Windows 8.1 herstellen (resetten)

Als de computer door fouten in het besturingssysteem traag is en regelmatig foutmeldingen geeft heb je met Windows 8 gelukkig de mogelijkheid het besturingssysteem te herstellen.

Druk op de WindowstoetsJe vindt de Windowstoets links onderaan op je toetsenbord, in de buurt van de alt- en de ctrl-toets en de C van je toetsenbord om de charmsbar te voorschijn te halen,
klik op Instellingen

instellingen

Klik onderaan op Pc-instellingen wijzigen

pc-instellingen wijzigen

Klik in het nu geopende venster aan de linkerzijde op Bijwerken en Herstellen,

bijwerken en herstellen

Klik daarna op Systeemherstel

syteemherstel

Klik vervolgens op Aan de slag onder Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren.

Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren

Terug naar de standaardwaarden

Je krijgt nu een overzicht van de gemaakte keuze. Zoals je ziet worden alle instellingen teruggezet naar de standaardwaarden. Maar nog belangrijker om te weten is dat al je persoonlijke bestanden en de geïnstalleerde programma’s worden verwijderd. Zorg dus voor je verder gaat, dat je een goede back-up hebt gemaakt van de bestanden die je wilt behouden! Denk hierbij ook aan registratiecodes voor de software die je later opnieuw wilt installeren en eventueel aan wachtwoorden en gebruikersnamen voor voor online diensten.

Klik op Volgende om door te gaan of op Annuleren om te stoppen

pc opnieuw instellen

Alleen mijn bestanden verwijderen of volledig opschonen

Je krijgt nu de vraag of je alleen de bestanden wilt verwijderen, of het station waar Windows op is geïnstalleerd ook wilt opschonen. De eerste optie werkt het snelst, maar de bestanden zijn ook eenvoudig terug te halen. De tweede optie kost meer tijd, maar bestanden zijn niet zomaar terug te halen. Als je vertrouwelijke informatie definitief wilt verwijderen, kies je dus beter voor Het station volledig opschonen.

volledig opschonen

Klaar voor Fabrieksherstel

Je krijgt nu nog een laatse kans te stoppen, nadat je voor een van de opties hebt gekozen. Klik op Opnieuw instellen om met de volledig herinstallatie van Windows 8 te starten.

klaar voor fabrieksherstel

De computer wordt nu opnieuw opgestart en de reset wordt uitgevoerd, dit kan afhankelijk van verschillende factoren, even duren.

windows 8 resetten

Gebruiksrechtovereenkomst accepteren

Na afloop krijg je dan weer een licentieovereenkomst waarmee je akkoord moet gaan om verder te kunnen gaan met de herinstallatie van Windows 8. Verder krijg je nog te maken met de instellingen zoals je die ook bij een gewone installatie van Windows 8. Volg de aanwijzingen zoals je ook de eerste keer met de installatie van Windows 8 hebt gedaan.

expressinstellingen

Aan het eind van het proces wordt je tenslotte om een Microsoft-account gevraagd. Maar dit is niet persé nodig, je kunt ook gewoon een gebruikersnaam en een wachtwoord opgeven. Als alles goed is gegaan beschik je nu (weer) over een maagdelijke versie van Windows 8.1. Dus het is nu zaak om alle instellingen weer naar eigen wens aan te passen.

Windows 8.1 vernieuwen

Door de computer te vernieuwen worden de meeste instellingen teruggezet naar de standaardwaarden, maar je persoonlijke instellingen en bestanden worden niet beïnvloed

Het verschil tussen vernieuwen (refresh) en herstellen (reset) is dat in geval van herstel Windows 8 helemaal opnieuw wordt geïnstalleerd, waarbij alle eerder gemaakte wijzigingen ongedaan worden gemaakt. Door de computer te vernieuwen worden de meeste instellingen teruggezet naar de standaardwaarden, maar je persoonlijke instellingen en bestanden worden niet beïnvloed.

