Terug naar boven

19-10-2008

Het geheugengebruik van Windows Vista optimaliseren

Tell a
friend

Trefwoorden:
RAM-geheugen, Geavanceerde systeeminstellingen, Door het systeem beheerde grootte, instellingen voor prestaties, Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren, Door het systeem beheerde grootte

Als je over voldoende intern geheugen beschikt kun je Windows zo veel mogelijk gebruik laten maken van RAM-geheugen.

Niet meer swappen.

Dit doe je door een wijziging in het register aan te brengen. Open de registereditor door in het zoekvak regedit te typen gevolgd door een druk op de entertoets. Ga nu naar [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement]
en wijzig de waarde van de DWORD-waarde “DisablePagingExecutive”  van 0 in 1.

Start de computer opnieuw op om de wijzigingen van kracht te laten worden.
 
Vanaf nu zal Windows alleen nog een beroep doen op het wisselbestand als dat nodig is, dat wil zeggen als er te weinig RAM-geheugen vrij is.

Wisselbestand instellen

Om te zorgen dat er zo weinig mogelijk schijfruimte gebruikt wordt voor het virtuele geheugen moeten we Windows nog vertellen hoeveel virtueel er aangemaakt mag worden en waar dat moet gebeuren.
Open het configuratiescherm en dubbelklik op SYSTEEM. Kies in het nu geopende venster voor “Geavanceerde systeeminstellingen”

wisselbestand instellen

Ga naar het tabblad geavanceerd en kies instellingen voor prestaties.

wisselbestand instellen

Je kunt hier instellen hoe Windows Vista het geheugen moet gebruiken.
Je hebt de keus uit de volgende opties

wisselbestand instellen

Kies nu het tabblad geavanceerd.
U ziet nu hoeveel virtueel geheugen Windows Vista heeft aangemaakt. Klik op “Wijzigen” om de instellingen aan te passen.

wisselbestand instellen

Om wijzigingen in deze instellingen te kunnen maken haalt u het vinkje voor “Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren” weg.

wisselbestand instellen

Selecteer het station dat het virtuele geheugen moet bevatten en kies voor “Door het systeem beheerde grootte” om Windows te laten bepalen hoe groot het virtuele geheugen moet zijn.
Of aangepaste grootte als je zelf wilt bepalen hoeveel ruimte er gereserveerd mag worden voor het virtuele geheugen. Stel dan het maximum toe te wijzen virtueel geheugen in en klik op instellen. De grootte van het in te stellen virtuele geheugen hangt samen met de hoeveelheid RAM-geheugen in uw computer aanwezig. Hoe meer RAM-geheugen er in uw computer aanwezig is des te kleiner kunt u de hoeveelheid virtueel geheugen instellen. Het beste kunt u hiermee experimenteren tot u tevreden bent over de werking van de computer. Selecteer vervolgens de andere stations een voor een en geef aan dat er geen wisselbestand moet komen.

wisselbestand instellen