Het wisselbestand van Windows XP defragmenteren

Dit artikel is op gepubliceerd
in Computertips & Handleidingen, Prestatieverbetering en op 13 maart 2016 bijgewerkt

defragmentatie

Fragmentatie of versnippering van bestanden op een harde schijf komt voor als er bij het schrijven van een bestand niet voldoende aaneengesloten vrije ruimte is om alle gegevens achter elkaar te kunnen opslaan. Het bestand wordt dan opgedeeld en verspreid over lege plekken op de harde schijf opgeslagen.

Gevolg hiervan is dat bij het lezen van het bestand de leeskop meermaals opnieuw moet worden gepositioneerd en dat er pas gelezen kan worden als de betreffende sector zich onder de leeskop bevindt.

Het wisselbestand is echter een zogenoemd systeembestand en bovendien altijd in gebruik. Hierdoor is het niet mogelijk dit bestand met de standaard defragmentatiemethode te defragmenteren. Toch is het mogelijk een gedefragmenteerd wisselbestand te krijgen als je over meer dan één partitie beschikt.

Start Windows verkenner, klik op de knop mapopties

mapopties

kies vervolgens het tabblad weergave. Haal nu het vinkje weg voor "Beveligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen)"

mapopties2

Scroll vervolgens helemaal naar beneden en klik op het rondje voor de tekst "Verborgen bestanden en mappen weergeven"

mapopties3

Sluit windows verkenner en ga naar het bureaublad. Klik nu met rechts op "Deze computer" en kies voor eigenschappen in het verschenen contextmenu.

dezecomputer

Ga naar het tabblad geavanceerd en klik op de knop instellingen van het onderdeel prestaties.

systeemeigenschappen

Kies hier weer het tabblad geavanceerd. Klik op de knop "wijzigen" in het onderdeel virtueel geheugen.

instellingen voor prestaties

Er verschijnt nu een overzicht met partities en logische stations. Als alles goed is ingesteld heb je één station ( in het voorbeeld station X) waar zich het virtule geheugen bevindt.

virtueel geheugen

Selecteer dit station en kies voor "Geen wisselbestand" gevolgd door een klik op de knop "Instellen"

Selecteer nu een willekeurig ander station met voldoende vrije schijfruimte om tijdelijk een wisselbestand aan te maken en kies voor "Aangepaste groote" als u zelf wilt instellen hoeveel schijfruimte u beschikbaar wilt stellen voor het virtuele geheugen. Stel vervolgens de begingrootte en de maximale grootte van het wisselbestand in of kies voor "Door het systeem beheerde grootte"

Start vervolgens de computer opnieuw op, ver wijder het bestand pagefile.sys van het station of de partitie waar zich het wisselbestand bevond en defragmenteer het station. Volg na het defragmenteren van het station bovenstaande stappen nogmaals en plaats het wiseelbestand weer op het station waar het zich voorheen bevond. Maak vervolgens de wijzigingen die u in het begin hebt gemaakt in "Mapopties" ongedaan, zodat systeem bestanden en verborgen mappen weer "veilig" onzichtbaaar zijn.