Wizard Bestanden en instellingen overzetten

xp logoAls je een nieuwe computer hebt gekocht of Windows (XP) opnieuw wilt installeren is het een flinke klus om alle instellingen handmatig terug te zetten nadat Windows opnieuw is geïnstalleerd. Gelukkig kan het ook anders, namelijk met de wizard "Wizard Bestanden en instellingen overzetten"

defragmentatie

Het wisselbestand van Windows XP defragmenteren

Fragmentatie of versnippering van bestanden op een harde schijf komt voor als er bij het schrijven van een bestand niet voldoende aaneengesloten vrije ruimte is om alle gegevens achter elkaar te kunnen opslaan. Het bestand wordt dan opgedeeld en verspreid over lege plekken op de harde schijf opgeslagen. Gevolg hiervan is dat bij het lezen van het bestand de leeskop meermaals opnieuw moet worden gepositioneerd en dat er pas gelezen kan worden als de betreffende sector zich onder de leeskop bevindt.

Het wisselbestand is echter een zogenoemd systeembestand en bovendien altijd in gebruik. Hierdoor is het niet mogelijk dit bestand met de standaard defragmentatiemethode te defragmenteren. Toch is het mogelijk een gedefragmenteerd wisselbestand te krijgen als je over meer dan één partitie beschikt.

systeemherstel

Windows XP herstellen met systeemherstel

xp logo

Met Systeemherstel kun je automatisch herstelpunten maken of herstelpunten maken wanneer je ze nodig hebt. Met Systeemherstel kunt u alle huidige systeembestanden en instellingen vervangen door die van een eerder tijdstip zonder dat u hierdoor veel persoonlijke gegevensbestanden kwijtraakt. Zo wordt er bijvoorbeeld een herstelpunt gemaakt, nadat een nieuwe computer voor het eerst is gestart.

windows repareren

Windows XP repareren

In dit artikel wordt beschreven hoe u een interne upgrade, ofwel hernieuwde installatie, van Microsoft Windows XP uitvoert. Dit wordt ook wel een herstelinstallatie genoemd. Bij deze installatie wordt Windows in dezelfde map geïnstalleerd. U kunt een interne upgrade van Windows uitvoeren als uw installatie van Windows moet worden hersteld.

Werken met de register-editor (regedit.exe)

Het Windows Register bevat allerlei gegevens over instellingen van Windows, de hardware in uw computer en de softwareprogramma’s die u gebruikt. Met behulp van de ingebouwde Register-editor kan men deze instellingen wijzigen of aanvullen en zo de werking van Windows XP beïnvloeden. Ook zijn er hulpprogramma’s om deze (vaak verborgen) speciale instellingen te bereiken.

Tips voor een betere werking

Met deze tips kun je Windows XP sneller en beter laten werken

taakbeheer

Taakbeheer – welke software is er actief op mijncomputer?

Taakbeheer biedt informatie over de programma’s en processen die worden uitgevoerd op uw computer.

Het geeft tevens de meestgebruikte prestatiemeters van processen weer.

Met Taakbeheer kunt u programma’s starten, processen starten of (vastgelopen) processen beëindigen en een dynamische weergave bekijken van de prestaties van de computer. Met de gegevens van taan taakbeheer kun je zelfs problemen oplossen.

Overzicht van sneltoetsen in Windows XP

Overzicht van sneltoetsen in Windows XP

Sneltoetsen zijn een toetsencombinatie op het toetsenbord waarmee functies of commando’s in computerprogramma’s geactiveerd kunnen worden. Een toetsencombinatie werkt sneller dan verschillende handelingen.

Elk programma heeft zijn eigen functies. Hierdoor verschillen de sneltoetscombinaties van de verschillende programma’s.

De computer in slaapstand zetten

In de slaapstand wordt de huidige toestand van de computer opgeslagen op de vaste schijf van de computer, waarna de computer vrijwel volledig wordt uitgeschakeld. De slaapstand vergt wat meer tijd dan stand-by, ook het inschakelen duurt wat langer, omdat de gebruikelijke opstartprocedure (boot-proces) afgewerkt moet worden. Toch moet daarbij opgemerkt worden dat de slaapstand van Windows XP sneller werkt dan die van eerdere Windows versies.

Het voordeel van de slaapstand boven stand-by is, dat de slaapstand dagen kan duren, terwijl stand-by alleen voor korte perioden is bedoeld. Als het systeem uit de slaapstand ontwaakt staat alles er weer precies zo bij, als toen u er voor de laatste keer mee werkte. De slaapstand is dan ook de ideale stand voor de nacht, het weekend of andere situaties.

