Beeldscherminstellingen van Windows 7

De standaardbeeldscherminstellingen van Windows 7 voldoen vaak goed. Maar met een paar kleine wijzigingen in deze instellingen kun je de weergave vaak nog verbeteren, zodat het werken met je pc nog prettiger en minder vermoeiend voor je ogen is.

Bureaubladpictogrammen verbergen

De pictogrammen op het bureaublad zijn snelkoppelingen naar programma’s of bestanden. Je kunt er voor kiezen alle pictogrammen weer te geven, maar je kunt alle pictogrammen ook verbergen als je liever met een leeg bureaublad werkt. Je kunt ook het formaat van de pictogrammen aanpassen.

Klik met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad klik op Beeld en haal het vinkje voor Bureaubladpictogrammen weergeven weg.

Het bureaublad is nu volkomen leeg, Maar je kunt alle pictogrammen eenvoudig op de zelfde wijze te voorschijn halen.

bureaublad pictogrammen verbergen

Beeldschermresolutie aanpassen

Klik met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en klik op Schermresolutie

Beeldschermresolutie

Het onderdeel Configuratiescherm\Alle Configuratiescherm-onderdelen\Beeldscherm\Schermresolutie wordt nu geopend.

Op basis van het beeldscherm dat je gebruikt, worden door Windows automatisch de beste beeldscherminstellingen gekozen, zoals de beeldschermresolutie, vernieuwingsfrequentie en kleur. Wat de beste instellingen zijn, hangt ook af van het type beeldscherm dat je gebruikt: een LCD- of een CRT-beeldschermDe kathodestraalbuis als beeldscherm vindt nauwelijks nog toepassing. Vooral bij grotere beeldformaten nemen ze veel plaats in, zijn heel zwaar en hebben erg hoge spanningen nodig, wat weer schadelijke röntgenstraling tot gevolg heeft.

Zowel computers als televisies hebben tegenwoordig meestal een dun LCD-scherm (Liquid Cristal Display) of plasmascherm..

Kun je de beeldschermresolutie niet wijzigen? Controleer dan of de (juiste) drivers voor de gafische kaart geïnstalleerd zijn.

De beste weergave-instellingen voor een LCD-beeldscherm

Als je een LCD-beeldscherm gebruikt, moet je de schermresolutie controleren. Het is verstandig om LCD-beeldschermen in te stellen op de oorspronkelijke resolutie.

Dit is de resolutie waarbij de weergave op het beeldscherm optimaal is gezien de afmetingen van het beeldscherm.

Je kunt de oorspronkelijke resolutie van het beeldscherm bekijken via de scherminstellingen in het Configuratiescherm.

Klik op de vervolgkeuzelijst naast Resolutie. Controleer de resolutie die is aangeduid met Aanbevolen. Dit is de oorspronkelijke resolutie van het LCD-beeldscherm. Gewoonlijk is dit de hoogste resolutie die door het beeldscherm wordt ondersteund.

De fabrikant of leverancier van het beeldscherm moet je kunnen vertellen wat de oorspronkelijke resolutie (in het Engels native resolution) van je beeldscherm is

Tekst en andere items groter of kleiner maken

Wanneer je niet tevreden bent met de weergave van de tekst op het beeldscherm kun je deze aanpassen door op Tekst en andere items groter of kleiner maken te klikken.

beste weergave op het beeldscherm

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je uit drie opties voor de weergave van tekst en andere items kiezen. Namelijk: Laag, Normaal en Groter.

Laag, is de standaardweergave

In de stand Normaal worden alle items 25% groter weergegeven

En in de stand Groter wordt alles 50% groter weergegeven

tekstgrootte aanpassen

ClearType-tekst aanapassen

Klik in het zelfde scherm (linksboven) op ClearType-tekst aanapassen

ClearTypeClearType is een technologie waarmee computerlettertypen duidelijk en vloeiend worden weergegeven. Met ClearType is de tekst op het scherm gedetailleerder, waardoor het lezen van deze tekst gedurende langere perioden gemakkelijker gaat en minder snel leidt tot vermoeide ogen en mentale moeheid. Deze nieuwe technologie werkt vooral goed op LCD-apparaten, zoals platte beeldschermen, laptops en kleinere draagbare apparaten. is standaard ingeschakeld in Windows. Maar als ClearType om wat voor reden dan ook is uitgeschakeld, kun je deze voorziening weer inschakelen.

Zet een vinkje voor ClearType inschakelen en klik op volgende

clear type inschakelen

U krijgt nu een wizzard met tekstfragmenten om te bepalen wat voor u de beste weergave is. Klik steeds op de tekst die het best te lezen is en klik op volgende

Sluit vervolgens af door op Voltooien te klikken

clear type voltooien

De beste weergave-instellingen voor een CRT-beeldscherm

Voor een CRT-beeldscherm is het belangrijk om de beeldschermresolutie te wijzigen in de hoogste beschikbare resolutie die 32 bitskleuren en een vernieuwingsfrequentie van ten minste 72 Hertz biedt.

Als het beeldscherm flikkert of als u het kijken naar het scherm als onprettig ervaart, verhoogt u de vernieuwingsfrequentie totdat de weergave naar wens is. Hoe hoger de vernieuwingsfrequentie, hoe minder kans er bestaat dat het beeldscherm merkbaar flikkert. (LCD-beeldschermen flikkeren niet en moeten daarom niet op de hoogste vernieuwingsfrequentie worden ingesteld.)

Resolutie op basis van de grootte van het CRT-beeldscherm

Grootte van beeldscherm

Aanbevolen resolutie (in pixels)

15-inch CRT-beeldscherm

1024 × 768

17-inch tot 19-inch CRT-beeldscherm

1280 × 1024

20-inch of groter CRT-beeldscherm

1600 × 1200

Opmerking

  • In tegenstelling tot LCD-beeldschermen, zijn CRT-beeldschermen in het algemeen niet beschikbaar in breedbeeldformaat. De meeste CRT-beeldschermen hebben een beeldschermverhouding van 4:3 en resoluties met overeenkomstige hoogte-breedteverhouding.

Desgewenst (niet aanbevolen) kunt u de beeldschermresolutie hier aanpassen.

De achtergrond van het bureaublad wijzigen

De bureaubladachtergrond van Windows 7 kan een digitale foto zijn uit je persoonlijke verzameling, een afbeelding die zich op de harde schijf van je computer bevindt, een effen kleur of een afbeelding met een gekleurd kader.

Je kunt één afbeelding uitkiezen als bureaubladachtergrond maar ook een diavoorstelling van afbeeldingen weergeven.

Zo kun je de achtergrond van het bureaublad aanpassen

Klik met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor
Aan persoonlijke voorkeur aanpassen

aan persoonlijke voorkeur aanpassen

Klik links onderin het scherm op de afbeelding van de huidige bureaubladachtergrond

huidige bureabladachtergrond

Dubbelklik op één van de getoonde afbeeldingen om deze als achtergrond in te stellen.

afbeeldingen

Als de afbeelding die je wilt gebruiken zich niet in de lijst met bureaubladachtergrondaf-
beeldingen bevindt, klik je op een item in de lijst Locatie van afbeelding om andere categorieën te bekijken of je klikt op Bladeren om de afbeelding op de harde schijf van je computer te zoeken.

lijst

Zodra je de gewenste afbeelding hebt gevonden, dubbelklik je erop. Deze afbeelding wordt dan je bureaubladachtergrond.

Tot slot kun je nog instellen hoe de achtergrondafbeelding weergegeven moet worden. Klik links onderin het scherm op het pijltje van Afbeeldingspositie

afbeeldingsoptie

Je kunt nu kiezen hoe de afbeelding weergegeven wordt. Eexperimenteer met de mogelijkheden tot je tevreden bent. Het resultaat is mede afhankelijk van het formaat van de gekozen afbeelding.

afbeeldingsopties

Slideshow

Tevreden met een vaste afbeelding op je bureaubladachtergrond? Of toch liever een slideshow? Door een slideshow als achtergrond te kiezen wordt je bureaublad in elk geval een stuk levendiger. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe vaak de afbeelding gewisseld moet worden.

Slideshow instellen

Volg de stappen om een afbeelding als bureaublad in te stellen zoals hierboven. Blader naar de map met afbeeldingen die je wilt gebruiken. Selecteer nu, in plaats van één afbeelding, meerdere afbeeldingen die je als achtergrond wilt gebruiken.

Afbeeldingen kun je op twee manieren selecteren. Je kunt alle afbeeldingen selecteren door op Alles selecteren te klikken of afbeeldingen naar keuze door ze een voor een te selecteren.

alles selecteren

afbeelding selecterenDit doe je door met de muisaanwijzer over de afbeelding te bewegen,
links bovenin kun je dan een vinkje plaatsen

Tot slot kun je nog instellen hoe vaak de afbeelding gewijzigd moet worden. Je kunt kiezen uit waardes van 10 seconden tot 1 dag. Bovendien kun je er nog voor kiezen de afbeeldingen in willekeurige volgorde te tonen door een vinkje te plaatsen voor Willekeurige volgorde.

