De computer loopt vast bij het logo van het bios

Gepubliceerd op: donderdag 11 oktober 2012 in Windows

Tijdens het opstarten van de computer wordt er eerst een zelftest uitgevoerd om de werking van alle onderdelen te controleren. Als de test geen problemen oplevert hoor je een kort geluidsignaal en start de computer verder op.

Als de zelftest mislukt kan de computer blijven hangen als het logo van het BIOS verschijnt. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld nieuwe hardware hebt toegevoegd of iets aan de hardware hebt gewijzigd.

Maar ook als je het wachtwoord van het BIOS kwijt bent kan het nodig zijn het BIOS te resetten, d.i. terugzetten naar de standaardwaarden.

Optie 1: Herstel de standaardinstellingen van het bios.

Resetten vanuit het BIOS

De eenvoudigste manier is door de computer opnieuw op te starten en naar het bios te gaan. Je komt in het BIOS door op een bepaalde toets te drukken als de boodschap "Press *** to enter setup " of iets vergelijkbaars getoond wordt.

bios default

Gebruik de pijltjestoetsen om in het bovenste menu EXIT te selecteren.
selecteer DEFAULT VALUES in het menu en druk op enter.
klik op [OK] om uw keuze te bevestigen.
De computer wordt nu automatisch opnieuw opgestart.

Als bovenstaande niet overeen komt met jouw BIOS moet je op zoek naar termen als "Reset to Default", "Factory Default", "Setup Defaults" of iets vergelijkbaars.

C-mos batterij verwijderen

Als je de optie om het BIOS terug te zetten naar de standaardwaarden niet kunt vinden is er nog een andere mogelijkheid om je bios te resetten. Daarvoor moet je echter de behuizing openen.

Bij een desktopcomputer hoef je aan de achterkant meestal alleen maar twee schroeven te verwijderen om de systeemkast te openen.

Als je een laptop o.i.d. hebt dan zal je waarschijnlijk de onderzijde los moeten schroeven. Hoe dat moet verschilt per merk en model.

Als je de behuizing geopend hebt verwijder je de C-mos batterij. Deze batterij (een grote knoopcel) zorgt er voor dat de instellingen van het BIOS bewaard blijven als je de computer uit zet.

Als je de batterij verwijderd hebt druk je vervolgens de aan/uitknop in en houd je deze enkele seconden ingedrukt om eventuele restspanningen te verwijderen, zo weet je zeker dat de instellingen van het BIOS gereset als je het apparaat weer opstart.

Let wel op dat je eerst het netsnoer en of de batterij loskoppelt.

Plaats de batterij weer terug, sluit de behuizing en start het apparaat weer op. Als alles goed is gegaan zal de computer nu weer gewoon opstarten. De meeste apparaten werken namelijk probleemloos met de standaardinstellingen van het bios.

Als het probleem hier mee is opgelost hoeft u verder niets te doen, ga anders verder met optie 2.

Optie 2: Probeer op te starten van een ander opstartmedium.

Plaats een opstartbare (Windows) cd of dvd in de dvd-speler en start de computer opnieuw op.

Lukt het nu wel op te starten? Dan bestaat er een goede kans dat er iets mis is met de randapparatuur. Zie hier voor: Ontkoppel externe randapparatuur en verwijder eventueel toegevoegde hardware.

Getagd met : bios resetten
Terug naar boven