Windows XP Professional Services, Details, Beschrijvingen en Verklaringen

Veel mensen weten niet dat Windows XP soms tientallen ‘services’ op de achtergrond in gebruik heeft. Veel van deze services zijn nodig om taken uit te voeren als het weergeven van geluid of bestanden af te drukken.

Maar een groot deel van deze services is niet elke keer dat Windows opstart nodig en een ander deel van deze services is helemaal niet nodig om Windows zijn werk te laten doen.

Zelf kiezen welke services gestart worden

Door zelf in te stellen welke services gestart moeten worden als Windows XP wordt opgestart kun je een kleine prestatiewinst behalen. Onderstaand vind je een overzicht (in het Engels) van de services die geladen (kunnen) worden bij het opstarten van Windows.

Achtergrondservices in of uitschakelen

Bij het opstarten van Windows XP wordt er een flink aantal achtergrondprogramma’s gestart de zogenoemde services. Standaard worden er zoveel services gestart dat de computer bijna elke achtergrondtaak automatisch kan uitvoeren zonder tussenkomst van de gebruiker. Toch kun je door zelf te kiezen welke services je laat opstarten een kleine prestatiewinst behalen, zeker als je wat krap in het interne geheugen zit.

partities

Schijfletters aanpassen en verbergen

De harde schijven van tegenwoordig hebben een opslagcapaciteit van honderden gigabytes. Daarnaast beschikken we vaak ook nog over USB-sticks en kaartlezers. Ook deze opslagapparaten eisen een eigen stationsletter op, terwijl we vaak maar een beperkt aantal soorten geheugenkaartjes gebruiken. Door de harde schijf in partities en logische stations te verdelen behoud je het overzicht.

Daarnaast is het handig om de al aanwezige schijfletters te ordenen en ongebruikte schijfletters te verwijderen.

Voor jou geselecteerd

Wisselbestand aanpassen

Als u over minimaal over 512 Mb intern geheugen beschikt kunt u Windows zo veel mogelijk gebruik laten maken van RAM-geheugen.

Nu is het nog zaak Windows op te dragen zo weinig mogelijk gebruik te maken van het virtuele geheugen omdat het RAM-geheugen veel sneller is. Dit doen we door een wijziging in het register aan te brengen.

Ga naar start, uitvoeren en typ regedit in het invoervak en druk op de entertoets.

Blader nu naar

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement] Of download de registersleutel Hier

Ga naar bewerken, nieuw en maak een nieuwe D-WORDwaarde aan die u de naamDisablePagingExecutive geeft, gevolgd door enter.

DisablePagingExecutive

Dubbelklik er op en geef het de waarde 1.

waardegegevens

Start de computer opnieuw op om de wijzigingen van kracht te laten worden. 

Vanaf nu zal Windows proberen alleen nog gebruik maken van het interne geheugenen alleen nog een beroep doen op het wisselbestand als dat nodig is.

Wisselbestand instellen

Om te zorgen dat er zo weinig mogelijk schijfruimte gebruikt wordt voor het virtuele geheugen moeten we Windows nog vertellen hoeveel virtueel er aangemaakt mag worden en waar dat moet gebeuren.

Doe dat als volgt: ga naar het bureaublad klik met rechts op "Deze computer"en kies voor eigenschappen.Ga naar het tabblad geavanceerd en kies instellingen voor prestaties. Kies ook hier het tabblad geavanceerd. Selecteer het station dat het virtuele geheugen moet bevatten en kies voor aangepaste grootte, stel het maximum toe te wijzen virtueel geheugen en klik op instellen. Selecteer de andere stations een voor een en geef aan dat er geen wisselbestand moet komen.

station dat het virtuele geheugen moet bevatten

Optimale instellingen

Windows is nu zo ingesteld dat er zo weinig mogelijk gebruik wordt gemaakt van het wisselbestand.Dit betekent echter niet dat we helemaal zonder wisselbestand kunnen. Want 512 mb ramgeheugen is het absloute minimum. Om soepel te kunnen werken en de meeste applicaties probleemloos te laten draaien moet u bij een intern geheugen van 512 mb rekenen op een swapgeheugen van ± 400 mb. Om tot een goed resultaat te komen zult u waarschijnlijk een beetje moeten experimenteren.

Klik op het rondje voor "Aangepaste grootte" en geef bij Begingrootte en bij Maximale grootte de zelfde waarde op, hiermee voorkomt u dat de grootte van het wisselbestand reglmatig wordt gewijzigd. Met een Pentium III op 667 MHz moet u dan probleemloos de meeste software kunnen draaien.