Als je een slideshow instelt voor een mobiel apparaat zoals een laptop of een netbook wordt energiebeheer automatisch ingesteld, om energie te besparen. Dit kun je als je wilt uitschakelen door het vinkje te verwijderen bij De diavoorstelling onderbreken …

slidesshow opties

Vaste kleur

Leuk zo’n afbeelding of een slideshow als achtergrond,
maar misschien wil jehelemaal geen bureaubladachtergrond. Ook dat kan.

Klik met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen

aan persoonlijke voorkeur aanpassen

Klik links onderin het scherm op de afbeelding van de huidige bureaubladachtergrond

huidige breabladachtergrond

Klik op het pijltje bovenin de lijst Locatie van afbeelding en kies voor Vaste kleuren uit de vervolgkeuzelijst.

vaste kleuren

Je krijgt nu een overzicht met standaardkleuren waaruit je kunt kiezen. Door op een van de kleuren te dubbelklikken stel je deze als achtergrondkleur in.

kleurenoverzicht

Meer kleuren

Zit de kleur van je keuze er niet bij? Geen nood. Klik dan links onderin het scherm op Meer …

En Windows tovert een kleurenmixer te voorschijn. Met deze kleurenmixer creëer je een kleur die helemaal naar je smaak is.

kleurenmixer

Vaste kleur met een Windowsthema

Een vaste achtergrond instellen kan ook door voor het basisthema
of een van de thema’s met hoog contrast te kiezen.

Klik met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen

aan persoonlijke voorkeur aanpassen

Je krijgt nu een overzicht van de thema’s waaruit je kunt kiezen. Door bijvoorbeeld voor Windows-klassiek te kiezen krijgt je desktop het uiterlijk van een oudere Windowsversie.

windows thema's

Een nadeel zit er wel aan als je voor een van deze thema’s kiest: Windows Aero verliest (veel van) zijn functionaliteit. Het voordeel is dat de computer minder rekenkracht nodig heeft, dus is dit zeker te overwegen als je een wat oudere computer hebt.

Eigenschappen van de schermbeveiliging (screensaver) aanpassen

Bij oude computermonitoren was een screensaver een noodzaak. Je voorkwam ermee dat het langdurig stilstaande beeld inbrandde op de fosforlaag van een beeldbuismonitor. Als het beeld te lang niet bewoog, kon dat inbranden.

Met de moderne beeldschermen van nu , die een andere techniek gebruiken, is dat gevaar een stuk kleiner, maar het beeld kan nog steeds inbranden als er langdurig een stilstaand beeld wordt weergegeven. Met de term inbranden wordt verwezen naar een verschijnsel waarbij er een beeld op het scherm zichtbaar blijft omdat dat beeld te lang getoond is. Indien zicht dit voordoet dan zijn er nog sporen van dat beeld te zien als het beeldscherm uitstaat. Meestal is deze schade bij moderne beeldschermen niet permanent. Ook worden beeldschermen steeds vaker voorzien om dit probleem te voorkomen..

Op een Windows-pc kun je nog steeds en screensaver instellen.

Maar de screensaver is nu vooral ter vermaak en een beveiliger. Je kunt namelijk ook instellen dat er opnieuw om een wachtwoord wordt gevraagd als je je weer aanmeldt.

Om de eigenschappen van de schermbeveiliging van Windows 8.1 en eerder aan te passen klik je met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies je voor.

Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.

Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.

Klik daarna rechts onderin op Schermbeveiliging

schermbeveiliging

Nadat je in Windows 10 op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen hebt geklikt kom je in het onderdeel instellingen terecht.

Klik daar op Vergrendelingsscherm

screensaver instellen voor Windows 10

Klik nu onderaan op Instellingen voor schermbeveiliging om de screensaver te installeren zoals beschreven voor Windows 8.1 en eerder.

screensaver instellen voor Windows 10

Je krijgt nu de instellingen voor de schermbeveiliging te zien. Hier kun je door op het pijltje onder Schermbeveiliging te klikken instellen welke schermbeveiliging je wilt instellen en hoelang het duurt voor de schermbeveiliging actief wordt.

eigenschappen van schermbeveiliging

Door Aanmeldingsscherm weergeven bij hervatten aan te vinken bouw je een extra stukje beveiliging in. Je moet dan namelijk een wachtwoord opgeven als de screensaver gedeactiveerd wordt, zo voorkom je dat anderen ongevraagd je pc gebruiken als je even weg bent

Soms kun je ook nog extra instellingen opgeven voor de schermbeveiliging. Bijvoorbeeld om de map te selecteren als je eigen foto’s wilt gebruiken als schermbeveiliging.

Je kunt verder nog opgeven of de afbeeldingen snel, langzaam of met normale snelheid afgewisseld moeten worden en of dat in willekeurige volgorde moet gebeuren.

instellingen voor schermbeveiliging

Eigen schermbeveiliging installeren

Ben je niet tevreden met de screensavers die in het lijstje staan? Installeer dan je eigen schermbeveiliging. Ga met Windows verkenner naar de map waar je de screensaver hebt opgeslagen en klik er op met de rechter muisknop, kies nu voor installeren en je eigen schermbeveiliging is actief. Pas eventueel de instellingen aan en klaar …

screensaver installeren

Oorsprong van de screensaver

screensaverEen screensaver is oorspronkelijk bedoeld om inbranden van het beeldscherm te voorkomen. Door verbeterde technieken is het tegenwoordig niet meer nodig om een screensaver te gebruiken. Een screensaver wordt vaak dan ook gebruikt om een persoonlijk tintje aan de computer te geven.

Toch kan een screensaver ook tegenwoordig nog praktisch nut hebben. Je kunt namelijk instellen dat er om een wachtwoord gevraagd wordt als je weer verder gaat met je werk. Op deze manier bouw je een stukje extra veiligheid in om ongewenste toegang te voorkomen.

Eigenschappen van de muis instellen

De muis (of het touchpad als je een laptop gebruikt) is een van de belangrijkste invoerapparaten, je bedient er vrijwel alles mee. Daarom is het belangrijk de eigenschappen van de muis goed in te stellen.

We gaan hier uit van een muis met twee primaire knoppen en een bladerwieltje. In elke versie van Windows werkt het instellen van de eigenschappen van de muis ongeveer op dezelfde manier, dus geen paniek als de afbeeldingen niet helemaal overeen komen met jouw versie.

Als je geen standaard muis gebruikt, bijvoorbeeld een muis met meedere knoppen moet je ook de handleiding raadplegen, mogelijk moet er dan ook extra software geïnstalleerd worden om alle opties van je muis te kunnen gebruiken.

Knoppen

Open het configuratiescherm en (dubbel)klik op het pictogram Muis om de eigenschappen van de muis aan te passen.

Voor de mensen die linkshandig zijn kunnen hier de primaire knoppen gewisseld worden. Je kunt dan met de rechtermuisknop bijvoorbeeld slepen en selecteren.

Als je dat wilt kun je hier ook de Dubbelkliksnelheid aanpassen en de Klikvergrendeling inschakelen. met klikvergrendeling ingeschakeld kun je slepen en selecteren zonder de muisknop ingdrukt te houden.

windows 8 muisknoppen

Aanwijzers

Om een andere muisaanwijzer te selecteren ga je naar het tabblad Aanwijzers. Door een ander schema te selecteren kun je de muisaanwijzer aan je eigen smaak aanpassen.

Als er bij de standaard aanwezige schema’s geen aanwijzers zijn die aan je wensen voldoen dan kun je een andere muisaanwijzer kiezen door te klikken op Bladeren. Je zult dan wel eerst een ander cursorschema moeten downloaden.

windows 8 aanwijzers

Opties voor de aanwijzer

Op het tabblad Opties voor de aanwijzer kun je onder andere de snelheid van de aanwijzer aanpassen.

maar het handigst is wel de optie Aanwijzer in dialoogvensters automatisch op de standaardknop plaatsen, hierdoor komt de cursor automatisch op de standaardknop te staan. Meestal werkt dit goed, dus het blijft zaak te controleren of de aanwijzer op de gewenste knop staat voor je op Enter drukt of op de knop klikt.

windows 8 opties voor de aanwijzer

Op het tabblad Bladerwieltje kun je het gedrag van, jawel, het wieltje tussen de twee primaire knoppen instellen. Je kunt instellen hoeveel regels er er per keer worden vreschoven als je aan het wieltje draait, maar je kunt er ook voor kiezen het hele venster in één keer te verschuiven.

windows 8 muis bladerwieltje

Op het tabblad Hardware kun je tenslotte zien welke hardwaredrivers geïnstalleerd zijn.

windows 8 muis hardware

Door in het vorige tabblad op Eigenschappen te klikken kun je details van de stuurprogramma’s bekijken.

Maar je kunt ook de huidige drivers bijwerken, teruggaan naar het vorige stuurprogramma en de installatie van de muis volledig ongedaan maken.

Dit doe je uiteraard alleen als er problemen met de werking van de muis zijn.

windows 8 hardware stuurprogramma

Afkortingen voor Chat, Skype, SMS, WhatsApp en Facebook – W t/m Z

Een afkorting of een woord waarvan je de betekenis niet kent? Vaak kom je op Twitter, WhatsApp, Facebook, in Chat- en SMS-berichten afkortingen tegen.

Grote kans dat je bij ons het de juiste betekenis vindt!

