De computer in slaapstand zetten

Dit artikel is op gepubliceerd
in Computertips & Handleidingen, Prestatieverbetering en op 12 maart 2016 bijgewerkt

In de slaapstand wordt de huidige toestand van de computer opgeslagen op de vaste schijf van de computer, waarna de computer vrijwel volledig wordt uitgeschakeld. De slaapstand vergt wat meer tijd dan stand-by, ook het inschakelen duurt wat langer, omdat de gebruikelijke opstartprocedure (boot-proces) afgewerkt moet worden. Toch moet daarbij opgemerkt worden dat de slaapstand van Windows XP sneller werkt dan die van eerdere Windows versies.

Het voordeel van de slaapstand boven stand-by is, dat de slaapstand dagen kan duren, terwijl stand-by alleen voor korte perioden is bedoeld. Als het systeem uit de slaapstand ontwaakt staat alles er weer precies zo bij, als toen u er voor de laatste keer mee werkte. De slaapstand is dan ook de ideale stand voor de nacht, het weekend of andere situaties.

Slaapstand inschakelen.

Om de slaapstand beschikbaar te maken in Windows XP Home Edition of Windows XP Professional dient u eenmalig een instelling te controleren of aan te passen

Klik op Start > Instellingen > Configuratiescherm. Klik op Energiebeheer.
Open het tabblad Slaapstand en vink de optie Slaapstand inschakelen aan. Als de tab Slaapstand niet zichtbaar is, dan wordt deze stand niet door uw computer ondersteund.
(Contoleer in dit geval eventueel of u alle hardwaredivers hebt geïnstalleerd, dus ook die van de chipset op het moederbord) Klik op Toepassen en OK. Sluit de geopende vensters.

slaapstand inschakelen

Nu dit gedaan is zijn de stand-by en slaapstand voortaan gemakkelijk beschikbaar:
 
Kies Start > Uitschakelen.
Heeft u de optie snel wisselen tussen gebruikers geactiveerd dan toont het dialoogvenster Computer uitschakelen drie opties:Stand-by, Uitschakelen en Opnieuw opstarten

standby

Houd de Shift-toets ingedrukt en de Stand-by knop verandert in Slaapstand

standby en shift

Heeft u de optie snel wisselen tussen gebruikers niet  geactiveerd, dan krijgt u een venster met een uitschuifmenu, klik ook nu de gewenste optie aan.

uitschuif menu

Let wel op, dat er voldoende vrije ruimte op de C-schijf beschikbaar moet zijn, opdat de slaapstand in staat is alle gegevens uit het werkgeheugen op te slaan. De regel is simpel: hebt u een pc met 1 GB werkgeheugen, dan moet er ten minste 1 GB vrije ruimte zijn op de schijf.