Tips voor een betere werking

Dit artikel is op gepubliceerd
in Computertips & Handleidingen, Prestatieverbetering en op 9 maart 2016 bijgewerkt


Defragmenteren met rechts

Defragmenteren is noodzakelijk om er voor te zorgen dat alle bestanden in een logische volgorde aaneengesloten op de harde schijf staan, de meest gebruikte bestanden vooraan. Hiermee wordt voorkomen dat de computer steeds trager wordt. Het is dan ook ideaal als je met slechts een klik op de rechter muisknop een schijf kunt defragmenteren. Om dit voorelkaar te krijgen starten we regedit en navigeren naar HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\Shell Kies Bewerken, nieuw, sleutel en noem deze sleutel Defragmenteren. Kies opnieuw Bewerken, nieuw, sleutel en noem deze sleutel Command. Dubbelklik op de bijbehorende standaardwaarde en typ Defrag.exe %1 -f -v in het vak waardegegevens. Sluit regedit af en voortaan kun je vanuit Windows verkenner een schijf slecteren en met een druk op de knop deze schijf laten defragmenteren.

Alles defragmenteren

Om het besturingssysteem soepel te laten werken is het van belang dat de harde schijf regelmatig wordt gedfragmenteerd. Het zorgt voor aaneengesloten reeksen van gegevens zonder gaten. Hierdoor kunnen de gegevens sneller worden gevonden. Het door Microsoft meegeleverde onderdeel ‘schijfdefragmentatie’ defragmenteert niet altijd de opstartbestanden van Windows XP. Dat is jammer want hierdoor neemt opstarten onnodig veel tijd in beslag. Om hier verandering in te brengen starten we regedit en navigeren naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\\Dfrg\BootOptimizeFunction. Klik met rechts op Enable en kies wijzigen. In het vak waardegegevens typt u Y zodat voortaan ook de opstartbestanden worden gedefragmenteerd. Sluit regdit af en start de computer opnieuw op.

Wisselbestand defragmenteren

Tijdens het werken met Windows wordt het wisselbestand gebruikt. Hierdoor wordt het tijdens het defragmenteren overgeslagen, met als logisch gevolg dat het wisselbestand gedefragmenteerd raakt. Na verloop van tijd kan dit nadelige gevolgen voor de snelheid van de computer hebben, door regelmatig onder-staande handelingen uit te voeren verhelpt u dit. Rechtsklik op het pictogram ‘deze Computer’ en kies voor Eigenschappen en klik op het tabblad geavanceerd. Klik nu op de knop instellingen in het vak ‘visuele effecten, processorgebruik, geheugengebruik en virtueel geheugen.’ Neem de instellingen over en plaats het virtuele geheugen tijdelijk op een andere partitie. Verwijder het oude virtuele geheugen en defagmenteer deze schijf. Herstel na het defragmenteren de oude instellingen en het wisselbestand is ook gedefragmenteerd.

Zie ook onze uitgebreide handleiding: Wisselbestand defragmenteren

Prefetch opschonen

Een nieuwigheid in Windows XP is prefetching. Bestanden die door veel gebruikte toepassingen worden gebruikt worden gekopieerd naar een speciale map. Hierdoor staan de bestanden klaar voor de volgende keer. De opzet hiervan is deze toepassingen sneller te kunnen starten, echter na verloop van tijd staan hier ook bestanden in die niet meer gebruikt worden. Maak deze map daarom regelmatig leeg. Open in Windows verkenner de mapWindows/prefetch en verwijder alle bestanden.

Prefetch aanpassen

Middels het register is de werking van prefetch aan te passen. Hierdoor blijft de map langer "schoon." Navigeer met Regedit naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\ Control\Session Manager\PrefetchParameters en dubbelklik in het rechterdeel van het venster op EnablePrefetcher in het nu geopende vak waarde-gegevens typt u nu een 1 als prefetching alleen voor toepassingen gebruikt moet worden. Een 2 om prefetching voor lose bestanden toe te passen of een 3 om prefetching voor losse bestanden en toepassingen te gebruiken.