Afkortingen W t/m Z

W
W8 WACHT
WHCO WE HOUDEN CONTACT
WHT WEET HET NIET
WTF WHAT THE FUCK
WB WELCOME BACK
WIW WAS IK WEER
WO WAARONDER
W8 FF WACHT EVEN
WW WAUWIE
W84M WAIT FOR ME? ( WACHT VOOR MIJ ? )
WSDNWO WAAR SLAAT DAT NOU WEER OP ?
WAI WHAT AN IDIOT ( WAT EEN IDIOOT)
WCA WHO CARES ANYWAY? ( WIE GEEF ER IETS OM? )
WDUT WHAT DO YOU THINK? ( WAT DENK JIJ?)
WFM WORKS FOR ME ( BIJ MIJ LUKT DAT)
WIBNI WOULDN’T IT BE NICE IF…? ( ZOU HET NIET LEUK ZIJN ALS..)
WOTAM WASTE OF TIME AND MONEY ( VERSPILLING VAN TIJD EN GELD)
WRT WHIT RESPECT TO ( TEN OPZICHTE VAN, TEN AANZIEN VAN )
WYP WHAT’S YOUR PROBLEM ( WAT IS JOU PROBLEEM EIGENLIJK?)
WYRN WHAT’S YOU REAL NAME? ( HOE HEET JE ECHT?)
WUS WHATEVER YOU SAY(WAT JE OOK ZEGT )
WUT WHATEVER YOU THINK (WAT JE OOK DENKT)
WD WAT DAN?
WVVI WEES VRIENDELIJK VOOR IEDEREEN
WD WAT DAN?
WOM WACHT OP ME
WOMBHF WACHT OP ME BIJ HET FIETSENHOK
WOMIDL WACHT OP ME IN DE LOUNGE
WOMOHP WACHT OP ME OP HET PERRON
WSWA? WAAR SPREKEN WE AF?
WBIB WAT BEN IK BLIJ
WJMMT WIL JE MET ME TROUWEN?
W-BIEL WAT BEN IK EEN LUL
W-BIET WAT BEN IK EEN TRUT
WIMNG WAS IK MAAR NOOIT GEBOREN
WJDNMD WIL JE DAT NOOIT MEER DOEN!
WKJLZ WAT KUN JIJ LIEGEN ZEG
WEA WAT EEN AFKNAPPER
WGP WEER GEEN RPIJS
W.E WHATEVER ( WAT ER OOK… )
WROM WAAROM
WIJP WAT IS JOUW PROBLEEM
W8 WACHT EVEN
W8i7 WACHT IS EVEN
WEEDIKT WEET IK HET
WRSCHNLK WAARSCHIJNLIJK
WOOOOOT WOOW….GEWELDIG
WKWN? WAT KRIJGEN WE NOU?
WVTTK WAT VERTEL TE TAFEL KOMT ( IN VERGADERING )
WIP DAAR BEN IK MEE BEZIG ( WORK IN PROGRESS )
WYSIWYG WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET
W00T GAAF , COOL , VET
WTG WAY TO GO
WSL WAARSCHIJNLIJK
WOE WOENSDAG
WI??? WAAROM IK?
WSS WAARSCHIJNLIJK
WRS WAARSCHIJNLIJK
WJNMK WIL JE NOOIT MEER KWIJT
WKG WITH KIND REGARDS
WJNMK WIL JE NOOIT MEER KWIJT
WSSK WAARSCHIJNLIJK
WIBRA WIJ IDIOTEN BIEDEN ROMMEL AAN
W817 WACHT EENS EVEN
WAN2TLK WANT TO TALK (IK WIL PRATEN)
WTH WHAT THE HELL
WKND WEEKEND
WAMFE WE ARE MADE FOR EACHOTHER
WAS WAIT A SECOND
WEE WAT EEN ELLENDE
WTF WHAT THE FUCK
WJMMV WIL JE MET ME VERKERING
WWL WEET WEL
WJNK WIL JE NOOIT KWIJT
WRM WAAROM
WFFPM WACHT EFFE OP MIJ
W8EN WACHTEN
WNTB WIJ NOOIT TE BREKEN
WJW WAT JIJ WIL
WJNMK WIL JE NOOIT MEER KWIJT
WNR WANNEER
X
XL EXTRA LARGE
XXL EXTRA EXTRA LARGER
XPLODER EXPLORER
XZJE IK ZIE JE NOG WEL
XJM IK ZIE JE MORGEN
XJ@ IK ZIE JE OM..
X KUS
XOXO KISSES EN HUGS (KUSJES EN KNUFFELS)
XJEDAAR IK ZIE JE DAAR
XJEIDBAR IK ZIE JE IN DE BAR
XJEOHFEEST IK ZIE JE OP HET FEEST
XCS EXCUSES
X-( IK VOEL ME DOODZIEK
XQQ EXCUSE, ( SORRY )
X-l-l SPOORWEGOVERGANG MET SLAGBOMEN
X- VOEL ME BEROERD
X @ X TONGZOEN
XQ6 HET SPIJT ME
Y
Y? WHY? ( WAAROM ? )
YW YOU’RE WELCOME
YUI YES, I UNDERSTAND ( JA , IK SNAP HET)
Y? WHY? ( WAAROM? )
YPOM YOUR PLACE OR MINE
YNWA YOU NEVER WALK ALONE
YASG YOU ARE SO GREAT
YAMA YOU ARE MY ANGEL
Z
ZKAH ZEKER
ZSM ZO SNEL MOGELIJK
ZWT ZO WEER TERUG
ZGN ZOGENAAMD
ZGAN ZO GOED ALS NIEUW
ZWART ZW / BLACK
ZWW ZIJN WE WEER
ZNZ ZEUR NIET ZO
ZIE… ZIN IN EEN..
ZOT ZIN OM TE..
ZWIA? ZULLEN WE IETS AFSPREKEN?
ZWIGD ZULLEN WE IETS GEZELLIGS DOEN?
Z&Z& ZIEK, ZWAK EN MISSELIJK
ZNN ZOENEN
ZNNG ZONNIG
ZNNN ZONNEN
ZSM ZO SNEL MOGELIJK
ZA ZATERDAG
ZO ZONDAG
ZHZMU ZOEK HET ZELF MAAR UIT
ZGAN ZO GOED ALS NIEUW
ZJG ZIE JE GRAAG
ZWZ ZAL WEL ZIJN
ZJSG ZIE JE SUPER GRAAG
ZKIWW ZO KAN IE WEL WEER
ZJM ZAL JE MISSEN
ZOTV ZIN OM TE VRIJEN
hw huiswerk
jhg je hebt gelijk
kd okee dan
kus (K)

Afkortingen voor Chat, Skype, SMS, WhatsApp en Facebook – T t/m V

Een afkorting of een woord waarvan je de betekenis niet kent? Vaak kom je op Twitter, WhatsApp, Facebook, in Chat- en SMS-berichten afkortingen tegen.

Grote kans dat je bij ons het de juiste betekenis vindt!

