Terug naar boven

24-10-2012

Schijfletters aanpassen met schijfbeheer van Windows 7

Tell a
friend

Trefwoorden:
partities en logische stations, een andere letter toewijzen, installatiebestanden zoeken, op de computer aangesloten schijven, schijfbeheer, partitie, logisch station, Stationsletter en paden wijzigen, Stationsletters toewijzen, beschikbare stationsletters

Onder Windows 7 is het gebruik van dit hulpprogramma een stuk gemakkelijker dan onder eerdere Windowsversies. Daarnaast beschikt schijfbeheer van Windows 7 over nieuwe mogelijkheden, zo is het mogelijk direct vanuit Windows bestaande partities te verkleinen. Voorheen had je daar een apart schijfbeheerprogramma voor nodig. Maak voordat je met je harde schijf of schijven aan de slag gaat eerst een back-up. Bij een aantal handelingen bestaat namelijk het risico dat je (een deel van) de harde schijf opnieuw formatteert en dan gaat alle data verloren.

Om je gegevens dan terug te halen heb je alsnog een (duur) apart programma nodig

Het is verstandig automatisch afspelen uit te schakelen voor je verder gaat. Omdat Windows schijfbeheer en Automatisch afspelen elkaar soms in de weg zitten is het verstandig, voor je met Windows schijfbeheer aan het werk gaat, de optie "Automatisch afspelen" uit te schakelen.

Schijfbeheer starten

Ga naar het Bureaublad en klik met rechts op het icoon van de computer.

Deze computer

Kies is in het contextmenu voor "Beheren"

computerbeheer

Klik in het linker venster van het scherm computerbeheer op "Schijfbeheer"

schijfbeheer

Je krijgt nu een overzicht van de op de computer aangesloten schijven Sluit eerst alle externe schijven (en kaarlezers) aan en wijs deze en de DVD-spaeler(s) een eigen letter toe. Begin met de DVD-speler een zo hoog mogeleijke letter toe te wijzen (bijvoorbeeld de letter Z en voor elke kaartlezer een letter die daarop volgt. Zo heb je alrijd overzicht..

computerbeer

Klik met de rechtermuisknop op de partitie of het logische
station waar je een andere schijfletter aan toe wilt wijzen.

ongeordende logische stations

Kies nu voor "Stationsletter en paden wijzigen..."

stationsletter en paden wijzigen

Je krijgt nu drie opties. "Toevoegen...", "Wijzigen..." en "Verwijderen", Kies "Wijzigen..."

stationsletter wijzigen

Klik op het pijltje naast de huidige stationsletter voor een overzicht van de beschikbare stationsletters.
Letters die al toegewezen zijn aan andere stations zijn niet beschikbaar.

de stationsletter toewijzen

Juiste volgorde

Wil je de toegekende schijfletters bijvoorbeeld in alfabetische vollgorde, verwijder dan de letters Je verwijdert hier alleen de toegewezen stationsletter mee, dus alle gegevens blijven behouden. Ze zijn alleen niet meer zichtbaar vanuit onder andere Windows Verkenner. Zodra je een letter toegewezen hebt zijn alle gegevens weer beschikbaar. van de stations die je in een andere volgorde in Windows Verkenner wilt weergeven.

stationsletter verwijderen

Windows zal nu waarschuwen dat sommige programma's mogelijk niet meer goed werken. Als er op deze partitie geen programma's geïnstalleerd zijn kun je de waarschuwing negeren.

stationsletter verwijderen

Soms lukt het verwijderen of wijzigen van de stationslette niet zonder de computer opnieuw op te starten. De stationsletter wordt pas gewijzigd of verwijderd nadat de computer opnieuw is opgestart.. Verwijder alle stationsletters en geef elke keer aan dat je door wilt gaan.

het volume is in gebruik

Als alle stationsletters die je wilt wijzigen verwijderd zijn start je de computer opnieuw op.

Stationsletters toewijzen

Als de computer opnieuw opgestart is zijn alle stationsletters die je zojuist verwijderd hebt weer beschikbaar om toe te wijzen aan de partities en de logische stations die je van een anddere schijfletter wilt voorzien. Open Schijfbeheer weer en klik met rechts op een van de logische stations die geen letter heeft.

geen stationsletters

Kies weer voor "Stationsletter en paden wijzigen..."

stationsletter en paden wijzigen

Klik op "Toevoegen.."

stationsletter toevoegen

Kies de de stationsletter die je wilt toewijzen.

stationsletter kiezen

Herhaal deze stap voor alle partities en logische stations tot alles naar wens is.

toegwezen stationsletters