Windows 8.1 vernieuwen (refresh)

Druk op de WindowstoetsJe vindt de Windowstoets links onderaan op je toetsenbord, in de buurt van de alt- en de ctrl-toets en de C van je toetsenbord om de charmsbar te voorschijn te halen,
klik op Instellingen

instellingen

Klik onderaan op Pc-instellingen wijzigen

pc-instellingen wijzigen

Klik in het nu geopende venster aan de linkerzijde op Bijwerken en Herstellen,

bijwerken en herstellen

Klik daarna op Systeemherstel

syteemherstel

Klik vervolgens op Aan de slag onder PC vernieuwen zonder dat invloed heeft op bestanden en klik op Aan de slag.

pc vernieuwen

Je krijgt nu een overzicht van wat er gaat gebeuren als je de PC gaat vernieuwen. Bestanden en persoonlijke instellingen zullen ongewijzigd blijven maar de instellingen van de computer worden wel teruggezet. Applicaties uit de Windows Store blijven behouden, applicaties afkomstig van andere locaties worden gewist maar een lijst van deze applicaties zal worden opgeslagen op het bureaublad. klik op Volgende om door te gaan.

overzicht van pc vernieuwen

Er wordt nu om een bevestiging gevraagd, klik op de knop Vernieuwen om het proces te starten.

vernieuwen

Je hoeft verder niets meer te doen en het scherm om in te loggen zal na een tijdje vanzelf weer verschijnen. Je kunt dan inloggen met je bestaande account.

Snelkoppelingen voor Sluimerstand, Afsluiten en Opnieuw Opstarten

Om je computer uit te schakelen kun je op de aan/uitknop drukken. Afhankelijk van de instellingen zal je apparaat dan helemaal uitgeschakeld worden, in de sluimerstand of in de slaapstand gezet worden.

Maar voor meer gemak kun je er ook voor kiezen snelkoppelingen te maken die je bijvoorbeeld op het bureaublad plaatst.

Zo kun je zelf kiezen hoe je de computer afsluit. En dat met een simpele dubbelklik op een van de snelkoppelingen.

Bovendien heb je dan meer mogelijkheden, je kunt dan een tijdsvertraging inbouwen. Maar de computer bijvoorbeeld ook opnieuw opstarten om naar het geavanceerde opstartmenu van Windows 10 te gaan.

Snelkoppelingen maken om je computer razendsnel af te sluiten, opnieuw op te starten of in de sluimerstand te zetten.

Ga naar het bureaublad, klik met rechts op een leeg gedeelte van het bureaublad en klik op Nieuw, klik in het submenu op Snelkoppeling.

nieuwe snelkoppeling maken

Typ de volgende opdracht in het invoervak van het geopende venster: shutdown /p voor een snelkoppeling om de computer af te sluiten en klik op Volgende

locatie voor het item van de nieuwe snelkoppeling

Geef de snelkoppeling vervolgens een geschikte naam, bijvoorbeeld Afsluiten

naam van de snelnieuwe koppeling opgeven

De snelkoppeling die je gemaakt hebt maakt gebruik van een standaard pictogram, om de snelkoppeling een ander uiterlijk te geven klik je er met de rechter muisknop op en kies je voor Eigenschappen

eigenschappen van snelkoppeling

Klik op het tabblad Snelkoppeling en klik op Ander pictogram

ander pictogram kiezen

Je krijgt nu een melding dat er geen pictogrammen beschikbaar zijn, klik op OK

geen pictogram beschikbaar

Er wordt nu een andere bestandslocatie geopend waar je uit diverse pictogrammen kunt kiezen. Selecteer het pictogram van je keuze en klik op weer OK

pictogram selecteren

Klik nogmaals op OK om het eigenschappenvenster te sluiten

Afsluiten vanaf het bureaublad en het startscherm

Je hebt nu een snelkoppeling op het bureaublad waarmee je de computer direct kunt afsluiten. Om deze shortcut ook vanuit het startscherm te kunnen gebruiken ga je terug naar het bureaublad en klik je met rechts op de snelkoppeling. Kies voor Vastmaken aan Start en je hebt ook een tegel op het startscherm waarmee je de computer met één muisklik kunt afsluiten.

vastmaken aan start

Met één muisklik de computer …

Voer de zelfde handelingen nog een keer uit om een snelkoppeling te maken met behulp van de opdrachtregels die je hieronder kunt vinden..