Afkortingen T t/m V

T
TEG TERUG
T2H TUSSEN 2 HAAKJES
THX THANKS
TOL THINKING OUT LOUD
TELNO TELEFOON NUMMER
TRG TERUG
TXT TEKST
TB TERUG BELLEN
TO2WK TOT OVER 2 WEKEN
TTTTT TO TELL THE TRUTH
TG TE GEK
TS TOT STRAKS
TV TOT VANAVOND
T+ THINK POSITIVE (DENK POSITIEF)
TGIF THANK GOD IT’S FRIDAY ( GODZIJDANK IS HET VRIJDAG)
TIA THANKS IN ADVANCE ( BIJ VOORBAAT DANK)
TIAIL THINK I AM IN LOVE ( DENK DAT IK VERLIEFD BEN)
TM TRUST ME ( VERTROUW ME )
TMI TOO MUCH INFROMATION ( TE VEEL INFORMATIE)
TOU THINKING OF YOU ( AAN JOU DENKEND)
TTBOMK TO THE BEST OF MY KNOWLEDGE ( NAAR MIJN BESTE WETEN)
TTKASF TRYING TO KEEP A STRAIGHT FACE (PROBEREN JE GEZICHT IN PLOOI TE HOUDEN)
TTUL TALK TO YOU LATER ( IK SPREEK JE LATER NOG)
TTUT TALK TO YOU TOMORROW (IK SPREEK JE MORGEN)
TU THANKS ( DANK JE)
TUVM THANK YOU VERY MUCK ( HEEL ERG BEDANKT)
TA THINK AGAIN
TOSSO TOT ZO
TTYL TALK TO YOU LATER
TBV TER BEHOEFTE VAN
TYFP THANK YOUR FOR PLAYING
TLC TENDER LOVING CARE
TGIF THANK GOD IT’S FRIDAY
TABEE DE GROETEN
TAB TABEE ( DE GROETEN )
TLTUHBS TELETUBBIES
TNR TELEFOON NUMMER
T6Y4U TO SEXY FOR YOU
T2YL8ER TALK TO YOU LATER
TYT TAKE YOUR TIME
TDVK TOT DE VOLGENDE KEER
TRW TROUWENS
TMB TO MUCH BEER
TWIM THE WORLD IS MINE
TEOTWAWKI THE END OF THE WORLD AS WE KNOW IT
TUVM THANK YOU VERY MUCH
TZ TONGZOEN
TRS TROUWENS
TZ TONGZOEN
U
U YOU ( JIJ )
URYY4M YOU ARE TOO WISE FOR ME (JIJ BENT TE SLIM VOOR MIJ)
UAFISOUGI YOU ASKED FOR IT SO YOU GET IT ( JE HEBT ENORM GEVRAAGD,DUS JE KRIJGT HET OOK)
UDKM YOU DON’T KNOW ME ( JE KENT ME HELEMAAL NIET)
UGBK YOU GOTTA BE KIDDIN’ ( JE MAAKT ZEKER EEN GRAPJE?)
UGTI YOU GET THE IDEA? ( SNAP JE HET?)
UNK YOU NEVER KNOW ( JE KUNT HET NOOIT WETEN)
UGTI YOU GET THE IDEA? ( SNAP JE HET?)
UNK YOU NEVER KNOW ( JE KUNT NOOIT WETEN)
UR YOU ARE.. ( JIJ BENT…)
URR YOU ARE RIGHT ( JE HEBT GELIJK)
USS YOU’RE SO SWEET ( JE BENT ZO LIEF )
UTTT YOU TELLING THE TRUTH? ( VERTEL JE DE WAARHEID? )
URGH VERBAZING ALS HOPELOOS
UT UNREAL TOURNAMENT
UNLCK UNLOCKEN
U2 JIJ OOK ( YOU TOO )
UR2GR82B4GOT10 JE BENT TE FATASTISCH OM VERGETEN TE WORDEN
ULEP LEKKER PUH
UN LUCKY(GEEN GELUK) UL
URS YOURS
U2 JIJ OOK
V
V.L.E.K.J.E.S VEEL LIEFS EN KUSJES
VTTT VAN TIJD TOT TIJD
VA VOLGENS ANDERS
VAC VACANT ( VRIJ )
VB VOORBEELD
VIP VERY IMPORTANT PERSON
VNL VOORNAMELIJK
VZN VOOR ZOVER NODIG
VLEK VEEL LIEFS EN KUSJES
VCJ VET COOL JOH
VLLF VEEL LIEFS
VL + XX VEEL LIEFS EN KUSJES
VM VOLGENS MIJ
VM VOLGENS MIJ
VM VOLGENS MIJ
VM VERGEEF ME
VRKPN VERKOPEN
VW VAARWEL
VB VOORBEELD
VR VRIJDAG
VLEMEP VLIEGENMEPPER
VLIEF VERLIEFD
VS VRIESPECT
VESDIA VOOR EEN SIGARET DOE IK ALLES
VBT VOETBALTRAINING
VLEKJES VEEL LIEFS EN KUSJES
VAS VOOR ALTIJD SAMEN
vrijen D(__()__)
vw vuurwerk

Afkortingen voor Chat, Skype, SMS, WhatsApp en Facebook – O t/m S

Een afkorting of een woord waarvan je de betekenis niet kent? Vaak kom je op Twitter, WhatsApp, Facebook, in Chat- en SMS-berichten afkortingen tegen.

Grote kans dat je bij ons het de juiste betekenis vindt!

Afkortingen O t/m S

O
OK IN ORDE
OLOTW OOK LEUK OM TE WETEN
OA ONDER ANDERE
OB ONBEWOLKT
OID OF IETS DERGELIJKS
OLV ONZE LIEVE VROUW ( LEKKERDING )
OIC OH , I SEE ( OH , IK SNAP HET )
OMDB OVER MY DEAD BODY ( OVER MIJN LIJK )
ONNA OH , NO NOT AGAIN ( O NEE NIET WEER )
OTOH ON THE OTHER HAND ( VAN DE ANDERE KANT )
OML OVER MIJN LIJK
ODN OOK DAT NOG
OMG OH MY GOD
ONE DE GROETEN
OW? OH WEL??
ODM OP DIT MOMENT
OGS ONGESTELD
OES OVER EN SLUITEN
OEU OVER EN UIT
O&U OVER & UIT
OLM OUDER LEEST MEE
OK OUDERS KIJKEN
OI OI TOT ZIENS
OMG OH MEIN GOTT
OKM OUDERS KIJKEN MEE
OPEL OVERAL PECH EN LAWAAI
OMG OH MY GOD
OODF OH OP DIE FIETS
P
PPL PEOPLE / MENSEN
PR PARTNER RUIL
PLZ4GVME PLEASE FORGIVE ME
PRCS PRECIES
P4GM PLEASE FORGIVE ME (VERGEEF JE ME ALSJEBLIEFT)
PDS PLEASE , DON’T SHOUT ( NIET SCHREEUWEN AUB )
PIMP PEEING IN MY PANTS ( PLAS IN MIJN BROEK VAN HET LACHEN)
PITA PAIN IN THE ASS ( PIJN IN MIJN KONT)
PO PISS OFF ( GA WEG )
POV POINT OF VIEW ( STANDPUNT)
PTMM PLEASE TELL ME MORE ( WIL JE ME DAAR MEER OVER VERTELLEN? )
PMENV PRAAT ME ER NIET VAN
PG PRECIES GOED
PODE PRECIES ONDER DE EIFFELTOREN
PRDCT PRODUCT
PPZ PIZZA
PZZKRR PIZZAKOERIER
PAW PARENTS ARE WATCHING
PFFFRRTT BELACHELIJK VINDEN,ONZIN
PIAM PLEASURE IS ALL MINE
PLORK PRIMA LICHAAM ONTZETTENDE ROT KOP
POI POINT OF INTREST ( BELANGRIJK PERSOON)
PIX PICTURES
PW PARENTS WATCHING!
PLORK PRACHTIG LICHAAM ONTIEGENLIJKE ROTKOP
PKM PA KIJKT MEE
PIPOL PEEING IN PANTS OF LAUGHING
PVV PLAT VAN VOOR
PAW PARENTS ARE WATCHING
PP PLAS PAUZE
Q
Q: VRAAGJE
QUE? WAT?
QIE? WIE?
R
RU ARE YOU ? ( BEN JIJ?)
R RECHTS
ROFL ROLLING ON THE FLOOR LAUGHING
RBTL READ BETWEEN THE LINES ( LEES TUSSEN DE REGELS)
RMM READ MY MAIL ( LEES MIJN POST)
RN RIGHT NOW ( NU , OP DIT MOMENT)
RSN REAL SOON NOW ( ECHT HEEL GAUW NU )
RTFAQS READ THE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ( LEES DE VEELGESTELDE VRAGEN)
RTM READ THE MANUAL ( LEES DE HANDLEIDING)
RU ARE YOU…. ( BEN JIJ?? )
RUOK ARE YOU OK? ( ALLES IN ORDE MET JE? )
RVRD REVOLUTIE VAN REKENKUNDIGE DELEN
RTHM READ THE FUCKING MANUAL ( LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING)
RAFFI RAFAEL V/D VAART ( VOETBALLER )
RAWNED TOTAAL INGEMAAKT
RAWNAGE IETS WAT SUPER COOL IS
RAW RIDING ANAL WARRIORS
RDUD RONDJE DOOR ‘T DORP
REGS REGARDS
S
SVP PLEASE
SUC6 SUCCES
S SMALL
SF SCIENCE FICTION
SMAK SMAKKERD, ZOEN
SOS SAVE OUR SOULS ( HELP)
SPEC SPECIAAL
SR SENIOR
SOS SAME OLD STUFF
SPR SUPER
SUL SEE U LATER
SUCCES GOOD LUCK ( GL )
S BIG SMILE ( GULLE LACH )
SH SHIT HAPPENS ( ROTZOOI IS ER OVERAL)
SMOFF SERIOUS MODE OFF ( NU BEN IK NIET LANGER SIRIEUS)
SORG STRAIGHT OF GAY? ( HETERO OF HOMO? )
STUS SPEAK TO YOU SOON ( IK SPREEK JE VLUG EEN KEER)
SUUF SHUT UP YOU FOOL ( HOU JE MOND)
SJ SNAP JE?
SIGTV SORRY,IK GING TE VER
SM STRAF ME
SMSS SMSEN
SQ STANDARD QUESTION ( STANDAARD VRAAG)
STFU SHUT THE FUCK UP (HOU JE KOP)
STD STANDAARD
SOG SOCIAAL ONGEHOORD GAMEN
SK8BOARD SKATEBOARD
SOB SON OF A BITCH
SHAWL SLAMS HEAD AGAINST WALL LAUGHING
SRY SORRY
SYNT SEE YOU NEXT TIME
SORRY SOLLIE
SWMBO SHE WHO MUST BE OBEYED
SU SHUT UP
SD SWEET DREAMS
SH SLECHT HORENDE
SYL SEE YOU LATER
SGOOL SCHOOL

Afkortingen voor Chat, Skype, SMS, WhatsApp en Facebook – K t/m N

Een afkorting of een woord waarvan je de betekenis niet kent? Vaak kom je op Twitter, WhatsApp, Facebook, in Chat- en SMS-berichten afkortingen tegen.

Grote kans dat je bij ons het de juiste betekenis vindt!

