Wisselbestand aanpassen

(Je leest nu pagina 1 van 1)

Vroeger kon je door met de grootte van het virtueel geheugen te experimenteren namelijk enige prestatiewinst behalen. Of dat tegenwoordig nog zo is, is de vraag.

Volgens ons niet.

We zullen hieronder proberen uit te leggen waarom niet. Maar voor de liefhebbers leggen we ook uit hoe je het wisselbestand kunt verplaatsen of aanpassen.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen van een computer is het geheugen dat het besturingssysteem tot zijn beschikking heeft.

Vaak wordt dit vertaald met RAM (Random Access Memory), maar in de meeste moderne besturingssystemen is dit slechts een gedeelte van het werkgeheugen.

Behalve dat de processor ook over eigen geheugen beschikt heb je ook nog een wisselbestand. Het wisselbestand is virtueel geheugen dat naar de harde schijf wordt weggeschreven.

Het virtuele geheugen of wisselbestand wordt ook wel swap, swapfile of swapbestand genoemd. Wij gebruiken in dit artikel verder de term virtueel geheugen.

Het virtueel geheugen heeft namelijk een veel complexere werking dan alleen maar het ondervangen van gebrek aan fysiek geheugen. Zo wordt het virtueel geheugen ook gebruikt om tijdelijk niet gebruikte gegevens te bewaren om zo meer werkgeheugen (RAM) vrij te houden voor belangrijkere zaken.

Tijdens de uitvoering slaat een programma gegevens op in zijn geheugenruimte. Meestal heeft het programma maar een klein deel van de bewaarde gegevens nodig. Daarom probeert Windows alleen de blokken in het RAM te houden die het meest gebruikt worden.

De andere gegevens worden dan weggeschreven naar het virtuele geheugen en pas in het RAM geladen als daar behoefte aan is.

Behalve misschien in extreme gevallen, is er geen merkbare prestatieverbetering te behalen door het virtueel geheugen handmatig aan te passen. Standaard wordt de grootte van het virtueel geheugen door Windows beheerd en in de praktijk werkt dat prima.

Virtueel geheugen verplaatsen

Ondanks het bovenstaande kan het wel degelijk nut hebben een instelling die invloed heeft op het virtueel geheugen te wijzigen. Namelijk de locatie.

Standaard wordt het virtueel geheugen op de C-schijf geplaatst en dat is prima. Maar als je twee harde schijven hebt, bijvoorbeeld een SSD-schijf waar je besturingssysteem op staat en een gewone harde schijf voor dataopslag, dan kan het zinvol zijn het virtueel geheugen te verplaatsen naar de klassieke harde schijf. Ook nu zal je geen prestatieverbetering bespeuren. Maar SSD-schijven met een grote opslagcapaciteit  zijn op dit moment nog behoorlijk prijzig en je vermindert het aantal schrijfbewegingen naar je SSD-schijf waardoor deze langer mee gaat.

Ben je niet overtuigd van ons betoog?

Lees dan hoe je de grootte van het wisselbestand handmatig aanpast.

Het wisselbestand aanpassen

Klik met rechts op het icoon Computer op het bureaublad

Deze computer

en kies voor Eigenschappen

eigenschappen van deze computer

Je komt nu in het onderdeel Systeem van het configuratiescherm.

geavanceerde systeeminstellingen

Klik nu in de linkerkolom op Geavanceerde systeeminstellingen

Systeemeigenschappen openen

Het dialoogvenster Systeemeigenschappen wordt geopend, open het tabblad Geavanceerd en klik op Instellingen bij Visuele effecten, processorgebruik, geheugengebruik en virtueel geheugen

Systeemeigenschappen

Klik in het volgende dialoogvenster op Wijzigen …

instellingen voor prestaties

Je krijgt nu een overzicht van de stations waar een een wisselbestand op aanwezig is. Standaard is er alleen een wisselbestand aanwezig op de systeemsschijf, dus waar Windows op is geìnstalleerd.

Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren uitschakelen

Door het vinkje voor Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren te verwijderen kun je zelf aangeven op welk station het wisselbestand moet komen en hoe groot het wisselbestand moet worden.

virtueel geheugen

Klik op Instellen om de grootte van het wisselbestand te wijzigen, klik vervolgens op OK om af te sluiten.

grootte van het wisselbestand instellen

Om de wijzigingen van kracht te leaten worden, moet de computer opnieuw opgestart worden.

Klik op OK

opnieuw opstarten

Sluit alle vensters door op OK te klikken. Tenslotte wordt er gevraagd of je de computer nu of later opnieuw wilt opstarten. Maak je keus door op een van de twee opties te klikken.

nu of later opnieuw opstarten

Werkt alles naar wens? Dan hoef je verder niets te doen. Ben je niet tevreden? Volg bovenstaande stappen dan nogmaals om het virtuele geheugen te vergroten tot alles naar behoren werkt.

(Je leest nu pagina 1 van 1)