle belangrijke gegevens en gebruik daar bijvoorbeeld de standaard utilities van Windows voor en schrijf deze weg op een extern opslagmedium. Nog beter is het een zogenoemde image te maken. Met een image beschik je over een exacte kopie van de harde schijf, waardoor het mogelijk is je hele systeem te herstelen.

(half)jaarlijkse beurt

Hardware schoonmaken

Stof is de grootste vijand van je computer. De hoeveelheid stof die zich in de systeemkast ophoopt zal je verbazen. De enige oplossing is de kast openen en heel voorzichtig het stof er uit te zuigen. Controleer wel eerst of alle kabels en onderdelen goed vast zitten en stel de stofzuiger in op de laagste stand.

Hardware controleren

Wanneer je de systeemkast toch opent voor de jaarlijkse schoonmaakbeurt is het verstandig om gelijk de werking van de diverse onderdelen te controleren. Laat de kast na het stofzuigen nog even open en start de computer op. Controleer nu of alle ventilatoren goed draaien – vergeet de ventilator van de voeding niet. Vervang ventilatoren die niet goed draaien zo snel mogelijk, of laat dit doen door iemand die dit klusje vaker gedaan heeft.
Controleer tenslotte nog of de harde schijf en de voeding niet ongewoon warm worden.

Driverupdates

Voor veel hardwarecomponenten komen er geregeld updates van drivers uit. Vaak worden hiermee (ook) veiligheidsproblemen opgelost. Zorg er in elk geval voor de juiste drivers te installeren, dit komt de snelheid en de functionaliteit van de hardware ten goede.

Belangrijke updates zijn die voor het BIOS van je moederbord, hardwaredrivers voor de grafische kaart en voor multimediaprogramma’s. voer deze updates alleen uit als je zeker weet hoe dit moet, besteed dit karweitje anders liever uit aan iemand die hier ervaring mee heeft.

Traag Opstarten / Afsluiten

Als de computer goed werkt zal het opstarten niet veel meer dan 30 seconden in beslag nemen. Duurt het opstarten merkbaar langer dan is het waarschijnlijk dat er tal van toepassingen en processen worden opgestart (die op de achtergrond draaien) die niet alleen het opstartproces vertragen, maar een negatieve invloed op de gehele werking van de computer kunnen hebben.

TweakUAC voor Windows

TweakUAC kan nuttig zijn om (tijdelijk ongewenste) beveiligingswaarschuwingen uit te schakelen. Denk maar aan de situatie waarin je besluit Windows opnieuw te installeren en vervolgens allerlei instellingen wilt wijzigen of drivers en software wilt installeren.

TweakUAC is oorspronkelijk ontwikkeld voor Windows Vista, omdat de nieuwe beveiligingstechnologie bij veel gebruikers tot grote irritatie leidde. Maar het is nog steeds te downloaden en kan ook een prettige hulp zijn bij nieuwere versies van Windows

tweakuac

TweakUAC™ geeft u meer controle over de instellingen van Windows Gebruikers Account Beheer (User Account Control of UAC). Naast in- of uitschakelen van Windows Gebruikers Account Beheer kun je ook kiezen voor de “stille” modus. De beveiliging van Windows Gebruikers Account Beheer  is dan nog steeds actief, maar je wordt niet steeds lastig gevallen met een beveiligingswaarschuwing als je iets doet waar beheerdersrechten voor vereist zijn.

Download TweakUAC

Wat is Gebruikersaccountbeheer?

Gebruikersaccountbeheer is een beveiligingsvoorziening van Windows. Alle recente versies zijn hiervan voorzien

Gebruikersaccountbeheer (UAC) informeert u wanneer een softwareprogramma probeert wijzigingen uit te voeren op uw computer waarvoor machtiging op beheerdersniveau vereist is. Gebruikersaccountbeheer helpt uw computer beschermen tegen wijziging door onbevoegde bronnen.

uac prompt

UAC is een afkorting voor User Account Control, de veiligheidstechnologie in Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 die er voor zorgt dat programma’s zonder toestemming geen wijziging aan kunnen brengen in systeembestanden.

Loop ik gevaar als ik de stille modus van TweakUac inschakel?

