Wat is het hiberfil.sys-bestand en hoe verwijder je het?

Windows heeft twee modi voor energiebeheer, een daarvan is de slaapstand, de andere is de sluimerstand.

In de slaapstand wordt de computer in een staat van laag energieverbruik gebracht en kun je je werk direct hervatten.

In de sluimerstand wordt de computer volledig uitgeschakeld, maar alles dat zich in het geheugen bevindt wordt op de harde schijf opgeslagen.

Hierdoor is het mogelijk de computer bij het opstarten in de staat terug te brengen als op het moment dat je de slaapstand activeerde.

In de slaapstand gebruikt de computer nauwelijks energie en de computer hoeft niet volledig opgestart te worden om verder te kunnen gaan. Dit kost minder energie, maar vooral minder tijd.

Hyberfil.sys is het bestand dat wordt gebruikt om de huidige status van Windows op te slaan. Maar het kost veel ruimte, zelfs als je geen gebruik maakt van de sluimerstand.

hyberfil.sys

En als je een computer hebt met een SSD hebt in plaats van een gewone harde schijf heb je de sluimerstand ook niet nodig. Een SSD is zo snel dat je door de sluimerstand nauwelijks of geen tijdwinst meer kunt behalen.

De meeste ssd’s zijn uit kostenoverwegingen nog relatief klein, dus waarom zou je de sluimerstand niet definitief uitschakelen?

De grootte van het bestand hyberfil.sys wordt (mede) bepaald door de hoeveelheid RAM die in je computer beschikbaar is en is net zo groot als het interne geheugen dat in gebruik is

Dus dat kan aardig oplopen als je een 64bits systeem hebt en dat is tegenwoordig de norm.

Door de sluimerstand uit te schakelen maak je een hoop schijfruimte vrij, die anders onnodig in gebruik blijft door het bestand hyberfil.sys.

Hyberfil.sys verwijderen

Omdat hyberfil.sys een (verborgen) systeembestand is dat door Windows wordt beheerd, kun je het niet zomaar verwijderen.

Hiervoor moet je je eerst als beheerder aanmelden. Ben je als beheerder aangemeld?

Klik dan met de rechter muisknop op het Windowslogo start in de taakbalk, waardoor Quick Access (Snelle Toegang) wordt geopend, klik vervolgens op Opdrachtprompt (administrator)

Door nu de opdracht powercfg -h off te typen en op Enter te drukken schakel je de sluimerstand uit

powercfg -h off

en wordt het bestand hyberfil.sys uit de de map (C:\) verwijderd

hyberfil.sys verwijderd

Sluimerstand opnieuw beschikbaar maken

Omdat het bestand hyberfil.sys nu niet meer bestaat kun je de computer niet meer in Sluimerstand zetten.

Als je in de toekomst de sluimerstand toch weer wilt gebruiken volg je de hierboven beschreven stappen en typ je powercfg -h on in de opdrachtprompt. Hierdoor wordt het bestand hyberfil.sys weer in de root van je systeemmap geplaatst en is Sluimerstand weer beschikbaar.

Quick Access – Snelle Toegang tot alle instellingen

menu Snelle toegangNet als Windows 8.1 heeft Windows 10 een verborgen menu voor power users: Quick Access of Snelle Toegang.

Via dit menu heb je razendsnel toegang tot allerlei geavanceerde onderdelen van Windows zoals Apparaatbeheer, Schijfbeheer en de opdrachtprompt.

Om het menu Snelle Toegang te openen druk je op de Windowstoets van je toetsenbord en X. Of je klikt met de rechter muisknop op de startknop in de taakbalk (als je een apparaat met een aanraakscherm hebt selecteer je de startknop en houd je hem vast tot het menu opent.) Je moet overigens wel als beheerder ingelogd zijn om alle onderdelen te zien.

Dit vind je in het menu Snelle Toegang

Hieronder geven we je een overzicht van de onderdelen die in het menu Snelle Toegang (Quick Access) te vinden zijn. Met de meeste onderdelen van Windows zal je vast wel bekend zijn, maar je hebter nu veel sneller toegang toe.

Programma’s en Onderdelen

Dit is het welbekende onderdeel van het configuratiescherm van waaruit je geïnstalleerde software kunt verwijderen en onderdelen van Windows kunt verwijderen of toevoegen.

menu snelle toegang

Mobiliteitscentrum

Het Mobiliteitscentrum vind je hier alleen als je een draagbaar apparaat gebruikt. Je kunt hier instellingen vinden die handig zijn als je een mobiel apparaat bij je hebt.

