Houd je computer in topconditie

(Je leest nu pagina 1 van 1)

computerVeel computerproblemen ontstaan doordat er te weinig aandacht aan het onderhoud van de computer wordt besteed. Met onderstaande tips kun je veel voorkomende problemen voorkomen en oplossen.

Wie zijn computer in (top)conditie wil houden kan niet om onderhoud heen. Maar onderhoud is meer dan alleen af en toe defragmenteren en overbodige bestanden verwijderen. Het onderhoud van een computer info Om de computer in topconditie te houden zal je ook gebruik moeten maken van diverse hulpprogramma’s en zelfs de stofzuiger komt er aan te pas. is een doorlopend proces.

Dagelijks onderhoud

Virusdefinities updaten

Één van de belangrijkste dingen die ingesteld moeten zijn om problemen te voorkomen is het automatisch up-to-date houden van de virusdefinities. Meestal gebeurt dit al automatisch, mocht dat bij jou niet het geval zijn stel dit dan alsnog in. Vertrouw niet blindelings op de instellingen van je virusscanner, maar controleer of je ook werkelijk over de laatste virusdefinities beschikt.

Firewall

Zorg dat de firewall ingeschakeld is. De standaard meegeleverde firewall voldoet prima, maar er zijn firewalls (betaald en als freeware) die meer mogelijkheden bieden.

Windows Update

Ook belangrijk is dat Windows Update / Automatische Updates ingeschakeld zijn. In alle Windowsversies worden regelmatig beveiligingsrisico’s gevonden. Voor je eigen veiligheid is het verstandig de hiervoor uitgebrachte updates automatisch uit te laten voeren.

systemtray of  systeemvak

Staan hier iconen die je niet thuis kunt brengen? Het gaat hierbij vaak om programma’s die op de achtergrond werken. Bepaal of het inderdaad nodig is dat dergelijke programma’s actief zijn. Zo niet, sluit ze dan af. info Ook al draaien programma’s op de achtergrond, ze gebruiken toch geheugen. En soms ook bandbreedte van je internetverbinding.. Deze controle kun je ook uitvoeren met taakbeheer. Taakbeheer start je door op de toetsencombinatie Ctrl-Alt-Del(ete) te drukken en dan voor Taakbeheer te kiezen, je ziet dan in één oogopslag welke toepassingen er actief zijn.

Zie ook traag Opstarten / Afsluiten elders op deze pagina

Wekelijks onderhoud

Virusscan

We gaan er van uit dat je een up-to-date virusscanner hebt. Toch is het belangrijk elke week een volledige virusscan uit laten voeren. Want hoe goed je virusscanner ook is, het is nooit uit te sluiten dat er toch een geïnfecteerd bestand weet binnen te komen. Voer daarom elke week een volledige virusscan uit.Vaak kost het veel tijd om een volledige scan uit te laten voeren, daarom is het aan te bevelen dit gedurende de nacht te laten doen., waarbij je instelt dat je alle bestanden wilt laten controleren.

Privacyscan

Wie aan filesharing doet of veel programmaatjes download om uit te proberen, loopt het risico dat er spy– en adware op zijn computer wordt geïnstalleerd. Een deel van deze ongewenste programma’s kun je opsporen met behulp van taakbeheer, beter is het een hier in gespecialiseerd programma te gebruiken, dat je computer automatisch in de gaten houdt.

Software

Defragmentatie en foutcontrole

Minstens zo belangrijk is het om met regelmaat de harde schijf te defragmenterenDefragmetatie wordt vanaf Windows 7 automatisch uitgevoerd, tenzij het heel erg storend is hoef je hier niets aan te wijzigen en op fouten te controleren. Defragmentatie zorgt er voor dat alle bestanden weer op logische wijze gerangschikt worden.

Ook het regelmatig uitvoeren van een foutcontrole kan veel problemen voorkomen. Het onderdeel Foutcontrole kan veel problemen automatisch oplossen, zijn de fouten echter van dien aard dat ze niet gerepareerd kunnen worden, dan kun je nog actie ondernemen door uw gegevens op een ander medium op te slaan.

Opschonen

Controleer elke week de lijst met geïnstalleerde software en verwijder de programma’s die je niet (meer) gebruikt. Doe dit op de juiste manier, via start-instellingen-configuratiescherm-software (Windows XP) of via start-configuratiescherm-Programma’s en onderdelen (vanaf Windows Vista).

Tijdelijke bestanden

Verwijder ook met regelmaat de tijdelijke bestanden, die door Windows of andere programma’s zijn gemaakt. Dit kun je handmatig doen of met behulp van de wizard schijfopruiming

Back-up

Geen enkele voorzorgmaatregel kan garanderen dat je computer nooit zal crashen. In het ergste geval raak je al je gegevens kwijt. Je doet er verstandig aan dagelijks of minimaal 1 maal per week een back-up te maken. Maak een back-up van alle belangrijke gegevens en gebruik daar bijvoorbeeld de standaard utilities van Windows voor en schrijf deze weg op een extern opslagmedium. Nog beter is het een zogenoemde image te maken. Met een image beschik je over een exacte kopie van de harde schijf, waardoor het mogelijk is je hele systeem te herstelen.

(half)jaarlijkse beurt

Hardware schoonmaken

Stof is de grootste vijand van je computer. De hoeveelheid stof die zich in de systeemkast ophoopt zal je verbazen. De enige oplossing is de kast openen en heel voorzichtig het stof er uit te zuigen. Controleer wel eerst of alle kabels en onderdelen goed vast zitten en stel de stofzuiger in op de laagste stand.

Hardware controleren

Wanneer je de systeemkast toch opent voor de jaarlijkse schoonmaakbeurt is het verstandig om gelijk de werking van de diverse onderdelen te controleren. Laat de kast na het stofzuigen nog even open en start de computer op. Controleer nu of alle ventilatoren goed draaien – vergeet de ventilator van de voeding niet. Vervang ventilatoren die niet goed draaien zo snel mogelijk, of laat dit doen door iemand die dit klusje vaker gedaan heeft.
Controleer tenslotte nog of de harde schijf en de voeding niet ongewoon warm worden.

Driverupdates

Voor veel hardwarecomponenten komen er geregeld updates van drivers uit. Vaak worden hiermee (ook) veiligheidsproblemen opgelost. Zorg er in elk geval voor de juiste drivers te installeren, dit komt de snelheid en de functionaliteit van de hardware ten goede.

Belangrijke updates zijn die voor het BIOS van je moederbord, hardwaredrivers voor de grafische kaart en voor multimediaprogramma’s. voer deze updates alleen uit als je zeker weet hoe dit moet, besteed dit karweitje anders liever uit aan iemand die hier ervaring mee heeft.

Traag Opstarten / Afsluiten

Als de computer goed werkt zal het opstarten niet veel meer dan 30 seconden in beslag nemen. Duurt het opstarten merkbaar langer dan is het waarschijnlijk dat er tal van toepassingen en processen worden opgestart (die op de achtergrond draaien) die niet alleen het opstartproces vertragen, maar een negatieve invloed op de gehele werking van de computer kunnen hebben.

(Je leest nu pagina 1 van 1)