In de "stille" modus, blijft de beveiliging van UAC volledig ingeschakeld. Maar wanneer je Windows gebruikt als beheerder zie je niet de gebruikelijke prompts van UAC om de benodigde administratieve rechten goed te keuren.

Kan ik Windows Gebruikers Account Beheer  volledig uitschakelen?

Nee, dat is  geen goed idee.  Als Windows Gebruikers Account Beheer is uitgeschakeld is de veilige modus van Internet Explorer ook niet beschikbaar. Deze modus zorgt er voor dat je minder kwetsbaar bent voor aanvallen door onbetrouwbare websites. Bovendien worden de rechten van betrouwbare programma’s door Windows Gebruikers Account Beheer  ook beperkt, zodat ze geen cruciale systeembestanden kunnen overschrijven.

Moet ik TweakUAC gebruiken als ik Windows 7 of 8 gebruik?

In tegenstelling tot Windows Vista beschikken Windows 7 en 8 over een controlepaneel waarmee je zelf in kunt stellen wanneer je meldingen van Windows Gebruikers Account Beheer  wilt krijgen. Dit is bereikbaar via het configuratiescherm. Het voordeel van TweakUAC is dat de instellingen makkelijker bereikbaar zijn terwijl je zeker weet dat je toch beschermd bent.

Werkt TweakUAC met 64-bit Windows Vista/7 en 8?

Ja, TweakUAC werkt met zowel 32-bits en 64-bits versies van Windows.

Ik heb de "stille" modus ingeschakeld maar nu toont Windows Vista  een waarschuwing met het bericht dat UAC is uitgeschakeld!?

Dat ligt aan de wijze waarop Windows Vista is ontworpen, wanneer Windows Gebruikers Account Beheer  in de stille modus is wordt ten onrechte gemeld dat Windows Gebruikers Account Beheer  uitgeschakeld is.

Er wordt een beveiligingswaarschuwing weergegeven door Windows Vista als de stille modus van TweakUAC is in geschakeld.

U kunt controleren of  Windows Gebruikers Account Beheer  ingeschakeld is door te proberen de beveiligde modus van Internet Explorer in te schakelen: het kan alleen worden ingeschakeld als UAC ingeschakeld is.

Om de melding met het rode schild te verbergen dat Gebruikers Account Beheer  is uitgeschakeld kun je aan de onderkant van het venster van TweakUAC  het selectievakje ”Hide the User Accont Control is turned of“ icon aanvinken. Mogelijk moet je je afmelden en weer opnieuw aanmelden om de wijzigingen van kracht te laten worden. Dit is overigens alleen van toepassing voor Windows Vista, Windows 7 en 8 geven geen waarschuwing als je de stille modus van Tweak UAC inschakelt.

Bron: www.winability.com/tweak-uac/

Software verwijderen met Revo Uninstall

Software heeft invloed op je computer, ook als je het programma niet (meer) gebruikt, soms worden er zonder dat je het merkt op de achtergrond services opgestart of verbinding gemaakt met internet, maar ook het geheugen wordt (al is het minimaal) belast.

Dit kan er voor zorgen dat je computer, maar ook je internet verbinding, trager is dan toen je de pc net had gekocht.

Om software te verwijderen is meer nodig dan eenvoudig de map van het programma uit de map Program Files te verwijderen, vaak slaan programma’s ook gegevens in de gebruikersmap op en brengen ze wijzigingen in het register aan.

Software verwijderen kan op twee manieren. Via een bij het programma geleverde uninstaller, die je vaak in de bestandslocatie van het programma kunt vinden, maar de eenvoudigste manier is via het configuratiescherm.

Dit kan er voor zorgen dat je computer op den duur trager wordt, zowel bij het opstarten als tijdens het gebruik. De achtergebleven componenten van verwijderde software zijn niet terug te vinden in het configuratiescherm, maar kunnen desondanks nog steeds actief zijn. Daardoor worden er nog steeds programmaatjes gestart die op de achtergrond draaien en een beroep doen op het geheugen en de processor en soms zelfs nog steeds contact maken met internet.

Om te zorgen dat software volledig gede-installeerd wordt kun je gebruik maken van verschillende gratis tools. Een daarvan is REVO Uninstaller. Dit programma scant na de verwijdering je harde schijf en het register en geeft je de mogelijkheid de achtergebleven mappen en registerverwijzingen te verwijderen.

