Systeemmeldingen van Windows 8.1 aanpassen

Handig dat het vergrendelingsscherm van je tablet of laptop systeemmeldingen weergeeft, zo hoef je niet zelf op binnengekomen emailberichten of updates te controleren.

Maar het is niet altijd wenselijk dat anderen het kunnen horen of zien. Bovendien kan het geluid dat bij een nieuw bericht klinkt storend zijn als je bijvoorbeeld in een vergadering zit.

Gelukkig is het heel simpel om systeemmeldingen (tijdelijk) uit te schakelen.

Systeemmeldingen instellen

Druk op de Windowstoets en I om de charmsbar te openen.

Klik op instellingen

Instellingen

Klik onderin vervolgens op Meldingen

meldingen

Je krijgt nu de mogelijkheid alle meldingen tijdelijk uit te schakelen. Je kunt er voor kiezen de systeemmeldingen 1, 3 of 8 uur te verbergen.

meldingen

Alle systeemmmeldingen apart instellen

Je kunt de systeemmeldingen ook nauwkeuriger instellen, bijvoorbeeld omdat je wel meldingen voor nieuwe emailberichten wilt ontvangen, maar niet van andere apps op je laptop of tablet.

Druk weer op de Windowstoets en I om de charmsbar te openen en klik weer op Instellingen

Klik nu op Pc-instellingen wijzigen

Klik nu aan de linkerzijde van je beeldschermop Zoeken en apps

zoeken en apps

Klik daarna op Meldingen

meldingen

Geavanceerde instellingen voor systeemmeldingen

Je komt nu in een scherm waarin je alle systeemmeldingen kunt instellen

Je kunt hier alle systeemmeldingen (definitief) uitschakelen, maar ook instellen of meldingen op het vergrendelscherm weergegeven moeten worden en of er een gelluid moet worden afgespeeld bij een melding.

Bovendien kun je aangeven of je beeldscherm ingeschakeld moet worden als je een melding krijgt. Dat is handig, je hoeft je scherm dan niet te ontgrendelen als je een nieuwe melding krijgt.

systeemmeldingen instellen

Stiltetijd

Verder kun je ook instellen dat je op een bepaalde tijd van de dag geen meldingen wilt ontvangen. Je wordt dan niet gehinderd als je je laptop of tablet niet geebruikt. Pas als je je laptop of tablet weer gebruikt worden de meldingen getoond.

stiltetijd

Meldingen van deze apps weergeven

Verder naar beneden kun je voor elke app apart aangeven of deze meldingen mag geven.

meldingen weergeven of uitschakelen

Virtualbox, een computer in je computer

Ook als je computer goed werkt kan het interessant zijn eens te experimenteren met een ander besturingssysteem. Als je bijvoorbeeld wilt weten of de nieuwste versie van Windows iets voor jou is. Of als je juist terug wilt naar een ouder besturingssysteem omdat sommige soft- of hardware daarmee beter werkt.

virtualbox

Maar als je computer goed werkt wil je niet zomaar het risico nemen dat het andere besturingssysteem niet bevalt of erger nog, niet goed werkt.

Toch kun je zonder risico volop met een ander besturingssysteem experimenteren. Een andere versie van Windows of zelfs Linux kun je met behulp van VirtualBox installeren zonder dat het invloed op je computer heeft.

Wat is VirtualBox?

VirtualBox is een virtueleinfoVirtueel:

Iets wat niet echt is, maar wel echt lijkt.
computer. Dat betekent dat er een complete pc geëmuleerdinfoTechniek, waarmee wordt bereikt dat een computer of een computerprogramma zich net zo gedraagt als een andere (meestal oudere) versie. wordt. De processor, de videokaart, letterlijk alles wat je in een echte pc vindt wordt softwarematig nagebootst.

Zodra je VirtualBox opstart zie je een opstartscherm en na installatie van een besturingssysteem kun je vrijwel alles doen wat je met een echte pc ook kunt doen, maar zonder dat het invloed heeft op je eigen computer.

VirtualBox downloaden

VirtualBox kun je gratis downloaden van: https://www.virtualbox.org/wiki

VirtualBox installeren

Navigeer na het downloaden van VirtualBox naar de locatie waar je het installatiebestand hebt opgeslagen. Dubbelklik er op en volg de aanwijzingen.

Klik op Next om verder te gaan.

virtualbox installeren

Je krijgt nu een dialoogvenster waarin je aan kunt geven met welke opties VirtualBox geïnstalleerd moet worden. Eigenlijk staat alles al goed, zodat je niets hoeft te veranderen. Als je het programma niet op de standaardlocatie wilt installeren klik je op Browse en navigeer je naar de gewenste locatie.

Klik weer op Next om verder te gaan met de installatie van VirtualBox

opties voor installatie van virtualbox

Je kunt nu aangeven of er snelkoppelingen gemaakt moeten worden op het Bureaublad en in de map Quick Launch. Er wordt ook gevraagd of je bestandstypen aan VirtualBox wilt koppelen. Je kunt alle vinkjes gewoon laten staan.

Klik weer op Next om door te gaan

VritualBox installeren

Je krijgt nu een waarschuwing dat je internetverbinding tijdelijk verbroken wordt. Klik op Yes om door te gaan.

Je hebt alle benodigde gegevens opgegeven, klik op Install om VirtualBox te installeren

VirtualBox installeren

Je krijgt nu het voortgangsvenster van de instllatie te zien, dit kan even duren.

