Gepubliceerd op: donderdag 17 november 2011 in Productiviteit, Windows
laatst bijgewerkt op: dinsdag 11 oktober 2016

Geef als eerste een reactie

Hoe specifieker u de zoekopdracht formuleert, hoe beter de zoekresultaten. Gebruik bij voorkeur meerdere woorden om aan te geven waar u naar op zoek bent.

De zoekopdracht specificeren

AND

Alle woorden die u in het zoekvak typt worden weergegeven in de zoekresultaten. Het is dus niet nodigde term AND te gebruiken. Maar u kunt bij uw zoekopdracht aangeven of u bepaalde woorden wel of juist niet wilt terugvinden in de zoekresultaten.

OR

Als u wilt dat slechts één van de termen op een pagina voor komt, gebruikt u de term OR. Bijvoorbeeld:hardware OR software.
Dit geeft geen garantie dat er alleen pagina’s worden gevonden die slechts één van beide termen bevatten. Dit is onder andere afhankelijk van de verwantschap van de woorden. Woorden die vaak in combinatie met elkaar gebruiktzullen dan ook vaak op de zelfde pagina genoemd worden ondanks dat u niet naar die term wilt zoeken. De pagina is dan geselecteerd op het feit dat het woord dat u wel zoekt op de pagina voor komt.

Minteken –

Een minteken(-) voor een woord (direct eraan vast) betekent dat u niet naar dit woord op zoek bent. Bijvoorbeeld: computer Linux –Windows.
Dit geeft geen garantie dat er alleen pagina’s worden gevonden die met de woorden die u zoekt. Dit is onder andere afhankelijk van de verwantschap van de woorden. Woorden die vaak in combinatie met elkaar gebruiktzullen dan ook vaak op de zelfde pagina genoemd worden ondanks dat u niet naar die term wilt zoeken. De pagina is dan geselecteerd op het feit dat het woord dat u wel zoekt op de pagina voor komt.

Plusteken +

Met een plusteken (+) voor een woord (direct eraan vast) kunt u het zoeken naar een woord forceren. Sommige woorden komen zo vaak voor dat Google ze uit de zoekresultaten filtert.Door het plusteken (+) geef je aan dat Google het woord niet uit de zoekresultaten mag verwijderen.

Sterretje *

Het sterretje gebruikt u wanneer u een deel van het zoekresultaat wilt laten invullen door Google, dit kan handig zijn als u niet zeker weet hoe een woord (of een deel van een woord) wordt geschreven.

Tilde ~

De tilde gebruikt u wanneer u wilt zoeken op het woord (computer), én op vergelijkbare woorden. Bijvoorbeeld: ~computer. Deze zoekopdracht geeft alle resultaten weer die het woord computer en vergelijkbare woorden bevatten, bijvoorbeeld laptop of notebook.

Aanhalingstekens " "

Aanhalingstekens gebruikt u wanneer u naar een combinatie van woorden wilt zoeken.Bijvoorbeeld: "bestanden overzetten van oudepc naar nieuwe pc". Google geeft nu de resultaten weer die exact overeenkomen met uw zoekterm of in elk geval een aantal woorden bevatten die u gebruikte.

Aanhalingstekens plus sterretje " * "

Wilt u zoeken op een zinsdeel, maar weet u niet alle woorden exact, dan kunt u de aanhalingtekens gebruiken in combinatie met een ster. Bijvoorbeeld: "bestanden overzetten * Mac". Deze opdracht laat resultaten zien waarbij het sterretje (*) vervangen wordt door gevonden woorden of zinsdelen.

Intitle:

Wilt u dat een woord in de paginatitel van de website voorkomt, dan gebruikt u intitle: met het zoekwoord direct eraan vast. U krijgt nu zoekresultaten met webpagina’s die het gezochte woord in de paginatitel gebruiken. Bijvoorbeeld: intitle:Windows

Inurl:

Wanneer u inurl: gebruikt, toont Google alleen websites waarin het woord in de url voorkomt.
(url: Universal Resource Locator, internetadres van een webpagina)
Bijvoorbeeld: inurl:windows

Site:

Om binnen een site te zoeken, gebruikt u site:. Dit is ook erg handig als een site geen zoekfunctie heeft. Bijvoorbeeld: site:www.windowscorner.nl Windows
Google laat nu alle pagina’s van de website zien waar het woord in voor komt.

Define:

Weten wat een woord betekent? Met define: zoekt Google de definitie voor u op, vaak wordt Wikipedia als informatiebron gebruikt, maar ook resultaten van andere websites worden getoond. Bijvoorbeeld: define:computer

Related:

Met de operator related: zoekt u naar gerelateerde websites. Deze zoekopdracht toont websites die vergelijkbare inhoud hebben.
Bijvoorbeeld: related:www.windowscorner.nl

Filetype:

De operator filetype: zorgt dat er alleen naar een bepaald bestandstype wordt gezocht. Wilt u meerdere bestandstypen meenemen, gebruik dan OR tussen de verschillende bestandstypen. Bijvoorbeeld: filetype:docx OR filetype:pdf handleiding

-Filetype:

De operator -filetype: sluit een bestandstype juist uit.
Bijvoorbeeld: -filetype:pdf handleiding
De zoekresultaten laten nu geen documenten in het PDF-formaat zien.

Rekenen met Google

Voor het omrekenen van valuta, gewicht, afstand of temperatuur bestaan talloze websites. Het kan makkelijker en sneller met Google. Voer een getal in, de oorspronkelijke eenheid, het woord ‘in’ en de gewenste eenheid.

Voorbeelden:

100 usd in eur [resultaat is afhankelijk van de wisselkoers]
100 feet in meter [30,48 mtr]
100 pounds in kilo [45.359237 kg]
100 fahrenheit in celsius [37,7777778 graden celsius]

Landkaarten

Zoekt u de kaart van een plaats? Typ ‘maps’ in bij uw zoekopdracht en de kaart staat altijdbovenin in de zoekresultaten.

Bijvoorbeeld: maps rotterdam

Ditzelfde werkt ook voor adressen en veel bedrijven. Bijvoorbeeld: maps reym amersfoort

Weer

Wilt u het weer in uw plaats weten, gebruik dan ‘weer’ en de plaatsnaam. Dit werkt ook aan de andere kant van de wereld. Bijvoorbeeld: weer rotterdam

Rekenmachine

Google is ook te gebruiken als rekenmachine, waarmee u redelijk ingewikkelde berekeningen kunt maken. Type simpelweg de berekening in die u wilt maken en Google komt met het antwoord op de proppen.

Getagd met : internet 17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *