De installatie van Windows XP voorbereiden

(Je leest nu pagina 1 van 1)

Het opnieuw installeren van Windows XP is weliswaar een drastische, maar soms ook de beste (en snelste) oplossing om van hardnekkige problemen af te komen. Als de computer na alle herstelpogingen nog steeds niet probleemloos werkt, foutmeldingen blijft geven of ontzettend traag is kan het verstandig zijn om met een schoon besturingssysteem te beginnen. Dat betekent dat u de harde schijf formatteert en vervolgens Windows XP opnieuw installeert. Bedenk echter wel dat als u geen goede back-up hebt gemaakt dat u de bestanden voorgoed kwijt bent. Wees dus uiterst voorzichtig en overtuig u ervan dat u alle belangrijke gegevens op een veilige plaats opslaat of eventueel op cd of dvd brandt.

1 controle van de installatie-cd

Voordat u de overweging maakt Windows XP opnieuw te installeren is het absoluut noodzakelijk na te gaan wat voor installatie-cd u hebt. Veel computers worden geleverd met een OEM-versie van het besturingssysteem. Deze versies kunnen alleen op de computer geïnstalleerd worden waar het pakket bij is geleverd. Formatteert u de harde schijf van de oorspronkelijke computer en installeert u daar de bijgeleverde OEM-versie op dan hebt u een gewone Windows-versie die niet afwijkt van een los gekocht pakket. Zorg wel dat u de product-key bij de hand hebt, zonder dit nummer kan Windows niet geïnstalleerd worden.

Indien u een upgrade versie van Windows XP wilt installeren dient u tevens over de installatie-cd van een eerdere Windows-versie te beschikken. Tijdens de installatie wordt hier, ter controle, om gevraagd.

2 de recovery of herstel-cd

Veel computerfabrikanten leveren een zogenaamde recovery of herstel-cd bij de computer. Dit is geen exacte kopie of installatie-cd van Windows XP, maar u kunt hiermee uw computer terugzetten naar de staat waarin deze was toen u de pc kocht. Ook dat is erg handig, maar minder flexibel dan een ‘echte’ installatie-cd. U kunt met een dergelijke schijf de in het stappenplan beschreven handelingen niet uitvoeren. Om uw besturingssysteem opnieuw te installeren dient u de handleiding van uw pc te raadplegen.

Een trend die zich de laatste tijd aftekent is dat er helemáál geen installatie of herstel-cd’s meegeleverd worden. In plaats daarvan wordt er een herstelbestand geplaatst op een aparte partitie. Ook in dat geval moet u de handleiding lezen om te achterhalen hoe u het besturingssysteem kunt herstellen.

3 gegevens verzamelen

Nu is het tijd om te bepalen welke documenten en andere gegevens u wilt bewaren. Ten overvloede: na het formatteren is alle niet elders opgeslagen informatie voorgoed verloren. De eerste map waar we moeten kijken is de map ‘Mijn documenten’, ten tweede is de map ‘Documents and Settings’ uiterst belangrijk. Hier bevinden zich behalve uw documenten, zich ook de documenten van andere gebruikers van de computer, maar u vindt hier ook de standaard opslaglocaties van uw favorieten van Internet Explorer en de e-mailbestanden van Outlook Express. En als u uw belastingaangifte digitaal verzonden hebt zult deze gegevens ook zeker niet willen missen, vergeet bovendien niet de inloggegevens, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen, van sites waar u zich voor aangemeld hebt op te slaan.

4 gegevens opslaan

Hebt u slechts één (grote) harde schijf die bovendien niet verdeeld is in meerdere partities en logische stations neem dan rustig de tijd om alle mappen en submappen eens te doorzoeken. Verzamel alle gegevens die u wilt bewaren en zet ze op cd of dvd, als u tenminste over een cd of dvdbrander beschikt. Is de hoeveelheid gegevens zo groot dat de opslagcapaciteit van een aantal dvd’s ook niet toereikend is, overweeg dan de aanschaf van een extra harde schijf. U kunt Windows XP dan op de nieuwe harde schijf installeren en de oude schijf als back-up gebruiken. In dat geval raken er zeker geen gegevens kwijt en kunt u, als Windows XP weer goed werkt, op alle gemak bepalen wat bewaard moet worden en wat weg kan. Overigens raden wij u in dit geval aan om, voordat u Windows XP opnieuw installeert, de harde schijf op te delen in meerdere partities en logische stations.

