Problemen met een vastlopende computer verhelpen

(Je leest nu pagina 1 van 1)

Heb je vaak last van vastlopers?

Controleer dan eerst of het niet aan het draadloze toetsenbord of de draadloze muis ligt. Want dan is de computer misschien niet vastgelopen maar de communicatie tussen de muis of het toetenbord verbroken.

Om te controleren of het probleem hierdoor ontstaat zal je tijdelijk een bekabelde muis en toetsenbord moeten gebruiken.

Als het probleem zich dan niet meer voor doet, is er hoogst waarschijnlijk iets mis met de verbinding tussen je draadloze muis of toetsenbord en de computer. Mogelijk is de batterijspanning te laag en volstaat het om de batterij(en) te vervangen.

Maar ook als het probleem hiermee opgelost schijnt te zijn is het verstandig mogelijke andere problemen op te sporen en te voorkomen. Vastlopers kunnen namelijk ook door andere zaken ontstaan en als je toch bezig bent kun je net zo goed ook andere problemen aanpakken voor ze de kop opsteken.

Internetverbinding

Een haperende of trage internetverbinding kan ook de oorzaak zijn dat het lijkt of de computer vast loopt. Er wordt dan gewacht op informatie die nodig is om verder te kunnen gaan.

Controleer daarom of de kabel nog wel goed vast zit, zowel in de pc zelf als in de router of andere netwerkapparatuur. Of controleer als je gebruik maakt van een draadloze internetverbinding (WIFI), of de adapter nog wel goed in de usb-poort zit.

Computer schoonmaken

Stof is de grootste vijand van je computer. De hoeveelheid stof die zich in de systeemkast ophoopt zal je verbazen. De enige oplossing is de kast openen en heel voorzichtig het stof er uit te zuigen.

Controleer wel eerst of alle kabels en onderdelen goed vast zitten en stel de stofzuiger indien mogelijk in op de laagste stand.

Of gebruik een spuitbus met lucht (o.a. te koop bij de computerwinkel) om het stof uit de computerbehuizing en de ventilatoren te blazen. Dit doe je overigens beter niet binnen.

Wanneer je de systeemkast toch opent voor een schoonmaakbeurt is het verstandig om gelijk de werking van o.a. de ventilator(en) te controleren.

Laat de kast na het stofzuigen nog even open en start de computer op. Controleer nu of alle ventilatoren goed draaien, ook die van de voeding. Vervang ventilatoren die niet goed draaien zo snel mogelijk, of laat dit doen door iemand die dit klusje vaker gedaan heeft.

Controleer tenslotte nog of de harde schijf en de voeding niet ongewoon warm worden. Ook (te veel) warmte kan er voor zorgen dat je computer kuren gaat vertonen.

Defragmentatie en foutcontrole

Minstens zo belangrijk is het om regelmatig de harde schijf te defragmenterenWindows houdt (vanaf Windows 7 zelf bij of defragmenteren nodig is. Als je zelf geen wijzigingen in deze instellingen hebt aangebracht, hoef je je hier geen zorgen over te maken. en op fouten te controleren. Defragmentatie zorgt er voor dat alle bestanden weer op logische wijze gerangschikt worden. Dit kan zeker als er veel fragmentatie opgetreden is een flink winstpunt opleveren.

Ook het regelmatig uitvoeren van foutcontrole kan veel problemen voorkomen. Het onderdeel foutcontrole kan veel problemen automatisch oplossen, zijn de fouten echter van dien aard dat ze niet gerepareerd kunnen worden, dan kun je nog actie ondernemen door je gegevens tijdelijk op een ander medium op te slaan en de harde schijf vervangen.

Register opschonen

Ook fouten in het Windowsregister kunnen vastlopers voorzaken. Op internet zijn verschillende (gratis) tools te vinden die beweren het register voor je op fouten te kunnen contoleren. Met de nieuwste versie van Windows is dit eigenlijk niet meer nodig. Windows gaat efficiënt met het register om. en dergelijke tools leveren geen enkel voordeel meer op.

Als je zelf geen wijzingen in het register hebt aangebracht, hoef je eigenlijk niets te doen.

Let er wel op dat je een programma kiest dat als betrouwbaar bekend staat als je het register toch wilt opschonen.

Het register is het kloppend hart van je Windowssysteem. Wijzig het register alleen als je zeker weet wat je doet.

Antivirusprogramma’s en Automatische updates

Natuurlijk heb je een antivirusprogramma geïnstalleerd. Maar weet je ook zeker dat je maar één antivirusprogramma hebt geïnstalleerd? Antivirusprogramma’s nestelen zich diep in het besturingssysteem en de installatie van een tweede antivirusprogramma verrorzaakt doorgaans ernstige problemen.

Als het goed is worden elke dag de virusdefinities door je antivirusprogramma gecontroleerd en bijgewerkt.

Internetbrowsers

Veel vastlopers worden veroorzaakt door invoegtoepassingen voor webbrowsers. Probeer tijdelijk eens een andere webbrowser.

Loopt de computer nu niet meer vast? Verwijder dan de invoegtoepassingen van je favoriete browser en kijk of het probleem is opgelost.

Opnieuw installeren

Als een computer al jaren met het zelfde besturingssysteem draait is het een goede overweging het besturingssysteem eens opnieuw te installeren. In al die jaren is er een enorme vervuiling opgetreden door het installeren en weer verwijderen van software en hardwaredrivers.

Misschien is het een idee om het besturingssysteem dan gelijk op te waarderen naar de meest recente versie, Windows 10. Als je nu Windows 7 of 8 gebuikt kun je tot 1 augustus 2016 bovendien helemaal gratis overstappen naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft.

Houdt er wel rekening mee dat je computer geschikt moet zijn voor het besturingssysteem dat je wilt installeren. Maar ook als je computer aan de door Microsft gestelde systeemeisen voldoet is het niet vanzelfsprekend dat de fabrkant ondersteuning biedt voor Windows 10.

(Je leest nu pagina 1 van 1)