Opdrachtregels voor snelkoppelingen

shutdown.exe /s /t 0

De computer wordt direct (zonder waarschuwing) afgesloten. Door de nul te wijzigen in bijvoorbeeld "10" bouw je niet aleen een vertraging van 10 seconden in, je krijgt ook netjes een melding dat de computer afgesloten (uitgeschakeld) zal worden.

shutdown.exe /r /t 0

De computer wordt direct (zonder waarschuwing) opnieuw opgestart. Ook hier kun je de de tijd aanpassen door de 0 te wijzigen in een tijd (in seconden) naar keuze.

rundll32.exe Powrprof.dll,SetSuspendState

Zet de computer in sluimerstand

shutdown.exe /l

De huidige gbruiker afmelden.

rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState 0,1,10

De slaapstand inschakelen.

Koppelingen altijd openen met de desktopversie van Internet Explorer

Wie al een tijdje met Windows 8 werkt zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat je over twee versies van Internet Explorer 10 beschikt; de Metro- en de Desktopversie. De Metroversie is vooral geschikt voor mobiele apparaten, maar werkt minder intuïtief op een gewone pc of laptap zonder touchscreen (aanraakscherm).

Je kunt er gelukkig eenvoudig voor zorgen dat koppelingen (hyperlinks) altijd in de Desktopversie geopend worden.

Wijzigen hoe koppelingen geopend worden

Ga naar het startscherm, typ inetcpl.cpl en druk op Enter om de Interneteigenschappen te openen. Klik nu op het tabblad Programma’s en wijzig onder "Kies hoe u koppelingen wilt openen" de huidige instelling in Altijd Internet Explorer op het bureaublad.

Zet vervolgens ook nog een vinkje voor Internet Explorer-tegels openen op het bureaublad.

interneteigenschappen

Dat was het, koppelingen (ook wel links of hyperlinks) worden voortaan met de Desktopversie van Internet Explorer geopend

Quick launch – De werkbalk Snel starten aan de taakbalk vastmaken

Hiermee had je snel en gemakkelijk toegang tot veel gebruikte programma’s en het bureaublad.

Met de komst van Windows 7 is de werkbalk niet langer standaard aan de taakbalk vastgemaakt, maar hij is nog steeds beschikbaar in Windows 7, 8 en 10.

Waarom zou je de Quick Launch-werkbalk terug willen als je programma’s vast kunt maken (pinnen) aan de taakbalk?

Programma’s aan de taakbalk vastmaken heeft tenslotte ook z’n voordelen, door de jumplist kun je bijvoorbeeld razendsnel de laatst geopende bestanden terugvinden en openen.

Maar de werkbalk Snel starten bevat ook de Show Desktop-functie en dat is een meer logische plek dan de kleine rechthoek aan de rechterkant van de taakbalk.

In ieder geval laten we je hier zien hoe je de Snelstartbalk toevoegt aan de taakbalk in Windows. (Dit werkt namelijk in alle versies van Windows, van Windows 7 tot Windows 10)

En het mooiste is misschien wel dat je de werkbalk Snel starten kunt gebruiken en programma’s vast kunt maken aan de taakbalk. Zo heb je het beste van twee werelden.

De werkbalk Quick Launch terug op de taakbalk

Als je erg gesteld bent op de werkbalk Snel starten kun je deze zelfs in Windows 10 op vrij eenvoudige wijze aan de taakbalk tooevoegen, zonder extra software te installeren.

Start Windows verkenner, klik in het lint op Beeld en zet een vinkje voor Verborgen items, hierdoor worden ook de bestanden en mappen die normaal gesproken verborgen zijn weergegeven.

snaelstarten weergeven

Klik met rechts op een leeg stukje van de taakbalk en kies voor Nieuwe werkbalk…

nieuwe werkbalk

Typ in het vak achter "Map"de volgende tekst:

%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

en klik op Map selecteren.

map quick launch selecteren

Klik nogmaals met rechts op een leeg stukje van de taakbalk en haal het vinkje voor Taakbalk vergrendelen weg.

taakbalk ontgrendelen

Je kunt de nieuw aangemaakte werkbalk nu met de scheidingsbalkjes helemaal naar links slepen. Als het goed is wisselt de werkbalk nu van plaats met de aanwezige systeembalk waar de geopende programma’s worden weergegeven.

werkbalk slepen

De laatste hand

Klik met rechts op een leeg stukje van de zojuist gemaakte werkbalk en haal het vinkje voor Tekst weergeven en Titel weergeven weg.

tekst weergeven

Vergrendel tot slot de werkbalk weer.