Windows XP (opnieuw) installeren

Dit artikel is op gepubliceerd
in Windows XP installeren en op 4 maart 2016 bijgewerkt

Na het treffen van de voorbereidingen zoals het opslaan van persoonlijke gegevens, gegevens van uw
e-mailaccounts, wachtwoorden en hardwaredrivers, het contoleren van de back-up en de installatie-cd kunnen we Windows XP daadwerkelijk gaan installeren.

Plaats de installatie-cd in de cd of dvd-speler en start de computer opnieuw op.

De volgende boodschap verschijnt nu op het beeldscherm.

opstarten van cd

De installatie begint.

hardwareconfiguratie controleren

Het is belangrijk deze en de volgende stappen nauwkeurig te volgen omdat u anders kans hebt Windows XP opnieuw te installeren zónder de harde schijf te formatteren. Dat is niet de bedoeling, daar we alle problemen definitief willen oplossen. Na het opstarten van de computer met behulp van installatie-cd hebben we 3 opties waaruit we kunnen kiezen: één om Windows XP te installeren, één om Windows XP te repareren en tot slot één om de installatieprocedure te beëindigen. Om een schone installatie te beginnen moet u hier op de entertoets drukken. U krijgt nu de licentieovereenkomst te zien, deze accepteert u door op F8 te drukken. Nu moet u aangeven waar u Windows XP wilt installeren. Als u maar één harde schijf zonder partitities in de computer hebt zitten hebt u maar één keuzemogelijkheid.

 

Het is in dit geval aan te bevelen de schijf alsnog op te delen in meerdere partities omdat we verderop in het stappenplan de risico’s van eventueel gegevensverlies gaan inperken door de standaard bestandslocaties te wijzigen.

Met meer dan één harde schijf of partities moet u even goed opletten. In principe wordt het besturingssysteem op de C-schijf geïnstalleerd. Een partitie kiezen doet u door middel van de pijltjestoetsen, waarna u op Enter drukt. Vervolgens zult u het station moeten formatteren, u hebt hier de keus uit snel formatteren en gewoon formatteren. Als u Windows XP opnieuw installeert omdat er iets mis was met het besturingssysteem kiezen we voor gewoon formatteren omdat er dan ook een controle van de harde schijf wordt uitgevoerd. Problemen kunnen door een niet goed werkende schijf veroorzaakt worden. Door nu te kiezen voor gewoon formatteren, sluiten we dit direct uit. Selecteer deze optie en bevestig met enter. Druk in het volgende venster op F om het formatteren te starten. Dit kan een heel langdurig proces zijn als het een grote harde schijf of partitie is, dus even geduld a.u.b.

set-up

Windows set-up zal nu de benodigde bestanden naar de harde schijf kopiëren.

bestanden kopieren

Nadat de bestanden gekopieerd zijn zal de installatie van start gaan. De installatie zal vervolgens aangeven dat het systeem gaat initialiseren en start vervolgens opnieuw op. Het is nu belangrijk dat u het systeem NIET meer opstart van de cd. Zodra het menu opgestart wordt dat in het eerste plaatje wordt aangegeven dan moet u niet op een toets drukken. Na een paar seconden zal de set-up gewoon doorgaan.

Nadat het systeem is herstart zal de set-up beginnen met de Windows XP set-up wizard.

Klik op volgende en ga akkoord met de gebruiksrechtovereenkomst die Microsoft voorstelt aan zijn gebruikers.

gebruiksrechtovereenkomst

Nadat u akkoord bent gegaan zal de set-up vragen om het serienummer dat u bij de aanschaf van Windows XP hebt gekregen. Vul deze in en klik volgende. Hierna zal de set-up beginnen met het installeren van Windows XP. Na een tijdje zal de set-up een pop-upscherm geven voor het instellen van de landinstellingen.

Druk op aanpassen

landinstellingen

Selecteer bij standaarden en notaties zonodig Nederland en doe dit ook bij de locatie.

landinstellingen volgende

Klik vervolgens op de tab talen en kies details. Selecteer de onderstaande waarden om uw toetsenbord instellingen op Nederlands te zetten. Eventueel kunt u hier ook een extra taal voor het toetsenbord invoeren.

toetsenbordinstellingen

Druk op o.k. en kies vervolgens volgende. Set-up zal nu met de vraag komen om uw naam en organisatie in te vullen. Vul uw naam in en kies Volgende.

naam en organisatie

 

Set-up komt nu met de vraag om pc pc een naam te geven en om een wachtwoord te bedenken voor de administrator van het systeem. Indien u van uw internetprovider een naam hebt gekregen voor uw systeem, dan kunt u deze hier in vullen. Het wachtwoord van je administrator is zeer belangrijk. Vul dit zeker in en laat het invoervak niet blanco. Hackers zullen namelijk als eerste proberen het systeem te kraken door een blanco password te gebruiken. Vergeet dit wachtwoord niet. Eventueel zult u het later nodig hebben.

wachtwoord opgeven

Druk op Volgende en selecteer onderstaande Tijdzone en druk nogmaals op volgende.

datum en tijd

Na de Datum en tijd zal de set-up vragen om de netwerkinstellingen. Selecteer standaard en druk volgende.
Set-up zal de netwerk verbindingen gaan voorbereiden en gaat vervolgens verder met de installatie van Windows XP. Na een tijdje zal het systeem herstart worden. Denk er aan om niet op een toets te drukken totdat Windows XP begint met laden. Het volgende boxje zal verschijnen. Klik op o.k.

beeldscherminstellingen

Windows XP zal vervolgens met wat start-up vragen beginnen. Deze vragen houden in dat u meerdere gebruikers kunt aanmaken die gebruik maken van het systeem. Het is raadzaam om tenminste 1 gebruiker aan te maken. Indien u 1 gebruiker aanmaakt zonder wachtwoord dan zal Windows XP automatisch inloggen tijdens het starten van de pc. Volg de stappen en en Windows XP is geïnstalleerd.