De update naar een nieuwe versie kan niet geïnstalleerd worden

Elke zes maanden komt er een nieuwe versie van Windows 10 uit. Alhoewel de periode van zes maanden ook niet al te strikt blijkt te zijn.

In de praktijk komt het er op neer dat Windows 10 elke zes maanden helemaal opnieuw geïnstalleerd wordt.

Dat is een van de redenen dat Windows 10 zo goed werkt, want wie zou zelf nou z’n besturingssysteem elk half jaar upgraden naar een nieuwe versie?

Maar er zit ook een keerzijde aan.

De systeemvereisten voor Windows 10 veranderen elke (keer een klein beetje), terwijl je computer niet verandert.

Daardoor kan het gebeuren dat je computer op een gegeven moment (tijdelijk) niet meer voldoet aan de eisen van Windows 10 om te upgraden naar de nieuwere versie.

Op dit moment worden sommige Windows 10-pc’s nog steeds niet ge-update naar de Windows 10 versie 2004 als gevolg van (onder andere) stuurprogramma’s die niet goed werken, maar gebruikers krijgen ook de melding dat hun upgrade wordt geblokkeerd vanwege hun huidige pc-instellingen.

Je krijgt dan de volgende melding te zien als je in de instellingen-app naar updates zoekt.

De update naar een nieuwe versie kan niet geïnstalleerd worden

Hoewel dit geen probleem oplevert, Microsoft werkt tenslotte aan een oplossing, kan het voor sommige gebruikers wel storend zijn.

Toch zit er niets anders dan rustig af te wachten tot Microsoft een oplossing heeft voor de compatibiliteitsproblemen die zich voordoen met je computer.

Je kunt de laatste versie van Windows 10 natuurlijk ook handmatig downloaden en de installatie forceren. Maar de kans is groot dat de installatie dan mislukt en als het wel lukt kan je allerlei onvoorziene problemen tegemoet zien.

Microsoft heeft de update tenslotte niet voor niets on hold gezet.

Zoals eerder gezegd; er zijn gebruikers die zich er aan storen dat het besturingssysteem maar niet bijgewerkt wordt naar de nieuwste versie.

Vergeet echter niet dat het probleem bij Microsoft ligt. Gebruikers die met dit issue te maken krijgen kunnen er zelf niets aan doen en in de tussentijd blijft je computer gewoon werken en (niet onbelangrijk) veilig.

Voor alle duidelijkheid; dit probleem doet zich bij allerlei typen computers voor, ook Surface-apparaten van Microsoft zelf kunnen in sommige gevallen (nog) niet geüpdatet worden.

Vind je het probleem echt onoverkomelijk of zit je niet op (weer) nieuwe functies te wachten, dan kan je er voor kiezen updates naar het nieuwe besturingssysteem helemaal niet meer te installeren.

Als je Windows 10 pro gebruikt is dat eenvoudig uit te voeren met de groepseditor, maar het kan ook door het register te wijzigen.

Help, mijn computer gebruikt veel geheugen

Waarom het goed is als er veel geheugen gebruikt wordt

Gebruikt je computer veel RAM?
Random Access Memory is geheugen dat voor elke denkbare taak gebruikt kan worden en dat is de reden dat je computer constant veel geheugen gebruikt.

RAM wordt door moderne computers als cache gebruikt om taken sneller uit te voeren.

Als je computer goed werkt is er dan ook geen om je zorgen te maken, als er constant een beroep op het geheugen gedaan wordt.

Het klinkt misschien tegenstrijdig voor wie zich bijvoorbeeld Windows XP herinnert.

Maar tegenwoordig is geheugen veel goedkoper en omdat de meeste computers ook veel meer geheugen ter beschikking hebben dan vroeger, zou het verspilling zijn hier niets mee te doen.

Zelfs als je geen programma’s hebt openstaan.

Goed en slecht geheugengebruik

Natuurlijk betekent voorgaande niet dat er niets mis kan zijn met het geheugengebruik van je computer.

Als het geheugengebruik regelmatig 100% is, je computer traag is en de indicator van de harde schijf almaar knippert, dan is er wel degelijk iets mis.

Dat betekent dat de computer constant aan het swappen is, wat betekent dat dat er regelmatig gegevens naar de harde schijf geschreven worden. Dat kost tijd, zelfs als je een snelle SSD hebt.

Het betekent ook dat je computer een chronisch tekort heeft aan (RAM-)geheugen.

De enige oplossing is dan minder programma’s open laten staan of minder programma’s die veel geheugen vragen tegelijkertijd gebruiken.

Nog beter, of eigenlijk de enig juiste oplossing, is natuurlijk geheugen (laten) bijplaatsen.

Schijfcaching

Wie bekend is met Windows XP weet waarschijnlijk nog dat er slechts enkele megabytes geheugen werden gebruikt als de computer niet actief was.

Met de komst van Windows 7 veranderde dat. Als de computer niets te doen had werden er meerdere gigabytes aan geheugen gebruikt.

In Windows staat dit bekend als SuperFetch, een functie die werd geïntroduceerd in Windows Vista.

SuperFetch analyseert welke toepassingen veel gebruikt worden en laadt veelgebruikte toepassingsbestanden en bibliotheken in het RAM-geheugen van de computer voordat je ze nodig hebt.