Afkortingen K t/m N

K
KEP IK HEB
KOC KISS ON CHEECK ( KUS OP WANG )
KWLM KNOW WHAT I MEAN?
KL KLASSE
KO KNOCK OUT
KISAS KEEP IT SHORT AND SIMPLE
K4U KISS FOR YOU (EEN KUSJE VOOR JOU)
KISS KEEP IT SIMPLE,STUPID ( HOU HET SIMPEL,DOMKOP)
KIT KEEP IN TOUCH (BLIJFT CONTACT HOUDEN)
KMA KISS MY ASS ( KUS ME KONT ZOGENAAMD)
KMUF KUS ME , SUFFERD (KUS ME,SUFFERD)
KWIM KNOW WHAT I MEAN? ( WEET JE WAT IK BEDOEL?)
KHD KORT EN KRACHTIG
KHD KLOPT HET DAT..
KJMO? KOM JE ME OPHALEN?
KJODO KOM JE OOK OP DE OPENING?
KJOMF KOM JE OP MIJN FEESTJE?
KIO KOFFIE IS OP
KPN KOPEN
KIKADEWADO KIND KAN DE WAS DOEN
KWW KIJKEN WAT ‘T WORDT
KHOOPDAKJESNELWRZIE IK HOOP DAT IK JE SNEL WEER ZIE
KWW KAN WAT WORDEN
KANNIE KAN NIET
KOL KISS ON LIPS
KISS KNIGHTS IN SERVES OF SATAN
KWJNMK IK WIL JE NOOIT MEER KWIJT
KKSD KUS,KNUFFEL,SWEET DREAMS
KEP G1 PEN IK HEB GEEN PEN
KNZJ KAN NIET ZONDER JOU
KNZJ KAN NIET ZONDER JOU
KGTP KLASSE GOED TE PASSE
KENZJ KAN ECHT NIET ZONDER JE
KNZJ KAN NIET ZONDER JE
KFF KAP EFFE
KWW KIEK’N WAT WOT
L
l-( IK BEN MIJN LENZEN KWIJT
L8R LATER
LMD LIJKT MIJ DUIDELIJK
LOL LACH ME ROT
ln lul niet
LY LOVE YOU
LDVD LIEFDES VERDRIET
LM LACHEN MAN
LIED LIG IN EEN DEUK
L8 LACHT
L8EN LACHEN
LD LEKKERDING
LLTZ LEKKER LANGE TONGZOEN
LOLOTA LOTS AND LOTE OF THUNDEROUS APPLAUS ( DAVEREND APPLAUS)
LMK LET ME KNOW (LAAT HET ME WETEN)
LTNS LONG TIME NO SEEN ( LANG NIET GEZIEN)
LUWAMH LOVING YOU WITH ALL MY HEART ( IK HOU VAN JE MET HEEL MIJN HART)
LHMW LAAT HET ME WETEN
LVJ LEUK VOOR JE
LL LEER LUISTEREN
LGP LEEFDTIJD? GESLACHT? PLAATS?
LWIA LATEN WE IETS AFSPREKEN
LZZL LANG ZAL ZE LEVEN
LZIL LANG ZAL IE LEVEN
LFS LIEFS
LGH LAUGH ( LACHEN )
LMAO LAUGHING MY ASS OFF
LOL LAUGHING OUT LOUD
LAMAZ LAAT MAAR ZITTEN
LVT LEUK VOOR THUIS
LL HEB JE WAT TE VERTELLEN?
LHH LUISTER…HOOR EENS HIER
LOS LINE OF SIGHT ( IN ZICHT )
LAG OF LAGGY TRAGE VERBINDING
LIL LOES IS LIEF
LABY LOVE YOU BABY
LUMTWCS LOVE YOU MORE THAN WORDS CAN SAY
LMGAV LEUKE MEISJES GAAN ALTIJD VOOR
LMD LIJKT ME DUIDELIJK
LJB LUST JIJ EEN BESCHUITJE?
LMK LET ME KNOW
LAL LAUGHING AT LOOSER
LPTN LANGE POTEN
LAX LAXEER PILLEN
LOL LOTS OF LOVE
LAMA LAAT MAAR
LD LEKKERDING
LB LEKKER BELANGRIJK
LD LEKKER DING
M
MGOSMS BEN GEK OP SMSE
ME2 IK OOK
MAW MET ANDERE WOORDEN
M / V MAN/ VROUW
MAX MAXIMAAL
MD MET DANK
MEEL E-MAIL
MGV MET GEBRUIK VAN
MI MIJNS INZIENS
MUV MET UITZONDERING VAN
MUZ MUZIEK
MZZL MAZZEL
MORF MALE OR FEMALE?
M & M MACHTIG MOOI
MB MEGA BELANGRIJK
MISS MISSCHIEN
MB MAIL BACK
MOTD MESSAGE OF THE DAY? ( BOODSCHAP V/D DAG)
MOTOS MEMBER OF THE OTHER SEX ( LID VAN ANDERE SEKSE)
MOTSS MEMBER OF THE SAME SEX ( LID V/D ZELFDE SEKSE
MX MERRY CHRISTMAS ( GELUKKIG KERSTFEEST)
MYOB MIND YOUR OWN BUSINESS ( BEMOEI JE MET JE EIGEN ZAKEN)
MN MOOI NIET
MNU MAAKT NIETS UIT
MoH MEDAL OF HONOR
M8 MATE (VRIEND)
MZLZ MAZZELS
MULTIPLA EEN ERG LELIJK PERSOON
MSGBU MIJN SIGARET GAAT BIJNA UIT
MM MOMENT
MOS MOND OP SLOT
MA MAANDAG
MIJFL MAG IK JE FIETS LENEN?
MOS MOND OP SLOT ( OUDERS )
MVG MET VRIENDELIJKE GROETEN
MISS MISSCHIEN
MADIWODOVRIJZAZO DE HELE WEEK
M=J MIS JE!
MAYB MAYBE (MISSCHIEN)
MNEN MAAR NU EVEN NIET
MIJT? MAG IK JOU TELEFOON NUMMER?
M.O.K MOE,ONGESTELD EN KOPPIJN
MKM MA KIJKT MEE
MOI MEIDEN ONDER INVLOED
MZA MET Z’N ALLEN
MIV MET INGANG VAN
MZLDJ MEISJES ZIJN LEUKER DAN JONGENS
MSS MISSCHIEN
N
N8 NACHT
NIETS NADA , NOPEZ
NAV NAAR AANLEIDING VAN
NB NOTA BENE
NETSCAPE NETSCHAAP
nkto niemand komt tussen ons
NL NAMELIJK
NUMMER NO / NR
NX NIKS
NHOH NEVER HEARD OF HER ( NOOIT VAN HAAR GEHOORD)
NM NEVER MIND ( GEEFT NIET)
NMP NOT MY PROBLEM ( NIET MIJN PROBLEEM)
NOYB NONE OF YOUR BUSINESS ( DAT GAAT JE NIETS AAN )
NRN NO REPLY NECESSARY ( EEN ANTWOORD IS HET NIET)
ND NIET DOEN
NME NIET MEE EENS
NVV NIET VERDER VERTELLEN
NJZ NIET JALOERS ZIJN
NOH NIET OPNIEUW HE?
NLTM NIET LIEGEN TEGEN ME
NnD! NEE NIET DOEN!
NSFW NOT SAFE FOR WORK
N00B BEGINNER , NERD
NEWBIE NERD
NMAM NAAR MIJN ARRO MENING
NEI NIET ECHT INTERRESANT
NNW NEE NIET WAAR
N8X NACHTZOEN
NWLY NEVER WANNA LOSE YOU
NOOB UITSLOVER
NVM NEVER MIND
NWLY NEVER WANNA LOSE YOU
NW NIEUW
NWLY NEVER WANNE LOSE YOU
NTB NIET TE BREKEN
NTB NIET TE BREKEN
NTD NIKS TE DOEN
NTBO NIET TE BREKEN OKE
NWTV NOG WAT TE VERTELLEN
NMN NOOIT MEER NUCHTER
NVML NOOIT VAN MIJN LEVEN
NTB NIET TE BREKEN
NFY NEVER FORGET YOU
NWTL NOG WAT TE LULLEN
NWLY NEVER WANNE LOSE YOU

Afkortingen voor Chat, Skype, SMS, WhatsApp en Facebook – H t/m J

Een afkorting of een woord waarvan je de betekenis niet kent? Vaak kom je op Twitter, WhatsApp, Facebook, in Chat- en SMS-berichten afkortingen tegen.

Grote kans dat je bij ons het de juiste betekenis vindt!