Zie hier voor ook: Partities maken met Windows schijfbeheer

5 drivers controleren

Vergeet ook niet dat als u de harde schijf formatteert, u alle drivers voor de hardware van uw computer kwijt raakt. Denk dan aan drivers voor uw videokaart of modem. Zorg er voor dat u alle drivers hebt vóórdat u de harde schijf formatteert. Als u bepaalde drivers niet meer kunt vinden, zoek dan op de website van de leverancier of fabrikant. Meestal vindt u daar de benodigde drivers. Een alternatief voor de website van de fabrikant kan een in drivers gespecialiseerde website als driverguide.com zijn. Meestal moet u zich op dergelijke sites wel registreren maar is toegang tot de site gratis. Voordat u de harde schijf gaat formatteren is het in ieder geval van belang dat u drivers hebt voor uw (breedband)modem. Hebt u deze namelijk niet dan kunt u na een nieuwe installatie van Windows geen gebruik maken van uw modem en dus niet op internet zoeken naar drivers. Hebt u een zogeheten ethernetkaart met een kabelmodem dan zijn er meestal (maar niet altijd) geen extra drivers nodig om op internet te komen.

6 hardware controleren

Vaak is het niet bekend uit welke hardware de computer is opgebouwd. Om daar achter te komen maken we gebruik van ‘de Systeemeigenschappen’. Klik met rechts op deze computer en kies voor beheren, klik nu in het linker venster op ‘apparaatbeheer’ en in het rechter venster kunt u zien welke onderdelen er in uw computer zitten. Door op het kruisje voor de categorie te klikken krijgt u de afzonderlijke apparaten te zien. Controleer elke categorie om er zeker van te zijn dat u over de juiste drivers beschikt.

7 controle van de back-up

Na het maken van de back-up controleert u of de gebrande cd of dvd leesbaar is en werkt. Zo ja, dan is het nu tijd om de harde schijf te formatteren en Windows XP te installeren. De eenvoudigste manier is simpelweg de installatie-cd in de cd of dvd-speler te plaatsen en de computer opnieuw op te starten. In veel gevallen werkt dat, maar soms moet u eerst nog in het BIOS (een programma in de computer zelf dat nog voor het besturingssysteem geladen wordt en waarin allerlei zaken voor de werking van de pc worden afgehandeld en bijgehouden) van de computer aangeven dat er eerst gecontroleerd moet worden op de aanwezigheid van een opstartbare cd.

8 opstarten van cd

Zie ook :De opstartvolgorde (boot sequence) wijzigen

Als de computer nog niet is ingesteld om van cd op te starten moeten we dat in het BIOS aangeven. Herstart de computer en let op: na een paar seconden ziet u een tekst op het scherm verschijnen waarin meestal iets staat als ‘Press DEL to run setup’. Zodra u deze regel ziet drukt u op Del(ete). Soms wordt in plaats van delete ook wel een andere toets gebruikt, controleer dit eventueel in de handleiding van uw computer. Eenmaal in het BIOS aangekomen kunt u met de pijltjestoets door de menu’s navigeren. In ons geval navigeren we naar het tabblad ‘BOOT’, hier is automatisch het item ‘BOOT DEVICE PRIORITY’ geselecteerd. Door nu op enter te drukken kunnen we de opstartvolgorde wijzigen. Mocht het in uw BIOS net even anders zijn, raadpleeg dan voor de zekerheid de handleiding van uw computer of vraag iemand in uw kennissenkring u te hepen. Zorg dat de cd of dvd-speler als eerste ‘BOOT DEVICE’ staat ingesteld en navigeer daarna naar het tabblad ‘EXIT’ gevolg door enter. Er wordt nu gevraagd of u de wijzigingen wilt op slaan, beantwoord dit bevestigend en de computer wordt nu automatisch weer opgestart.

(Je leest nu pagina 1 van 1)