Als je een toepassing start, laadt Windows de bestanden van de toepassing uit het RAM-geheugen in plaats van ze van de harde schijf te lezen.

Dit zorgt dat toepassingen sneller gestart worden en maakt de computer over het algemeen (nog) sneller.

Deze techniek wordt overigens ook door andere besturingssystemen gebruikt.

Waarom leeg RAM-geheugen nutteloos is

Je denkt misschien: Ik heb geïnvesteerd in (extra) veel RAM, maar nu houd ik nog steeds weinig geheugen over.

Het is een voor de hand liggende gedachte, maar je investering werpt wel degelijk vruchten af. Alleen op een andere manier dan je waarschijnlijk in gedachten had.

Echter, dit is helemaal geen zorg. Of je RAM nu vol zit met cachebestanden of helemaal leeg is, het is allemaal beschikbaar voor programma’s die het echt nodig hebben.

Gegevens in de cache die in het geheugen zijn opgeslagen zijn gemarkeerd als lage prioriteit en worden onmiddellijk verwijderd zodra het geheugen voor iets anders nodig is.

Omdat deze gegevens direct kunnen worden verwijderd wanneer dat nodig is, is er geen nadeel aan het gebruik van het RAM-geheugen als cache. Nou ja, één dan; je computer werkt sneller, dus je hebt minder tijd om koffie te drinken.

Kortom:

Leeg RAM-geheugen is nutteloos. Het is niet sneller voor de computer om gegevens naar de harde schijf te schrijven. En ook het stroomverbruik neemt niet toe.

In feite zijn er alleen maar voordelen. Je computer wordt sneller omdat benodigde (programma)gegevens supersnel beschikbaar zijn en je RAM (waar je ook voor betaald hebt) ligt niet nutteloos te wachten tot het eindelijk eens nodig is.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Windows 10 heeft veel ingebouwde advertenties en niet alleen in de gratis upgradeversie.

Zelfs als je een nieuwe pc koopt die wordt geleverd met een Windows 10-licentie of geld uitgeeft voor een licentie van Windows 10, kom je overal advertenties tegen in het besturingssysteem.

Je kunt een groot deel van deze advertenties gelukkig uitschakelen.

Advertenties op het vergrendelingsscherm uitschakelen

Windows 10 toont advertenties op het vergrendelingsscherm via Windows Spotlight.

Vaak zal Windows Spotlight gewoon wallpapers weergeven, maar er kunnen ook advertenties getoond worden voor games en apps in de Windows Store.

Als je van deze advertenties op het vergrendelingsscherm af wilt, ga je naar Instellingen > Persoonlijke instellingen > Vergrendelingsscherm en stel je de achtergrond in op Afbeelding of Diavoorstelling in plaats van Windows Spotlight.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Aanbevolen apps uit menu Start verwijderen

Windows 10 toont af en toe voorgestelde apps in het menu Start.

Voorgestelde apps zijn niet per se gratis, Microsoft maakt gebruik van deze functie om o.a. te adverteren voor games uit de Windows Store.

Maar ze nemen vooral ruimte in beslag in je startmenu.

Als je wilt voorkomen dat voorgestelde apps worden weergegeven in het menu Start, ga je naar Instellingen > Persoonlijke instellingen > Start en zet je de instelling Af en toe suggesties in Start weergeven Uit.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Weg met taakbalk Pop-ups

Windows 10 geeft pop-upadvertenties op de taakbalkweer, die Microsoft "tips, trucs en suggesties" noemt.

Deze tips bevatten aanbevelingen om Microsoft Edge te gebruiken voor een betere levensduur van de batterij en een aanmoediging om Microsoft Edge te gebruiken.

Als je gewoon uw eigen voorkeurstoepassingen wilt gebruiken zonder dat Microsoft je aanbevelingen geeft, kan je deze tips uitschakelen.

Ga hiervoor naar Instellingen > Systeem > Meldingen en acties en schakel de optie Tips en suggesties over Windows weergeven uit.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Voorkomen dat er meldingsadvertenties worden weergegeven

In de Creators Update heeft Microsoft nieuwe ‘suggesties’ toegevoegd die als meldingen worden weergegeven.

Deze advertenties informeren je over verschillende Windows-functies en worden weergegeven als normale desktopmeldingen. Net als andere meldingen worden ze ook opgeslagen in het Onderhoudscentrum, zodat je ze later kunt lezen.

Als je deze "suggesties" die als meldingen worden weergegeven, wilt uitschakelen, ga je naar Instellingen > Systeem > Meldingen en acties en zet je "Het Windows-welkomstscherm weergeven na updates en bij tussenpozen bij mijn aanmelden om te laten zien wat er nieuw en aanbevolen is" uit.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Minder gerichte advertenties

Met de volgende wijziging krijg je niet zo zeer minder advertenties, maar je krijgt in elk geval geen advertenties meer te zien op basis van eerder online bekeken producten.

Zet daarvoor in Instellingen > Privacy > Algemeen Laat apps uw reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-activiteit (als u dit uitschakelt wordt uw id opnieuw ingesteld). uit.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Maak een back-up van je drivers om ze later terug te zetten

Er kunnen verschillende redenen zijn om Windows opnieuw te installeren.

Maar het resultaat is altijd hetzelfde; je computer werkt weer als nieuw, is razendsnel en je bent verlost van allerlei foutmeldingen.