Om de installatie te voltooien moeten er verschillende (virtuele) hardware-onderdelen geïnstalleerd worden. Windows beveiliging vraagt je daarom of je de software (drivers) voor de apparaten wilt installeren. Klik op Installeren om door te gaan.

virtuele drivers installeren

Klik na voltooiïmg van de installatie op Finish, VirtualBox wordt nu gestart

virtualbox

VirtualBox: een besturingssysteem installeren

Je hebt nu een volledig werkzame computer in je pc waarop je een besturingssysteem naar keuze kunt intalleren, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets mis kan gaan met je echte computer.

Je bent nu nog een paar stappen verwijderd van een virtuele pc die je van een besturingssysteem naar keuze kunt voorzien.

Je moet echter wel over een installatiemedium beschikken. Dus als je Windows wilt istalleren in VirtualBox moet je wel over de installatie-dvd beschikken.

Klik op Nieuw om een nieuwe virtuele machine (computer) te maken

Bedenk een naam voor je virtuele computer en kies welk besturingssysteem je wilt gebruiken.

Wij kiezen voor windows 7 (32 bit), maar het staat je vrij een andere keuze te maken. Het volgende dient alleen als voorbeeld om je op weg te helpen.

Klik op Volgende om verder te gaan,

Besturingssysteemkiezen

VirtualBox: Geheugengroote kiezen

De aanbevolen geheugengrootte is 512 MB, meestal volstaat deze instelling. later kun je dat altijd nog wijzigen, als je dat wilt.

Ga verder door weer op Volgende te klikken

VirtualBox: Geheugengroote kiezen

VirtualBox: een nieuwe virtuele harde schijf aanmaken

Om het besturingssysteem te installeren moet je natuurlijk wel over een virtuele harde schijf beschikken

Klik op Aanmaken om je virtuele harde schijf aan te maken.

VirtualBox: een nieuwe virtuele harde schijf aanmaken

Ook nu volstaan de standaardinstellingen, klik weer op Volgende

Verander Dynamisch gealloceerd in Vaste grootte, dit komt later de snelheid ten goede.

Klik nogmaals op Volgende om door te gaan.

Geef je virtuele schijf een naam en stel de grootte in.

Kies eventueel een andere locatie om je virtuele harde schijf op te slaan door op het mapje aan de rechterzijde te klikken.opslaglocatie kiezen Houd er rekening mee dat je zo’n 25 GigaByte vrije ruimte nodig hebt.

 

Klik op Aanmaken om je virtuele harde schijf aan te maken.

virtualbox: grootte instellen

VirtualBox maakt vervolgens een viruele harde schijf aan op de door jou opgegeven locatie. Dit duurt een paar minuten.

virtualbox: virtuele schijf aanmaken

Als de virtuele harde schijf aangemaakt is krijg je een overzicht van je zojuist gemaakte virtuele pc. Je bent nu klaar om Windows (virtueel) te installeren. Plaats de installatieschijf en klik op Start

De virtuele computer zal nu van de installatieschijf opstarten. Volg de aanwijzingen en veel plezier met je computer in een computer.

virtualbox: opstartschif selecteren

Hardware drivers opslaan

Het zou handig zijn als je de hardwaredrivers van je computer op een simpele manier kon opslaan. Zeker als je ze, nadat je Windows opnieuw hebt geïnstalleerd, ook weer eenvoudig zou kunnen installeren.

Met Double Driver kan het

Geen gezoek meer naar dvd’s en cd-roms of op internet om je hardware opnieuw van de juiste drivers te voorzien. Als je hardwaredrivers nu goed werken kun je er op eenvoudige wijze een back-up van maken die je ook weer snel terug kunt zetten.

Wat is Double Driver?

Double Driver is een gratis stukje portable software. Dit betekent dat je niets hoeft te installeren, download double_driver_4.1.0_portable.zip en pak de bestanden uit. Ga naar de map waarin je de bestanden hebt uitgepakt en dubblklikik op het bestand met de naam dd.exe.

doubledriver starten

Klik in het geopende venster op Backup

doubledriver backup

Klik op Scan Current SystemDouble Driver biedt je ook de mogelijkheid de drivers van een andere Windows installatie op te slaan. Handig als je een dual-of multibootsysteem hebt met meerdere besturingssystemen.

doubledriver scan current system

Standaard worden de drivers geselecteerd waar Windows (Microsoft™) geen ondersteuning voor biedt. Dit zijn dus de drivers die je je zelf moet installeren nadat de installatie van Windows voltooid is. Je kunt er ook voor kiezen alle drivers op te slaan, maar nodig is dat niet.

doubledriver selecteren

Klik nu op Backup Now

doubledriver backup now

Je krijgt nu een venster met de standaardlocatie waar Double Driver de backup wil opslaan. Door op het vakje achter de locatie te klikken kun je zelf naar een geschikte map navigeren om je backup op te slaan.

Houd er wel rekening mee dat je de back-up van je hardwaredrivers niet op C-schijf opslaat. De C-schijf is de partitie waar Windows op wordt geïnstalleerd. Door Windows opnieuw te installeren gaan alle gegevens die op deze schijf verloren. Bewaar de back-up dus op een andere partitie of bijvoorbeeld op een USB-stick.

doubledriver backup locatie

Nadat je op het vakje (met de 3 puntjes) achter de standaardlocatie hebt geklikt kun je zelf een locatie voor de backup van je drivers kiezen.

doubledriver bladeren

Nadat je aangeven hebt waar je de backup wilt opslaan kun je nog kiezen hoe je de drivers op wilt slaan. De standaardkeuze, een gestructureerde folder, volstaat. Maar het staat je vrij te kiezen voor gecomprimeerde (zip)folder of een zelf uitpakkend (exe)bestand. Klik op OK om de backup van je drivers op te slaan.

doubledriver output

Double Driver zal nu de geselecteerde hadwaredrivers opslaan, dit kan even duren. Wacht daarom tot het venster met De bewerking is voltooid verschijnt

double driver backup complete