Bestanden in- en uitpakken met Winrar

(Je leest nu pagina 1 van 1)

winrar logo

Als je meerdere bestanden in één keer per email wilt vesturen of mee wilt nemen op bijvoorbeeld een usb-stick om ze op een andere computer te gebruiken is het verstandig de bestanden eerst in te pakken. Zo voorkom je dat er bestanden ‘kwijt’ raken. Bovendien kun je er met een gezipt bestand voor zorgen dat de zogenoemde boomstructuur in tact blijft. Ook zijn gecomprimeerde bestanden kleiner en nemen daardoor minder opslagruimte in beslag. Ingepakte bestanden kunnen ook sneller verzonden worden en genereren dus minder dataverkeer.

Voor je de bestanden in een gecomprimeerd bestand kunt gebruiken moet je ze uitpakken of “unzippen”. Deze laatste term komt van het programma WinZip. WinZip is één van de bekendste programma’s om bestanden in- en uit te pakken. Er wordt dan ook vaak gesproken van “gezipte” bestanden. WinZip kan met verschillende compressietechnieken overweg, maar minder dan bijvoorbeeld WINRAR, het programma dat we hier beschrijven.

Overzicht

Bestanden uitpakken (overzicht)
Uitpakken in …."
Hier uitpakken"
Bestanden uitpakken"

Bestanden inpakken
Zip
Rar
Wizard (interface voor beginners)
Opties instellen

Bestanden uitpakken

Om een gecomprimeerd bestand uit te pakken klik je met rechts op een bestand met één van de volgende extensies: 7Z, ACE, ARJ, BZ2, CAB, GZ, ISO, JAR, LZH, TAR, UUE of Z.

uitpakkenAfhankelijk van de ingestelde opties krijg je nu verschillende mogelijheden aangeboden om het ingepakte bestand uit te pakken.

Uitpakken in …."

Hier uitpakken"

Bestanden uitpakken"

Tot slot beschikt WINRAR ook nog over een Wizard die je stap voor stap begeleidt bij het in- en uitpakken van bestanden.

Uitpakken in …."

uitpakkenDe optie "Uitpakken in ….", waarbij puntjes staan voor de mapnaam, zorgt er voor dat het ingepakte bestand uitgepakt wordt in een map met de zelfde naam als als het gecomprimeerde bestand.

Hier uitpakken"

uitgepaktDe optie "Hier uitpakken" zorgt er voor dat de gecomprimeerde inhoud van van het bestand ter plaatse wordt uitgepakt, de bestanden zitten dus niet netjes in een map maar worden in de zelfde folder geplaatst als waar het ingepakte bestand zich bevindt!

Gebruik deze optie dan ook zorgvuldig en alleen als u zeker weet dat u alle bestanden echt in deze map wilt hebben.

Bestanden uitpakken"

De optie "Bestanden uitpakken" opent een venster, waarin u op de zelfe wijze kunt bladeren als in Windows Verkenner, om aan te geven waar u de bestanden wilt uitpakken.

bestanden uitpakken

Standaard krijgt u hier niet de optie een nieuwe map aan te maken, dit kunt u doen door naar de gewenste bestemming te bladeren en in de adresbalk bovenin een mapnaam te typen aan het eind van de adresregel.

nieuwe map

Wizard

(Dubbel)klik op het pictogram van WINRAR in het startmenu of eventueel op het bureaublad.Klik nu op de knop "Wizard".

wizard starten

Kies in het volgende venster de taak die je wilt uitvoeren.

wizard

Klik op "Bladeren"

wizard stap 3

en navigeer naar de locatie op de harde schijf waar het gecomprimeerde dat u wilt uitpakken zich bevindt.

bladeren

Nadat je het bestand dat je wilt uitpakken hebt geselecteerd geef je een doellocatie op. Ook hier voor klik je weer op de knop "Bladeren", gevolgd door "Voltooien"

wizard uitpakken

Deze wizard is ook te gebruiken voor het inpakken van bestanden of om bestanden toe te voegen aan een bestaand ZIP.bestand of een van de andere bestandsformaten die ondersteund worden door WinRar.

Bestanden inpakken

Als je bestanden per e-mail wilt verzenden is het verstandig om deze bestanden eerst in te pakken. De bestanden nemen dan minder ruimte in waardoor het verzenden en ontvangen minder tijd in beslag neemt.

Zip

Om een bestand of map met bestanden te comprimeren klik je met rechts op de map, waarna je een klein snelmenu krijgt.

Kies voor "Toevoegen aan archief…"

zip

Het volgende venster geeft je de mogelijkheid te kiezen welke extensie het ingepakte bestand krijgt. je doet er verstandig aan om voor de extensie .ZIP te kiezen. Dit is een algemeen voorkomende extensie die door vrijwel alle inpakprogramma’s wordt ondersteund.

winrar_zip_opties

De overige opties staan standaard goed ingesteld, maar kun je desgewenst naar je eigen inzicht wijzigen.

Rar

winrar inpakken

Om een bestand of map met bestanden direct te comprimeren klik je met rechts op de map, waarna je een klein snelmenu krijgt. Door nu te kiezen voor "Toevoegen aan" wordt er automatisch een gecomprimeerd bestand gemaakt met de naam van de map. Let op! Dit gecomprimeerde bestand heeft de extensie .RAR

Niet iedereen beschikt over een programma dat dit bestandsformaat ondersteunt. Beter kun je daarom een bestand maken maken met de extensie .ZIP

Opties instellen.

Als je dat tijdens de installatie van WINRAR nog niet gedaan hebt zul je de gewenste opties moeten instellen voor je voor je het programma kunt gebruiken.

Dubbelklik op het pictogram van WINRAR in het startmenu of eventueel op het bureaublad.

opties winrar

Klik in het nu geopende venster op het tabblad "Opties", gevolg door "instellingen"

instellingen winrar

Klik in instellingen op het tabblad "Integratie".

winrar integratie

Kies nu voor "Snelmenu-items"

opties winrar

Klik hier in ieder geval de opties "Bestanden uitpakken" en "Toevogen aan archief…." aan. Of u gebruik zult maken van de overige opties zult u in de loop van de tijd vanzelf ontdekken, in dat geval kunt u deze opties altijd nog inschakelen.

De overige instellingen staan normaal gesproken automatisch juist ingesteld, wilt u deze opties wijzigen dan kan ook dat altijd nog in een later stadium gedaan worden.

(Je leest nu pagina 1 van 1)