Afkortingen H t/m J

H
HOEST? HOE IS HET ERMEE
HOESTIE? HOE IS HET ERMEE?
HOT HOOFTPIJN
HAND HAVE A NICE DAY
HIH HOPE IT HELPS
HG HARTELIJK BEDANKT
HHH HIEP HIEP HOERA
HIDW HOOFD IN DE WOLKEN
HB HEEL BELANGRIJK
HFTH HEFTIG
HVJG HEB VAN JE GEDROOMD
HI HALLO
HELEX HELEMAAL
HVVA HARTSVRIENDINNEN VOOR ALTIJD
HVJ HOU VAN JE
HAK HUGS AND KISSES ( KNUFFELS EN KUSJES)
HHIS HANGING HEAD IN SHAME ( IK SCHAAM ME ROT)
HIOCC HELP , I’M OUT OF COFFEE ( HELP IK HEB GEEN KOFFIE MEER )
HTP HOPE THAT HELPS ( IK HOOP DAT HET HELPT )
HGL HET GAAT LUKKEN
HIGON HEB IK GELIJK OF NIET?
HKJD HOE KOM JE DAARBIJ?
HWTD HET WORDT TE DUUR
HZNZ HET ZIT NAMELIJK ZO
HHH HIEP HIEP HOERA
HSM HET SPIJT ME
HMNMB HET WAS
HNV HAGELSLAG NIET VERGETEN
HHHU HIJ HEEFT HET UITGEMAAKT
HINW HET IS NIET WEDERZIJDS
HGJG HET GAAT JE GOED
HIMG HET IS MOOI GEWEEST
HJH HOU JE HAAKS
HRTSTKK HARTSTIKKE
HF HAVE FUN
HA HOI ALLEMAAL
HBIW HIER BEN IK WEER
HVJ HOU VAN JE
HL HELEMAAL LIJP ( HELEMAAL COOL)
HELAPIDAKA HELAAS PINDAKAAS
HHEOVVJ HOU HEEL ERG ONTZETTEND VEEL VAN JOU
HNGR HONGER
HAND HAVE A NICE DAY
HB HURRY BACK
HTH HOPE THAT HELPS
HRU HOW ARE YOU
HNN HEE NOG NIEUWS?
HP HELAAS PINDAKAAS
HFY HOU FAN YE
H & B HOUDOE & BEDANKT
HJO HEB JE HONGER?
HADJGD8 HAD JE GEDACHT!
HOTCMMS HANDING ON THE CEILING MAKING MONKEY SOUNDS
HABT8 HABT ACHT
HAG HEEY ALLES GOED?
HGT HOE GAAT HET?
HAZES HA6
HSVVJ HOU SUPER VEEL VAN JE
HIDPA HEB IK DE PEST AAN
HJG HOU JE GOED
HITVJ HOU IETS TE VEEL VAN JOU
HSSVVJ HOU SUPER SUPER VEEL VAN JE
I
IDD INDERDAAD
IVJOU IK HOU VAN JE
IDGAF I DON’T GIVE A FUCK (HET KAN ME NIET SCHELEN)
IKWNIET IK WEET NIET
IIG IN IEDERGEVAL
IXIE IK ZIE JE
IMHO IN MY HONESTOPINION
ID IDENTITEITS BEWIJS
ID IDEE
IIW IS IK WEER
IPV IN PLAATS VAN
IRL IN REAL LIFT
IBG IN BEN GESLAAGD
ID7H IN DE ZEVENDE HEMEL
ILU IK HOU VAN JE
IMJ IK MIS JE
IAC IN ANY CASE ( IN IEDERGEVAL )
IC I SEE ( IK SNAP HET )
IDK I DON’T KNOW ( IK WEET HET NIET )
IDST I DIDN’T SAY THAT ( DAT HEB IK NIET GEZEGD )
IIMAD IF IT MAKE A DIFFERENCE ( ALS HET EEN VERSCHIL MAAKT )
IIRC IF IF REMEMBER CORRECTLY ( ALS IK HET ME GOED HERRINER )
IJWTK I JUST WANT TO KNOW ( IK WIL HET ALLEEN MAAR WETEN)
IJWTS I JUST WANT TO SAY ( IK WIL ALLEEN MAAR ZEGGEN)
IKWUM I KNOW WHAT YOU MEAN (IK BEGRIJP WAT JE BEDOELD)
ILU ILOVE YOU
IMAO IN MY ARROGANT OPINION (NAAR MIJN ARROGANTE MENING)
IMCO IN MY CONSIDERED OPIION ( NAAR MIJN WELOVERWOGEN MENING)
IMHO IN MY HUMBLE OPINION ( NAAR MIJN BESCHEIDEN MENING)
INMSHO IN MY NOT SO HUMBLE OPINION ( NAAR MIJN NIET ZO BESCHEIDEN MENING)
IMO IN MY OPINION ( NAAR MIJN MENING)
INMP IT’S NOT MY PROBLEM ( HET IS NIET MIJN PROBLEEM)
IOW IN OTHER WORDS ( MET ANDERE WOORDEN )
ISS I’M SO SURE ( IK BEN ER VAST VAN OVERTUIGD)
IUSS IF YOU SAY SO ( ALS JIJ HET ZEGT)
IWALU I WILL ALWAYS LOVE YOU ( IK ZAL ALTIJD VAN JE BLIJVEN HOUDEN)
IWBNI IT WOULD BE NICE IF.. ( HET ZOU LEUK ZIJN ALS..)
IIG IN IEDER GEVAL
IA IETS ANDERS
IB IK BEN
IBVO IK BEN VERLIEFD OP
IBW IK BEN WEG
IBZT IK BEN ZO TERUG
IK IK KOM
IV IK VIND
IKZ IK KOM ZO
IZOF IK ZIT OP DE FIETS
IBJ IK BEWONDER JE
IBJET IK BLIJF JE EEUWIG TROUW
IBZB IK BEN ZO BLIJ
IDDHDAJ IK DENK DE HELE DAG AAN JE
IKWEGIDLS IK KAN WEL EEN GAT IN DE LUCHT SPRINGEN
IMJ IK MIS JE
IBS IK BEN GESLAAGD
IHHG IK HEB HET GEHAALD
IHEVVSV IK HEB ER
IZHNMD IK ZAL HET NOOIT MEER DOEN
IBIB IK BLIJF IN BED
IBZZAEH IK BEN ZO ZIEK ALS EEN HOND
IKENMT IK KAN ER NIET MEER TEGEN
IBB IK BEN BEDROGEN
IHONG IK HEB OOK NOOIT GELUK
IHEALEENVRIE IK HEB AL EEN VRIENDJE
IGFFE IK GA FF ETEN
ICQ I SEEK YOU
IKGNST IK GA NU NAAR SCHOOL TOE
ILIED IK LIG IN EEN DEUK
IBI & JBJ IK BEN IK & JIJ BEN JIJ
IWO IK WORD OUD
ISIE IS HIJ
IBM IK BEDOEL MAAR
IXITT IK ZIT THUIS
IM NO LAW I”M NOT A LAWYER ( BEN GEEN ADVOCAAT
IB IK BEDOEL
IWJELEKDING IK WIL JE LEKKERDING
IVNJ IK VERLANG NAAR JE
ITD INTEGENDEEL
ISSI? HOE IS HET?
IHHW IK HOOR HET WEL
IBAD! IK BEN AAN HET DENKEN
ILY I LOVE YOU
IOM IN OVERLEG MET
I-HET IK HEB EEN TYPGEBREK
I.H.W G.I.M.S iK HEB WEER GELD, IK MOET SHOPPEN
I.B.V IK BEN VERLIEFD
INLYG I NEVER LET YOU GO
IGU I GIVE UP
IBNDWC IK MOET EVEN NAAR DE WC
J
JK JUST KIDDING ( GEINTJE )
JA JEP / YUP / JUP / JEP / YES / YAH / YA / YEZ
JBEE JE BENT EEN ENGEL
JBZL JE BENT ZO LIEF
J.W.W.W. JE WEET WEL WIE
J4F JUST FOR FUN ( ALLEEN MAAR VOOR DE LOL)
JAM JUST A MINUTE ( EEN OGENBLIKJE)
J/C JSUT CHECKING (IK WILDE HET ALLEEN MAAR EVEN PROBEREN)
JIC JUST IN CASE ( VOOR HET GEVAL DAT)
J/K JUST KIDDING ( HET IS MAAR EEN GRAPJE)
JMO JUST MY OPINION ( DAT IS MIJN MENING)
JTLUK JUST TO LET YOU KNOW ( ALLEEN OM JE TE LATEN WETEN)
J/W JUST WONDERING ( IK VROEG HET ME ALLEEN AF)
JBE JE BENT EEN…
JHG JE HEBT GELIJK
JOA JIJ OOK AL
JVJ JE VERGIST JE
JHOO JE HEBT OOGKLEPPEN OP
JBZL JE BENT ZO LIEF
JFDI JUST FUCKING DO IT
JWL JAWEL
J.S JIJ SUKKEL
JBS JE BENT SUPER
JWT JE WEET TOCH

Afkortingen voor Chat, Skype, SMS, WhatsApp en Facebook – D t/m G

Een afkorting of een woord waarvan je de betekenis niet kent? Vaak kom je op Twitter, WhatsApp, Facebook, in Chat- en SMS-berichten afkortingen tegen.

Grote kans dat je bij ons het de juiste betekenis vindt!

