Lettertypen beheren in Windows 10

Je staat er misschien niet bij stil; maar lettertypen zijn een belangrijk onderdeel van Windows en waarschijnlijk heb je zelf ook een favoriet lettertype voor verschillende gelegenheden.

Lettertypen hebben vanaf nu hun eigen plek in de instellingen van Windows 10. Het beheren van lettertypen is daarmee nog makkelijker geworden.

Lettertypen beheren

Open Instellingen – Persoonlijke instellingen – Lettertypen voor een overzicht van de geïnstalleerde lettertypen.

Behalve een overzicht van de geïnstalleerde lettertypen vind je hier ook een zoekvak waarmee lettertypen kunt zoeken en je hebt de mogelijkheid om de lettertypen te sorteren op taal.

overzicht lettertypen

Details bekijken

Om meer details van een lettertype te zien hoef je er alleen maar op te klikken. Je krijgt dan een overzicht van de verschillende uitvoeringen van het lettertype, zoals Vet, Cursief etc. Maar uiteraard alleen als er meerdere letterbeelden beschikbaar zijn.

overzicht lettertypen

Ook kun je hier de lettergrootte wijzigen zodat je ziet wat het effect is van de tekengrootte.

En tot slot een knop waarmee je het geselecteerde lettertype kunt verwijderen. Dat behoeft geen uitleg.

In het hoofdvenster vind je overigens nog een link naar de Windows-store, waar je nog meer lettertypen kunt downloaden, deels gratis maar voor sommige lettertypen moet je betalen.

Op het moment van schrijven zijn er nog niet veel lettertypen in de Windows-store te vinden, maar daar zal ongetwijfeld spoedig verandering in komen.

Overigens zijn er standaard al flink wat lettertypen geïnstalleerd.

Zelf lettertypen toevoegen.

Vanuit instellingen kun je alleen lettertypen installeren die je in de Windows-store kunt vinden.

Als je zelf lettertypen uit een andere bron wilt installeren moet je dat nog op de ouderwetse manier doen: Download het lettertype van je keuze (pak het indien nodig) uit en plaats het in de map C:\Windows\Fonts. Meer hoef je niet te doen om het nieuwe lettertype te kunnen gebruiken.

5 reacties op “Lettertypen beheren in Windows 10

 1. Anoniem schreef:

  Beste, op zich is het verhaal duidelijk, alleen lukt het mij niet om fonts te kopieren vanuit opslag naar de harde schijf (map C:\windows\fonts. Ik kan daar dus niets plakken/plaatsen.
  Dus het klinkt heel simpel, maar bij mij dus niet.
  Nog een andere tip die bij mij wel werkt?

  1. jmdk댊 schreef:

   Probeer het eens door er met de rechter muisknop op te klikken en te kiezen voor ‘Openen met’. Kies dan voor Windows lettertype-viewer. Nu zou je een preview van het font moeten krijgen, met links boven de optie voor installeren.

 2. jmdk댊 schreef:

  Door het lettertype te installeren (of het in C:\Windows\Fonts te plaatsen is het lettertype opgeslagen. Dat wil zeggen dat je het in alle applicaties zoals word, kladblok etc. kunt gebruiken. Hoe groot het lettertype wordt weergegeven stel je in het desbetreffende programma in. De meeste programma’s hebben de optie het standaard lettertype (en de grootte) in te stellen. Zie: https://www.windowscorner.nl/handleidingen/windows/verander-lettergrootte-type-en-kleur-in-word-en-outlook.php

 3. Anoniem schreef:

  Nu nog de uitleg hoe je het nieuw gekozen lettertype en grootte kunt opslaan.
  Alles is te zien maar geen knop opslaan.

  1. Anoniem schreef:

   Dat wil ik ook weten…

Geef een reactie

Voor je reageert moet je weten dat:

We ons het recht voorbehouden reacties zonder opgave van redenen te weigeren.

Aan het plaatsen van je reactie geen rechten ontleend kunnen worden.

Terug naar boven!