Windows XP herstellen met systeemherstel

Dit artikel is op gepubliceerd
in Computertips & Handleidingen, Systeem & Bestandsbeheer en op 16 maart 2016 bijgewerkt

systeemherstel

Windows herstellen | Systeemherstel ongedaan maken | Een herstelpunt maken

xp logo
Systeemherstel is software waarmee herstelpunten worden gemaakt,
een "geheugenlijst" van de systeembestanden en -instellingen op de computer op een bepaald moment.

Met Systeemherstel kun je automatisch herstelpunten maken of herstelpunten maken wanneer je ze nodig hebt. Met Systeemherstel kunt u alle huidige systeembestanden en instellingen vervangen door die van een eerder tijdstip zonder dat u hierdoor veel persoonlijke gegevensbestanden kwijtraakt. Zo wordt er bijvoorbeeld een herstelpunt gemaakt, nadat een nieuwe computer voor het eerst is gestart.

Als systeembestanden per ongeluk overschreven of verwijderd worden, waardoor Windows of programma’s niet meer goed werken kun je met Systeemherstel Windows herstellen in de staat waarin het zich bevond toen alles nog goed werkte en zo het probleem oplossen.

Als de problemen niet kunnen worden opgelost of juist verergeren nadat u een systeemherstel hebt uitgevoerd, gebruik systeemherstel dan opnieuw om naar de vorige staat terug te keren via de functie Ongedaan maken.

Systeemherstel kan een goede back-up niet vervangen. Systeemherstel kan alleen een niet goed werkend besturingssysteem in de ‘oude staat ‘ terugbrengen nadat er problemen zijn opgetreden ten gevolge van slecht functionerende drivers, hardware of software o.i.d.

Systeemherstel starten

Start Systeemherstel "Start – programma’s – Bureau-accessoires – Systeemwerkset – Systeemherstel" of gebruik de toetsencombinatie Windowstoets + R om Uitvoeren te starten en typ %SystemRoot%\system32\restore\rstrui.exe in het invoervak en klik op OK

systeemherstel starten

Windows herstellen naar een eerdere staat van de computer

In het volgende scherm kun je aangeven wat je wilt doen;

De computer herstellen door naar een eerdere staat van de computer terug te gaan, een herstelpunt maken of de laatse herstelbewerking ongedaan maken. Om Windows te hestellen hoef je hier niets te wijzigen, klik op Volgende >

systeemherstel

Selecteer in het volgende venster een datum waarop de computer nog goed werkte en klik op Volgende >

datum selecteren

Je kunt nu de keuze van het herstelpunt bevestigen. Klik weer op Volgende > om Systeemherstel te starten, op < Vorige om een andere datum te selecteren of op Annuleren om systeemherstel te annuleren.

keuze van herstelpunt bevestigen

Als je op Volgende > hebt geklikt zal de computer opnieuw opgestart worden en de computer teruggebracht worden naar de staat waarin hij verkeerde op de gekozen datum. Als het probleem hierdoor niet opgelost is kun je met systeemherstel eventueel nog een andere datum kiezen door systeemherstel opnieuw uit te voeren of systeemherstel ongedaan maken

Systeemherstel ongedaan maken

Start systeem herstel kies "de laatste herstelbewerking ongedaan maken" en klik op volgende

systeemherstel ongedaan maken

Je krijgt nu een bevestiging dat de laatste herstelbewerking ongedaan zal worden gemaakt. Klik op Volgende > om de laatse herstelbewerking ongedaan te maken.

systeemherstel ongedaan maken bevestigen

Een herstelpunt maken

Als je wijzigingen wilt aanbrengen, zoals nieuwe hardware of software installeren, is het verstandig zelf een herstelpunt te maken. Je kunt dan op eenvoudige wijze terug naar de oude staat van de computer als er iets mis gaat.

Start systeemherstel, kies voor "Een herstelpunt maken" en klik op volgende

herstelpunt maken

Geef een beschrijving van het herstelpunt

beschrijving van herstelpunt

Klik op Maken om een nieuw herstelpunt te maken

herstelpunt maken

Na enige tijd krijg je de bevestiging dat er een nieuw herstelpunt is gemaakt Klik op Sluiten om systeemherstel af te sluiten of op Startpagina om terug te gaan naar het startscherm van Systeemherstel

herstelpunt is gemaakt