Je computer beschermen met een account met beperkte rechten

(Je leest nu pagina 1 van 1)

Als de computer door meerdere mensen gebruikt wordt is het verstandig voor iedere gebruiker een gebruikersaccount met beperkte rechten te maken, dat bovendien met een wachtwoord is beveiligd.

Zo voorkom je dat er ongewenste software geïnstalleerd wordt of dat er wijzigingen aangebracht worden die van toepassing zijn op alle gebruikers van de computer.

Op deze pagina vind je informatie over:

Gebruik het beheerdersaccount alleen als het nodig is

Beheerdersaccounts zijn niet bedoeld voor doorsnee werk. Iedereen die op je computer werkt, dus ook jij zelf, moet bij voorkeur een gebruikersaccount met beperkte rechten hebben waarmee je je dagelijkse werkzaamheden kunt uitvoeren.

Let er wel op dat er tenmimste één beheerdersaccount moet zijn om controle over de computer te houden.

Als je computer wordt aangevallen door schadelijke software, kan de aanvaller via het account waarmee je bent aangemeld op de computer, toegang tot je computer krijgen. Bij een account met beperkte rechten heeft een aanvaller slechts beperkte mogelijkheden en kan hij de controle over de computer niet overnemen, ook blijft de schade van een virus of andere schadelijke software meestal beperkt.

Gebruik je een beheerdersaccount terwijl er een (virus)aanval plaatsvindt dan kan de aanvaller de controle over de computer overnemen. Dit kan leiden tot verlies van gevoelige persoonlijke gegevens zoals inloggegevens van je bank of andere instellingen.

Sinds de introductie van Windows Vista worden alle programma’s standaard uitgevoerd in een veilige modus. Als een toepassing probeert een bewerking uit te voeren die mogelijk gevaarlijk is en beheerdersrechten vereist, word je door Windows gevraagd om toestemming voor het uitvoeren van het desbetreffende programma. Op deze manier worden de invloeden van virussen, spyware en andere bedreigingen beperkt.

Welk type account gebruik je nu?

Controleer het gebruikersaccount dat je nu gebruikt door op Start > Instellingen > Configuratiescherm te klikken en (dubbel)klik daarna op Gebruikersaccounts.

Je krijgt nu een overzicht van de aanwezige gebruikersaccounts, hier kun je zien welk type gebruikersaccount je nu gebruikt.

gebruiker

Een beheerdersaccount

Met een beheerdersaccount kun je het volgende doen:

• De computerinstellingen wijzigen en software en hardware installeren.• Voorkeuren instellen en reparaties uitvoeren.• Nieuwe programma’s en hardware toevoegen, zoals een printer of software voor het delen van muziek.

Een gebruikersaccount met beperkte rechten.

Met dit type account kunt u de programma’s op de computer gebruiken. Met een dergelijke account kunt u bijvoorbeeld de volgende programma’s gebruiken:

• Internetprogramma’s en e-mailprogramma’s• Officeprogramma’s, zoals Microsoft Word, Microsoft Excel en Microsoft PowerPoint• Programma’s waarmee u foto’s, muziek en video’s kunt afspelen of bewerken.

Gebruikersaccounts met beperkte rechten instellen.

Windows 10

Om een nieuw gebruikersaccount te maken druk je op de Windowstoets van je toetsenbord of op de Startknop startknop op de taakbalk.

Klik daarna op Instellingen gevolgd door een klik op Accounts.

accountinstellingen openen

Je komt nu in een scherm waar je de bestaande gebruikersaccounts kunt beheren en nieuwe gebruikers kunt toevoegen. Klik op de tab Familie en andere gebruikers.

Familie en andere gebruikers

Klik op Iemand anders aan deze pc toevoegen

Iemand anders aan deze pc toevoegen

Er wordt nu een emailadres gevraagd voor de nieuwe gebruiker, vul het emailadres in om een gebruikersaccount te maken dat aan een Microsoftaccount is gekoppeld. Als je dat niet wilt, klik je op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon.

aanmeldingswijze

Er wordt nogmaals om een emailadres en een gebruikersnaam gevraagd. Klik op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen of vul de gevraagde gegevens in om de nieuwe gebruiker aan te melden met zijn eigen Microsoftaccount.

Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen

Vul nu de gewenste gebruikersnaam in, kies een sterk (veilig) wachtwoordEen sterk wachtwoord bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer het wachtwoord is, des te moeilijker het is te kraken. en bevestig het wachtwoord. Daarna moet je ook nog een geheugensteun voor het wachtwoord invullen. Handig, als je het wachtwoord eens niet meer weet, maar niet per se nodig.

Je computer beschermen met een account met beperkte rechten afb. 1

Hiermee heb je alle stappen uitgevoerd om een nieuwe gebruiker met een lokaal of een Microsoftaccount aan je computer toe te voegen.

Windows 8

Open de Charmbar door op de Windowstoets en C te drukken.

windowstoets

Klik op Instellingen

instellingen

Klik vervolgens op Pc-instellingen wijzigen

gebruikersaccounts openen

Onderaan zie je nu het onderdeel Andere gebruikers. Klik op Een gebruiker toevoegen

andere gebruikers

Je krijgt nu twee opties: Een account aanmaken met een Microsoft-account en Aanmelden zonder Microsoft-account, ofwel een lokaal account. Voor de functionaliteit van het te maken account maakt het niet uit welke mogelijkheid je kiest. Maar als je een lokaal account aanmaakt hoef je geen emailadres en het bijbehorende wachtwoord op te geven.

aamelden zonder microsoft account

Je krijgt nu nog een keer de mogelijkheid te kiezen tussen een Microsoft-account en een lokaal account, Klik op Lokaal account. De nieuwe gebruiker kan later dan zelf beslissen of hij zijn account aan een Live ID wil koppelen en de vereiste gegevens invullen.

