Start Windows met de laatst bekende juiste configuratie

(Je leest nu pagina 1 van 1)

Microsoft heeft bij de ontwikkeling van Windows 8 veranderingen in het opstartproces aangebracht die de starttijd verkorten. Daardoor kun je, als je Windows 8 of een nieuwere versie van Windows gebruikt, tijdens het opstarten niet meer op F8 drukken om het Geavanceerde Bootmenu met verschillende opstartopties te benaderen.

Hier kun je lezen hoe je Windows 8 en later in de veilige modus kunt laten starten en als je wilt weten hoe je de geavanceerde opstartopties terug kunt krijgen door op F8 te drukken kun je Windows 10 – Geavanceerde opstartopties met F8 lezen.

Door tijdens het opstarten op Functietoets F8 te drukken of als Windows 7 niet normaal gestart kan worden krijg je het volgende scherm te zien.

laatst bekende juiste configuratie

Tijdens het starten voert Windows een aantal controles uit. Als tijdens deze controles onjuiste instellingen, beschadigde of ontbrekende software of hardwareonderdelen worden gedetecteerd loopt de computer meestal vast. Dit probleem is mogelijk op te lossen door de computer op één van de volgende manieren op te starten.

Windows normaal starten.

Met deze optie worden er geen wijzigingen in de huidige configuratie aangebracht. Als Windows niet opstart omdat de computer niet op de juiste manier is uitgeschakeld, bijvoorbeeld door dat de stroom uitviel, is het probleem hiermee meestal verholpen.

Start Windows met de laatst bekende juiste configuratie.

Met deze optie kun je de systeeminstellingen herstellen die actief waren op het moment dat u de computer voor het laatst zonder problemen opstartte.

Toegang tot geavanceerde opstartopties.

Als bovenstaand scherm niet verschijnt tijdens het opstarten,
is het probleem zo ernstig dat Windows het niet op kan lossen. Schakel de computer dan uit, door de aan/uit knop 10 seconden ingedrukt te houden.
Start de computer opnieuw op en houd tijdens het opstarten functietoets F8 ingedruktDeze optie is alleen van toepassing op Windows 7 en eerdere versies. Windows 8 en later tonen bij opstartproblemen automatisch het venster met geavanceerde opstaropties. .
Je komt nu alsnog bij de geavanceerde opstartopties.

Je kunt hier lezen hoe je Windows 8 en nieuwer in veilige modus kunt opstarten.

Computer opstarten in veilige modus

Start de computer op in de "Veilige modus". Als je Windows in de veilige modus start, wordt het programma gestart met een beperkt aantal bestanden en stuurprogramma’s. Er worden in de veilige modus geen opstartprogramma’s uitgevoerd en alleen de stuurprogramma’s die nodig zijn om Windows op te starten, worden geladen.

laatste wijzigingen ongedaan maken

Als Windows wel in de veilige modus opstart kun je de laatste wijzigingen ongedaan maken door in het configuratiescherm onder "programma’s en onderdelen" of "Software" (afhankelijk van welke Windowsversie je gebruikt) de laatst geïnstalleerde software te verwijderen of onder "Apparaatbeheer" de laatst geïnstalleerde hardwaredrivers te verwijderen. Verwijder eventueel ook de hardware door deze los te koppelen of te demonteren.

Ga terug naar het vorige herstelpunt met Windows Systeemherstel

Als de vorige herstelpogingen geen resultaat hadden kan
Windows Systeemherstel misschien nog uitkomst bieden.

Onderstaande heeft betrekking op Windows 7 en kan per Windowsversie afwijken.

Systeemherstel houdt de wijzigingen op de computer bij en maakt herstelpunten waarnaar je terug kunt keren wanneer dat nodig is. Op deze manier kunnen schadelijke wijzigingen ongedaan gemaakt worden en instellingen worden hersteld zonder verlies van gegevens. Systeemherstel heeft geen invloed op je persoonlijke gegevensbestanden zoals documenten, tekeningen, favorieten en de browsergeschiedenis.

Als je jecomputer met behulp van systeemherstel naar een eerdere staat terugbrengt moet je programma’s die na het geselecteerde herstelpunt zijn geïnstalleerd opnieuw installeren.

Systeemherstel openen

Klik op start en typ SYSTEEMHERSTEL

zoekvak

Klik nu in de zoek resultaten op "Deze computer naar een eerdere toestand herstellen"

systeemherstel openen

Je komt vervolgens in een scherm terecht waar je een korte toelichting krijgt over de werking van Windows Systeemherstel. Klik vervolgens op systeemherstel starten en volg de aanwijzingen.

(Je leest nu pagina 1 van 1)