Gebruikersaccounts in Windows 10Met deze pictogrammen kun je op eenvoudige wijze onze artikelen delen.

Hoe deel je onze artikelen?

Klik op een van de pictogrammen om het artikel te delen.

Kies je voor delen via e-mail, dan wordt je e-mailprogramma geopend met een berichtje waarin de titel van het artikel en een link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de persoon waarmee je het artikel wilt delen in en verzend vervolgens het e-mailbericht.

Klik je op het pictogram van Facebook, Twitter of Google+ enje bent ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op je profieleen link naar de pagina zichtbaar.

Desgewenst  kun jezelf een tekst aan het bericht toevoegen.

Als je op het pictogram van Facebook, Twitter, Skype of Google+ klikt en géén account hebt of niet ingelogd op bent het betreffende sociale netwerk,dan verschijnt een klein venster, waarinje alsnog kunt inloggen of een account aanmaken.

Daarna wordt het artikel dat je wilde delen zichtbaar op je account.

Als jij niet de enige gebruiker van de computer bent is het onderdeel Accounts onder instellingen een belangrijk onderdeel van Windows.

Microsoft heeft in elke Windowsversie altijd uitgebreide mogelijkheden geboden om gebruikersaccounts te beheren en in Windows 10 is dat niet anders. De mogelijkheden zijn zelfs uitgebreider dan ooit te voren.

Een laptop of ander Windowsapparaat wordt vaak door meerdere mensen gebruikt. In dat geval is het verstandig om voor iedere gebruiker een apart gebruikersaccount aan te maken.

Hiermee voorkom je dat bestanden en mappen door elkaar gehaald worden.

Bovendien kan iedere gebruiker zijn account naar eigen inzicht personaliseren met apps en instellingen, zonder dat het invloed heeft op accounts van andere gebruikers.

Verschillende accounttypes

Gebruikersaccounts aanmaken is niet moeilijk. Je hebt de keus uit een lokaal account, een Microsoftacccount of een gastaccount.

Accounts kunnen beheerdersrechten hebben, maar een standaardaccount zonder beheerdersrechten is het meest geschikt voor gewone gebruikers.

Nieuw is dat je nu ook eenvoudig contact met clouddiensten van je werk of school kunt maken en dat je dit ook kunt synchroniseren.

Wizard

De eerste keer dat iemand inlogt op een nieuw aangemaakt account wordt een korte wizard gestart om de instellingen op te slaan, gevolgd door een rondleiding door Windows.

Nadat er een nieuw gebruikersaccount is gemaakt creëert Windows ook een nieuwe map met de nieuwe accountnaam in de map Gebruikers. Hier worden alle persoonlijke bestanden van deze nieuwe gebruiker opgeslagen.

Alleen die gebruiker, en beheerders hebben toegang tot deze map.

Tot slot is het handig om te weten dat je alleen de naam van lokale accounts kunt wijzigen, de naam van een Microsoftacccount is gekoppeld aan de naam die je hebt opgegeven toen je het account maakte.