Efficiënter zoeken met Google

(Je leest nu pagina 1 van 1)

Zoeken met Google is simpel.

Maar om te vinden wat je zoekt kun je verschillende handigheidjes gebruiken.

Allereerst een paar tips van Google zelf en verderop meerdere hulpmiddelen om de zoekopdracht te verfijnen.

Begin simpel

Begin met het invoeren van een basisnaam of woord. Als je op een specifieke locatie naar een plaats of product zoekt, voer je de naam samen met de plaats of postcode in.

Spelling

In de spellingcontrole van Google wordt standaard de meest voorkomende spelling van een bepaald woord gebruikt, of je het nu wel of niet juist spelt.

Gebruik de juiste woorden

Een zoekmachine werkt door de woorden die je invoert te matchen met pagina’s op internet. Het gebruik van woorden die het meest waarschijnlijk op pagina’s verschijnen, levert de beste resultaten op.

Hoe specifieker je de zoekopdracht formuleert, hoe beter de zoekresultaten. Gebruik bij voorkeur meerdere woorden om aan te geven waar je naar op zoek bent.

Meer is niet beter

Eenvoudige zoektermen van één of twee woorden zullen  vaak de meeste resultaten opleveren. Begin met korte zoektermen en verfijn je resultaten door meer woorden toe te voegen.

Bron (met nog veel meer zoeksuggesties)

De zoekopdracht specificeren

AND

Alle woorden die je in het zoekvak typt worden weergegeven in de zoekresultaten. Het is dus niet nodig de term AND te gebruiken.

OR

Als je wilt dat slechts één van de termen op een pagina voor komt, gebrui je de term OR. Bijvoorbeeld: hardware OR software.
Dit geeft geen garantie dat er alleen pagina’s worden gevonden die slechts één van beide termen bevatten. Dit is onder andere afhankelijk van de verwantschap van de woorden.

Woorden die vaak in combinatie met elkaar gebruikt worden zullen ook vaak op de zelfde pagina genoemd worden ondanks dat je niet naar die term wilt zoeken.

De pagina is dan geselecteerd op het feit dat het woord dat je wel zoekt op de pagina voor komt.

Minteken – Woorden uitsluiten

Een minteken(-) voor een woord, direct eraan vast, betekent dat je niet naar dit woord op zoek bent. Bijvoorbeeld: computer Linux –Windows.

Dit geeft geen garantie dat er alleen pagina’s worden gevonden die met de woorden die je zoekt. Het is onder andere afhankelijk van de verwantschap van de woorden.

Woorden die vaak in combinatie met elkaar gebruikt worden zullen ook vaak op de zelfde pagina genoemd worden ondanks dat je niet naar die term wilt zoeken.

De pagina is dan geselecteerd omdat het woord dat je wel zoekt op de pagina voor komt.

Plusteken + Zoeken forceren

Met een plusteken (+) voor een woord (direct eraan vast) kunt u het zoeken naar een woord forceren. Sommige woorden komen zo vaak voor dat Google ze uit de zoekresultaten filtert. Door het plusteken (+) geef je aan dat Google het woord niet uit de zoekresultaten mag verwijderen.

Sterretje * Doe een gok

Het sterretje gebruikt u wanneer u een deel van het zoekresultaat wilt laten invullen door Google, dit kan handig zijn als u niet zeker weet hoe een woord (of een deel van een woord) wordt geschreven.

Synoniemen zoeken met de Tilde ~

De tilde gebruikt je wanneer je op het woord wil zoeken én op vergelijkbare woorden.

Bijvoorbeeld: ~computer.

Deze zoekopdracht geeft alle resultaten weer die het woord computer en vergelijkbare woorden bevatten, bijvoorbeeld laptop of notebook.

Exact zoeken met aanhalingstekens " " en het plusteken

Aanhalingstekens gebruik je wanneer je naar een combinatie van woorden wilt zoeken. Bijvoorbeeld: "bestanden overzetten van oude pc naar nieuwe pc"
Google geeft nu de resultaten weer die exact overeenkomen met je zoekterm of in elk geval een aantal woorden bevatten die je gebruikte.

Nu krijg je alleen de zoekresultaten te zien waarbij ‘bestanden overzetten van oude pc naar nieuwe pc’ precies in die volgorde voorkomt.