En met Windows 10 is het eenvoudiger dan ooit om helemaal opnieuw te beginnen.

Met een paar muisklikken in de app Instellingen heb je binnen de kortste keren een maagdelijke versie van het besturingssysteem tot je beschikking.

Toch zitten er een paar haken en ogen aan; je moet letterlijk alles opnieuw instellen.

Nu is dat geen echt bezwaar, dat is waarschijnlijk tenslotte de reden dat je helemaal opnieuw wilt beginnen.

Windows 10 heeft voor veel randapparatuur ingebouwde drivers waarmee deze onderdelen zonder de drivers van de fabrikant ook goed functioneren.

Maar vaak bieden de originele drivers mogelijkheden waardoor de hardware beter of sneller werkt of meer functionaliteit heeft dan de standaard drivers van Windows.

Natuurlijk heb je vast nog wel ergens die dvd met alle drivers liggen, maar het kan veel makkelijker. Je kunt vanuit Windows al je hardwaredrivers eenvoudig exporteren.

Als je hardwarecomponenten en randapparatuur werken zoals het hoort, alle stuurprogramma’s geïnstalleerd en up-to-date zijn kun je ze eenvoudig exporteren om ze later terug te zetten, als je Windows opnieuw hebt geïnstalleerd.

Het scheelt een hoop gezoek en je weet zeker dat je de juiste (werkende) versie hebt.

Drivers exporteren met de Opdrachtprompt

Zorg dat je als beheerder bent ingelogd, start de Opdrachtprompt door op de Windowstoets te drukken, typ cmd en kies Als administrator uitvoeren.

Maak een back-up van je drivers om ze later terug te zetten

Typ nu (voorbeeld) dism /online /export-driver /destination:E:\Drivers in de opdrachtprompt en druk op Enter.

Maak een back-up van je drivers om ze later terug te zetten

In ons voorbeeld worden de drivers op de E-schijf in de map Drivers opgeslagen. Dit mag/moet je naar eigen inzicht wijzigen.

Zolang je de drivers maar niet op de C-schijf opslaat, de gegevens op deze schijf worden tenslotte overschreven als je Windows opnieuw installeert.

Wacht even tot de bewerking is voltooid. Je ziet nu gelijk hoeveel drivers er zijn geëxporteerd. Misschien heb je ze niet allemaal nodig nadat je Windows opnieuw hebt geïnstalleerd, maar je weet nu wel zeker dat je al je randapparatuur weer volledig werkend krijgt zonder een zoektocht te moeten beginnen.

Maak een back-up van je drivers om ze later terug te zetten

Hardwaredrivers installeren vanuit een back-up

Nadat de installatie van Windows voltooid is werkt alles normaal gesproken weer zoals het hoort, je computer is weer razendsnel en er worden geen foutmeldingen meer weergegeven.

Als je dan ook nog de meest recente installatiemedia hebt gebruikt ben je eigenlijk klaar om aan de slag te gaan met het aanpassen van je voorkeuren.

Maar het kan gebeuren dat je er dan achter komt dat sommige onderdelen toch niet werken zoals je gewend was, ondanks dat er in Apparaatbeheer geen waarschuwingen worden getoond.

Dit komt omdat sommige onderdelen (bijvoorbeeld) het touchpad) aanvullende software van de fabrikant nodig hebben om extra functies beschikbaar te maken.

Drivers bijwerken

Om de drivers van een apparaat uit de eerder gemaakte back-up terug te zetten open je de app Apparaatbeheer. (druk op de Windowstoets en typ apparaatbeheer)

Klik op het horizontale pijltje voor het onderdeel dat je wil bijwerken.

Maak een back-up van je drivers om ze later terug te zetten

Klik met de rechter muisknop op het onderdeel waarvan je de drivers wilt bijwerken en kies Stuurprogramma bijwerken in het geopende contextmenu.

Maak een back-up van je drivers om ze later terug te zetten

Klik op Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware – Handmatig stuurprogrammasoftware zoeken en installeren –

Maak een back-up van je drivers om ze later terug te zetten

Blader naar de map met de geëxporteerde hardwaredrivers en zorg dat Inclusief onderliggende mappen aangevinkt is, klik op Volgende

Maak een back-up van je drivers om ze later terug te zetten

Windows zal nu de mappen doorzoeken en de bijpassende driver(s) installeren, waardoor je apparaten van de eerder opgeslagen apparaatstuurprogramma’s worden voorzien.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

De optie was standaard op Windows Phone aanwezig, maar is ook te vinden in Windows 8.1 en 10.

Alhoewel meer bedoeld voor apparaten met een aanraakscherm, kan je de optie ook voor je laptop of desktopcomputer gebruiken door het scherm met de muisaanwijzer naar beneden te schuiven.

Schuif omlaag om de pc af te sluiten

Druk op de Windows-toets van het toetsenbord of klik op het Windowslogo links onderin de taakbalk windows  knop, typ SlideToShutDown en druk op Enter

Je krijgt dan het volgende scherm te zien.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Door het scherm naar beneden te schuiven wordt de computer vervolgens afgesloten.

Snelkoppeling naar SlideToShutDown

Als je deze optie om de computer af te sluiten vaker wilt gebruiken is het handiger de app onder handbereik te hebben middels een snelkoppeling.