REVO Uninstall starten

Tijdens de installatie is er een icoon op het bureaublad geplaatst, dubbelklik hier op om het programma te starten. Revo Uninstaller start op met het tabblad De-installeren. Dus je hoeft niets te wijzigen.

programma selecteren om te verwijderen

Selecteer nu het programma dat je wilt verwijderen. Kun je het zo gauw niet vinden? Geen nood, links boven vind je een zoekvenster. Typ hier een paar letters in, die in de naam van het programma voorkomen en Revo Uninstaller laat je een lijst met overeenkomsten zien.

Heb je het programma gevonden? Dubbelklik er dan simpelweg op om de de-installatieprocedure te starten

zoeken

Bevestig nu dat je het geselecteerde programma wilt verwijderen, door op Ja te klikken.

verwijderen bevestigen

Je krijgt nu vier opties te zien. Standaard is de derde optie geselecteerd. Deze optie zorgt er voor dat alle wijzigingen die door het eerder geïnstalleerde programma zijn aangebracht ongedaan worden gemaakt, zonder dat andere programma’s hier door worden beïnvloed. Bevestig je keuze door op Volgende te klikken.

opties selecteren

Je krijgt nu nogmaals de vraag of je zeker weet dat je de geselecteerde software wilt verwijderen. Klik op Ja om de de-installatie te starten.

verwijderen van software bevestigen

Revo uninstaller begint nu een scan om achtergebeleven bestanden, mappen en registerverwijzingen op te sporen. Klik op Volgende als het scannen klaar is.

scannen naar restanten van software

Je krijgt nu een overzicht te zien van registerverwijzingen die verwijderd zullen worden. Dit zijn verwijzingen die bij een normale de-installatie achter zouden blijven in het register. Klik om alles te verwijden eerst op Alles selecteren en daarna op Verwijderen of klik op Volgende als je het niet vertrouwt. (Je krijgt dan de vraag of je zeker weet dat je het verwijderen van de verwijzingen wilt overslaan)

overzicht van te verwijderen bestanden

Je krijgt nu een waarschuwing, klik op Ja om de registerverwijzingen te wissen

waarschuwing

Het overzicht met de registerverwijzingen is nu leeg, deze zijn gewist. Klik op Volgende om verder te gaan met de de-installatie van het programma

registerverwijzingen verwijderd

Je krijgt nu een overzicht van de achtergebeleven mappen en bestanden. Klik weer op Alles selecteren en Verwijderen om alle achtergebleven mappen en bestanden te verwijderen.

achergebelven mappen selecteren

Je krijgt nu weer een waarschuwing. Klik op Ja om alle achtergebleven mappen en bestanden te verwijderen

waarschuwing

Je krijgt nu een overzicht van de overgebleven mappen en bestanden, als alles goed is gegaan is dit overzicht leeg en is alles verwijderd. Een enkele keer is het nodig de computer opnieuw op te starten of de mappen handmatig te verwijderen. Klik op Voltooien om de de-installatie te beëindigen.

Windows 8.1 met je lokale account installeren

Als je een pc of laptop hebt gekocht met Windows 8 ben je verplicht om over te stappen, zeg te upgraden, naar Windows 8.1 om beveiligingsupdates te blijven ontvangen.

Op 12 januari stopt de ondersteuning voor Windows 8 namelijk.

Als je je computer terugzet naar de fabrieksinstellingenWindows 8 beschikt over twee nieuwe herstelfuncties: Refresh en Reset. Refresh zorgt ervoor dat alle bestanden van Windows worden hersteld naar de originele staat, maar instellingen, bestanden, Modern UI-apps en desktopprogramma’s blijven ongeschonden. Een reset brengt Windows 8 terug naar de fabrieksinstellingen en verwijdert alles., om problemen op te lossen, moet je vervolgens ook nog de update naar Windows 8.1 uitvoeren.

Het installeren van de update naar Windows 8.1 geeft meestal geen problemen, je hoeft alleen maar akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden en de rest gaat (bijna) vanzelf.

Mogelijk moet je voor je verder kunt gaan eerst gratis de nieuwste installatiemedia downloaden

Als het installeren van de update niet lukt, lees dan eerst: problemen met de update naar windows 8.1 oplossen

Tijdens de installatie van de update naar Windows 8.1 lijkt het als of je de update niet zonder Microsoft-account kunt installeren.

