Terug naar boven

23-12-2012

Servicepack II installeren

Tell a
friend

Trefwoorden:
windows xp, servicepack 2

Deze pagina is niet langer actueel en daarom vervangen door:
Uw (Intel®) processor optimaal instellen

Al kort na de introductie van Windows XP bleek er een hoop mis te zijn met de beveiliging. Er werd dan ook al redelijk snel een tweede servicepack uitgegeven. Het werd aangeraden dit tweede servicepack zo snel mogelijk (na het opnieuw installeren van Windows XP) te installeren.

Inmiddels zijn de meeste installatieschijven van Windows XP voorzien van servicepack 2 of zelfs van servicepack 3 of door de gebruikers zelf voorzien van de benodigde servicepacks. (slipstreaming)Daarnaast is het zo dat de servicepacks met behulp van Windows Update gedistribeerd worden, waardoor de noodzaak zelf een servicepack te downloaden en te installeren is verminderd. Vooral ook omdat het merendeel van de gebruikers over een vaste internetverbinding beschikt (kabel/adsl) waardoor inbellen met een traag modem niet meer nodig om de updates en patches binnen te halen.

Zelf servicepack 2 installeren

Een Service pack (ook wel SP) is een algemene term die bij software wordt gebruikt voor een grote hoeveelheid updates van software die tegelijk worden uitgebracht als één installatiepakket. Service packs worden meestal uitgegeven wanneer een grote hoeveelheid updates is vrijgegeven. Het installeren van een Service pack is makkelijker en goedkoper dan het installeren van de aparte updates. Ook zullen fouten minder vaak voorkomen. In tegenstelling tot de updates en hotfixes is een service pack voorzien van releasenotes.

De term service pack is vooral bekend van de Windows-besturingssystemen van Microsoft. Microsoft Service Packs verschenen voor het eerst voor Windows NT, maar worden nu ook voor Microsoft Office en de nieuwere versies van Windows zoals Windows 7 gemaakt. Service packs worden meestal genummerd uitgegeven (bijvoorbeeld 1, 2, 3a, 3b) voor het geval meerdere service packs nodig zijn.

Door sommige softwarefabrikanten wordt ook de term upgrade gebruikt voor een Service Pack.

TIP

Als u een recente versie van Windows XP gekocht heeft of service pack II geslipstreamd heeft kunt u deze stap overslaan en direct doorgaan met de volgende stap van de installatie:

Bestandslocaties wijzigen

 

 

 

 

 

Als u Service Pack 2 voor Windows XP installeert op uw computer met Windows XP, weet u zeker dat u het best beveiligde Windows-besturingssysteem gebruikt dat momenteel beschikbaar is. U wordt ondersteund door de nieuwste functies en standaardbeveiligingsinstellingen die de algehele bescherming van uw computer aanzienlijk verbeteren.

service pack 2

Overzicht van Microsoft Windows XP Service Pack 2

Installatiebestand openen.

Voor u met de installatie van servicepack 2 begint is het goed om te weten dat u daar ongeveer 900 mb vrije ruimte voor nodig hebt. Deze ruimte wordt tijdelijk gebruikt om de installatiebestanden uit te pakken en het is helaas niet mogelijk een andere partitie te selecteren.
Om de installatie te starten moet u eerst cd in de cd-romspeler plaatsen zodat het installatiebestand kan worden geopend. Als het goed is start de installatie-wizzard nu vanzelf op. Als dat niet zo is start u het installatiebestand met de hand op.

Om de installatie handmatig op te starten ga je naar het bureaublad en klikt u met rechts op het pictogram
'Deze computer' en kiest kiest voor verkennen.

 

verkenner

U komt dan in het volgende scherm:

deze computer

Dubbelklik vervolgens op het pictogram van de cd-romspeler en de installatie van servicepack 2 wordt gestart.

Klik in het nu geopende venster op de knop doorgaan om naar het volgende venster te gaan.

start installatie service pack 2

Te weing schijfruimte

Als er te weinig schijfruimte beschikbaar is zult u de volgende melding krijgen:

error


In dit geval zit er weinig anders op dan de installatie te annuleren. Indien u servicepack 2 dan toch wilt
installeren zult u de benodigde schijfruimte vrij moeten maken. Als de partitie waar Windows op is geïnstalleerd groot genoeg is kunt u er voor kiezen bestanden te verplaatsen of te verwijderen. U kunt hierbij denken aan het tijdelijk uitschakelen van de slaapstand en het verplaatsen van het virtuele geheugen.

Echter als er na het verplaatsen of verwijderen van bestanden nog steeds te weinig ruimte is zit er niets anders op dan de harde schijf opnieuw in te delen. Bedenk echter wel dat als u dit met de in Windows geïntegreerde diskmanager doet, dat dit niet zonder gegevensverlies gaat.

Als er op een andere partitie of logisch station wel voldoende ruimte (±600 mb) aanwezig is kunt u servicepack 2 ook op een andere manier installeren. Zie hier voor de handleiding 'servicepack anders installeren'.