Het enige dat je dan hoeft te doen is een snelkoppeling te maken naar het bestand (app) SlideToShutDown.exe in C:\Windows\System32.

Het handigst is om de snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen, maar je kunt ook een andere locatie kiezen.

Snelkoppelingen kun je op meerdere manieren maken. De eenvoudigste manier is door naar het item te navigeren waar je een snelkoppeling naartoe wilt maken.

Methode 1

Blader naar C:\Windows\System32, scrol naar beneden en druk met de rechter muisknop op SlideToShutDown.exe.

kies in het geopende contextmenu voor Kopiëren naar en selecteer Bureaublad (snelkoppeling maken).

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

je krijgt dan een snelkoppeling op het bureaublad waarmee je de computer kunt afsluiten door het scherm naar beneden te schuiven.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Methode 2

Klik met de rechter muisknop op het bureaublad of een andere locatie waar je de snelkoppeling wilt hebben, kies Nieuw > Snelkoppeling.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Typ %Windir%\System32\SlideToShutDown.exe in het invoervak en klik op Volgende.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Geef de snelkoppeling een naam of accepteer de door Windows voorgestelde naam en klik op Voltooien om de snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Download: Snelkoppeling naar SlideToShutDown

Ander pictogram

De snelkoppeling heeft nu nog een standaard pictogram.

Om dit te wijzigen klik je met de rechter muisknop op de snelkoppeling en kies je Eigenschappen in het contextmenu.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Klik op Ander pictogram

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Je krijgt nu de melding dat er geen pictogrammen beschikbaar zijn in het bestand %Windir%\System32\SlideToShutDown.exe, klik op OK.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

%SystemRoot%\System32\SHELL32.dll wordt nu geopend, kies hier een ander passend pictogram en je bent klaar.

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Wil je de snelkoppeling nog makkelijker kunnen gebruiken?

Maak de snelkoppeling dan aan Start of aan de taakbalk vast

Dat doe je door met de rechter muisknop op de snelkoppeling te klikken en dan voor één of beide opties te kiezen

Afsluiten door het scherm omlaag te schuiven

Laat Microsoft Edge vragen waar je bestanden wilt opslaan

Microsoft Edge is vernieuwd

Microsoft heeft het Chromium open source project geadopteerd in de ontwikkeling van Microsoft Edge voor de desktopcomputer om een betere web compatibiliteit te creëren.

Over de nieuwe Microsoft Edge webbrowser
  • Deze nieuwe Microsoft Edge webbrowser wekt met dezelfde Chromium-web-engine als de Google Chrome-browser en biedt daardoor de beste web compatibiliteit en -prestaties.
  • Microsoft heeft ook een nieuw Microsoft Edge-logo geïntroduceerd om te benadrukken dat de webbrowser helemaal vernieuwd is.
  • De nieuwe op Chromium gebaseerde Microsoft Edge wordt ondersteund op alle versies van Windows 7, Windows 8.1, Windows 10, Windows Server (2016 en hoger), Windows Server (2008 R2 tot 2012 R2) en macOS.

Microsoft Edge slaat gedownloade bestanden standaard op in de folder Downloads van de gebruiker; C:\Users\<Gebruikersnaam>\Downloads (%UserProfile%\Downloads).

Als je het, net als wij, prettiger vindt dat er gevraagd waar je het te downloaden bestand wilt opslaan is dat eenvoudig aan te passen.

Laat Microsoft Edge vragen waar je bestanden wilt opslaan

Heb je de nieuwe Microsoft Edge nog niet geïnstalleerd? Download hem dan eerst op www.microsoft.com/nl-nl/edge.

Open Microsoft Edge en klik rechtsboven op Instellingen en meer (Alt+F)

Laat Microsoft Edge vragen waar je bestanden wilt opslaan

Klik daarna op Instellingen.

Laat Microsoft Edge vragen waar je bestanden wilt opslaan

Klik in het linker deelvenster op Downloads, je ziet nu de standaard opslaglocatie voor je downloads.

Laat Microsoft Edge vragen waar je bestanden wilt opslaan

Klik nu op het schuifje onder de knop Wijzigen, het schuifje wordt nu blauw.

Laat Microsoft Edge vragen waar je bestanden wilt opslaan

Als je nu iets van internet downloadt word je eerst gevraagd waar je het bestand wilt opslaan.

Laat Microsoft Edge vragen waar je bestanden wilt opslaan

De volgende keer zal Microsoft Edge de laatst gebruikte locatie tonen, die je dan eenvoudig kunt wijzigen door naar een andere locatie te navigeren.

Tip: klik op de knop Wijzigen als je alleen de standaardlocatie wilt wijzigen en niet steeds een locatie voor je nieuwe download wilt opgeven.

Je kunt dan zelf een map selecteren waarin je downloads worden opgeslagen.

Laat Microsoft Edge vragen waar je bestanden wilt opslaan

Geef webinhoud weer met een donker thema

Je hebt het misschien al gemerkt; er is een nieuwe trend aan het ontstaan in apps: Donkere modus (Dark mode).

Websites kunnen het thema van je besturingssysteem volgen, maar er zijn bijna nog geen websites die de weergave aan je instellingen aanpassen.