Toch kun je de update met je bestaande lokale account installeren, de mogelijkheid je lokale account te blijven gebruiken is alleen niet erg duidelijk aangegeven.

Volg tijdens de installatie de instructies tot je in het venster “Uw account” komt, hier vul je de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat je al gebruikte om je bij Windows 8 aan te melden. Klik daarna op “Volgende

locaal account 1

Je krijgt nu een venster te zien waarmee je je met je Microsoft-account kunt aanmelden, of als je dat niet hebt, alsnog aan kunt maken. Klik op een “Een nieuw account maken” als je je toch met een Microsoftaccount wilt aanmelden.

aanmelden met je microsoftaccount

Je kunt nu een nieuw emailadres aanmaken waarmee je tevens een nieuw Microsoftaccount aanmaakt.

Maar als je je aan wilt blijven melden met je bestaande lokale account klik je op”Verder gaan met mijn bestaande account

Op deze manier ben je niet verplicht je met een Microsofaccount aan te melden en en kun je als de installatie voltooid is je oude gebruikersnaam en wachtwoord blijven gebruiken.

doorgaan met bestaande account

Windows 8.1 (opnieuw) installeren

Net als bij Windows 7 word je met een wizard door de installatieprocedure geleid. Er zit wel verschil tussen de installatieroutine van dit nieuwe besturingssysteem en de voorgaande versies, maar die komen een voor een aan de orde.

Je moet nu zorgen dat je de computer van dvd kunt opstarten. Dit stel je in het bios Information(een programma in de computer zelf dat nog voor het besturingssysteem geladen wordt en waarin allerlei zaken voor de werking van de pc worden afgehandeld en bijgehouden) in. Zie ook: de opstartvolgorde wijzigen.

Plaats de installatie-dvd in de lade van de dvd-speler of brander en start de computer opnieuw op. Zodra gevraagd wordt of je van cd of dvd wilt starten, druk je op een toets van het toetsenbord.

Als de installatiebestanden zijn ingelezen kun je aangeven welke taal je wilt gebruiken, wat de (plaatselijke) tijd is en welke valuta je gebruikt. En niet minder belangrijk, het soort toetsenbordInformationStandaard wordt in Nederland een toetsenbord gebruikt met een Amerikaanse indeling. De toetsenbord indeling is vooral van belang voor de spellingscontrole en de speciale tekens. waar je mee werkt.

taal en toetsenbordinstelling

Klik op volgende. Je krijgt nu een scherm te zien waar je de productcode moet invoeren De streepjes hoef je niet in te typen, die worden automatisch getoond.

Heb je geen productcode, of vul je de verkeerde code in, dan wordt de installatie gestopt. Je kunt dan pas verder als je de juiste productcode invoert.

In het volgende venster zet je een vinkje voor ‘Ik ga akkoord met de licentievoorwaarden’.

productcode invoeren

Dual boot of volledig nieuwe installatie?

De keuze die je nu maakt is belangrijk voor het type installatie van Windows 8. Je hebt in principe 3 keuzes; een upgrade, een dual boot systeem (alleen als Windows nog op de computer staat), of een volledig nieuwe installatie.

Of het uitvoeren van een upgrade wordt ondersteund is afhankelijk van het besturingssysteem dat op de computer staat

Een upgrade van Windows XP of Vista wordt niet ondersteund en ook Windows 7 kan niet altijd worden geüpgrade. Dit geldt onder andere voor de starter-editie van Windows 7.

De stappen voor een dual boot systeem zijn overigens exact het zelfde als voor een volledig nieuwe installatie. Je moet alleen zorgen dat je harde schijf in partities is opgedeeld en dat je op de partitie waar je Windows 8 op wilt installeren voldoende vrije schijfruimte hebt. (Minimaal 20 Gb) Let er bij de keuze voor een dual boot systeem wel op dat je de juiste partitie (of het logische station) kiest, dus niet de partitie waar Windows 7 al op staat.

