Maak je eigen systeemkopie voor Windows 8.1

Door regelmatig zelf een systeem image te maken kun je bij grote problemen met behulp van systeemherstel je computer terugzetten naar de staat waarin hij verkeerde op het moment dat je de back-up maakte.

Zorg dat je computer helemaal naar je zin werkt voordat je een (nieuwe) systeem image maakt

Verwijder software die je niet meer gebruikt, ruim overbodige bestanden en mappen op, wis eventueel de (browser)geschiedenis, verwijder indien nodig cookies, maak de prullebak leeg en zorg dat je de laatste updates voor Windows, software en hardwaredrivers hebt geïnstalleerd

Een eigen systeem back-up image maken

Zelf een systeem image maken klinkt moeilijker dan het is. En hoewel een gewoon herstelpunt ja vaak ook uit de problemen kan helpen is een zelfgemaakte systeem image onontbeerlijk als je echt in de nesten zit. Sommige virussen verwijderen namelijk de laatse herstelpunten en ook zonder virus werkt systeemherstel niet altijd. En dan zit er maar een ding op, Windows helemaal opnieuw installeren. Een tijdrovende klus waar veel mensen tegenop zien.

Wat is een systeemkopie?

Een systeemkopie is een exacte kopie van een station. Standaard omvat een systeemkopie de stations die nodig zijn voor de uitvoering van Windows. De systeemkopie omvat ook Windows en uw systeeminstellingen, programma’s en bestanden. Met een systeemkopie kunt u de inhoud van de computer terugzetten als de harde schijf of de computer ooit niet meer functioneert.
Bron: Windows.Microsoft

Eigen systeem image zonder bloatware

Open het Configuratiescherm en klik op Bestandsgeschiedenis

bestandsgeschiedenis

Klik links onderin op Back-up van systeemkopie

Back-up van systeemkopie

Windows zal nu naar een geschikte locatie voor de systeemkopie zoeken

Waarschuwing back-up locatie

Het aantal locaties is beperkt en zo nodig wordt er een waarschuwing gegeven.

Kies een locatie en klik op Volgende

Je krijgt nu een overzicht van de stations (partities) waar een back-up van gemaakt zal worden.

Dat zal in ieder gevalde C-schijf zijn, maar afhankelijk van je systeem kunnen er ook aanvullende locaties in de back-up worden opgenomen. Dit zijn partities die nodig zijn om Windows terug te zetten, je kunt hier geen wijzigingen in aanbrengen.

Back-up van systeemkopie

Klik op Back-up starten om de systeemkopie op te slaan

Back-up van systeemkopie

Vervolgens worden de benodigde locaties een voor een opgeslagen. Als je een computer hebt met UEFI wordt ook de EFI-systeempartitie in de back-up opgenomen.

Back-up van systeemkopie

Uiteraard wordt er ook een back-up gemaakt van de partitie waar Windows op is geïnstalleerd, dat is meestal de C-schijf. Dit kan, afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid gegevens die op de schijf staan, enige tijd duren.

Back-up van systeemkopie

Als het proces voltooid is krijg je een melding dat er een back-up is gemaakt. Klik op Sluiten om het maken van een systeemkopie te voltooien

Back-up van systeemkopie voltooid

Vorige pagina (Je leest nu pagina 2 van 2)