Vooral de mogelijkheid alle geluiden te dempen is handig als je je telefoon of laptop niet uit wilt zetten tijdens een vergadering.

menu snelle toegang

Energiebeheer

Energiebeheer zal je niet elke dag nodig hebben, maar het is toch handig als je het makkelijk kunt vinden.

menu snelle toegang

Logboeken

Ook logboeken zal je niet elke dag controleren. Maar als er onverhoopt problemen optreden met de werking van Windows, kan je hier eenvoudig de logboeken vinden die Windows bijhoudt.

Soms zijn problemen eenvoudig te verhelpen aan de hand van de inhoud van de logboeken.

×Wist je dat iemand die toegang heeft tot de logboeken, op eenvoudige wijze kan achterhalen wat je op de computer hebt gedaan? Zelfs als je je browsercache geleegd hebt of met een InPrivate venster gesurfd hebt?

menu snelle toegang

Systeem

Systeem geeft je toegang tot algemene informatie over je computer. Maar van hieruit heb je ook toegang tot instellingen die van grote invloed kunnen zijn op de werking van Windows.

menu snelle toegang

Apparaatbeheer

Met Aparaatbeheer beheer heb je toegang tot al je hardware. Je kunt apparaten eenvoudig controleren op de juiste werking en desgewenst de installatie van randapparatuur ongedaan maken.

menu snelle toegang

Netwerkverbindingen

Een overzicht van de beschikbare netwerkververbindingen en opties om nieuwe verbindingen te maken of je netwerk te wijzigen.

menu snelle toegang

Schijfbeheer

Nog steeds een goed bruikbaar hulprogramma, je beheert hiermee zowel interne als externe harde schijven en de partities er van.

menu snelle toegang

Computerbeheer

Een verzameling van nuttige hupprogramma’s. Computerbeheer zoals Taakplanner, lokale gebruikers en groepen. Prestatiemeter, Services, en meer in een enkele MMC shellinfoDe Microsoft Management Console (MMC) biedt systeembeheerders veel flexibeler gebruikersinterfaces en aan te passen beheertools..

Opdrachtprompt

Opdrachtprompt en Opdrachtprompt met beheerdersrechten. Omdat sommige dingen nog steeds alleen uitgevoerd kunen worden met een opdrachtregel.

menu snelle toegang menu snelle toegang

Taakbeheer

Deze interface is sterk verbeterd sinds Windows 7 en biedt toegang tot handige tools zoals Opstartende services, Prestaties en meer in aanvulling op het beheer van de taak.

menu snelle toegang

Configuratiescherm

De voorganger van Instellingen (of PC-instellingen in Windows 8). Tot Windows 8 beheerde je je computer vanuit het configuratiescherm. Het configuratiescherm bevat nog steeds een aantal opties die je elders niet kunt vinden. Dus voorlopig kun je nog niet zonder het configuratiescherm.

menu snelle toegang

Windows verkenner

Windows verkenner, hiermee beheer je al je bestanden en mappen.

Zoeken

Druk op de Windowstoets en typ (een deel) van wat je zoekt …

menu snelle toegang

Uitvoeren

In de dagen voor zoeken in Start, was het dialoogvenster Uitvoeren (Windowstoets + R) een klein geheim in Windows, dat slechts iets minder waard was omdat je de precieze naam van een proces moest weten om het hiermee te starten.

menu snelle toegang

Afsluiten of Afmelden

Deze optie geeft Afmelden en een overzicht van de opties voor energiebeheer die op je PC beschikbaar zijn.

menu snelle toegang

Bureaublad

Spreekt voor zich, hiermee ga je naar het bureaublad, waardoor alle vensters geminimaliseerd worden.

Zet ik mijn computer in de sluimer- of de slaapstand?

Als je je computer niet gebruikt kun je hem op verschillende manieren "uitzetten". Maar wat is nu het verschil tussen slaapstand, sluimerstand en de computer helemaal uitzetten? En niet minder belangrijk: Wat is beter?

Vooral op de laatste vraag is een antwoord lastig te geven. Wat goed is voor jou, is niet per se goed voor je computer en door veranderende technieken geldt dat omgekeerd ook.

Normaliter heb je drie opties om je computer uit te zetten, namelijk: Afsluiten, Slaapstand en Sluimerstand.

Dat elke optie iets anders doet had je natuurlijk al begrepen. Maar wat is het verschil dan?

Afsluiten, Slaapstand en Sluimerstand verklaard

Afsluiten hoeft eigenlijk geen uitleg. Door de computer af te sluiten worden alle taken en achtergrondprocessen beëindigd.

Dit betekent dat het opnieuw opstarten van de computer relatief lang kan duren omdat letterlijk alles waar Windows van afhankelijk is, opnieuw moet worden gestart.