Voor een volledig nieuwe installatie kies je voor ‘Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd)’

type installatie kiezen

Je krijgt nu de vraag waar je Windows 8 wilt installeren. Het is nu zaak goed op te letten. Als je voor een dual boot systeem kiest, selecteer dan de partitie die je hier eerder voor hebt gereserveerd en dus niet de partitie waar al een Windowsinstallatie op staat.

In dit voorbeeld zie je dat de harde schijf maar een partitieWindows reserveert aan het begin van de installatie ruimte op de harde schijf, deze ruimte is nodig om Windows op te kunnen starten als de installatie voltooid is. heeft die groot genoeg is. Selecteer de partitie waar je Windows op wilt installeren door er een keer op te klikken. Klik op volgende en de installatie wordt gestart.

partitie kiezen

Vervolgens worden de benodigde bestanden gekopieerd en de computer enig malen opgestart. Laat gedurende de installatie procedure de installatie-DVD in dvd-speler zitten en wacht tot windows klaar voor gebruik is.

Nadat de installatie (bijna) voltooid is wordt je gevraagd het kleurenschema aan je persoonlijke voorkeur aan te passen.

Tevens wordt je gevraagd de computer een naam te geven. Hoewel je het in een later stadium nog kunt wijzigen, is het verstandig nu een goede naam te bedenken. Dit is handig om de computer met Windows 8 in een eventueel netwerk te herkennen.

aan persoonlijke voorkeur aanpassen

De volgende vraag is of je de “Expresinstellingen” wilt gebruiken. Hiermee worden de instellingen met standaardwaarden opgeslagen. Klik op Aanpassen als je de instellingen handmatig wilt wijzigen.

De standaardinstellingen voldoen meestal prima en je kunt ze na de installatie altijd nog aanpassen.

instellingen aanpassen

Als je er voor kiest de instellingen handmatig aan te passen, is het verstandig ‘Delen en verbinding maken met apparaten’ in te schakelen. Hiermee maak je computer toegankelijk in het netwerk.

netwerk instellen

Zeker aan te raden is ook de optie “De pc bijwerken en beter beveiligen’ in te schakelen. Hiermee ben je er van verzekerd dat de computer altijd up to date is, belangrijke updates worden namelijk automatisch gedownload en geïnstalleerd.

Ook heb je de mogelijkheid om informatie te versturen waarmee Microsoft zijn voordeel kan doen voor het verbeteren en het beveiligen van het besturingssysteem. Als je hier niet aan deelneemt verandert er helemaal niets, alles blijft gewoon werken.

beveiligingsinstellingen

Tot slot heb je nog de mogelijkheid online te laten zoeken naar oplossingen voor problemen waar je mee te maken krijgt.

Zeker in het begin zullen er nog wel de nodige problemen de kop opsteken. Denk maar aan soft- en hardware die onder Windows 8 niet niet willen werken.

Ben je erg gehecht aan je privacy, dan zijn de instellingen onder ‘Informatie delen met apps’ zeker discutabel.

online naar oplossingen zoeken

Het aanmelden op je pc gecombineerd met je emailaccount, zorgt er voor dat je je gegevens altijd bij de hand hebt, als je inlogt op een computer met Windows 8. Maar ook hier geldt dat je dan een stukje van je privacy op zult moeten offeren.

Het is overigens nog steeds mogelijk een gebruikersaccount aan te maken zonder je Windows Live-id op te geven. Je wordt dan gevraagd een gebruikers naam en een wachtwoord op te geven.

aanmelden op uw pc

Windows 8 is geïnstalleerd, je kunt je computer nu gebruiken en over de beveiliging hoef je ook niet in te zitten.

Windows Defender*

Windows Defender en Windows SmartScreen zijn geïntegreerd in Windows 8 en Windows RT en helpen bij het in realtime beveiligen van je pc tegen virussen, spyware en andere kwaadaardige software. Windows Defender gebruikt groene, gele en rode kleurcodes om de beveiligingsstatus van je pc weer te geven.

windows defender

Wanneer Windows Defender een verdachte toepassing of andere onbekende software detecteert, wordt in een Microsoft-database gecontroleerd of deze niet potentieel schadelijk is. Windows Defender volgt automatisch bekende malware maar je kunt ook bijgewerkte lijsten krijgen wanneer je maar wilt.

