Wizard Bestanden en instellingen overzetten

Dit artikel is op gepubliceerd
in Computertips & Handleidingen, Systeem & Bestandsbeheer en op 16 maart 2016 bijgewerkt

wizard instellingen bestanden overzetten

xp logoAls je een nieuwe computer hebt gekocht of Windows (XP) opnieuw wilt installeren is het een flinke klus om alle instellingen handmatig terug te zetten nadat Windows opnieuw is geïnstalleerd. Gelukkig kan het ook anders, namelijk met de wizard "Wizard Bestanden en instellingen overzetten"

Windows XP (zowel de Home Edition als Professional) heeft een wizard waarmee je al je bestanden en / of instellingen van een oude naar een nieuwe pc kunt overzetten. Deze wizard kun je ook gebruiken als je één pc hebt en die opnieuw wilt gaan installeren. De wizard is een goed hulpmiddel om al je persoonlijke bestanden, instellingen van bijvoorbeeld Outlook (Express), Internet Explorer, en beeldscherm te verplaatsen.

Na het uitvoeren van de wizard kun je al je instellingen in korte tijd overzetten op je nieuwe computer of de nieuwe Windows-installatie.

Het overzetten van gebruikersgebonden instellingen.

Hieronder vallen instellingen zoals je huidige thema, achtergrond- en schermbeveiliging, maar ook de modem- en netwerkverbindingen.

E-mail.

Alle e-mailinstellingen, berichten en adresboeken van Outlook (Express) worden automatisch opgenomen in de wizard. Heb je echter gebruik gemaakt van verschillende identiteiten, let dan op: deze worden namelijk allemaal samengevoegd door de wizard. Wie een ander e-mailprogramma gebruikt dan Outlook (Express) zal zelf de gegevens moeten opslaan.

Internetinstellingen.

De wizard kopieert je favorieten en cookies. Andere opgeslagen gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden worden echter niet meegenomen.

Andere programma’s.

De registerinstellingen en voorkeursbestanden van een beperkt aantal andere programma’s worden door de wizard gekopieerd. Niet alleen Microsoft-programma’s zoals Office, maar ook toepassingen als Adobe Photoshop, Winzip en Acrobat Reader.

Bestanden en mappen.

De wizard kopieert de mappen waarin normaal gesproken de gegevensbestanden staan – de mappen: Mijn documenten, Mijn afbeeldingen en gedeelde documenten. Verder kun je zelf mappen selecteren en aan een lijst toevoegen om te verplaatsen naar je nieuwe pc.

De wizard starten en bestanden opslaan.

In deze handleiding gaan we uit van één computer met één gebruiker, zijn er meerdere gebruikers op je computer dan zul jevoor ieder egebruiker de wizard uit moeten voeren, te beginnen met het account van de beheerder.

Start de ‘Wizard Bestanden en instellingen overzetten’ door te klikken op
‘start → Programma’s → Bureau-accessoires → Systeemwerkset → Wizard Bestanden en instellingen overzetten’.

wizard starten

Windows-instellingen en -bestanden verplaatsen

Klik op volgende om door te gaan.

oude computer

Selecteer het rondje met
"Oude computer
Dit is de computer waarvan ik de bestanden en instellingen wil verplaatsen"
en klik weer op volgende.

Wacht even terwijl de volgende stap wordt voorbereid.

next

Nu krijg je de mogelijkheid aan te geven hoe je de bestanden wilt overzetten, kies hier voor "Een andere locatie" en klik op Bladeren.

next 2

Selecteer nu de plaats waar je de bestanden wilt opslaan door naar de schijf of map te bladeren.

map_selecteren

Controleer vervolgens of de zojuist gekozen locatie correct is en verzeker je ervan dat de folder niet op een schijf of partitie staat waar het besturingssysteem wordt geïnstalleerd. Wijzig de plaats eventueel door nogmaals op bladeren te klikken.

plaats

Welke instellingen sla je op?

welke instellingen opslaan

De wizard geeft je 3 mogelijkheden: alleen instellingen, alleen bestanden, of instellingen en bestanden. In dit voorbeeld kiezen we voor de optie instellingen en bestanden.
LET OP. Is de harde schijf van de nieuwe pc anders ingericht dan van de oude pc of zijn de gegevensbestanden in andere mappen opgeslagen dan in ‘Mijn documenten’, dan moet je de optie “Ik wil zelf bestanden en instellingen in een lijst selecteren nadat ik op volgende heb geklikt”.

Je krijgt NU 5 KEUZES:

 • Instellingen toevoegen.
  Als je geen instellingen hebt verwijderd met optie 5 van dit scherm, heb je deze optie niet nodig.
 • Map toevoegen
  Bij deze optie kun je zelf mappen toevoegen. Gebruik deze optie als je gegevens op een andere locatie dan de standaardsysteemmappen hebt staan.
 • Bestanden toevoegen
  Kies deze optie als je er zeker van wilt zijn dat een bepaald bestand wordt meegenomen door de wizard zonder dat de hele map wordt gekopieerd.
 • Bestandstype toevoegen
  Als je een programma gebruikt dat gegevensbestanden maakt dat niet voorkomt in de lijst, dan kun je deze hier toevoegen. Houd de Ctrl-toets ingedrukt om meerdere bestandtypes te kiezen.
 • Verwijderen
  Met deze optie kun je instellingen, mappen en bestanden en bestandtypes verwijderen

andere bestanden en instellingen kiezen

De gegevens worden nu verzameld.

gegevens verzameld

Klik nu op voltooien om de wizard af te sluiten.