Stopfouten verhelpen

(Je leest nu pagina 1 van 1)

Een Stopfout, ook wel een blauw scherm, Blue Screen of Death of kortweg BSOD genoemdBsoD of blue screen of death is de bijnaam van het scherm met de melding van het besturingssysteem Microsoft Windows dat er een ernstige fout is opgetreden. Het betekent dat de computer opnieuw opgestart moet worden middels de toetsencombinatie CTRL + ALT + DEL. Als het probleem door opnieuw op te starten niet verholpen wordt kan de computer in een oneindige loop terechkomen. De computer wordt dan telkens opnieuw opgestart en toont vervolgens weer de zelfde foutmelding. Om uit deze loop te komen moet je de computer in de veilige modus opstarten en een wijziging aanbrengen in de opstart-en herstelopties in het configuratiescherm., treedt op wanneer er een probleem is ontstaan dat zo ernstig is dat Windows afgesloten moet worden.

Een Stopfout wordt meestal door hardware of een driver veroorzaakt. De meeste BSOD’s tonen een STOP-code die kan worden gebruikt om de oorzaak te achterhalen van de stopfout.

Is je pc automatisch herstart na de BSOD? Als het blauwe scherm voorbijflitste en de computer automatisch opnieuw opgestart werd voordat je iets kon lezen, lees dan de tip aan de onderkant van de pagina.

Hieronder vind je algemene stappen voor probleemoplossing

Voor sommige van deze oplossingen moet je windows in de veilige modus starten.

Dit artikel heeft betrekking op elke versie van Windows, waaronder Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Hoe verhelp je een Stopfout

De belangrijkste stap bij het oplossen van problemen met Stopfouten die je moet nemen is je af te vragen wat je het laatst gedaan hebt.

Heb je net een nieuw programma of hardware, een driver, een update, enz. geïnstalleerd? Als dat zo is, is er een zeer goede kans dat dit de oorzaak van de BSOD is

Maak de wijziging ongedaan en start de computer opnieuw op. Afhankelijk van de wijziging die je hebt aangebracht, kunnen sommige oplossingen uit de volgende handelingen bestaan:

Opstarten met Laatst bekende juiste configuratie,
om recente register en driver wijzigingen ongedaan te maken.

Gebruik Systeemherstel om recente veranderingen in het systeem ongedaan te maken.
Roll Back device driver naar versie voorafgaand aan uw driver update.

Controleer of er voldoende vrije ruimte is op het station waarop Windows is geïnstalleerd.

Blue Screens of Death en andere ernstige problemen kunnen ontstaan als er onvoldoende vrije ruimte is op de primaire partitie waar het Windows-besturingssysteem op is geïnstalleerd.

Scan je computer op virussen.

Sommige virussen kunnen een Stopfout veroorzaken, vooral virussen die de master boot record (MBR) of de boot sector infecteren.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je antivirussoftware is helemaal up to date is en dat het is ingesteld om de sector MBR en de bootsector te scannen.

Installeer alle beschikbare Windows service packs en andere updates. Microsoft brengt regelmatig patches en service packs voor hun besturingssystemen uit die oplossingen voor de oorzaak van een BSOD kan bevatten.

Update je hardware. De meeste Blue Screens of Death zijn hardware of driver gerelateerd.

Bijgewerkte drivers kunnen de oorzaak van een STOP-fout zijn. Door de oude drivers teug te zetten kan het probleem opgelost worden.

Controleer de systeem- en Programmalogboeken op fouten of waarschuwingen die meer aanwijzingen over de oorzaak van de BSOD op zouden kunnen leveren.

Zet de hardware-instellingen op de standaardinstellingen in Apparaatbeheer. Niet-standaard hardware-instellingen zijn mogelijk oorzaken waardoor Stopfouten veroorzaakt worden.

BIOS-instellingen terug naar hun standaard niveau

Een overklokt of verkeerd geconfigureerd BIOS kunnen allerlei willekeurige problemen, waaronder BSOD’s veroorzaken.

Opmerking: Als je meerdere aanpassingen hebt gemaakt in de BIOS-instellingen en je wil niet de standaard instellingen laden, zet dan in ieder de kloksnelheid, spanning, en BIOS-geheugen opties op de standaardinstellingen om te zien of dat de STOP-fout verhelpt.

Los zittende kabels, insteekkaarten en andere componenten

Zorg ervoor dat alle interne kabels, kaarten, en andere componenten zijn geïnstalleerd en goed vastzitten. Hardware die niet stevig op zijn plaats zit kan een Stopfout veroorzaken.
Controleer alle interne data- en stroomkabels, de geheugenmodules en alle uitbreidingskaarten.

Diagnostische tests uit te voeren op de hardware.

Het is zeer waarschijnlijk dat de oorzaak van een bepaald Stopfout een falende stuk hardware is: Test het systeemgeheugen en de harde schijf. Als een test mislukt, vervang je het geheugen of de harde schijf zo snel mogelijk. Update je BIOS

BIOS updaten

In sommige situaties zou een verouderd BIOS een Stopfout kunnen veroorzaken.

Start de PC met alleen essentiële hardware

Een nuttige stap voor het oplossen van problemen, is om je computer op te starten met de minimale hardware nodig is om het besturingssysteem te laten werken. Als je computer dan wel opstart is een van de verwijderde hardware-apparaten de oorzaak van het STOP-bericht.

Tip: de enige benodigde hardware voor het starten van je pc omvat het moederbord, CPU, RAM, de primaire harde schijf , toetsenbord, de (onboard) videokaart en de monitor.

Hardware vinden die de Stopfout veroorzaakt.

Probeer het volgende:

Vervang de hardware.
Update de firmware van de hardware.
Zorg ervoor dat de hardware Compatibel is met het besturingssysteem.
Neem contact op met de fabrikant voor informatie over ondersteuning.

Software-programma vinden die de oorzaak is van de Stopfout

Een van deze dingen zou moeten helpen:

Herinstalleer de software.
Controleren op en alle beschikbare programma-updates installeren.
Neem contact op met de ontwikkelaar voor informatie over ondersteuning.
Probeer een ander programma.
Is je pc opnieuw opgestart voordat je de STOP-code van de Stopfout kan lezen?

Opstart- en herstelinstellingen

De meeste Windows-pc’s worden geconfigureerd om na een ernstige fout, zoals een BSOD, opnieuw op te starten. Dit omdat problemen vaak worden opgelost door de computer opnieuw op te starten.

Je kunt deze optie uitschakelen in het configuratiescherm.

Open het configuratiescherm. Klik op Systeem en vervolgens op Geavanceerde systeeminstellingen in het paneel aan de linkerzijde.

Klik op de tab Geavanceerd en daarna op instellingen bij Opstart- en herstelinstellingen. Verwijder bij Systeemfouten het vinkje voor De computer automatisch opnieuw opstarten

opstart en herstelinstellingen

De computer wordt nu niet meer automatisch opgestart als er een ernstige fout optreedt. Als je nu een BSOD krijgt kun je op je gemak lezen wat de oorzaak was. Je kunt dan vervogens de computer handmatig opnieuw opstarten. Mogelijk wordt de fout daardoor verholpen, zo niet dan kan je op je gemak een oplossing zoeken.

Hulp zoeken op internet

Het internet is een gigantische vergaarbak van informatie. Er zijn talloze fora en ondersteuningspagina’s te vinden. Zorg dat je de code van de stopfout weet voor je gaat zoeken.

(Je leest nu pagina 1 van 1)