11-10-2012

Windows Aero uitschakelen

Deze tekst is oorspronkelijk bedoeld voor gebruikers van Windows Vista.

Het uitschakelen van de Windows Aero interface in Windows 7 werkt echter op de zelfde wijze als hieronder beschreven.

Windows Aero is de best ontworpen en meest functionele Windowsgebruikersinterface aller tijden. Windows Aero is beschikbaar voor pc's met een compatibele grafische adapter waarop de Home Premium-, Business-, Ultimate- of Enterprise-versie van Windows Vista wordt uitgevoerd en geeft uw pc een geheel nieuwe vormgeving. Windows Aero biedt u een eersteklas gebruikservaring waardoor het visualiseren van en werken met informatie wordt vergemakkelijkt en het bureaublad vlotter en stabieler functioneert.

Bovenstaande is ontleend aan Microsoft, en waarschijnlijk hebben ze gelijk. Maar wat als je een minder krachtige processor in je computer hebt en toch Windows Vista wilt installeren? Je kunt dan overwegen om AERO uit te schakelen. Het scheelt zeker rekenkracht, maar ook niet exorbitant, je moet er dus geen wonderen van verwachten. Maar alle beetjes helpen en misschien is dit net het beetje dat je nodig hebt om toch met Windows Vista te kunnen werken op een wat minder krachtige computer.

Bovendien is een minder krachtige (oudere) computer vaak ook van een minder krachtige grafische kaart voorzien en juist deze combinatie zorgt er voor dat Windows vista niet lekker werkt op een dergelijke computer

De processorsnelheid is zelfs minder kritisch dan gedacht, juist de aanwezigheid van een grafische kaart met een snelle processor en een behoorlijk groot geheugen zorgen er voor dat Windows Vista goed werkt. Maar het is natuurlijk niet zinvol om alleen te investeren in een (dure) snelle grafische kaart.

Toch is het mogelijk Windows Vista op een dergelijke computer te installeren zonder dat dit ten koste van de prestaties gaat. Je zult echter wel minstens één concessie moeten doen: afzien van Aero.

Alleen Aero uitschakelen

Door alleen Aero uit te schakelen behoud je wel de vormgeving van Windows Vista,
maar beschik je ook niet meer over flip 3D.

Klassieke weergave

Vergt Windows Vista zonder Aero nog te veel van je computer en je grafische kaart dan kun je overwegen te kiezen voor de klassieke weergave. In de klassieke weergave heeft Windows Vista veel weg van Windows XP (in de klassieke weergave), maar je kunt hierdoor wel met het nieuwste besturingssysteem werken.

Hierdoor zorg je er voor dat je computer optimaal beveiligd is omdat het beveiligingsniveau in Windows Vista aanmerkelijk hoger ligt dan bij de voorganger Windows XP.

Dat je dan misschien niet al de fraaie visuele effecten kunt gebruiken moet je dan maar op de koop toe nemen, bij Windows XP heb je deze tenslotte ook niet.

Windows Aero uitschakelen

Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en klik op "Aan persoonlijke voorkeur aanpassen".


Aero uitschakelen

Klik op "Kleur en vormgeving van vensters".


kleur en vormgeving van vensters aanpassen

Klik op "Eigenschappen van klassieke vormgeving openen voor meer kleuropties".

kleur_en_vormgeving_van_vensters_aanpassen

 

Kies bij kleurenschema voor de gewenste kleurencombinatie. Wilt u wel de vormgeving van Windows Vista, maar zonder Aero, kies dan voor Windows Vista Basic.

Vergt Windows Vista zonder Aero nog te veel van je computer en je grafische kaart dan kun je overwegen te kiezen voor de klassieke weergave. In de klassieke weergave heeft Windows Vista veel weg van Windows XP
(in de klassieke weergave), maar je kunt hierdoor wel met het nieuwste besturingssysteem werken.

Aero uitschakelen