19-10-2008

Codecs en hulpprogramma's installeren

Windows Vista is zoals te verwachten was weer completer dan voorganger Windows XP. Om een DVD-film af te spelen hoeft u geen aparte (software)dvd-speler meer te installeren. Afspelen van dvd’s gaat direct vanuit Windows mediaspeler of MediaCenter.

Toch ontbreken er nog wel een paar dingen. Zo zijn er geen codecs aanwezig om multimediabestanden af te spelen en ook ondersteuning voor Javascript ontbreekt.

Codecs

vistacodecsAls u multimedia wilt bekijken (op internet), hebt u daar verschillende codecs bij nodig. Met Vista Codec Package installeert u alle onmisbare codecs en filters.
Het pakket bevat geen mediaspeler en wijzigt niets aan uw bestandskoppelingen. Na het installeren kunt u elke versie van uw mediaspeler gebruiken om dvd's, films en videoclips in elk formaat te bekijken. Streaming video van het Realplayer- of Quicktime-formaat worden dan rechtstreeks ondersteund in uw browser, zonder dat u daarvoor de betreffende software hoeft te installeren.
Bij de installatie kiest u zelf welke codecs u precies nodig hebt. Wilt u achteraf toch nog bepaalde onderdelen kwijt, dan kunt u deze apart verwijderen zonder dat u daarvoor het hele pakket moet weghalen.
Windows 2000/XP/Vista
Handmatig elke softwarespeler installeren is niet alleen tijdrovend, maar ook nadelig voor uw instellingen. Elke speler wil namelijk de functie van standaardspeler te vervullen. Vista Codec Package installeert al de codecs en filters die u nodig hebt.

Download Vista Codec Package

Link 1 Link 2 Link 3

Javascript

Java inschakelen in Internet Explorer

Java is een webtechnologie voor het maken van interactieve inhoud of animaties voor internet, zoals spelprogramma's of geavanceerde financiële toepassingen. Java-programma's worden automatisch naar uw computer gedownload wanneer u ze gebruikt en hoeven niet te worden geïnstalleerd. U kunt Java-programma's uitvoeren in Internet Explorer als een virtual machine op uw computer is geïnstalleerd en ingeschakeld. Als Java Virtual Machine wordt geïnstalleerd in Internet Explorer, wordt Java standaard ingeschakeld en geconfigureerd met maximale beveiligingsinstellingen. Als Java niet is geïnstalleerd, ontvangt u een dialoogvenster met een koppeling naar meer informatie.

Download Java Virtual Machine
java

Nadat u Java hebt geïnstalleerd, kunt u Java als volgt in- of uitschakelen:

Java Virtual Machine in- of uitschakelen

Start internet Explorer

Klik op de knop Extra en klik vervolgens op Internetopties.

Klik op de tab Geavanceerd.

Als Java is geïnstalleerd, ziet u een gedeelte Java in de lijst Instellingen. Schakel het selectievakje onder Java in als u Java wilt activeren. Schakel het selectievakje onder Java uit als u Java wilt uitschakelen. Klik op OK als u klaar bent.

Opmerking
Als u Java Virtual Machine van uw computer wilt verwijderen, gebruikt u Een programma verwijderen of wijzigen in Windows Configuratiescherm.

Downloadgegevens

GRATIS - Java Runtime Environment Version 6 Update 1
(bestandsgrootte: ~7.1MB)
Geschatte downloadtijden:
lage bandbreedte ~40 minuten
Hoge bandbreedte ~ 3 minuten

Downloaden starten

OPMERKING: deze download is bestemd voor gebruikers van Internet Explorer op het Windows-besturingssysteem.

Installatie-instructies

Klik op de knop Begin Download (Downloaden starten) om te beginnen met downloaden.
Gebruikers van Windows XP SP2: controleer uw browservenster om te zien of aan de bovenkant van dat venster in de informatiebalk het volgende bericht wordt weergegeven: 'This site might require the following ActiveX control: J2SE Runtime Environment 6 Update 1 '.
Als dit bericht wordt weergegeven, klikt u op de informatiebalk om ActiveX control in te schakelen en door te gaan met de installatie van de Java-software.

Klik op Install (Installeren) om het installatieproces te starten.

Het downloaden begint. Tijdens het downloaden wordt in een voortgangsvenster aangegeven hoe lang het duurt voordat het downloaden klaar is. Het downloaden kan bij een snelle internetverbinding een paar seconden duren en bij een erg langzame verbinding een half uur of langer. Zodra het downloaden klaar is, begint automatisch het installatieproces.

Vervolgens wordt het venster Setup Type (Installatietype) weergegeven waarin u een standaardinstallatie of aangepaste installatie kunt kiezen. Het wordt aanbevolen dat u de optie Typical (Standaard, dit is de standaardoptie) kiest tenzij u een gevorderde gebruiker bent en u meer controle wilt hebben over de onderdelen die worden geïnstalleerd. Klik nadat u hebt gecontroleerd of de optie Typical (Standaard) is geselecteerd op Next (Volgende) om door te gaan met de installatie.

Als de installatie is voltooid, wordt de pagina Verify Installation (Installatie testen) weergegeven, waarop u kunt controleren welke versie van java is geïnstalleerd.

Systeemvereisten

Windows 2000 (SP3+)
Windows XP Home
Windows XP Professional (SP1+)
Windows Server 2003 Editions
Intel en 100% compatibele processors worden ondersteund. Een Pentium 166 MHz of een snellere processor met ten minste 64 MB fysiek RAM wordt aanbevolen. U hebt daarnaast minimaal 98 MB vrije schijfruimte nodig.