De nieuwe Edge-browser is echter gebaseerd op Chromium en bevat een experimentele "force dark mode", met deze optie ingeschakeld wordt ook de inhoud van websites die je bezoekt in een donker thema weergegeven.

Forceer donkere modus voor web content

Geef webinhoud weer met een donker thema Pro & Con
  • Er is geen knop om eenvoudig tussen de gewone en de donkere weergave te schakelen
  • Als je de weergave wilt wijzigen moet je steeds de instelling in het tabblad Experimentele instellingen wijzigen
  • Donkere modus is simpel gesteld een instelling die er voor zorgt dat de achtergrond van de app zwart is en de tekst wit
  • Alhoewel we de ontwikkelaars daarmee wel tekort doen, er wordt wel degelijk nagedacht over het contrast tussen de achtergrond en bijvoorbeeld de tekst. Het zojuist genoemde zwart is vaak dan ook niet echt zwart en datzelfde geldt voor het wit
  • Het idee achter de donkere modus is de gedachte dat het gezonder zou zijn en energie bespaart
  • Het eerste is niet bewezen, dat mensen slecht inslapen door kort voor het slapen naar een helder beeldscherm te kijken komt waarschijnlijk eerder door de verontrustende berichten die ze lezen
  • Energie besparen door een donker scherm is wel mogelijk, maar alleen met een Oledscherm. Alleen een Oledscherm heeft namelijk geen achtergrond verlichting nodig omdat elke pixel apart wordt aangestuurd

Donkere modus instellen in Edge en Chrome

Omdat Microsoft Edge en Google Chrome op dezelfde engine zijn gebaseerd werkt het weergeven van de Donkere modus in beide browsers.

Start je browser, typ about:flags in de adresbalk en druk op Enter

Geef webinhoud weer met een donker thema

Je komt nu in de Ontwikkelaar-instellingen van de browser, typ dark in het invoervak Zoekvlaggen.

Geef webinhoud weer met een donker thema

Je krijgt nu de instelling van Force Dark Mode for Web Contents te zien, deze staat standaard op Default.

Geef webinhoud weer met een donker thema

Verander de instelling in Enabled om voortaan alle webinhoud in een donker thema weer te geven.

Geef webinhoud weer met een donker thema

Recent geopende mappen en items niet weergeven

Windows 10 is een heel gebruiksvriendelijk besturingssysteem. Dat is fijn voor de meeste gebruikers, maar niet iedereen heeft behoefte aan functies die bijvoorbeeld laten zien wat je onlangs op de computer hebt gedaan.

Een overzicht van recent geopende bestanden en mappen is een functie die je eenvoudig kunt uitschakelen.

Veel gebruikers vinden het makkelijk dat je in Windows vrijwel overal recente bestanden en mappen kunt terugvinden.

Bijvoorbeeld in Windows Verkenner onder Snelle toegang. Mappen en bestanden die je onlangs geopend hebt worden daar getoond.

Als je met de rechter muisknop in het menu Start of op een aan de taakbalk vastgemaakte een app klikt krijg je direct een overzicht van bestanden die je onlangs met die app geopend hebt. Handig, maar misschien zit je daar helemaal niet op te wachten.

Overzicht van recente bestanden en mappen uitschakelen

Druk op de Windowstoets van het toetsenbord of klik op het Windowslogo links onderin de taakbalk windows  knop

Klik hierna op het pictogram Instellingen in het Startscherm instellingen  openen

Klik op Persoonlijke instellingen en vervolgens op Start in het linker gedeelte van het venster.

Recent geopende mappen en items niet weergeven

Scrol helemaal naar beneden en je ziet de optie Recentelijk geopende items in Jump Lists in Start of op de taakbalk weergeven.

Zet deze schakelaar uit.

Recent geopende mappen en items niet weergeven

Eventueel kun je ook nog de opties Meest gebruikte apps weergeven en Recentelijk toegevoegde apps weergeven uitschakelen.

Recent geopende mappen en items niet weergeven

Hiermee heb je gelijk een stukje extra privacy gewaarborgd; niemand kan zomaar zien welke bestanden en mappen je de laatste tijd hebt gebruikt.

Maar als je juist wel wilt kunnen zien wat je onlangs hebt gedaan, lees dan: Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

Als je Windows Verkenner in Snelle toegang (Quick access) opent krijg je direct een overzicht van de laatst geopende mappen en bestanden.

Dit overzicht laat maximaal 20 bestanden zien, maar als je aan meerdere projecten tegelijk werkt is dat zo nu en dan toch niet genoeg.

Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

Gelukkig biedt Windows uitkomst; er wordt nauwkeurig bijgehouden welke mappen en bestanden je opent.

Om alle onlangs geopende mappen en bestanden snel terug te vinden kan je deze mappen vastmaken aan Snelle toegang in Windows Verkenner.

Recent geopende mappen aan Snelle toegang vastmaken

Open Windows Verkenner en typ
(Klik op de tekst om te selecteren.)
in de adresbalk.

Windows Verkenner toont je nu een overzicht van al de mappen die je onlangs hebt geopend.

Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

Als je nu met de rechter muisknop in de folder klikt kun je de mappen op verschillende manieren ordenen en groeperen.

Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

Klik in de linker bovenhoek van Windows Verkenner op Aan snelle toegang vastmaken om de folder met recente mappen altijd onder handbereik te hebben.

Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

Recent geopende items aan Snelle toegang vastmaken

Natuurlijk is het handig om een overzicht te hebben van de mappen die je onlangs hebt geopend, maar misschien wil je liever ook een overzicht hebben van bestanden die je onlangs hebt geopend.

Om een overzicht te krijgen van alle bestanden die je pas geleden hebt geopend blader je in Windows Verkenner naar de map C:\Users\***\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent, waarbij *** voor je gebruikersnaam staat.

Je ziet nu alle mappen, maar ook alle bestanden die je laatst hebt geopend.

Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

Ook hier kan je door met de rechter muisknop in de folder te klikken de mappen en andere items op verschillende manieren ordenen en groeperen.

En natuurlijk kan je zoals hierboven ook deze map aan Snelle toegang vastmaken.

Windows Verkenner in Snelle toegang openen

Standaard wordt Windows Verkenner in Snelle toegang geopend, maar misschien heb je dat gewijzigd, zodat Deze PC wordt weergegeven als je Windows Verkenner opent.

Om Snelle toegang weer als standaard in verkenner weer te geven klik je linksboven in het lint op Bestand > Map en zoekopties wijzigen.

Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

Bij Verkenner openen in: selecteer je vervolgens Snelle toegang, zo heb je voortaan alle onlangs gebruikte items weer onder handbereik als je verkenner start.

Recent geopende mappen en items aan Snelle toegang vastmaken

De computer automatisch vergrendelen bij inactiviteit

Met de instelling Interactieve aanmelding: Limiet voor inactiviteit van computer kunt u een tijdsduur van inactiviteit in seconden opgeven om te wachten voordat Windows 10 de computer automatisch vergrendelt.

Optie één: De computer automatisch vergrendelen met lokaal beveiligingsbeleid in- of uitschakelen

Deze optie is alleen beschikbaar in de Windows 10 Pro- en Enterprise-edities. De tweede optie werkt in alle edities van Windows 10.

De computer automatisch vergrendelen
(Windows 10 Pro en Enterprise)

Druk op de Windowstoets van je toetsenbord of klik op het Windowslogo in de taakbalk en typ; secpol.msc, hiermee kan je het lokale beveiligingsbeleid instellen.

Vouw Lokaal beleid in het linker deelvenster uit, klik/tap op Beveiligingsopties, scrol naar en selecteer Interactieve aanmelding: Limiet voor inactiviteit van computer

De computer automatisch vergrendelen bij inactiviteit

Druk op Enter (dubbelklikken mag ook) en stel in na hoeveel tijd de computer automatisch vergrendeld moet worden. Let op, de ingestelde tijd is in seconden!

De computer automatisch vergrendelen bij inactiviteit

Sluit af door op OK te klikken en start de computer opnieuw op om de wijzigingen toe te passen.

Vanaf nu wordt je computer vergrendeld na de door jou (in seconden) ingestelde tijd. Je kunt nu met een gerust hart je werk onderbreken zonder dat nieuwsgierige types toegang tot je gegevens hebben of typgrage (kinder)vingers je werk kunnen …

Optie twee: Computer automatisch vergrendelen in- of uitschakelen met de registereditor (alle versies)

Druk op de Windowstoets en typ regedit en klik/tap op OK om de Registereditor te openen.

Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System In de registereditor.

De computer automatisch vergrendelen bij inactiviteit

Dubbelklik/tik in het rechter deelvenster van de systeemsleutel op InactivityTimeoutSecs om deze te wijzigen.

Selecteer Decimaal, voer een getal in tussen 0 en 599940 om in te stellen na hoeveel seconden van inactiviteit je de computer wilt vergrendelen, en klik/tap op OK.

De computer automatisch vergrendelen bij inactiviteit

De standaardinstelling is in beide opties in dit artikel 0 (nul) seconden om de computer niet automatisch te vergrendelen.

Sluit de register-editor en start de computer opnieuw op.

Een snelkoppeling voor “Zoeken” maken in Windows

Maar er is wel een probleempje; niet alleen de bestanden met een overeenkomende naam worden getoond, ook instellingen waarin je zoekterm voorkomt staan in de zoekresultaten.

Een snelkoppeling voor “Zoeken” maken in Windows

En als je meerdere items wilt bewerken moet je de zoekopdracht steeds herhalen.

De oplossing? Zoeken met het Hulpprogramma voor zoeken.

Je kunt in Windows Verkenner naar bestanden zoeken zonder verkenner eerst te openen, door een snelkoppeling te maken naar het Hulpprogramma voor zoeken.

Snelkoppeling naar het Hulpprogramma voor zoeken maken

1. Klik met de rechter muisknop op een leeg gedeelte op het bureaublad en klik/tap op Nieuw > Snelkoppeling.
2. Plak of typ %windir%\explorer.exe search-ms: in het locatievak en klik/tap op Volgende.

Een snelkoppeling voor “Zoeken” maken in Windows

Geef een naam op voor de snelkoppeling en sluit af door op Voltooien te klikken.

Een snelkoppeling voor “Zoeken” maken in Windows

Je snelkoppeling staat nu op het bureaublad, maar het pictogram zegt niet zo veel. Dus dat passen we ook nog aan.

Klik met de rechter muisknop op de snelkoppeling en kies Eigenschappen in het contextmenu, klik op Ander pictogram.

