Reacties

Met de komst van Windows 10 is internet explorer niet langer de standaardbrowser van Windows 10. In plaats daarvan is Microsoft Edge voortaan de standaardbrowser.

De browsegeschiedenis is de informatie die Microsoft Edge onthoudt en opslaat terwijl je op het web surft. Het gaat onder andere om informatie die je in formulieren hebt ingevuld, wachtwoorden en websites die je hebt bezocht.

Cookies en andere tijdelijke internetbestanden

Tijdelijke internetbestanden worden gebruikt om webpagina’s sneller te laden. Hierdoor hoef je minder lang te wachten voor de pagina helemaal zichtbaar is en je hoeft vaak ook niet opnieuw je gebruikersnaam en wachtwoord op te geven.

Als een webpagina goed is gemaakt heb je daar alleen voordeel van. Maar een enkele keer gaat het niet goed.

Door de code van de webpagina krijgt je browser dan geen opdracht de nieuwere gegevens van de website op te halen. Dan worden de tijdelijke internetbestanden uit de cache op je eigen pc getoond, waardoor wijzigingen niet zichtbaar zijn.

Door regelmatig de cache van je browser leeg te maken weet je zeker dat je altijd de laatste wijzigingen te zien krijgt.

Geschiedenis wissen om je privacy te beschermen

Soms kan het ook wenselijk zijn dat anderen niet kunnen zien welke pagina’s je hebt bezocht. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een pc in een openbare ruimte hebt gebruikt om op internet te surfen.

Browsegeschiedenis, tijdelijke internetbestanden (cache) en meer handmatig verwijderen

Om de instellingen te wijzigen klik je rechtsboven in het scherm op . . .

eigenschappen openen

en daarna op Instellingen

browsegeschiedenis verwijderen

Klik onder Browsegegevens wissen op Kies wat u wilt wissen, Of gebruik de toetsencombinatie Ctrl + Shift + Del(ete)

Vink, als dat nog niet gebeurd is, de type bestanden of gegevens aan die je wilt wissen en klik op Wissen, Als je meer browsegegevens wilt verwijderen klik je op Meer weergeven en zet je een vinkje voor de te verwijderen items om vervolgens op Wissen te klikken.

kiezen wat je wilt wissen

Browsegeschiedenis automatisch verwijderen bij afsluiten

Microsoft Edge biedt net als Internet Explorer de mogelijkheid je browsegeschiedenis automatisch te wissen zodra je het programma afsluit. Omdat te doen zet je het schuifje Dit altijd wissen bij afsluiten van browser op aan. De volgende keer dat je Microsoft Edge afsluit, worden de gegegevens die je nu hebt aangevinkt dan automatisch gewist.

Gegevens die worden verwijderd als je de browsegeschiedenis van Microsoft Edge verwijderd

Bron: Microsoft

Soorten gegevensWat er wordt verwijderd
BrowsegeschiedenisDe lijst met sites die u hebt bezocht, waaronder sites die u regelmatig bezoekt.
Cookies en opgeslagen websitegegevensInformatie die sites opslaan op uw pc om uw voorkeuren te kunnen onthouden, zoals uw aanmeldingsgegevens of uw locatie.
Gegevens en bestanden in de cacheKopieën van pagina’s, afbeeldingen en andere media-inhoud die zijn opgeslagen op uw pc. De browser gebruikt deze kopieën om inhoud gemakkelijker te kunnen laden als u deze sites opnieuw bezoekt.
DownloadgeschiedenisDe lijst met bestanden die u hebt gedownload van internet. Hiermee verwijdert u alleen de lijst en niet de feitelijke bestanden die u hebt gedownload.
FormuliergegevensGegevens die u hebt ingevoerd in formulieren, zoals uw e-mailadres of verzendadres.
WachtwoordenWachtwoorden die u hebt opgeslagen voor sites.
Medialicenties Licenties voor inhoud van PlayReady/Digital Rights Management
Pop-upuitzonderingenEen lijst van websites die u expliciet hebt toegestaan om pop-ups weer te geven.
LocatiemachtigingenEen lijst van websites die u expliciet hebt toegestaan om de locatie op te halen.
Machtigingen voor volledig schermEen lijst van websites die u expliciet hebt toegestaan om automatisch te openen in de modus Volledig scherm.
Machtigingen voor compatibiliteitEen lijst van websites die u expliciet hebt toegestaan om automatisch te openen in Internet Explorer.


laatst bijgewerkt op: maandag 30 oktober 2017

Geef een reactie

We zijn blij dat je hebt gekozen om een reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen kunnen worden gemodereerd volgens ons beleid inzake reacties.

Je naam is niet verplicht en je mag ook een nickname (pseudoniem of alias) gebruiken, zo kun je volledig anoniem reageren. Je naam wordt alleen onder jouw reactie weergegeven.

We behouden ons het recht voor de inhoud van je reactie zonder bronvermelding. (je naam) te gebruiken voor toekomstige projecten. Aan het plaatsen van je reactie kunnen geen rechten ontleend worden.

We behouden ons tevens het recht voor reacties zonder opgave van redenen te weigeren.