Opslaglocaties aanpassen

Als je in Windows XP een bestand opslaat krijg je een dialoogvenster te zien waarin je naar een locatie op je schijf kan bladeren alwaar je het bestand wilt opslaan. Aan de linkerzijde van dit dialoogvenster staat een aantal iconen waarmee je snel naar diverse locaties kan gaan. Dit zijn meestal niet de locaties die je veel gebruikt. Deze zijn echter aan te passen.

Open de Windows Register Editor. Kies hiervoor in het startmenu het item "Uitvoeren…", vul "regedit" in en klik op [OK]. In het register ga je naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\comdlg32 Klik in het linker paneel van de register editor met rechts op deze sleutel en kies Nieuw, sleutel. Noem deze nieuwe sleutel PlacesBar. Klik op deze sleutel om deze te selecteren. Klik nu in het rechter paneel van de register editor ergens in het witte deel met rechts en kies Nieuw, Tekenreekswaarde noem deze Place0. Dubbelklik nu op deze tekenreekswaarde en vul bij waardegegevens het pad in van de locatie waar het item straks naar moet verwijzen. Maak op dezelfde manier eventueel nog 4 nieuwe tekenreekswaarden aan en noem deze respectievelijk Place1, place2, Place3 en Place4 en geef ook hier het pad aan bij de waardegegevens. Er zijn maximaal 5 locaties toegestaan maar die hoef je niet allemaal toe te wijzen.

Tijdelijke bestanden in één map

Tijdelijke bestanden worden door Windows XP op diverse locaties opgeslagen. Echt handig is dat niet, vooral niet als je deze bestanden wilt opschonen om ruimte vrij te maken op de harddisk en de prestaties van je pc te verbeteren. De belangrijkste map met tijdelijke bestanden in XP is c:\windows\temp. Ook in de map Documents and Settings is een temp map te vinden (c:\documents and settings\loginnaam\local settings). Als je meerdere gebruikers op de pc hebt zijn het er dus zelfs nog meer!

Hier gaan we natuurlijk wat aan doen: 1. Maak een map aan waar de tijdelijke bestanden moeten komen te staan (C:\Temp bijvoorbeeld). 2. Ga naar het Configuratiescherm, klik op Systeem en vervolgens naar het tabblad Geavanceerd. Klik dan op Omgevingsvariabelen. Verander in het bovenste venster (Gebruikersvariabelen) de paden van de tijdelijke temp- en tmp-mappen naar het pad van de nieuw aangemaakte map (C:\Temp in dit geval). 3. Doe ditzelfde bij het vak met Systeemvariabelen.

Na deze wijzigingen zullen alle tijdelijke bestanden in 1 map opgeslagen worden. Als je wilt opruimen kun je vanaf nu gemakkelijk in 1 map alle bestanden ouder dan 5 dagen verwijderen.

Snelheid breedbandverbinding verhogen

Deze tip werkt niet in Windows XP Home Edition.

Windows XP heeft de neiging zo’n 20% van de beschikbare bandbreedte van een snelle Internetverbinding voor zichzelf te houden. Dat is jammer, want op een beperking van de downloadsnelheid zit niemand te wachten. Vooral niet als u een snel ADSL-abonnement hebt. Gelukkig kunt u de snelheidsbeperking in Windows XP Professional opheffen. Zorg dat u bent ingelogd als beheerder en handel als volgt:

  1. Kies Start >> Uitvoeren.
  2. Typ in het dialoogvenster Uitvoeren de opdracht gpedit.msc en klik op OK.
  3. Ga in het programma Groepsbeleid naar Beleid voor Lokale computer >> Computerconfiguratie >> Beheersjablonen >> Netwerk >> QoS Pakketplanner.
  4. Dubbelklik in het rechter schermdeel op de optie De reserveerbare bandbreedte beperken.
  5. Kies de optie Ingeschakeld en stel de bijbehorende waarde in op nul (0).
  6. Klik op OK en sluit Groepsbeleid.
  7. Herstart voor de zekerheid uw systeem. Uw breedbandverbinding zal nu sneller werken.

Deze tip werkt niet in Windows XP Home Edition.