Afdrukken naar pdf

Afdrukken naar PDF is een functie in Windows 10, waarmee je verschillende bestandsformaten naar een PDF-bestand kunt omzetten. Om af te drukken naar PDF hoef je geen extra software te installeren. Microssoft Print to PDF is als (standaard)printer beschikbaar in Windows 10.

Als je met de rechtermuisknop op een bestand klikt en Afdrukken selecteert, is Microsoft Afdrukken naar PDF als een van de afdrukopties beschikbaar.

Soms is het nodig een bestand eerst te openen, voor je het kunt afdrukken. Het volstaat dan eenvoudig op CTRL + P te drukken om het actieve document af te drukken.

Afdrukken naar PDF

Het enige dat je moet doen om een bestand af te drukken als PDF-bestand is de juiste printer selecteren. Vervolgens kun je de eventueel voor handen zijnde opties instellen, denk hierbij aan het afdrukbereik (het aantal pagina’s) en of je de hele pagina of slechts het deel dat je geselecteerd hebt wilt afdrukken.

printer selecteren

Afdrukken van webpagina’s

Als je de standaard webbrowser (Microsoft Edge) gebruikt is het niet mogelijk selecties van webpagina’s af te drukken. Wil je toch gedeelten van een webpagina afdrukken, dan kun je er voor kiezen de de pagina met Internet Explorer te openen.

Webpagina met Internet Explorer openen

Klik rechts bovenin (Edge) op . . . en kies voor openen met Internet Explorer.

openen met Internet Explorer

Om dat Internet Explorer een ander dialoogvenster heeft kun je nu ook een geselecteerd gedeelte van webpagina’s afdrukken.

\selectie afdrukken

Verhoog je productiviteit met sneltoetsen

Met behulp van sneltoetsen kan je je productiviteit verhogen, heb je minder kans op RSI, en het helpt je concentratie vast te houden. Om tekst te kopiëren, kun je tekst markeren en op Ctrl + C drukken.

Deze toetsencombinatie werkt sneller dan de tekst met de muis selecteren, kiezen voor kopiëren in het menu Bestand en vervolgens verder te werken met het toetsenbord.

Hieronder vind je sneltoetsen die wij iedereen aanraden te onthouden en te gebruiken.

Ctrl + C en Ctrl + X

Met Ctrl + C wordt de gemarkeerde tekst of het geselecteerde item gekopieerd. Als je in plaats daarvan wilt knippen gebruik je Ctrl + X.

Ctrl + V of Insert

Zowel Ctrl + V als Insert zal de tekst of het object dat in het klembord is opgeslagen plakken.

Gebruik de bovenstaande tekst in de invoervelden om de tekst "knip of kopieer deze tekst" te markeren en druk op Ctrl + C om te kopiëren of Ctrl + X om de tekst te knippen. Ga naar het volgende invoerveld en druk op Ctrl + V of Insert om de tekst te plakken.

Ctrl + Z and Ctrl + Y

Ctrl + Z maakt elke wijziging ongedaan. Als je tekst knipt, zal een druk op deze toetsen het ongedaan maken. Deze toetsen kunnen ook meerdere keren worden ingedrukt om meerdere wijzigingen ongedaan te maken.

Alhoewel dit per programma kan verschillen. Bij sommige programma’s kun je bijvoorbeeld zelf instellen hoeveel wijzigingen je met CTRL + Z ongedaan kunt maken. In kladblok kun je echter maar één wijziging ongedaan maken met deze toetsencombinatie.

Ctrl + Y maakt het ongedaan maken weer ongedaan.

Ctrl + F

Ctrl + F opent de zoekfunctie in een programma, zowel je internetbrowser om de tekst op de pagina te vinden als tekstverwerkingsprogramma’s kennen de combinatie Ctrl + F.

Druk maar eens op Ctrl + F om de zoekfunctie van je browser te openen en voer een woord in, je ziet dan in één keer hoe vaak het woord in de tekst is te vinden.

Alt + Tab of Ctrl + Tab

Alt + Tab schakelt tussen geopende programma’s. Als je behalve je browservenster nog andere programma’s op de achtergrond geopend hebt, moet je de Alt-toets maar eens ingedrukt houden en vervolgens de tabtoets indrukken om door elke geopend programma te bladeren.

Druk op Ctrl + Tab om te schakelen tussen tabbladen in een programma. Als je bijvoorbeeld meerdere tabbladen in je browser geopend hebt kun je met Ctrl + Tab tussen geopende tabbladen scrollen.

Tip: Gebruik de Shift-toets om met Alt + Tab of Ctrl + Tab terug te gaan.

