Help, mijn computer gebruikt veel geheugen

Waarom het goed is als er veel geheugen gebruikt wordt

Gebruikt je computer veel RAM?
Random Access Memory is geheugen dat voor elke denkbare taak gebruikt kan worden en dat is de reden dat je computer constant veel geheugen gebruikt.

RAM wordt door moderne computers als cache gebruikt om taken sneller uit te voeren.

Als je computer goed werkt is er dan ook geen om je zorgen te maken, als er constant een beroep op het geheugen gedaan wordt.

Het klinkt misschien tegenstrijdig voor wie zich bijvoorbeeld Windows XP herinnert.

Maar tegenwoordig is geheugen veel goedkoper en omdat de meeste computers ook veel meer geheugen ter beschikking hebben dan vroeger, zou het verspilling zijn hier niets mee te doen.

Zelfs als je geen programma’s hebt openstaan.

Goed en slecht geheugengebruik

Natuurlijk betekent voorgaande niet dat er niets mis kan zijn met het geheugengebruik van je computer.

Als het geheugengebruik regelmatig 100% is, je computer traag is en de indicator van de harde schijf almaar knippert, dan is er wel degelijk iets mis.

Dat betekent dat de computer constant aan het swappen is, wat betekent dat dat er regelmatig gegevens naar de harde schijf geschreven worden. Dat kost tijd, zelfs als je een snelle SSD hebt.

Het betekent ook dat je computer een chronisch tekort heeft aan (RAM-)geheugen.

De enige oplossing is dan minder programma’s open laten staan of minder programma’s die veel geheugen vragen tegelijkertijd gebruiken.

Nog beter, of eigenlijk de enig juiste oplossing, is natuurlijk geheugen (laten) bijplaatsen.

Schijfcaching

Wie bekend is met Windows XP weet waarschijnlijk nog dat er slechts enkele megabytes geheugen werden gebruikt als de computer niet actief was.

Met de komst van Windows 7 veranderde dat. Als de computer niets te doen had werden er meerdere gigabytes aan geheugen gebruikt.

In Windows staat dit bekend als SuperFetch, een functie die werd geïntroduceerd in Windows Vista.

SuperFetch analyseert welke toepassingen veel gebruikt worden en laadt veelgebruikte toepassingsbestanden en bibliotheken in het RAM-geheugen van de computer voordat je ze nodig hebt.

Als je een toepassing start, laadt Windows de bestanden van de toepassing uit het RAM-geheugen in plaats van ze van de harde schijf te lezen.

Dit zorgt dat toepassingen sneller gestart worden en maakt de computer over het algemeen (nog) sneller.

Deze techniek wordt overigens ook door andere besturingssystemen gebruikt.

Waarom leeg RAM-geheugen nutteloos is

Je denkt misschien: Ik heb geïnvesteerd in (extra) veel RAM, maar nu houd ik nog steeds weinig geheugen over.

Het is een voor de hand liggende gedachte, maar je investering werpt wel degelijk vruchten af. Alleen op een andere manier dan je waarschijnlijk in gedachten had.

Echter, dit is helemaal geen zorg. Of je RAM nu vol zit met cachebestanden of helemaal leeg is, het is allemaal beschikbaar voor programma’s die het echt nodig hebben.

Gegevens in de cache die in het geheugen zijn opgeslagen zijn gemarkeerd als lage prioriteit en worden onmiddellijk verwijderd zodra het geheugen voor iets anders nodig is.

Omdat deze gegevens direct kunnen worden verwijderd wanneer dat nodig is, is er geen nadeel aan het gebruik van het RAM-geheugen als cache. Nou ja, één dan; je computer werkt sneller, dus je hebt minder tijd om koffie te drinken.

Kortom:

Leeg RAM-geheugen is nutteloos. Het is niet sneller voor de computer om gegevens naar de harde schijf te schrijven. En ook het stroomverbruik neemt niet toe.

In feite zijn er alleen maar voordelen. Je computer wordt sneller omdat benodigde (programma)gegevens supersnel beschikbaar zijn en je RAM (waar je ook voor betaald hebt) ligt niet nutteloos te wachten tot het eindelijk eens nodig is.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Windows 10 heeft veel ingebouwde advertenties en niet alleen in de gratis upgradeversie.

Zelfs als je een nieuwe pc koopt die wordt geleverd met een Windows 10-licentie of geld uitgeeft voor een licentie van Windows 10, kom je overal advertenties tegen in het besturingssysteem.

Je kunt een groot deel van deze advertenties gelukkig uitschakelen.

Advertenties op het vergrendelingsscherm uitschakelen

Windows 10 toont advertenties op het vergrendelingsscherm via Windows Spotlight.

Vaak zal Windows Spotlight gewoon wallpapers weergeven, maar er kunnen ook advertenties getoond worden voor games en apps in de Windows Store.

Als je van deze advertenties op het vergrendelingsscherm af wilt, ga je naar Instellingen > Persoonlijke instellingen > Vergrendelingsscherm en stel je de achtergrond in op Afbeelding of Diavoorstelling in plaats van Windows Spotlight.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Aanbevolen apps uit menu Start verwijderen

Windows 10 toont af en toe voorgestelde apps in het menu Start.

Voorgestelde apps zijn niet per se gratis, Microsoft maakt gebruik van deze functie om o.a. te adverteren voor games uit de Windows Store.

Maar ze nemen vooral ruimte in beslag in je startmenu.

Als je wilt voorkomen dat voorgestelde apps worden weergegeven in het menu Start, ga je naar Instellingen > Persoonlijke instellingen > Start en zet je de instelling Af en toe suggesties in Start weergeven Uit.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Weg met taakbalk Pop-ups

Windows 10 geeft pop-upadvertenties op de taakbalkweer, die Microsoft "tips, trucs en suggesties" noemt.

Deze tips bevatten aanbevelingen om Microsoft Edge te gebruiken voor een betere levensduur van de batterij en een aanmoediging om Microsoft Edge te gebruiken.

Als je gewoon uw eigen voorkeurstoepassingen wilt gebruiken zonder dat Microsoft je aanbevelingen geeft, kan je deze tips uitschakelen.

Ga hiervoor naar Instellingen > Systeem > Meldingen en acties en schakel de optie Tips en suggesties over Windows weergeven uit.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Voorkomen dat er meldingsadvertenties worden weergegeven

In de Creators Update heeft Microsoft nieuwe ‘suggesties’ toegevoegd die als meldingen worden weergegeven.

Deze advertenties informeren je over verschillende Windows-functies en worden weergegeven als normale desktopmeldingen. Net als andere meldingen worden ze ook opgeslagen in het Onderhoudscentrum, zodat je ze later kunt lezen.

Als je deze "suggesties" die als meldingen worden weergegeven, wilt uitschakelen, ga je naar Instellingen > Systeem > Meldingen en acties en zet je "Het Windows-welkomstscherm weergeven na updates en bij tussenpozen bij mijn aanmelden om te laten zien wat er nieuw en aanbevolen is" uit.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen

Minder gerichte advertenties

Met de volgende wijziging krijg je niet zo zeer minder advertenties, maar je krijgt in elk geval geen advertenties meer te zien op basis van eerder online bekeken producten.

Zet daarvoor in Instellingen > Privacy > Algemeen Laat apps uw reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-activiteit (als u dit uitschakelt wordt uw id opnieuw ingesteld). uit.

Interne advertenties van Windows 10 uitschakelen