Als alles goed gaat en u dus voldoende schijfruimte hebt zult u het volgende venster te zien krijgen:

 

informatie service pack II

Meer informatie

Wilt u meer weten over de installatie van service pack 2 klik dan op het vraagteken, zoniet kies dan voor nu installeren.

De bestanden worden nu uitgepakt en klaar gemaakt voor de installatie.

uitpakken van bestanden


Nadat alle bestanden zijn uitgepakt, kan het installeren van het servicepack verder gaan en de Set-up Wizard verschijnt in beeld.

wizard setup van servicepack 2

Klik op volgende.

Bevestig de gebruiksrechtovereenkomst door de optie 'ik ga akkoord' te activeren. Klik op volgende.

gebruiksrechtovereenkomst sp II

Selecteer een bestandslocatie voor de back-up van de installatie door op bladeren te klikken. Navigeer in het volgende scherm naar de map van uw keuze of maak een nieuwe map door op 'nieuwe map maken' te klikken gevolgd door ok.

locatie voor back-up sp 2

Klik daarna op volgende.De wizzard controleert nu of er voldoende schijfruimte beschikbaar is voor het maken van een back-up.
Als dit het geval is maakt de wizzard een back-up van de installatiebestanden en vervolgens wordt de update naar service pack 2 uitgevoerd.

Is er te weinig ruimte voor het maken van een back-up dan kunt u er voor kiezen de set-up
uit te laten voeren zonder het maken van een back-up. In dat geval echter kunt u het systeem niet meer in de oude staat terug plaatsen. Als de update naar service pack 2 dan niet bevalt of problemen oplevert is de enige oplossing Windows opnieuw installeren.

Klik nu op 'voltooien' om de computer opnieuw op te starten.

Tijdens het opstarten van de computer zal het volgende scherm getoond worden:

opstarscherm servicepack 2

Om uw computer optimaal te beveiligen en in de toekomst automatisch beveiligingslekken te dichten kiest u hier voor de optie 'Mijn computer beter beveiligen met behulp van automatische updates'.

Klik op volgende en uw persoonlijke instellingen worden geladen, waarmee de installatie van servicepack 2 is voltooid.

Instellingen controleren en aanpassen

Vergeet niet de instellingen te controleren en aan te passen waar dat nodig is. Windows firewall en virusbeveiliging zijn nu bijvoorbeeld automatisch ingeschakeld. Als u hier aparte programma's voor gebruikt dient u dit in te stellen via start/instellingen/configuratiescherm/beveiligingscentrum!
Twee antivirusprogramma's of twee actieve firewalls kunnen voor conflicten zorgen, met als mogelijk gevolg het niet juist werken van deze programma's of Windows zelf.


Al met al zijn we nu zo'n 30 minuten bezig gewest om het tweede servicepack te in stalleren. Om ons de volgende keer deze handelingen te besparen is het misschien te overwegen het servicepack te slipstreamen.

Standaardbeveiligingsopties

Bedenk echter wel dat het installeren van service pack 2 weliswaar een ingrijpende verbetering van de beveiliging betekent, maar dat deze beveliging niet meer dan een basis is. Het is daarom raadzaam om een goede virusscanner en bij voorkeur ook een geavanceerdere firewall te installeren.

 

Overzicht van Microsoft Windows XP Service Pack 2

Computers kunnen steeds meer en worden steeds geavanceerder. Het probleem is dat dit ook geldt voor de hackers, virussen en wormen die een bedreiging voor de computer vormen. Microsoft heeft om die reden beveiliging tot een van haar belangrijkste prioriteiten gemaakt en biedt gebruikers hulp bij het nemen van voorzorgsmaatregelen om de computer, de gegevens en de privacy te beschermen.

Inleiding tot Microsoft Windows XP Service Pack 2

Service Packs bieden op een gemakkelijke manier toegang tot alle nieuwe stuurprogramma's, functies, beveiligingsverbeteringen en andere belangrijke updates.

Het laatste service pack voor Windows XP—Service Pack 2—is helemaal gewijd aan beveiligingsverbeteringen en is een van de belangrijkste service packs die ooit zijn uitgebracht.

Waarom is Service Pack 2 zo belangrijk?

Service Pack 2 biedt met een uitgebreid aantal updates, vernieuwingen en geavanceerde beveiligingstechnologieën het volgende:

Hoe helpt Service Pack 2 specifiek mijn computer te beveiligen?

Als u Service Pack 2 installeert op uw computer met Windows XP, weet u zeker dat u het best beveiligde Windows-besturingssysteem gebruikt dat momenteel beschikbaar is. U wordt ondersteund door de nieuwste functies en standaardbeveiligingsinstellingen die de algehele bescherming van uw computer aanzienlijk verbeteren. Bijvoorbeeld:

Stel zelf de gewenste beveiliging in met Windows beveiligingcentrum. Met het nieuwe Windows Beveiligingscentrum kunt u vanuit één plaats de beveiliging van Windows XP beheren. U ziet hier in één oogopslag het huidige beveiligingsniveau van de computer, waaronder de status van de firewall, de instellingen voor automatische updates en de bescherming tegen virussen.

Help de computer te beschermen met Windows Firewall. De nieuwe geïntegreerde Windows Firewall, die standaard is ingeschakeld, helpt u uw computer te beschermen tegen virussen en kwaadwillende personen die via Internet toegang tot uw computer proberen te krijgen.

Blokkeer hinderlijke pop-ups in Microsoft Internet Explorer. U kunt nu de meeste pop-ups tegenhouden die door websites zonder uw toestemming op uw beeldscherm worden weergegeven. U hebt zelf meer controle over wat wordt weergegeven als u op internet surft en u wordt minder gestoord. Lees meer over veiliger surfen met Internet Explorer.

Vermijd schadelijke communicatie met de verbeteringen in Outlook Express. E-mail is een handige manier om foto's, koppelingen naar interessante artikelen en andere bijlagen te delen. Maar sommige bijlagen bevatten virussen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw computer. Outlook Express ondersteunt nu een nieuwe beheerfunctie waarmee (schadelijke) bijlagen worden geïsoleerd als u ze opent. Hiermee wordt voorkomen dat onveilige bijlagen worden geopend die uw systeem met een virus of worm kunnen infecteren. Lees meer over veiligere afhandeling van e-mail met Outlook Express.

Werk veiliger in een draadloos netwerk. Als u een draadloos netwerk hebt of als u verbinding met Internet maakt in een internetcafé of op een vliegveld, kunt u met de verbeterde ondersteuning voor draadloos werken in Service Pack 2 gemakkelijker draadloze netwerken detecteren en hiermee verbinding maken.

Naast de aanzienlijk verbeterde beveiliging biedt Service Pack 2 ook de nieuwste hardware- en software-innovaties van Microsoft. Deze nieuwe stuurprogramma's en updates helpen u bij een veiliger en effectiever gebruik van Windows Media Player, Microsoft DirectX en de nieuwste standaarden, zoals Bluetooth-technologieën.

Hoe sneller u Service Pack 2 installeert, des te veiliger u op de computer kunt werken.

Het is nu het juiste moment om uw Windows XP-besturingssysteem uit te breiden door gratis Service Pack 2 te installeren. Ga naar www.microsoft.nl/protect en download Service Pack 2 naar uw computer. U bent er dan zeker van dat u er alles aan doet wat in uw macht ligt om uw computer en de waardevolle gegevens op de computer te beschermen.

Systeemvereisten: Als u Service Pack 2 installeert, moet u werken met een computer waarop Microsoft Windows XP wordt uitgevoerd en die is voorzien van een cd-romstation, een 233 MHz-processor, 64 MB RAM-geheugen en 900 MB beschikbare vaste-schijfruimte tijdens de installatie.

U kunt Microsoft Windows Service Pack 2 gratis en gemakkelijk installeren. Ga naar www.microsoft.nl/protect voor meer informatie.


Tip: houd uw computer up-to-date met de functie voor automatische updates van Windows XP.


Met de functie Automatische updates in Windows wordt automatisch gecontroleerd of er updates beschikbaar zijn die uw computer beschermen tegen de nieuwste virussen en andere beveiligingsrisico's. Bij deze updates met hoge prioriteit, die zijn beschikbaar op de website Windows Update, gaat het onder meer om beveiligingsupdates, essentiële updates en service packs.

Als u Automatische updates inschakelt, hoeft u niet online naar updates te zoeken of bang te zijn dat u essentiële updates mist. Deze updates worden automatisch volgens de door u opgegeven planning door Windows voor u gedownload en geïnstalleerd. Als u de updates liever zelf downloadt en installeert, kunt u Automatische updates zo instellen dat u op de hoogte wordt gebracht wanneer er updates met hoge prioriteit beschikbaar zijn.

Automatische updates inschakelen.

Dit is de eenvoudigste manier om er zeker van te zijn dat u altijd gebruikmaakt van alle updates en verbeteringen zo gauw deze beschikbaar zijn.

U kunt de functie Automatische updates heel gemakkelijk instellen:

Klik op Start, klik op Configuratiescherm, klik op Prestaties en onderhoud en klik vervolgens op Systeem. Selecteer op het tabblad Automatische updates de optie Updates automatisch downloaden en installeren volgens de opgegeven planning.
Kies de dag en de tijd waarop updates moeten worden gedownload en geïnstalleerd.

Ga naar www.Microsoft.nl/protect voor meer informatie over het beschermen van uw computer.

Opmerking. Zoals u zich wellicht herinnert, is Microsoft Windows XP Service Pack 1 in augustus 2003 uitgebracht. Als u Service Pack 1 niet hebt geïnstalleerd, hoeft u dit niet alsnog te doen omdat alle verbeteringen in Service Pack 1 ook in Service Pack 2 zijn opgenomen.