Gebruikersaccounts in Windows 10

(Je leest nu pagina 1 van 1)

Als jij niet de enige gebruiker van de computer bent is het onderdeel Accounts onder instellingen een belangrijk onderdeel van Windows.

Microsoft heeft in elke Windowsversie altijd uitgebreide mogelijkheden geboden om gebruikersaccounts te beheren en in Windows 10 is dat niet anders. De mogelijkheden zijn zelfs uitgebreider dan ooit te voren.

Een laptop of ander Windowsapparaat wordt vaak door meerdere mensen gebruikt. In dat geval is het verstandig om voor iedere gebruiker een apart gebruikersaccount aan te maken.

Hiermee voorkom je dat bestanden en mappen door elkaar gehaald worden.

Bovendien kan iedere gebruiker zijn account naar eigen inzicht personaliseren met apps en instellingen, zonder dat het invloed heeft op accounts van andere gebruikers.

Verschillende accounttypes

Gebruikersaccounts aanmaken is niet moeilijk. Je hebt de keus uit een lokaal account, een Microsoftacccount of een gastaccount.

Accounts kunnen beheerdersrechten hebben, maar een standaardaccount zonder beheerdersrechten is het meest geschikt voor gewone gebruikers.

Nieuw is dat je nu ook eenvoudig contact met clouddiensten van je werk of school kunt maken en dat je dit ook kunt synchroniseren.

Wizard

De eerste keer dat iemand inlogt op een nieuw aangemaakt account wordt een korte wizard gestart om de instellingen op te slaan, gevolgd door een rondleiding door Windows.

Nadat er een nieuw gebruikersaccount is gemaakt creëert Windows ook een nieuwe map met de nieuwe accountnaam in de map Gebruikers. Hier worden alle persoonlijke bestanden van deze nieuwe gebruiker opgeslagen.

Alleen die gebruiker, en beheerders hebben toegang tot deze map.

Tot slot is het handig om te weten dat je alleen de naam van lokale accounts kunt wijzigen, de naam van een Microsoftacccount is gekoppeld aan de naam die je hebt opgegeven toen je het account maakte.

(Je leest nu pagina 1 van 1)