account aanmaken

Vul de gevraagde gegevens in voor het nieuwe gebruikersaccount

accountgegevens

En klik daarna op Volgende

volgende

Je krijgt nu een bevestiging dat het nieuwe account is aangemaakt

nieuw account

Klik op Voltooien

account aanmaken voltooien

Je keert nu automatisch terug naar het onderdeel Gebruikers Onder aan wordt bij Andere gebruikers het nieuw aangemaakte account weergegeven

nieuwe gebruiker

Windows 7

Open het configuratiescherm en dubbelklik op Gebruikersaccounts

gebtuikersacconts windows 7

Klik op "Een ander account beheren"

gebruikersaccount wijzigen

Klik op "Een nieuw account maken"

nieuw account maken

Typ de de naam in voor het nieuwe account en klik op "Account maken"

accountnaam opgeven

Windows XP

•Zorg ervoor dat je bent aangemeld als beheerder, Klik op Start en klik op Configuratiescherm.

Klik op Gebruikersaccounts en klik onder Kies een taak op "Een nieuwe account maken"

xpaccount maken

Vul de naam van de (nieuwe) gebruiker in en klik op Volgende >

accountnaam

Kies voor "Beperkte mogelijkheden" en klik op "Account maken"

type account

Even later heb je er een nieuw account met beperkte mogelijkheden bij

nieuw account met beperkte mogelijkheden

Windows vista

Klik op Start en klik op Configuratiescherm. Dubbelklik op Gebruikersaccounts

Bescherm uw computer beter door het juiste gebruikersaccount te gebruiken

Klik op “Een andere account beheren”, negeer de beveiligingswaarschuwing en klik op “Doorgaan”

Bescherm uw computer beter door het juiste gebruikersaccount te gebruiken

Klik op “Een nieuwe account maken”

Bescherm uw computer beter door het juiste gebruikersaccount te gebruiken

Vul een naam in voor het nieuwe account en Klik op “Account maken”.

Bescherm uw computer beter door het juiste gebruikersaccount te gebruiken

Selecteer vervolgens de zojuist gemaakte account door er op te klikken.

Bescherm uw computer beter door het juiste gebruikersaccount te gebruiken

Vul een wachtwoord in en bevestig dit. (vergeet niet een geheugensteuntje in te vullen, zodat u het wachtwoord makkelijker kunt onthouden) Klik nu op “Een wachtwoord instellen”.

Bescherm uw computer beter door het juiste gebruikersaccount te gebruiken

Vul het wachtwoord en eventueel een geheugensteuntje in en klik op "Wachtwoord instellen"

Je computer beschermen met een account met beperkte rechten afb. 2

Je hebt nu een gebruikersaccount aangemaakt met beperkte rechten dat beveiligd is met een wachtwoord.Aanvallen door virusen en malware zullen vanaf nu veel minder ernstige gevolgen hebben.

Bescherm uw computer beter door het juiste gebruikersaccount te gebruiken

Op de zelfde manier kun je bestaande beheerdersaccounts wijzigen in gebruikersaccounts met beperkt rechten.

Vragen over gebruikersaccounts*

V: Loop ik het risico een virus, spyware of andere schadelijke software binnen te halen als ik mij met een beheerdersaccount heb aangemeld en internet op ga maar niets download?

A: Zonder dat u iets doet, kan schadelijke software op allerlei manieren op uw computer terechtkomen. De aanbevolen manier om over internet te surfen is met een gebruikersaccount met beperkte rechten.

V: Mijn kinderen spelen spellen waarvoor ze de beheerdersaccount nodig hebben. Wat kan ik doen om dit veilig te houden?

A: Neem de volgende overwegingen in acht als uw kinderen zich van u met de beheerdersaccount mogen aanmelden bij spelsites:

• Het spel moet afkomstig zijn van een vertrouwde bron, bijvoorbeeld MSN Games. Gratis software die u bij sommige providers van spellen moet downloaden, kan soms worden vergezeld van schadelijke software. (Daaronder vallen ook de invoegtoepassingen van derden die bij de Microsoft ActiveX-technologie moeten worden gebruikt.)

Lees voor meer informatie onze artikelen over het kiezen van webwinkels voor het downloaden van muziek- en videobestanden en het gebruik van peer-to-peer-software.• Bezoek geen andere websites. Wanneer u zich met uw beheerdersaccount hebt aangemeld bij een spelsite, is het raadzaam alleen dat spel te spelen en ondertussen geen andere websites te bezoeken. Wanneer u op internet gaat surfen, kunt u zich het beste eerst afmelden met uw beheerdersaccount en vervolgens aanmelden met een gebruikersaccount met beperkte rechten.• Houd toezicht op uw kinderen. Vertel uw beheerderswachtwoord niet aan uw kinderen en laat hen alleen met de beheerdersaccount spellen spelen onder toezicht van een volwassene. Laat ze met de beheerdersaccount alleen dat spel spelen en niet over internet gaan surfen.

V: Is er een manier om een account met net voldoende beheerdersrechten voor het spelen van spellen in te stellen zonder al te veel risico te lopen?

A: Ja, maar u zult hiervoor enkele lastige bewerkingen en softwarematige aanvullingen moeten uitvoeren om het spelprogramma goed te kunnen laten werken. Een goed resultaat kan niet door Microsoft worden gegarandeerd.

De aanbevolen manier om online spellen te spelen waarvoor u uw beheerdersaccount nodig hebt, is om alleen spellen te spelen die afkomstig zijn van vertrouwde bronnen en met uw beheerdersaccount alleen het spel te spelen en niet over internet te gaan surfen.

*Bron: Microsoft

(Je leest nu pagina 1 van 1)