Maar voor het zo ver is worden er allerlei controles uitgevoerd. Er wordt gecontroleerd of de hardware naar behoren functioneert, maar ook software die cruciaal voor de werking van Windows is, wordt op de juiste werking gecontroleerd.

Slaapstand

De slaapstand is een energiebesparende stand waarin het energieverbruik naar beneden gaat, omdat sommige processen niet meer uitgevoerd hoeven te worden. Deze worden weer razendsnel geactiveerd als je de computer weer gaat gebruiken.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is de Slaapstand niet echt energiezuinig als je de computer langere tijd niet gebruikt.

De Slaapstand is eigenlijk een verwarrende naam omdat de computer in een heel oppervlakkige slaap wordt gezet. Dit is te vergelijken met de Stand-by-stand van oudere besturingssystemen.

Sluimerstand

Na Afsluiten is Sluimerstand de meest energiezuinige stand.

Als je je computer in de Sluimerstand zet worden alle actieve processen in een (tijdelijk) bestand op de harde schijf opgeslagen en de computer wordt in een staat gebracht waarin er nauwelijks energie wordt gebruikt.

Zodra je de computer weer aan zet, worden alle gegevens uit dit bestand ingelezen en kun je verder gaan waar je was gebleven.

Alle bestanden die in gebruik waren toen je de computer in de Slaapstand zette zijn dan direct weer beschikbaar.

SSD (Solid State Drive)

Dat lijkt ideaal, maar er zit wel een addertje onder het gras.

Als je een SSD hebt in plaats van een gewone harde schijf, dan kun je er beter voor kiezen de computer af te sluiten. Dit komt de levensduur van de SSD namelijk ten goede.

Maar het pluspunt van een SSD is dan ook dat deze veel sneller is dan een gewone harde schijf en dat opnieuw opstarten misschien zelfs sneller werkt dan ontwaken uit de Sluimerstand.

Enig minpunt is dat je voor je je computer Afsluit dan wel alles waar je mee bezig bent moet opslaan, omdat de wijzigingen anders verloren gaan.

Apps vastmaken aan de taakbalk

De werkbalk Snelstarten (Quick Launch) is sinds de introductie van Windows 7 verdwenen. Hoewel? Als je de werkbalk Snelstarten (Quick Launch) terug wilt hebben is dat zo gebeurd. (wij gebruiken hem zelf ook nog steeds.)

Pinnen vervangt Quick Launch

De werkbalk Snelstarten (Quick Launch) is vervangen door het zogenoemde pinnen. Deze optie biedt namelijk meer mogelijkheden dan alleen het (snel) starten van een programma.

Door programma’s vast te maken aan de taakbalk krijg je nu namelijk ook direct een overzicht van de laatst geopende bestanden, een Jump List.

Je opent de Jump ListJump Lists, een functie die aanwezig is sinds Windows 7. De lijsten zijn handig om snel eerder geopende documenten, muziek en websites opnieuw te openen. Om Jump Lists te bekijken of te gebruiken klik je met de rechter muisknop op een pictogram in de taakbalk. door met de rechter muisknop op het pictogram in de taakbalk te klikken.

Apps vastmaken aan de taakbalk

Om een app aan de taakbalk vast te maken klik je met de rechter muisknop op een snelkoppeling naar de gewenste app waardoor je de Jump List krijgt te zien. Je krijgt nu meerdere opties; Aan Start vastmaken, Meer en Verwijderen.

Bovendien zie je welke bestanden je al aan de Jump List hebt vastgemaakt*.

Door op Aan Start vastmaken te klikken wordt er een nieuwe tegel voor de app in Start gemaakt en verwijderen spreekt voor zich.

Om de app aan de taakbalk te pinnen klik je op Meer en kies je voor Aan taakbalk vastmaken.

apps aan de taakbalk vastmaken

De Jump List biedt daarnaast nog een voordeel; bestanden die je vaak gebruikt kun je namelijk ook aan de lijst vastmaken. Hierdoor verdwijnt het bestand niet uit de lijst, hoeveel andere bestanden je ook opent.

Bestanden aan de Jump List vastmaken

Om een bestand aan de Jump List vast te maken ga je met de muisaanwijzer in de Jump List op de bestandsnaam staan en klik je op de punaise aan de rechterzijde. De naam van het bestand of de weblocatie komt nu bovenaan in de Jump List te staan en blijft daar staan tot je hem weer los van de Jump List maakt of verwijdert.

apps aan de taakbalk vastmaken

Bestanden van de Jump List losmaken

Om bestanden weer van de Jump List los te maken klik je nogmaals op de punaise aan de rechterzijde van het aan de Jump List vastgemaakte bestand.

apps aan de taakbalk vastmaken