Standaard negeert Google (losse) cijfers, letters en veelvoorkomende woorden zoals waar, de, het, en van.

Is zo’n woord belangrijk in de zoekresultaten? Plaats dan je zoekwoordencombinatie tussen aanhalingstekens of zet er een plusteken voor.

Bijvoorbeeld Windows +7 of “Windows 7’’. Zo geef je aan dat het woord of cijfer belangrijk is en niet genegeerd mag worden.

Aanhalingstekens plus sterretje " * "

Wil je zoeken op een zinsdeel, maar weet je niet alle woorden, dan kun je de aanhalingstekens gebruiken in combinatie met een sterretje.

Bijvoorbeeld: "bestanden overzetten * Mac".

Deze opdracht laat resultaten zien waarbij het sterretje (*) vervangen wordt door gevonden woorden of zinsdelen.

Intitle: Zoeken in de paginatitel

Wil je dat een woord in de paginatitel van de website voorkomt, dan gebruik je intitle: met het zoekwoord direct eraan vast.

Je krijgt nu zoekresultaten met webpagina’s die het gezochte woord in de paginatitel gebruiken. Bijvoorbeeld: intitle:Windows

Inurl: Zoeken in de URL

Met inurl: toont Google alleen websites waarin het woord in de url voorkomt.

(url: Universal Resource Locator, internetadres van een webpagina)

Bijvoorbeeld: inurl:windows

Site: Zoeken binnen één website

Om binnen een website te zoeken, gebruikt je site:. Dit is ook erg handig als een site geen zoekfunctie heeft.

Bijvoorbeeld: site:www.windowscorner.nl lettertype

Google laat nu alle pagina’s van onze website zien waar het woord lettertype in voor komt.

Define: Zoek naar de betekenis van woorden

Weten wat een woord betekent? Met define: zoekt Google de definitie voor je op, vaak wordt Wikipedia als informatiebron gebruikt, maar ook resultaten van andere websites worden getoond. Voorbeeld: define:computer

Related: Zoeken naar websites met vergelijkbare inhoud

Met de operator related: zoekt u naar gerelateerde websites. Deze zoekopdracht toont websites die vergelijkbare inhoud hebben.

Bijvoorbeeld: related:www.windowscorner.nl

Filetype: Zoeken naar bestandstypes

De operator filetype: zorgt dat er alleen naar een bepaald bestandstype wordt gezocht. Wil je meerdere bestandstypen meenemen, gebruik dan OR tussen de verschillende bestandstypen.

Bijvoorbeeld: filetype:docx OR filetype:pdf handleiding

-Filetype:

De operator -filetype: sluit een bestandstype juist uit.
Bijvoorbeeld: -filetype:pdf
De zoekresultaten laten nu geen documenten in het PDF-formaat zien.

Rekenen met Google

Voor het omrekenen van valuta, gewicht, afstand of temperatuur bestaan talloze websites. Het kan makkelijker en sneller met Google. Voer een getal in, de oorspronkelijke eenheid, het woord ‘in’ en de gewenste eenheid.

Voorbeelden:

100 usd in eur [resultaat is afhankelijk van de wisselkoers]
100 feet in meter [30,48 mtr]
100 pounds in kilo [45.359237 kg]
100 fahrenheit in celsius [37,7777778 graden celsius]

Landkaarten

Zoekt u de kaart van een plaats? Typ ‘maps’ in bij uw zoekopdracht en de kaart staat altijdbovenin in de zoekresultaten.

Bijvoorbeeld: maps rotterdam

Dit zelfde werkt ook voor adressen en veel bedrijven. Bijvoorbeeld: maps reym amersfoort

Weer

Wilt je het weer in je plaats weten, gebruik dan ‘weer’ en de plaatsnaam. Dit werkt ook aan de andere kant van de wereld. Bijvoorbeeld: weer rotterdam

Rekenmachine

Je kunt Google ook als rekenmachine gebruiken, waarmee je redelijk ingewikkelde berekeningen kunt maken. Type simpelweg de berekening in die je wilt maken en Google komt met het antwoord op de proppen.

(Je leest nu pagina 1 van 1)