Windows Defender wordt op de achtergrond uitgevoerd en je krijgt alleen een melding als er specifieke handelingen moeten worden verricht. Je kunt ook een eigen scan laten uitvoeren wanneer je maar wilt. Als je pc niet goed werkt of als je van iemand een e-mail hebt gekregen die er verdacht uitziet, gebruik dan Windows Defender om te controleren of je niet onbedoeld malware hebt gedownload.
*Bron: windows.microsoft

Een html handtekening toevoegen aan outlook

Je kunt voor je e-mailberichten persoonlijke handtekeningen maken die kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen, een Elektronisch visitekaartje, een logo, of zelfs een afbeelding van je handgeschreven handtekening.

Je kunt zoveel handtekeningen maken als je nodig hebt. Je kunt Microsoft Office Outlook zo instellen dat er automatisch een handtekening wordt toegevoegd aan berichten die je verzendt, of je kunt handmatig een handtekening toevoegen wanneer nodig.

Een html-emailhandtekening geeft je de mogelijkheid veel meer te doen dan simpelweg een afbeelding van je (bedrijfs)logo in te voegen.

Waarom een html-emailhandtekening?

Met een html-handtekening kun je je logo voorzien van een link naar je website. Maar ook de tekst van je handtekening kun je voorzien van hyperlinks.

Op deze manier kun je ontvangers niet alleen attent maken op je website of sociale media, je kunt ze ook direct met een simpele muisklik doorverwijzen.

Ontvangers hoeven dan het webadres niet meer te kopiëren en in de adresbalk van hun browser te plakken.

Hieronder zie je hoe een html-handtekening er uit zou kunnen zien.

html-handtekening

Eigen html-handtekening maken

Open Microsoft Office Outlook en klik op Nieuwe e-mail

Klik in het geopende venster op Handtekening en vervolgens op Handtekeningen

html-handtekening maken

Je krijgt nu een overzicht van de eerder gemaakte handtekeningen. Laat deze ongemoeid en klik op Nieuw

overzicht van html-handtekeningen

Geef de naam op die je voor de handtekening wilt gebruiken, bijvorbeeld html.

naam opgeven voor de nieuwe html-handtekening

Maak een handtekenig door willekeurig gegevens in te voeren en op OK te klikken. Straks zorgen we er voor dat de handtekening er netjes uit komt te zien, met de gegevens die je als handtekening wilt versturen.

html-handtekening opslaan

Je handtekening is nu opgeslagen.

Handtekening bewerken

Open Windows verkenner en navigeer naar C:\Users\Gebruikersnaam\AppData\Roaming\Microsoft\HandtekeningeninfoZorg dat je in Windows verkenner hebt aangegeven dat ook
verborgen mappen en bestanden weergegeven worden.

Je ziet nu de handetekening die je zojuist hebt gemaakt. Selecteer het bestand met de extensie htm en open het met kladblok of een ander programma waarmee je html-bestanden kunt bewerken.

handtekening selecteren om te bewerken

Zoek de tekst die je bij het maken van de html-handtekening getypt hebt en breng de gewenste wijzigingen aan.

Basis HTML-codes

Om je handtekening aan te passen moet je in elk geval enkele basiscodes gebruiken, BR en P.
Hiermee kun je namelijk een nieuwe regel beginnen.

Let er op dat je ze op de juiste manier gebruikt.

<BR> kun je aan het eind van de regel gebruiken. Met <BR> creëer je een nieuwe regel.

Een nieuwe paragraaf begin je met <P> en sluit je af met </P>.
Met <P> creëer je een nieuwe regel met een blanco regel tussen beide regels.

Om een ontvanger naar je webstite te verwijzen moet je een hyperlink gebruiken.

Gebruik deze code om een hyperlink naar jouw website te maken:

<a href="http://www.jouwwebsite.nl">Tekst van je HYPERLINK</a>

Vergeet niet om de tekst aan te passen en jouwwebsite.nl te veranderen in het juiste internetadres.

Als je ook een afbeelding in je email-handtekening wilt opnemen moet je er voor zorgen dat de afbeelding online staat.

Om een afbeelding te plaatsen gebruik je de volgende code: <img src="locatie van de afbeelding"/>

Vanzelfsprekend moet je locatie van de afbeelding wijzigen in de juiste locatie van de afbeelding op internet.