Aan de slag met Windows Verkenner

in Windows 10

Windows verkenner is de standaard bestandsbrowser van Windows.

Verkenner wordt gebruikt om bestanden en mappen te beheren.

Je kunt bestanden of mappen knippen, kopiëren en plakken om de bestanden naar andere mappen te verplaatsen of te kopiëren.

Instellingen wijzigen

Je kunt veel instellingen aan je eigen voorkeuren aanpassen zodat je in één oogopslag de informatie ziet die je wilt.

Bestandsnaamextensies weergeven

Standaard worden de bestandsnaamextensiesEen bestandnaamsextensie, bestandsextensie of kortweg extensie is in Windows een toevoeging aan het eind van een bestandsnaam waarmee aangegeven wordt om welk type bestand het gaat. Een bestandsextensie bestaat uit een of meer letters (vroeger drie) na de laatste punt in de naam. in elke versie van Windows verborgen.

De extensie van een bestand zijn de letters en soms ook cijfers die je achter de punt na de naam ziet. Bijvoorbeeld docx of mp3.

Deze extensies geven aan dat het een Word-document respectievelijk een geluidsbestand is. Andere veel voorkomende extensies zijn .pdf (pdf-bestand) en .jpg (afbeeldingen). Het is handig om de extensies meteen te kunnen zien in de Verkenner, daarmee voorkom je onnodig zoeken als je het bestand wilt openen of delen.

Snelle toegang

Snelle toegang is een redelijk nieuw onderdeel in Verkenner in Windows 10.

Snelle toegang vult zichzelf automatisch met de mappen en bestanden die het meest gebruikt worden.

De mappen van Snelle toegang staan links in het verkennervenster, in het navigatievenster.

Mappen die in de lijst Snelle toegang staan en die je veel gebruikt, kun je ook vastpinnen. Ze blijven dan altijd in de lijst staan, ook als je ze tijdelijk niet gebruikt.

Zelf een map aan het onderdeel Snelle toegang toevoegen, doe je door met de rechter muisknop op een map te klikken en vervolgens te kiezen voor Aan snelle toegang vastmaken.

Aan snelle toegang vastmaken
Een map aan Snelle toegang vastmaken

Wil je een map die je hebt vastgepind uit de lijst verwijderen, dan klik je er met de rechter muisknop op en kies je Van Snelle toegang losmaken.

Van snelle toegang losmaken

Een map map van Snelle toegang losmaken

Recente bestanden

Niet zo heel nieuw zijn de Recente bestanden. In Windows XP had je al een vergelijkbare functie; Onlangs geopende bestanden.

Ook deze lijst wordt automatisch door Windows 10 opgebouwd en bijgehouden. Handig omdat je zo snel weer de foto of het document kunt openen waar je eerder aan werkte.

Je vindt de Recente bestanden door in het Navigatievenster op Snelle toegang te klikken. Ook deze bestanden kun je eenvoudig verwijderen door er met de rechter muisknop op te klikken.

Een bestand van snelle toegang losmaken

Een map map van Snelle toegang losmaken

Getagd met :
windows verkenner 5