Installatiemedia
Om Windows opnieuw te installeren heb je een installatiemedium nodig. Dit kan de originele dvd zijn, maar het is verstandiger het installatiemedium opnieuw te downloaden, zo weet je zeker dat je over de nieuwste installatiebestanden beschikt. Deze kun je ouderwets op een dvd zetten, maar je kunt ook een opstartbare usb-stick maken. Voor elke versie van Windows zijn er speciale installatiebestanden te downloaden.
Op het downloaden van de installatie bestanden na, is de voorbereiding voor de nieuwe installatie van elke Windows-versie gelijk. Heb je de juiste installatiebestanden al?
Lees dan verder op deze pagina waar je aan moet denken als je Windows opnieuw wilt installeren.
Windows 10
Als je besloten hebt Windows 10 opnieuw te installeren heb je de juiste installatiemedia nodig. Om Windows 10 te installeren heb je de media creation tool nodig. Deze kun je gratis downloaden.
Windows 8.1
Om Windows 8 of Windows 8.1 opnieuw te installeren heb je uiteraard ook de juiste installatiemedia nodig. Microsoft heeft een gratis hulpprogramma om een installatiemedium te maken.
Windows 7
Als je Windows 7 opnieuw wilt installeren kun je gratis de allernieuwste installatiebestanden voor Windows 7 downloaden. Je hebt dan wel een geldige productsleutel nodig, voordat je de benodigde bestanden kunt downloaden moet je deze namelijk invullen om deze te laten verifiëren.
Voor een schone installatie met een upgrade-versie op dvd (Windows 7 en eerder) moet je er voor zorgen dat het oude besturingssysteem nog aanwezig is op de computer waar je de upgradeversie van Windows op wilt installeren.
Zorg anders dat je de installatie-dvd van het oude besturingssysteem bij de hand hebt, hier kan namelijk om gevraagd worden tijdens de installatie van Windows 7. Ook als je een upgrade naar Windows 10 wilt uitvoeren moet het oude besturingssysteem nog op de pc staan.
Voor de nieuwe installatie van Windows 7 heb je heb je ook de 25-cijferige productcode nodig, zonder deze code kun je Windows 7 niet installeren. De sticker met deze code is vaak op de computer te vinden, als hij niet op het doosje van de installatie-dvd zit. Als je computer met Windows 7 nog werkt en je wilt Windows 7 opnieuw installeren dan kun je de productcode achterhalen met Magical Jelly Keyfinder.
OEM-versie
Veel computers worden geleverd met een OEM-versieOEM staat voor Original Equipment Manufacturer-versie. Een versie (van Windows bijvoorbeeld) die niet los verkocht wordt, maar tegelijk met een ander product (zoals een computer of een laptop). Een OEM-versie is goedkoper voor de fabrikant van de pc, maar niet voor de consument omdat de prijs van het besturingssysteem bij de prijs van de computer inbegrepen is. van het besturingssysteem. Deze versies mogen alleen op de computer geïnstalleerd worden waar het pakket bij is geleverd.
Een trend die al langer aan de gang is, is dat er helemáál geen installatie of herstel-dvd’s meegeleverd worden. In plaats daarvan wordt er een herstelbestand geplaatst op een aparte partitie. In dat geval moet je de handleiding lezen om te achterhalen hoe je het besturingssysteem kunt herstellen.
Formatteer je de harde schijf van de oorspronkelijke computer en installeer je daar de bijgeleverde OEM-versie op dan heb je een gewone Windows-versie die niet afwijkt van een los gekocht pakket.
Geschiktheid van de computer
We schreven het al bij de intro van het artikel; je computer moet geschikt zijn voor de Windows-versie die je wilt installeren. Bij een hernieuwde installatie (Dus geen upgrade) van Windows zal dat ongetwijfeld in orde zijn. Maar we vinden dit zo belangrijk dat we het nog een keer melden.
Software
Ook dit zou geen rol mogen spelen als eerder alles naar behoren werkte. Maar … Niet alle software is zomaar onder elke Windows-versie te gebruiken. Controleer daarom of de software die je na de installatie van Windows wilt gaan gebruiken geschikt is voor de versie die je nu opnieuw installeert.
Productcode
Als je Windows 8.1 of Windows 10 opnieuw wilt installeren heb je de productcode niet meer nodig. Microsoft maakt namelijk een hardware profiel aan van je apparaat, aan de hand waarvan bepaald wordt welke versie er op je pc geïnstalleerd mag worden.
Indeling van de harde schijf
Het is verstandig vooraf te bepalen hoe je de harde schijf wilt indelen. Omdat je je foto’s, muziek- en andere bestanden beter niet op de systeempartitie kunt bewaren, hoef je hier ook geen ruimte voor te reserveren. Afhankelijk van de hoeveelheid software die je wilt installeren zou een partitie met een vrije ruimte van 60 tot 100 gigabyte moeten volstaan.
