Wisselbestand aanpassen

Dit artikel is op gepubliceerd
in Windows XP installeren en op 6 maart 2016 bijgewerkt

Als u over minimaal over 512 Mb intern geheugen beschikt kunt u Windows zo veel mogelijk gebruik laten maken van RAM-geheugen.

Nu is het nog zaak Windows op te dragen zo weinig mogelijk gebruik te maken van het virtuele geheugen omdat het RAM-geheugen veel sneller is. Dit doen we door een wijziging in het register aan te brengen.

Ga naar start, uitvoeren en typ regedit in het invoervak en druk op de entertoets.

Blader nu naar

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement] Of download de registersleutel Hier

Ga naar bewerken, nieuw en maak een nieuwe D-WORDwaarde aan die u de naamDisablePagingExecutive geeft, gevolgd door enter.

DisablePagingExecutive

Dubbelklik er op en geef het de waarde 1.

waardegegevens

Start de computer opnieuw op om de wijzigingen van kracht te laten worden. 

Vanaf nu zal Windows proberen alleen nog gebruik maken van het interne geheugenen alleen nog een beroep doen op het wisselbestand als dat nodig is.

Wisselbestand instellen

Om te zorgen dat er zo weinig mogelijk schijfruimte gebruikt wordt voor het virtuele geheugen moeten we Windows nog vertellen hoeveel virtueel er aangemaakt mag worden en waar dat moet gebeuren.

Doe dat als volgt: ga naar het bureaublad klik met rechts op "Deze computer"en kies voor eigenschappen.Ga naar het tabblad geavanceerd en kies instellingen voor prestaties. Kies ook hier het tabblad geavanceerd. Selecteer het station dat het virtuele geheugen moet bevatten en kies voor aangepaste grootte, stel het maximum toe te wijzen virtueel geheugen en klik op instellen. Selecteer de andere stations een voor een en geef aan dat er geen wisselbestand moet komen.

station dat het virtuele geheugen moet bevatten

Optimale instellingen

Windows is nu zo ingesteld dat er zo weinig mogelijk gebruik wordt gemaakt van het wisselbestand.Dit betekent echter niet dat we helemaal zonder wisselbestand kunnen. Want 512 mb ramgeheugen is het absloute minimum. Om soepel te kunnen werken en de meeste applicaties probleemloos te laten draaien moet u bij een intern geheugen van 512 mb rekenen op een swapgeheugen van ± 400 mb. Om tot een goed resultaat te komen zult u waarschijnlijk een beetje moeten experimenteren.

Klik op het rondje voor "Aangepaste grootte" en geef bij Begingrootte en bij Maximale grootte de zelfde waarde op, hiermee voorkomt u dat de grootte van het wisselbestand reglmatig wordt gewijzigd. Met een Pentium III op 667 MHz moet u dan probleemloos de meeste software kunnen draaien.