30-10-2012

Menu start aanpassen

Het startmenu op alfabetische volgorde

De eenvoudigste manier om het menu start van Windows vista te ordenen is er voor te zorgen dat alle mappen en koppelingen in alfabetische volorde komen te staan. Klik op Start -> Alle Programma's en klik met rechts op en willekeurige snelkoppeling. Kies vervolgens voor Sorteren op naam

Zelf mappen aanmaken in het Menu Sstart

Overzichtelijker is het daarom zelf submappen te maken met namen die verwijzen naar het type programma dat zich daarin bevindt. Bijvoorbeeld een map "Branden" voor alle programma's die met het branden van cd's en dvd's te maken hebben. En een andere map met "Beeldbewerking" voor programma's die met beeldbewerking te maken hebben. Heb je een map gemaakt dan is het eenvoudig een kwestie van de bestaande programmakoppelingen en mappen er heen te slepen om het Menu Start te ordenen.

Wanneer je als beheerder bent ingelogd kun je op deze manier ook bepalen welke gebruiker wel
en welke gebruiker vooral geen gebruik mag maken van bepaalde programma's.

Je voorkomt daarmee dat iedereen gebruik kan maken van programma's die eigenlijk alleen door de beheerder gebruikt mogen worden. Denk hierbij aan programma's die bijvoorbeeld wijzigingen in het register aanbrengen.

Zie ook: Privacy en beveiliging verbeteren

De gebruikersgebonden mappen van het Menu Start vindt u in:
C:\Users\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs

Plaats hier voor iedere gebruiker de mappen met programmakoppelingen die hij mag gebruiken.

Pas tenslotte nog de map: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs aan door hier programmakoppelingen te plaatsen naar programma's die iedereen mag gebruiken.

Door een juiste keus te maken kun je als beheerder voor iedereen bepalen welke programma's toegankelijk zijn en welke niet.