De computer loopt vast bij het logo van het bios

Tijdens het opstarten van de computer wordt er eerst een zelftest uitgevoerd om de werking van alle onderdelen te controleren. Als de test geen problemen oplevert hoor je een kort geluidsignaal en start de computer verder op.

Als de zelftest mislukt kan de computer blijven hangen als het logo van het BIOS verschijnt.

Als je al langer problemen hebt bij het opstarten van je computer, schakel de computer dan eerst uit. Maar let op; je moet de computer echt uitzetten, dus niet in de slaap- of de sluimerstand.

Wacht nu minstens 15 minuten en zet de computer aan. Doet het probleem zich nu niet voor? Dan is het goed mogelijk dat er een probleem met de koeling is.

Controleer de koeling

Controleer daarom of de ventilatieopeningen niet dicht zitten en of de ventilator draait. Een computer die te warm wordt kan namelijk allerlei onverwachte foutmeldingen geven of spontaan opnieuw opstarten.

BIOS resetten

Niet alle problemen worden door een gebrek aan koeling veroorzaakt

De computer kan tijdens het opstarten ook blijven hangen als je bijvoorbeeld nieuwe hardware hebt aangesloten of iets aan de hardware hebt gewijzigd.

In dat geval kan het probleem soms opgelost worden door het BIOS te resetten, d.i. terugzetten naar de standaardwaarden.

Resetten vanuit het BIOS

De eenvoudigste manier is door de computer opnieuw op te starten en naar het bios te gaan. Je komt in het BIOS door op een bepaalde toets te drukken als de boodschap "Press *** to enter setup " of iets vergelijkbaars getoond wordt.

Gebruik de pijltjestoetsen om in het bovenste menu EXIT te selecteren.
selecteer DEFAULT VALUES in het menu en druk op enter.
klik op [OK] om je keuze te bevestigen.
De computer wordt nu automatisch opnieuw opgestart.

bios

Als bovenstaande niet overeen komt met jouw BIOS moet je op zoek naar termen als "Reset to Default", "Factory Default", "Setup Defaults" of iets vergelijkbaars.

C-mos batterij verwijderen

Als je de optie om het BIOS terug te zetten naar de standaardwaarden niet kunt vinden is er nog een andere mogelijkheid om je bios te resetten. Daarvoor moet je echter de behuizing openen.

Bij een desktopcomputer hoef je aan de achterkant meestal alleen maar twee schroeven te verwijderen om de systeemkast te openen.

Als je een laptop o.i.d. hebt dan zal je waarschijnlijk de onderzijde los moeten schroeven. Hoe dat moet verschilt per merk en model.

Als je de behuizing geopend hebt verwijder je de C-mos batterij. Deze batterij (een grote knoopcel) zorgt er voor dat de instellingen van het BIOS bewaard blijven als je de computer uit zet.

Als je de batterij verwijderd hebt druk je vervolgens de aan/uitknop in en houd je deze enkele seconden ingedrukt om eventuele restspanningen te verwijderen, zo weet je zeker dat de instellingen van het BIOS gereset als je het apparaat weer opstart.

Let wel op dat je eerst het netsnoer en of de batterij loskoppelt.

Plaats de batterij weer terug, sluit de behuizing en start het apparaat weer op. Als alles goed is gegaan zal de computer nu weer gewoon opstarten. De meeste apparaten werken namelijk probleemloos met de standaardinstellingen van het bios.

Als het probleem hier mee is opgelost hoef je verder niets te doen.

Probeer op te starten van een ander opstartmedium.

Plaats een opstartbare (Windows) cd of dvd in de dvd-speler en start de computer opnieuw op.

Lukt het nu wel op te starten? Dan bestaat er een goede kans dat er iets mis is met de randapparatuur.

Een defect apparaat verhindert soms dat de computer kan worden opgestart.

Verwijder randapparatuur (apparatuur als een printer, een externe harde schijf, andere USB-opslagmedia etc.) om uit te sluiten dat het probleem hierdoor wordt veroorzaakt.

  • Ontkoppel alle randapparatuur van het apparaat, behalve de monitor, de muis en het toetsenbord.
  • Start de computer opnieuw op en kijk of het probleem is opgelost.

Start de computer nu zonder problemen op? Dan is er vrijwel zeker iets mis met de randapparatuur.

Om te achterhalen waar het probleem door wordt veroorzaakt sluit je steeds één van de apparaten aan en start je de computer opnieuw op. Zodra de problemen weer de kop opsteken weet je welk apparaat hier verantwoordelijk voor is.

Als dat niet het geval is, start je de computer opnieuw op zonder muis en toetsenbord. Als de computer nu wel opstart is er iets mis met de muis of het toetsenbord. Dit kun je controleren door een ander toetsenbord of muis aan te sluiten.

(Je leest nu pagina 1 van 1)