Je ziet nu pictogrammen waaruit je kunt kiezen, maar het pictogram dat we zoeken zit hier niet bij.

Een snelkoppeling voor “Zoeken” maken in Windows

Plak %windir%\System32\imageres.dll in het vak en druk op Enter.

Een snelkoppeling voor “Zoeken” maken in Windows

In het bestand imageres.dll vinden we een fraai vergrootglas en dat is wat we gaan gebruiken voor deze snelkoppeling, zodat het duidelijk is waar de snelkoppeling voor dient.

Vastmaken aan de Taakbalk

Klik nu nogmaals met de rechter muisknop op de snelkoppeling en kies Vastmaken aan de Taakbalk. Nu heb je de snelkoppeling altijd binnen handbereik.

De voordelen van zoeken met het Hulpprogramma voor zoeken op een rij
  1. Je krijgt een overzicht van alle bestanden die overeenkomen met je zoekcriterium
  2. Je hoeft de zoekopdracht niet steeds te herhalen
  3. Er wordt gezocht in documenten
  4. Details van de bestanden worden getoond*

*e.e.a. is afhankelijk van hoe je de zoekresultaten laat weergeven.

Een snelkoppeling voor “Zoeken” maken in Windows

Snelkoppelingen naar onderdelen van het configuratiescherm

In dit artikel tonen we je een lijst met opdrachten om snelkoppelingen naar onderdelen van het Configuratiescherm in Windows 10 te openen of te maken.

In veel gevallen kom je daarmee rechtstreeks in het Configuratiescherm, door op de gewenste instelling te klikken wordt de app instellingen geopend.