Tip: Je kunt ook op de Windows-toets + Tab drukken om tussen programma’s te schakelen met een volledige afbeelding van het venster.

Ctrl + Back en Ctrl + Links of Rechts pijl

Met Ctrl + Backspace kun je een heel woord links van de muisaanwijzer verwijderen in plaats van een enkel teken.

Houd de Ctrl-toets ingedrukt terwijl je op de pijl links of rechts drukt en de cursor wordt een heel woord verplaatst in plaats van één karakter per keer. Als je één woord per keer wilt selecteren, houdt je Ctrl + Shift ingedrukt en druk je vervolgens op de linker of rechter pijltjestoets om een woord in de gewenste richting te verplaatsen, terwijl elk woord geselecteerd wordt.

Ctrl + del(ete)

Met Ctrl + del(ete) kun je een heel woord rechts van de muisaanwijzer verwijderen in plaats van een enkel teken.



Ctrl + S

In bijna elk programma, tijdens het werken aan een document of ander bestand, kun je door op Ctrl + S te drukken het bestand opslaan.

Deze toetsencombinatie moet je zeker onthouden. Je voorkomt daarmee dat je gegevens verloren gaan als er iets mis gaat.

Ctrl + Home of Ctrl + End

Ctrl + Home verplaatst de cursor naar het begin van het document, en Ctrl + End verplaatst de cursor naar het einde van een document. Deze sneltoetsen werken met de meeste documenten, evenals webpagina’s.

Ctrl + P

Met Ctrl + P krijg je een afdrukvoorbeeld van de huidige pagina of het geopende document. Druk op maar eens op Ctrl + P om een afdrukvoorbeeld van deze pagina te bekijken.

Page Up, spatiebalk, en Page Down

Een druk op de page up– of de page downtoets verplaatst het venster in de desbetreffende richting.

Surfend op internet kun je ook de spatiebalk gebruiken om steeds een venster omhoog te gaan. De spatiebalk + shift doet hetzelfde, maar dan in omgekeerde richting.

Bron: computerhope

Schakel de cpu cores in

Vaak wordt er naar de kloksnelheid gekeken om te bepalen hoe snel een processor is. Een hogere kloksnelheid zorgt er voor dat er meer berekeningen in een kortere tijd uitgevoerd kunnen worden. Door een grote taak te verdelen in meerdere threads kunnen sommige taken sneller uitgevoerd worden door de computer. Moderne CPU’s beschikken tegenwoordig over twee of meer kernen.

Als je Windows opnieuw installeert, maar ook na een upgrade, worden niet altijd alle CPU-cores ingeschakeld. Door deze alsnog in te schakelen kunnen de prestaties van je computer verbeterd worden.

Zo activeer je de processorkernen van je CPU

Druk op de Windowstoets van je toetsenbord en typ MSCONFIG

Klik vervolgens op Systeemconfiguratie

systeemconfiguratie
Start msconfig

Hiermee open je het programma Systeemconfiguratie, een onderdeel van Windows dat al een tijd mee gaat, maar nog steeds zijn diensten bewijst. Open het tabblad Computer opstarten

msconfig
Open het tabblad Computer opstarten

Klik op Geavanceerde opties …

msconfig
Geavanceerde opties instellen

Zet een vinkje voor Aantal processors:

cpu cores inschakelen

Klik op het pijltje in het invoervak en selecteer het aantal processorkernen dat je wil inschakelen.

cpu cores selecteren
Selecteer het aantal processors dat je wilt activeren

Je kunt zonder problemen het maximum aantal cpu-cores inschakelen, er worden niet meer cores aangegeven dan er aanwezig zijn. Start de computer opnieuw op om de wijzigingen van kracht te laten worden.

Multi-Core Technologie

De kloksnelheid is niet de enige factor die een rol speelt. Veel processoren zijn tegenwoordig multi-core. Dat betekent dat een processor over twee of meer rekeneenheden beschikt. Hiermee kunnen de prestaties worden verbeterd, doordat de kernen taken zelfstandig of gezamenlijk kunnen uitvoeren.

Front Side Bus en Cache

De cache en de front side bus spelen ook een belangrijke rol in de snelheid. De CPU en de front side bus werken samen, dus ze moeten op dezelfde snelheid werken, zodat de een de ander niet vertraagt.

De cache speelt ook een belangrijke rol bij de processorsnelheid. De cache is geheugen dat zich in de processor bevindt. Het wordt door de CPU gebruikt om te helpen bij het sneller verwerken van routinematige taken, dus hoe groter de cache, hoe groter de CPU prestatie.