Afkortingen D t/m G

D
D8 DACHT
DK DIKKE KUS
DORMV DOORMIDDELVAN
DWZ DAT WIL ZEGGEN
DANK DNK
DMOGW DAAR MOET OP GEDRONKEN WORDEN
DJW DANKJEWEL
DKLW DAT KAN LEUK WORDEN
DBN DE BALLEN
D & G DE GROETEN
DTZ DIKKE TONGZOEN
DBEUH DON’T BELIEVE EVERYTHING (NIET ALLES GELIJK GELOVEN)
DETI DON”T EVEN THINK IT ( MOOI NIET)
DGT DON’T GO THERE ( GA ER NIET HEEN)
DILLIGAF DOES IT LOOK LIKE I GIVE A FUCK? (DENK JE NOU ECHT DAT HET MIJ OOK MAAR IETS KAN SCHELEN?)
DLTM DON’T LIE TO ME ( NIET LIEGEN TEGEN ME)
DWBH DON’T WORRY BE HAPPY ( GA NIET PIEKEREN , WEES BLIJ )
DIDO DAT IS DAN OPGELOST
DIEVO DAT IS EEN VOORDEEL
DINW DAT IS NIET WAAR
DMWB DOE MAAR WAT BLIKJES
DRNK DRINKEN
DSCSSRN DISCUSSIEREN
DoD DAY OF DEFEAT
DROM DAAROM
DCIS DISCRIMINATIE IS STOM
DUNNOW DON’T KNOW
DOEI MAZZ
DN DIKKE NEUS
D/L DOWNLOADEN
DOWNEN DOWNLOADEN
DOD DAY OF DEFEAT
DAJ DENK AAN JE
D:-O- PETJE AF
DI DINSDAG
DO DONDERDAG
DLMD DAT LIJKT ME DUIDELIJK
DWNLDEN DOWNLOADEN
DRM DAAROM
DX DIKKE KUS
DDDM DOEI DOEI DE MAZZEL
DONNO DON’T KNOW
DND DO NOT DISTURB
DFG DOE FF GEWOON
DRM DAAROM
DINB DAT IS NIET BEST
DDDM DOEI DOEI DE MAZZEL
DAF DUWEN ANDERS FIETSEN
DLTZ DIKKE LEKKERE TONG ZOEN
E
ENZ ENZEVOORT
ED EN DERGELIJKE
ENZ ENZOVOORTS
E-E1J ER IS ER 1 JARIG
ECHT EGT
ERRI IRRITANT
EG EVIL GRIN ( GEMEEN LACHJE)
EOM END OF MESSAGE ( EINDE VAN HET BERICHT)
EN ECHT NIET
EL? EVEN LUNCHEN?
EHG EEN HEERLIJK GEVOEL
ETMEG EEN TIEN MET EEN GRIFFEL
EPK EEN POND KAAS
EPJBK EEN POND JONG BELEGEN KAAS
EPOK EEN POND OUDE KAAS
ER8ER KMN ERACHTER KOMEN
EYD ENJOY YOUR DAY
ETA TIJD VAN AANKOMST ( ESTIMATED TIME OF ARRIVAL )
EOC END OF COMMUNICATION ( VERBINDING MAKEN)
EOL ECHT ONWIJS LEUK
EBT EEN BRIEFJE TOEVOEGEN
EIKEL ELEGANT,INTELIGENT KNAPPE EENZIJDIGE,LIEVERD
F
FF EVEN
FF EVENTJES , EVEN
FFCHLLEN EFFE CHILLEN
FB FOUTJE BEDANKT
FOON TELEFOON
FFW88 EVEN WACHTEN
F2F FACE TO FACE ( VAN AANGEZICHT TOT AANGEZICHT)
FOAF FRIEND OF A FRIEND ( EEN VRIEND VAN EEN VRIEND )
FTTT FROM TIME TO TIME ( AF EN TOE)
FYA FOR YOU AMUSEMENT ( OM JOU TE PLEZIEREN)
FIG FIETS IS GESTOLEN
FIWG FIETS IS WEER GESTOLEN
FLKWL FLAUWEKUL
FYI FOR YOUR INFORMATION
FNTO AF EN TOE
FF EVEN (EFFE)
FASE80 FEESTACHTIG
FEES80 FEESTACHTIG
FAQ FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
FA2 FATU ( GRAPJE? )
FF TZ FF THEE ZETTEN
F9 FINE
G
GEP GEEN ENKEL PROBLEEM
GRIN GLIMLACH
GBH GREAT BIG HUG
GHD GROETJES HANDJES EN VOETJES
GMTA GREAT MINDS THINK A LIKE
GFLCTRD GEFELICITEERD
GBEO GELUK BIJ EEN ONGELUK
GJS GA JE SPREKEN
GSM MOBIEL
G BIG GRIN ( BREDE GRIJNS)
GA GO AHEAD ( DOE MAAR )
GAL GET A LIFE ( GA EENS ECHT LEVEN)
GMTA GREAT MINDS THINK A LIKE ( GROTE GEESTEN HEBBEN DEZELFDE GEDACHTEN)
GTSU GREAT TO SEE YOU ( GEWELDIG LEUK OM JE TE ZIEN )
GERNH GA ER NIET HEEN
GERGH GA ER GERUST HEEN
GB GEEN BEZWAAR
GEI GEEN IDEE
GIR GELUL IN RUIMTE
GOI GOED IDEE
GW GA WEG
GENF GROENTE EN FRUIT
GRLFR GIRLFRIEND
GWLDG GEWELDIG
GFI GEEN FLAUW IDEE
G1 ID GEEN IDEE
G1 GEEN
GF GIRLFRIEND
GAMMA ALS IETS 2X ACHTER MEKAAR GEZEGT WORDT
GRATS CONGRATULATIONS
G2CU GOOD TO SEE YOU
GIMME GEEF ME
GIS GANGEN INFORMATIE SYSTEEM ( RODDELCIRCUIT)
GROET GOD RULEZ ON EARTH TODAY
GDR GEEF JE HET DOOR
GTP BEN JE GOED TE PAS?
GG GOOD GAME
GNO GAAT NERGENS OVER
GEM1 GEMEEN
GSM GEEN SNELLE MOBIEL
GSM GEEN SNELLE MOTOR
GGM GOED GEDAAN MAAT
GSM GEEN SNOER MEER
GRTZ GROET EN TOT ZIENS
G1 GEEN
G2G GO TO GO
GSM GIGANTISCHE SAAIE MIDDAG
GTP GOED TE PASSE
GWWWIB GE WEET WEL WA IK BEDOEL
GGD GRAAG GEDAAN
GTG GOT TO GO
GTJ GA TOCH JANKEN
GWN GEWOON

Afkortingen voor Chat, Skype, SMS, WhatsApp en Facebook – A t/m C

Een afkorting of een woord waarvan je de betekenis niet kent? Vaak kom je op Twitter, WhatsApp, Facebook, in Chat- en SMS-berichten afkortingen tegen.

Grote kans dat je bij ons het de juiste betekenis vindt!

Afkortingen A t/m C

A
AKG ALLES KOMT GOED
ASAP AS SOON AS POSSIBLE
AKA ALKNOWN AS (OOK BEKEND ALS)SO
ALG ALGEMEEN
AUB ALSJEBLIEFT
AAND8 AANDACHT
AAMOF AS A MATTER OF FACT (EIGENLIJK OM DE WAARHEID TE ZEGGEN)
ADN ANY DAY NOW (HET KAN NU ELK MOMENT ZOVER ZIJN)
AFAIC AS FAR AS I’M CONCERNED (WAT MIJ BETREFT)
AFAIK AS FAR AS I KNOW (VOORZOVER IK WEET)
AFAIR AS FAR AS I REMEMBER (VOORZOVER IK ME KAN HERRINEREN)
AKA ALSO KNOWS AS ( OOK BEKEND ALS)
AMBW ALL MY BEST WISHES ( MIJN ALLERBESTE WENSEN)
ASAP AS SOON AS POSSIBLE (ZO SNEL MOGELIJK)
ASL AGE , SEX , LOCATION? ( LEEFTIJD? GESLACHT? EN WAAR WOON JE? )
ATM AT THE MOMENT (OP DIT OGENBLIK)
ATST AT THE SAME TIME (TEGELIJKERTIJD)
AYSOS ARE YOU STUPID OR SOMETHING? ( BEN JE GEK OFZO)
AG ALLES GOED?
ABD ALLES
A ALLES
A+ER AANBIDDER
AAND8 AANDACHT
ABNEE ABONNEE
ACG ACCEPTGIRO
ADVRTNT ADVERTENTIE
AFCHI AFHAALCHINEES
AFSTB AFSTANDSBEDIENING
AFSTR AFSTUDEERRICHTING
ALLFSTE ALLERLIEFSTE
ASTLLR AANSTELLER
AVNG AANVANG
AFK AWAY FROM KEYBOARD
ACK ACKNOWLEDGED (INDERDAAD)
AFK BIO BRB AWAY FROM KEYBOARD TO TOILET BE RIGHT BACK
ASL AGE / SEX / LOCATION
AYB? ARE YOU BACK?
AJBWIB ALS JE BEGRIJPT WAT IK BEDOEL
AFC AWAY FROM COMPUTER
AFW AWAY FROM WINDOW
ATBATC ALL THE BEST AND TAKE CARE
AU ARE YOU?
AB AFSTANDBEDIENING
ATWT AS THE WORLD TURNS
ADIDAS ALLE DOMME IDIOTEN DOEN AAN SPORT
ADIDAS ALL DAY I DREAM ABOUT SEX
ADHD ALLE DAGEN HEEL DRUK
AO ANDER ONDERWERP
AABM ALLEEN BESTE MATEN
ABT4Y ALWAYS BE THERE FOR YOU
ABM ALLER BESTE MAATJE