Item in het Configuratiescherm
Opdrachten
Wizard Een apparaat toevoegen %windir%\System32\DevicePairingWizard.exe
Wizard Hardware toevoegen %windir%\System32\hdwwiz.exe
Een printerwizard toevoegen rundll32.exe shell32.dll,SHHelpShortcuts_RunDLL AddPrinter
Extra klokken rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL timedate.cpl,,1
Systeembeheer control /name Microsoft.AdministrativeToolscontrol admintools
Automatisch afspelen control /name Microsoft.AutoPlay
Back-up maken en herstellen (Windows 7) control /name Microsoft.BackupAndRestoreCenter
Bitlocker control /name Microsoft.BitLockerDriveEncryption
Kleur en uiterlijk explorer shell:::{ED834ED6-4B5A-4bfe-8F11-A626DCB6A921} -Microsoft.Personalization\pageColorization
Kleurbeheer control /name Microsoft.ColorManagement
Referentiebeheer control /name Microsoft.CredentialManager
Datum en tijd (datum en tijd) control /name Microsoft.DateAndTimecontrol timedate.cplcontrol date/timerundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL timedate.cpl,,0
Datum en tijd (extra klokken) rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL timedate.cpl,,1
Standaardprogramma’s control /name Microsoft.DefaultPrograms
Bureaubladachtergrond explorer shell:::{ED834ED6-4B5A-4bfe-8F11-A626DCB6A921} -Microsoft.Personalization\pageWallpaper
Instellingen voor bureaubladpictogram rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL desk.cpl,,0
Apparaatbeheer control /name Microsoft.DeviceManagercontrol hdwwiz.cpldevmgmt.msc
Apparaten en printers control /name Microsoft.DevicesAndPrinterscontrol printers
Toegankelijkheidscentrum control /name Microsoft.EaseOfAccessCentercontrol access.cpl
Opties voor Verkenner (tabblad Algemeen) control /name Microsoft.FolderOptionscontrol foldersrundll32.exe shell32.dll,Options_RunDLL 0
Opties voor Verkenner (tabblad Weergave) rundll32.exe shell32.dll,Options_RunDLL 7
Opties voor Verkenner (tabblad Zoeken) rundll32.exe shell32.dll,Options_RunDLL 2
Bestandsgeschiedenis control /name Microsoft.FileHistory
Lettertypen control /name Microsoft.Fontscontrol fonts
Gamecontrollers control /name Microsoft.GameControllerscontrol joy.cpl
Programma’s ophalen control /name Microsoft.GetProgramsrundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL appwiz.cpl,,1
Thuisgroep control /name Microsoft.HomeGroup
Indexeringsopties control /name Microsoft.IndexingOptionsrundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL srchadmin.dll
Infrarood control /name Microsoft.Infraredcontrol irprops.cplcontrol /name Microsoft.InfraredOptions
Internet Eigenschappen (tabblad Algemeen) control /name Microsoft.InternetOptionscontrol inetcpl.cplrundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL inetcpl.cpl,,0
Interneteigenschappen (tabblad Beveiliging) rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL inetcpl.cpl,,1
Interneteigenschappen (tabblad Privacy) rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL inetcpl.cpl,,2
Interneteigenschappen (tabblad Inhoud) rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL inetcpl.cpl,,3
Interneteigenschappen (tabblad Verbindingen) rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL inetcpl.cpl,,4
Interneteigenschappen (tabblad Programma’s) rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL inetcpl.cpl,,5
Interneteigenschappen (tabblad Geavanceerd) rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL inetcpl.cpl,,6
iSCSI-initiator control /name Microsoft.iSCSIInitiator
Toetsenbord control /name Microsoft.Keyboardcontrol keyboard
Language control /name Microsoft.Language
Muiseigenschappen (tabblad Knoppen 0) control /name Microsoft.Mousecontrol main.cplcontrol mouserundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL main.cpl,,0
Muiseigenschappen (tabblad Aanwijzers 1) control main.cpl,,1rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL main.cpl,,1
Muiseigenschappen (tabblad 2 aanwijzeropties) control main.cpl,,2rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL main.cpl,,2
Muiseigenschappen (tabblad 3 wiel) control main.cpl,,3rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL main.cpl,,3
Muiseigenschappen (tabblad 4 hardware) control main.cpl,,4rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL main.cpl,,4
Netwerk- en deelcentrum control /name Microsoft.NetworkAndSharingCenter
Netwerkverbindingen control ncpa.cplcontrol netconnections
Wizard Netwerkinstelling control netsetup.cpl
Pictogrammen voor meldingsgebieden explorer shell:::{05d7b0f4-2121-4eff-bf6b-ed3f69b894d9}
ODBC-gegevensbronbeheerder control odbccp32.cpl
Offlinebestanden control /name Microsoft.OfflineFiles
Prestatieopties (visuele effecten) %windir%\system32\SystemPropertiesPerformance.exe
Prestatieopties (Preventie van gegevensuitvoering) %windir%\system32\SystemPropertiesDataExecutionPrevention.exe
Personalisatie explorer shell:::{ED834ED6-4B5A-4bfe-8F11-A626DCB6A921}
Telefoon en modem control /name Microsoft.PhoneAndModemcontrol telephon.cpl
Energieopties control /name Microsoft.PowerOptionscontrol powercfg.cpl
Energiebeheer – Geavanceerde instellingen control powercfg.cpl,,1
Energieopties – Een energiebeheerschema maken control /name Microsoft.PowerOptions /page pageCreateNewPlan
Energieopties – Planinstellingen bewerken control /name Microsoft.PowerOptions /page pagePlanSettings
Energieopties – Systeeminstellingen control /name Microsoft.PowerOptions /page pageGlobalSettings
Presentatie-instellingen %windir%\system32\PresentationSettings.exe
Programma’s en functies control /name Microsoft.ProgramsAndFeaturescontrol appwiz.cpl
Herstel control /name Microsoft.Recovery
Regio (tabblad Opmaak) control /name Microsoft.RegionAndLanguagecontrol /name Microsoft.RegionalAndLanguageOptions /page /p:"Formats"control intl.cplcontrol international
Regio (tabblad Locatie) control /name Microsoft.RegionalAndLanguageOptions /page /p:"Location"
Regio (tabblad Beheer) control /name Microsoft.RegionalAndLanguageOptions /page /p:"Administrative"
Verbindingen met Extern bureaublad control /name Microsoft.RemoteAppAndDesktopConnections
Scanners en camera’s control /name Microsoft.ScannersAndCamerascontrol sticpl.cpl
Instellingen voor schermbeveiliging rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL desk.cpl,,1
Beveiliging en onderhoud control /name Microsoft.ActionCentercontrol wscui.cpl
Set Associations control /name Microsoft.DefaultPrograms /page pageFileAssoc
Set Default Programs control /name Microsoft.DefaultPrograms /page pageDefaultProgram
Set Program Access and Computer Defaults rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL appwiz.cpl,,3
Geluid (Playback tab) control /name Microsoft.Geluidcontrol mmsys.cpl%windir%\System32\rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL mmsys.cpl,,0
Geluid (Opnemen tab) %windir%\System32\rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL mmsys.cpl,,1
Geluid (Geluiden tab) %windir%\System32\rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL mmsys.cpl,,2
Geluid (Communicatie tab) %windir%\System32\rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL mmsys.cpl,,3
Spraakherkenning control /name Microsoft.SpeechRecognition
Opslagruimten control /name Microsoft.StorageSpaces
Synchronisatiecentrum control /name Microsoft.SyncCenter
Systeem control /name Microsoft.Systemcontrol sysdm.cpl
Systeempictogrammen explorer shell:::{05d7b0f4-2121-4eff-bf6b-ed3f69b894d9} \SystemIcons,,0
Systeemeigenschappen (computernaam) %windir%\System32\SystemPropertiesComputerName.exe
Systeemeigenschappen (hardware) %windir%\System32\SystemPropertiesHardware.exe
Systeemeigenschappen (geavanceerd) %windir%\System32\SystemPropertiesAdvanced.exe
Systeemeigenschappen (systeembeveiliging) %windir%\System32\SystemPropertiesProtection.exe
Systeemeigenschappen (Extern) %windir%\System32\SystemPropertiesRemote.exe
Instellingen voor tablet-pc’s control /name Microsoft.TabletPCSettings
Tekst naar spraak control /name Microsoft.TextToSpeech
Probleemoplossing
Gebruikersaccounts control /name Microsoft.UserAccountscontrol userpasswords
Gebruikersaccounts (netplwiz) netplwizcontrol userpasswords2
Windows Defender Firewall control /name Microsoft.WindowsFirewallcontrol firewall.cpl
Windows-functies %windir%\System32\OptionalFeatures.exerundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL appwiz.cpl,,2
Windows Mobiliteitscentrum control /name Microsoft.MobilityCenter
Werkmappen %windir%\System32\WorkFolders.exe