Als de installatie voltooid is kun je bovendien beter de bestandslocaties wijzigen, zodat je bestanden automatisch op de juiste plaats worden opgeslagen.
Als je de harde schijf niet vooraf op de gewenste wijze hebt ingedeeld, kan dit ook tijdens de set-up procedure. Voordat de installatie van Windows begint krijg je namelijk de mogelijkheid de indeling van de harde schijf te wijzigen. Doe dit alleen als je hier bekend mee bent, je loopt anders grote kans bestanden kwijt te raken.
Wil je echt met een schone lei beginnen, verwijder dan tijdens de setup procedure alle bestaande partities en maak ze na het voltooien van de installatie opnieuw aan met Windows schijfbeheer.
In dat geval moet je vooraf wel al je bestanden op een andere (externe USB-) harde schijf of op een ander opslagmedium opslaan.
Gegevens verzamelen
Bepaal welke documenten en bestanden je wilt bewaren, of kopieer ze naar een veilige omgeving en sorteer ze later.
Nogmaals: als je de harde schijf formatteert of partities verwijdert gaan alle gegevens verloren.
De eerste map waar je moet kijken is de map ‘Mijn documenten’, ten tweede is de map ‘Documents and Settings’ belangrijk. Hier bevinden zich behalve je documenten, ook de documenten van andere gebruikers van de computer.
Maar je vindt hier ook de standaard opslaglocaties van je Favorieten van Internet Explorer en Microsoft Edge.
Vergeet bovendien niet de inloggegevens, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen, van sites waar je je voor aangemeld hebt te noteren. Maar controleer ook vooraf of je de gebruikersnamen en wachtwoorden van je e-mailaccounts nog weet.
Gegevens opslaan
Omdat je een geheel nieuw besturingssysteem wilt installeren is het verstandig om een back-up van al je bestanden te maken, zelfs als deze veilig op een andere partitie staan. Mocht het onverhoopt helemaal mis gaan, dan heb je in elk geval nog de beschikking over al je oude bestanden.
Heb je slechts één (grote) harde schijf die bovendien niet verdeeld is in meerdere partities en logische stations, neem dan rustig de tijd om alle mappen en submappen eens te doorzoeken. Verzamel alle bestanden die je wilt bewaren en zet ze op DVD of op een ander opslagmedium.
Is de hoeveelheid gegevens zo groot dat de opslagcapaciteit van een aantal dvd’s niet toereikend is, overweeg dan de aanschaf van een extra harde schijf. Dan raken er zeker geen bestanden kwijt en kun je, als Windows goed werkt, op alle gemak bepalen wat bewaard moet worden en wat weg kan.
Hardware drivers
De ondersteuning voor hardware door Windows is niet altijd even goed geweest. Windows Vista stond er bijvoorbeeld om bekend dat veel drivers niet of niet goed werkten.
Gelukkig is de ondersteuning voor hardware vanaf Windows 7 vrijwel probleemloos.
Toch is het verstandig om de installatiebestanden van je randapparatuur klaar te leggen voordat je Windows opnieuw installeert. Mocht er onverhoopt iets mis gaan bij het installeren van de hardware, dan kun je de hardware nadat de installatie van Windows is voltooid alsnog van de juiste drivers voorzien.
Nog beter is het om te controleren of er misschien een nieuwere versie van de drivers is uitgebracht, deze kun je meestal op de website van de fabrikant downloaden.
Bovendien bieden hardwaredrivers van de fabrikant vaak meer opties dan de standaarddrivers van Windows. En niet onbelangrijk om te weten: Ondanks dat Windows ontzettend veel hardware ondersteunt zijn er veel apparaten die niet werken met de standaarddrivers van Windows.
Scanners en all-in-one printers werken bijvoorbeeld vrijwel altijd alleen met de originele drivers van de fabrikant.
controle van de back-up
Na het maken van de back-up controleer je of deze leesbaar is en werkt.
Opstarten met behulp van het installatiemedium
Als je zeker weet dat je al de bestanden die je wilt behouden op een veilige plek hebt opgeslagen, kun je verder gaan met de installatie van Windows. Dit doe je door (indien nodig) de opstartvolgorde te wijzigen in het bios Het BIOS, wat een afkorting voor Basic Input/Output System is, bevat de basisinstructies voor de eerste communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Tijdens het opstarten van een pc, wanneer het besturingssysteem nog niet geladen is, is dit ook de enige software die beschikbaar is. Als alles in orde lijkt, roept het BIOS vervolgens de bootloader aan. Dit opstarten wordt booten genoemd: de bootstrap-routines in het BIOS zijn de eerste stappen waarmee de computer zichzelf start. van je computer.
Plaats daarna het installatiemedium, start de computer opnieuw op en volg de instructies nauwgezet op.