B
BEFFEN BELLEN , FAXEN , EMAILEN
BIW BEN IK WEER
BRB RIGHT BACKBE
BZT BEN ZO TERUG
BS BULLSHIT
BEJ BEETJE
BTW BY THE WAY ( TROUWENS)
BBL BE BACK LATER
BIJD BIJVOORBEELD
BWVS BIJ WIJZE VAN SPREKEN
BHM BEKIJK HET MAAR
BPVHL BUIKPIJN VAN HET LACHEN
BMET BEL ME EENS TERUG
BMS BEL ME SNEL
B4N BYE FOR NOW ( VOOR NU TOT ZIENS)
BBN BYE BYE NOW (IK MOET NU GAAN)
BK BE KINDLY ( WEES VRIENDELIJK)
BU BEHAVE YOURSELF (GEDRAAG JE)
BUAM BETWEEN YOU AND ME (ONDER ONS GEZEGD)
BWDIK BUT WHAT DO I KNOW? ( WAT WEET IK DAAR NOU VAN?)
BJB BEN JE BEDONDERD
BPD BLIJF POSITIEF DENKEN
BVD BIJ VOORBAAT DENKEN
BWJB BLIJF WAAR JE BENT
BJT? BIJ JOU THUIS
BENB BROOD EN BOTER
BBM BROOD,BOTER EN MELK
BINTR BEN IK NOG TE REDDEN?
BIL BAND IS LEK
B4 BEFORE
BB BYE BYE ( TOT ZIENS )
BFRND BOYFRIEND ( VRIEND )
BFRND BOYFRIEND ( VRIEND )
BLLB BILLBOARD ( POSTER )
BRLJNT BRILJANT
BZKN BEZOEKEN
BRB BE RIGHT BACK
BFFBZ BEN EVEN BEZIG
BF BEST FRIENDS
BRB BE RIGHT BACK
BelT BEL TERUG
BLAAT JE KLETST TE VEEL
BBIAB BE BACK IN A BIT
BB BOLLE BUIK
BGAH BIJ GEBREK AAN HOBBY’S
BF BOYFRIEND
BRO BROTHER/MAAT
BIO EVEN NAAR TIOLET
BLATERZ TOT ZIENS
BHE BEKIJK HET EVEN
BRP EEN BOER LATEN
BLNT BETTER LUCK NEXT TIME
BMM BEL ME MOBIEL
BURP BE RIGHT BACK WITH DRINKS
B80 BEESTACHTIG
BMW BESTE MAAR WEER
BDH BIJDEHAND
BWVS BIJ WIJZE VAN SPREKEN
BTG BELTEGOED
BE? BESCHUITJE ETEN?
BBIW BEN EEN BEEJTE IN DE WAR
BV4L BLIJVEN VIRENNDEN VOOR HET LEVEN
BAKJO BEN AL KLAAR , JIJ OOK?
BVO BIERTJE VOOR ONDERWEG
BOMJA BETER OMGAAN MET JEZELF EN ANDERE
BTG BELTEGOED
BFF BEST FRIENDS FOR LIFE
BMW BLIJ MET WEINIG
BDEG BEHALVE DAT ENE GEDOE
BEAFJ BEN ER ALTIJD VOOR JE
BJNBOZ BEN JE NOG BOOS OFZO?
BEN BEN ER NIET
BIW BEN IK WEER
BVVA BLIJVEN VRIENDEN VOOR ALTIJD
BTSJ BITCH
BWT BEN WEER TERUG
BEAVJ BEN ER ALTIJD VOOR JOU
BM BESTE MAATJE
BNNZVG BEN NOG NOOIT ZO VERLIEFT GEWEEST
C
CKER ZEKER
CU SEE YOU LATER
CUL8ER SEE YOU LATER
CYA ZIE JE LATER
CU@…. ZIE JE BIJ
CUL8ER SEE YOU LATER ( ZIE JE STRAKS NOG)
CIO CHECK IT OUT ( KIJK EVEN OF HET IETS VOOR JE IS)
CMIIW CORRECT ME IF I’M WRONG ( ZEG HET ALS IK HET MIS HEB)
COITB COME ON, INTO THE BILLABONG (KOM OP,WE GAAN ER EEN LEKKER FEESTJE VAN MAKEN)
CRAT CAN’T REMEMBER A THING (IK KAN ME NIETS HERINNEREN)
CSL CAN’T STOP LAUGHING ( IK KAN NIET STOPPEN MET LACHEN)
CYL SEE YOU LATER
CWIM SEE WHAT I MEAN? (BEGRIJP JE WAT IK BEDOEL)
CHI CHINEES
CMPTR COMPUTER
CIAO ZIE JE LATER
CoD CALL OF DUTY
CS COUNTER STRIKE
COOL CEWL
CAM WEBCAM
CU10 SEE YOU THEN ( TOT DAN )
CUL8ER SEE YOU LATER
CRAFT CAN REMEMBER A FUCKING THING
CLWY CAN’T LIVE WITHOUT YOU
CYA ZIE JE
CNMY CAN NOT MISS YOU

Dit is de betekenis van afkortingen voor Chat, Skype, SMS, WhatsApp en Facebook

Een afkorting of een woord waarvan je de betekenis niet kent? Vaak kom je op Twitter, WhatsApp, Facebook, in Chat- en SMS-berichten afkortingen tegen.

Grote kans dat je bij ons het de juiste betekenis vindt!

Afkortingen die met een teken beginnen

Afkorting Betekenis
\\——// LEGE BADKUIP
\\%%%// BUBBELBAD
!!!!!! INDERDAAD
#– KANAAL
##:-( IK HEB VET HAAR
%-6 IK BEN OVERWERKT
(*_*) MOOI MEISJE
((H)) HIERMEE GEEF JE AAN DAT JE GROTE KNUFFEL WIL GEVEN ( HUG )
(-: IK BEN LINKSHANDIG
(___)__) KONT
(_)__)____________)!!!!!!! oO oO oO BEN EVEN ROKEN
~~(_____(_()– ROKEN
(0.0) IK HOUD JE WEL IN DE GATEN
(*_*) FACE
(=_=) SLAPEN
+<:-) IK BEN GODSDIENSTIG
-:-( IK BEN BOOS
-? SLAAP JE?
0:-) JE BENT EEN ENGEL
1-1 IK WIL SEX
1000XXS DUIZENDMAAL EXCUSES
12BWU WANT TO BE WITH YOU (WIL BIJ JOU ZIJN)
10Q THANK YOU
2M TOMORROW
2N TONIGHT
2D TODAY
2BCTND TO BE CONTINUED (WORDT VERVOLGD)
2D4 TO DIE FOR (IK ZOU ER ZELFS VOOR WILLEN STERVEN,ZOGENAAMD DAN)
2G4U TOO GOOD FOR YOU ( TE GOED VOOR JOU)
2 MIN AFK 2 MINUTEN WEG VAN KEYBOARD
2F4Y 2 FAST FOR YOU
4 VOOR
4U FOR YOU ( VOOR JOU )
4M2 FOUR ME TO
4120 FOR ONE TO LOVE
4ING VIERING
66 OUDERS ZIJN WEG
6 PAS OP ! OUDERS ACHTER JE
8BJ ACHT UUR BIJ JOU
8UV? ACHT UUR VANAVOND?
8BAAN ACHTBAAN
8ERNAAM ACHTERNAAM
8ERSTE ACHTERSTE
8TERBUURMAN ACHTERBUURMAN
😎 IK HEB EEN BRIL
8:-) IK DRAAG MIJN ZONNEBRIL OP MIJN HOOFD
8BIJU ACHT UUR BIJ U
8NEEF ACHTERNEEF
🙂 IK BEN BLIJ
:-)) IK BEN HEEL ERG BLIJ
:-):-):-) IK LIG IN EEN DEUK
:-l HET DOET ME NIKS
🙁 IK BEN BOOS
:-(( IK BEN HEEL ERG BOOS
:-< IK KIJK SIP
:-C IK BEN ERG TELEURGESTELD
::-) IK DRAAG EEN KLEIN LEES BRILLETJE
:-7 DAT WAS EEN PIJNLIJKE OPMERKING
:-# IK DRAAG EEN BEUGEL
:-@ DIT WIL ZEGGEN, IK WIL AANDACHT
:’-( IK MOET EROM HUILEN
:’-) IK MOET HUILEN VAN BLIJDSCHAP
:-() IK DRAAG LIPPENSTIFT
:-X KUSJE
😀 IK LACH JE UIT
:-i IK ROOK SIGARETTEN
:-Q IK ROOK TERWIJL IK PRAAT
😕 IK BEN EEN PIJPROKER
:-/ DAAR HEB IK MIJN TWIJFELS OVER
:#) IK BEN DRONKEN
:+ CLOWN
:// DAAR HEB IK MIJN TWIJFELS OVER
:)~~ MAN MET BAARD
:P- LEKKER PUH!
😉 KNIPOOG
@ ( AT ) OP / OM
@:-) IK BEN NET NAAR DE KAPPER GEWEEST
@ TONGZOEN